Vijf Antwerpse ex-topvolleyers kijken uit naar hun vijf talentrijke dochters

Het paasweekeinde is in zowat alle Vlaamse gewesten een hoogtepunt voor vele jeugdploegen, omdat zij in een heuse bekerfinale om de gewestelijke suprematie strijden. Eén finale steekt er lichtjes bovenuit en wel omwille van de namen van een aantal betrokken speelsters. Op paasmaandag staan om 15u30 bij de U17 meisjes Amigos Zoersel en Zandhoven tegenover mekaar in de legendarische Arena-sporthal in Deurne.

Beide ploegen staan al jarenlang bekend om hun stevige jeugdwerking en Amigos werd recent al provinciaal kampioen, maar dat zegt niet alles in een bekerfinale. Wat wél iets zegt, is het feit dat ruim een halve ploeg van Amigos bestaat uit meisjes met een naam die klinkt als een paasklok. Een toeval? De goede genen? Een goede opleiding met voor sommigen zelfs vijf trainingen per week? Over ambitie gesproken!

Wij laten u niet langer in het ongewisse en geven dadelijk een overzicht van de betrokken meisjes met hun roemrijke vaders uit een vorig volleyverleden (foto v.l.n.r.):

  • Zyta Embrechts (°2005), hoofdaanvalster bij de Amigos ladies en dochter van Koen Embrechts. Hij kreeg in de tachtiger jaren nog opleiding bij Emile Rousseaux in Mortsel, om nadien met Julien Van de Vyver als coach PNV Waasland naar de hoogste afdeling te loodsen. In het beachvolley werd hij in 2000 zelfs nog Belgisch kampioen met Dieter Melis als ploegmaat.
  • Fleur Van de Wijgaert (°2005), middenspeelster bij Amigos en dochter van Nico Van de Wijgaert. Nico was een vaste waarde als hoekspeler bij Amigos en onder leiding van o.a. Jef Mol maakte hij van zijn club een vaste waarde in eerste nationale.
  • Nina Verreth (°2006), spelverdeelster bij Amigos en dochter van Tim Verreth. Hij kreeg zijn opleiding o.a. van Enrique Pisani en Emile Rousseaux bij Mortsel, speelde jarenlang bij ereklasser Scheldenatie Kapellen om nadien het gezicht te worden van het succesvolle Precura Antwerpen in Liga A en zelfs in Europa.
  • Sam Grandjean (°2006), de ‘hamer’ van Amigos genoemd als sterke aanvalster en dochter van Bob Grandjean. Bob was jarenlang de explosieve linkse opposite bij Amigos o.l.v. Jef Mol en intussen vaste waarde als trainer. Een clubicoon.
  • Anouk Maris (°2007), middenspeelster en dochter van Danny Maris, die in een ver verleden nog doelman was bij de beloften van voetbalclub Tubantia Borgerhout. Nadien schakelde bij als middenblokker over naar het volley bij Mortsel, Kapellen (Liga A) en Amigos (Liga B).

De vijf volleypapa’s zullen maandag zeker op de eerste rij staan om hun dochters aan te moedigen. Maar wat is verder de sterkte van deze talentrijke meisjesploeg?

Tim Verreth

Tim Verreth: “De meisjes hebben een moeilijke periode achter de rug, omdat de coronacrisis ervoor zorgde dat vele zaalsporten niet meer in actie mochten komen. Onder leiding van enkele gedreven trainers bood Amigos wel outdoortrainingen aan, maar het feit dat er amper wedstrijden gespeeld werden in die pandemieperiode gooide toch roet in het eten. Dit seizoen werd een stevige inhaalbeweging gemaakt met 5 dagen op 7 indoorvolley en de inbreng van een Duitse trainer. Enkele meisjes van de U17-lichting trainen intussen ook regelmatig mee met de eerste vrouwenploeg van Amigos in tweede nationale onder Nico Declercq. En wat werpt ook zijn vruchten af.”

Hoe zie je de toekomst van deze talentrijke groep meisjes?

Tim Verreth: “Hopelijk kan deze toffe groep meiden nog een tijdje samenblijven en stappen zetten in de richting van het nationale volleybal. Mijn dochter Nina is hier alvast gelukkig. Ik vind ook dat teamsport op dit vlak mooi en leerrijk is in aanloop naar het echte leven. Samen winnen en verliezen, omgaan met stress en crisissituaties, uit de comfortzone komen, leren communiceren en samenwerken.

Op sportief gebied kan deze groep meisjes volgend seizoen allicht uitgroeien tot een beloftenteam bij de vrouwen, waar ze hun kwalitatieve opleidingstraject kunnen verder zetten binnen een warme, gezellige en dynamische club, die Amigos nog steeds is.”

En de andere volleypapa’s?

Koen Embrechts

“Dat zijn ook stuk voor stuk echte volleydieren, hoor! (lacht) Koen Embrechts ken ik al vele jaren als het gezicht van het Sports Performance Center Antwerpen. Hij is een op en top professionele physical trainer, die soms terecht kritisch is voor de meiden, maar stiekem blijft hij natuurlijk een fiere vader van Zyta.”

Danny Maris ken je ook al verschillende jaren…

“Bij Kapellen in ere-afdeling was hij al mijn ‘buddy’. Hij kan het spelletje zeer goed lezen, maar ook de extra-sportieve dynamieken brengt hij zeer goed in kaart. Hij weet als geen ander welke mooie, unieke meidengroep hier op het terrein staat en hij is als papa erg begaan met de vooruitgang van Anouk en het samenspel tussen de meisjes.”

Dany Maris (rood)

Blijven nog Grandjean en Van de Wijgaert…

“Bob Grandjean woont zowat in de sporthal van Amigos. Met Sam heeft hij een uitzonderlijk getalenteerde dochter. Daar ga je nog van horen, schrijf dat maar op! En Fleur, de dochter van Nico Van de Wijgaert is een fantastische meid, een echte teamplayer waarmee je naar de oorlog kan. Geen gezever, gewoon spelen en gaan.”

Nico Van de Wijgaert (midden witte haren), Bob Grandjean (Speedo)

En jijzelf?

“Ik ben echt wel geschrokken van de weg die Nina tijdens de voorbije twee seizoenen aflegde. Ach, alles herhaalt zich eigenlijk, hé! De dynamiek tussen de speelsters, op en naast het terrein. En dat zo’n dertig jaar nadat onze volleycarrière startte als jonge tienervolleyers. Geweldig om te zien hoe onze meisjes nu dezelfde stappen vooruit zetten? Niks zo mooi als teamsport. En voor mij dan ook nog spelen in de Arenahal, waar Topvolley Antwerpen zo vele jaren absoluut volleyspektakel serveerde. Een dag om naar uit te kijken!”

Tekst en foto’s: Marcel Coppens, Tim Verreth, Bart Vandenbroucke