Fien Callens met duidelijk doel: “Meisjes U17 moeten EK halen”

De nationale meisjesselectie U19 is nog maar net thuis en de volgende groep van de ‘Young Yellow Tigers’ is reeds op weg naar een nieuwe uitdaging. In het Duitse Kienbaum zal trainer-coach Fien Callens met haar Belgisch selectieteam de tweede kwalificatieronde voor het EK met de U17 meisjes afwerken.

De Belgische delegatie is ingedeeld in poule C met Duitsland, Israël en Litouwen als overige deelnemers. Het U17-team wil zeer graag doorstoten naar de finaleronde van 16 tot 27 juli in Prostejov en Hradic (Tsjechië). Uit die finales worden acht teams geselecteerd die in 2023 het ‘Youth Olympic Festival’ in het Sloveense Maribor mogen betwisten. Dat zijn eigenlijk de mini Olympische Spelen voor jeugdteams. Hoe belangrijk die zijn, moet je bijvoorbeeld maar vragen aan de volleybalgeneratie met onder meer Laura Heyrman, Ilka Van de Vyver en Mira Juwet. Jawel, dochter van de nationale bondsvoorzitter Guy Juwet. Zij veroverden in 2010 goud in Singapore tijdens de ‘Summer Youth Olympics’.

De Young Yellow Tigers net voor vertrek in de luchthaven van Zaventem.

Middenin de strijd voor de derde plaats in de nationale Liga met jouw club VC Oudegem vind je nog voorbereidingstijd om deze nieuwe jeugdselectie voor te bereiden op deze belangrijke kwalificatieronde.

Coach Fien Callens: “Het is inderdaad hectisch. Ik heb vorige week veel uren geklopt in Vilvoorde, want alle trainers en coaches waren met hun jongens- of meisjesteams ergens onderweg om een toernooi af te werken. Ik heb dan helemaal alleen de overige speelsters en spelers moeten opvangen in de Topsportschool. Ik hoop dat het harde werk – zowel in de club als bij de nationale jeugdteams – zal lonen en tot resultaten zal leiden.”

Deze jeugdselectie lijkt veel potentieel te bezitten.

“Deze meisjesgroep van U17 is heel specifiek. Drie speelsters reisden vorige week reeds mee met de U19-groep, samen met coach Robin De Bondt. De aanvalsters Saar Bertels, Kaat Cos en midblokster Yana Wouters moeten nu de jongere U17-groep mee op sleeptouw nemen. Of opposite Paulien Luyten op tijd speelklaar zal zijn, dat moeten we nog afwachten. Er zitten een paar knappe talenten in dit team. Kaat Cos en Yana Wouters werden zelfs uitgekozen voor het dreamteam tijdens het vorig jeugdtoernooi. Zij gaan trouwens volgend jaar naar Asterix Avo.

Maar nu moeten we puzzelen en bewuste keuzes maken. Kiezen we voor meer receptiekwaliteit of voor meer aanvalskracht. Of voor meer mentaliteit en geestdrift? Dat moeten we zeer nauwgezet onderzoeken. Mijn voorlopige selectie van 16 speelsters is klaar. Maar we moeten het aantal volleybalsters nog terugschroeven tot 12. Eigenlijk gaat het om twee groepen die gedurende het jaar in de nationale 1 reeks en de nationale 3 reeks actief zijn. Daar moeten we nu één geheel van maken. Er zal nog hard moeten gewerkt worden op training.

Bovendien spelen we twee extra oefenwedstrijden tegen VC Oudegem. Dan zet ik daar ook mijn jongere clubspeelsters aan het werk. Die kennen mijn manier van werken, die kennen mijn strategie. Dat worden dus hele interessante confrontaties. Tegelijkertijd zal het ook veel nuttige en bruikbare informatie opleveren voor de uiteindelijke selectiegroep die ik mee zal nemen voor deze Europese wedstrijden in Duitsland. Er is potentieel, tijdens zo’n internationale toernooien krijgt elke speelster unieke kansen om hun talenten te tonen. Dat wordt boeiend, dat zijn enorme uitdagingen.”

Het wordt voor de trainers en de begeleiders een grote ‘challenge’ om een balans te vinden tussen opleiden en presteren?

“Omdat de meisjesgroep van U19 vorige week niet verder kon doorstoten naar de volgende ronde van de kwalificaties voor het EK valt het  zomerprogramma voor deze selectiegroep in het water. Als mijn U17-ploeg deze week ook geen goede resultaten haalt, dan blijft er voor de jeugdteams in Vilvoorde niets meer over om naar uit te kijken tijdens de volgende zomermanden. Dat mogen we niet laten gebeuren. Dus moet er gepresteerd worden.

Hoe goed onze performance zal zijn, zullen we snel weten. Drie maanden geleden verloren we nog van Duitsland. Maar dat is een hele tijd geleden en onze speelsters hebben ondertussen veel trainingsuren achter de rug. Hoe groot is hun vooruitgang? Welke progressie hebben ze gemaakt tegenover de Duitse meisjes? Wat kunnen we verwezenlijken tegen de andere landen? Ik zal dus duidelijk om een ‘commitment’ vragen.

De doelstelling om naar de finaleronde te gaan, moet bereikt worden. Dat is een externe motivatie: het EK mag niet verdwijnen uit hun opleidingsprogramma. Anders moeten we andere oplossingen vinden om de speelsters verder te begeleiden en moeten we andere middelen vinden om de progressie niet te laten stilvallen. Dan blijft alleen interne motivatie over en dat is een moeilijke opdracht die nog moeizamer en veeleisender is.”

Dit internationaal toernooi is dus geen gewone tussenstap voor deze jongeren.

“Neen, kwalificatiewedstrijden voor het EK zijn belangrijk voor hun ontwikkeling als volleybalster. Het zorgt voor een proces dat ze moeten doormaken als toekomstige topsporter. Want tijdens zo’n internationale confrontaties moet er gewerkt worden in een klimaat dat er moet gepresteerd worden. Dan denk ik aan een strikte organisatie, aan duidelijke afspraken maken en die daarna onvoorwaardelijk opvolgen en toepassen. Aan structuur en aan de individuele rol die ze moeten invullen om het team beter te maken. Er zijn zo veel accenten die moeten gerealiseerd worden. Een winnaarsmentaliteit zal onontbeerlijk zijn. Ik beweer steeds: stilstaan is achteruit gaan. Ik weet duidelijk waarheen ik wil met mijn team. Opleiden is mijn ding, in die rol voel ik mij het best.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke

De selectie:

Michelle Joosen, Pauline Luyten, Jolien Melis, Saar Bertels, Kaat Cos, Sarah Hauben, Jasmine Debout, Jasmijn Vanhoecke, Julie Maes, Mila Vlahovic, Yana Wouters, Britt Claes.

Begeleiding: Fien Callens (T1), Yorick Vande Velde (T2), Bart De Gieter (scouter), Lara Nagels (teammanager), Wout Lippens (kiné)

Het programma:

  • Vrijdag 22/04: 15u Israël – België
  • Zaterdag 23/04: 15u België – Litouwen
  • Zondag 24/04: 18u Duitsland – België