Baska Krenicka: “Jaraco LVL Genk heeft geen schrik van VDK Gent”

Op paasdag 17 april brandt de titelstrijd los in de Liga bij de vrouwen. Jaraco LVL Genk, tweede in de reguliere eindstand, ontvangt regulier ongeslagen kampioen VDK Gent in de Alpha Arcade hall op de Genkse stedelijke sportterreinen voor de eerste titelconfrontatie. In een ‘best of three’ volgen maximaal nog twee duels in de EDUGO Arena in Oostakker op zondag 24 april en op zondag 1 mei. Bij een derde wedstrijd krijgt VDK Gent het thuisvoordeel.

 Bekerwinnaar VCO Oudegem en Asterix Avo Beveren zijn aan de strijd begonnen voor de derde en vierde plaats. Met daaraan een Europees ticket gekoppeld. We polsten bij de Genkse spelverdeelster Baška Krenicka (27 jaar, 1m78, Slovaakse roots) naar haar visie op de afwikkeling van het kampioenschap.

Jaraco LVL Genk is in de diepere lagen van het volley nog niet zo bekend. Daarom een korte  ‘reminder’. De club noteert opvallende resultaten in haar jonge bestaan.

LVL ontstond drie jaar geleden in 2019 uit een fusie van topklassers Jaraco As en het grote Datovoc Tongeren, dat in de periode 1994 tot 2007 zeven keer landskampioen werd. Het waren gouden tijden bij Ambiorix onder het bewind van wijlen topmanager Guy Bierwaerts.

De fusieboreling heeft er drie schitterende seizoenen opzitten. In de eerste campagne 2019-2020 stond LVL op een gedeelde eerste plaats met Asterix Avo Beveren. Maar helaas stak Covid een stokje voor de play-offs of de titelfinales. Zo ver kwam het niet. De bond legde de competitie volledig droog op bevel van de overheid.

Vorig competitiejaar 2020-2021 is het team verhuisd naar Genk en bekroonde LVL zijn parcours met een eerste keer een ticket voor de titelfinales. Het team van Julien Van de Vyver wipte VDK Gent in de halve finale in één wedstrijd. Ook de finale werd gespeeld in één enkel duel, waarin Asterix Avo Beveren tegen Genk met 3-0 aan het langste eind trok. Dat gebeurde na een alles overrompelende topdag van Asterix in de Tomabelhal in Roeselare.

Asterix Avo Beveren kan dit keer verrassend niet meedingen voor een vijftiende landskroon. LVL is een tweede keer aan zet. Aan de andere kant van het net staat nu wel verliezend bekerfinalist VDK Gent. Hoe verklaar je de wisseling van posities?

Baska Krenicka: “Wellicht door allerlei moeilijk te calculeren naweeën van corona. Het seizoen startte pas laat en Asterix kwam moeilijk op gang. In een spectaculaire eindspurt haalde het alsnog de play-offs met vier. Maar die ‘remontada’ heeft blijkbaar veel krachten gekost. In het reguliere seizoen stond er overigens totaal geen maat op VDK Gent, met enorm veel voorsprong regulier kampioen. Al maanden vooraf gebombardeerd tot grootste kanshebber voor de titel en de Belgische beker.

Afwachten wat het op dit ogenblik allemaal zal geven, want Gent leed toch enige imagoschade in de verloren bekerfinale tegen het verrassende Oudegem, dat later een enorme teleurstelling moest verteren in de halve finales van de play-offs. Eerst won VDK Gent in Oudegem met 0-3. Maar Oudegem sloeg in Gent staalhard terug: 0-3. De zwaar geviseerde Stroppen konden na een thriller via de golden set na een 6-8 achterstand toch doortrekken (15-12 in de tiebreak) naar de titelfinales.”

Blok van Baska Krenicka.

Datovoc Tongeren, deel van jullie fusieploeg, greep haar laatste titel in 2007. VDK Gent heeft één titel op haar palmares uit het jaar 2013. Kan je daar kanttekeningen bij maken?

“Niet echt. Dat is al ver terug in de tijd. En ja, Datovoc Tongeren was nog verliezend bekerfinalist in 2016. Maar op zes jaar tijd is het landschap totaal veranderd. Met corona de laatste jaren als grote boosdoener. Het virus lijkt nog niet helemaal bedwongen. We moeten ons dus heel goed verzorgen. We hebben ook een lange periode zonder ondersteuning van de fans achter de rug. Daar wen je wel aan, maar het is veel fijner spelen voor afgeladen tribunes, al hebben we in voetbalstad Genk in onze prachtige accommodatie op het vlak van publiek nog een eindje te gaan. We moeten de promotiecampagne op korte termijn een beetje aanzwengelen. Het was even schrikken dat onze Genkse zaal in de halve finales van de play-offs tegen Asterix wegens een gymgala niet beschikbaar was. We zijn daarvoor teruggekeerd naar de Eburons Dôme in Tongeren, waar we heel veel voordeel konden puren uit de stevige vocale steun.” 

Jij speelt samen met je zus Charlotte aan de Genkse pass. Zij trekt verrassend naar Asterix Avo Beveren. Jij onderhandelde met Saturnus Michelbeke?

“Het zal heel vreemd zijn, dat ik volgend seizoen niet meer met mijn zus maar tegen haar moet spelen. Ik zal haar thuis in ons ouderlijk huis in Glons ook heel hard missen. Want ze gaat in Leuven wonen. Zij zal haar studie kleuterjuf weldra afronden. Gek toch hoe LVL een beetje het slachtoffer wordt van zijn eigen successen. Het drietal Helena Gilson (receptie-hoek), Nova Marring (opposite) en Laura Overwater (middenblok) verkaste eerder al van Genk naar Asterix. Nu ja, dat mag hoor in een vrije markt (ironisch). Maar het valt echt niet op. Soit hé. Het is wat het is.

Ik heb inderdaad ook even onderhandeld met Michelbeke. Maar de gesprekken hebben niks opgeleverd. Ik blijf bij LVL Genk, dat staat vast. Ik doe er bij nader toezien best aan eerst mijn studie boekhouden en management in de loop van de volgende maanden af te ronden. Ik ga aansluitend een opleiding volgen voor ‘personal trainer’ en ‘voedingsadviseur’. Zo is het duidelijk dat ik een latere carrière hoop uit te bouwen in sportmiddens.”

Baska Krenicka.

Kan je wat details kwijt over de Genkse groep van twaalf speelsters?

“Zelf stel ik me altijd beschikbaar. ‘I never give up’. Mijn zus Charlotte en Jade Dekeyser staan ook aan de set-up. Charlotte krijgt de voorkeur. Ik hoop dat ze haar vertrek bij LVL in liefst twee – drie finales mag ook – met de titel bekroont. Dan heb je Marie Lambrix en Maureen Humblet op de libero. Marie heeft veel snelheid in huis, ze is altijd enthousiast. Maureen is evenzeer één brok optimisme. Kapitein Sofie Hawinkel draait sterk op receptie-hoek. Ze geeft altijd  het volle pond, op een heel intense manier. Sofie zet normaal een punt achter haar loopbaan. Ze wil zich verder specialiseren in de kinesitherapie.

De Nederlandse receptie-hoek Dagmar Boom etaleert veel leiderschap. Ze is heel sterk in het hele assortiment van volleybal.  En Elisa Wijers (17 j.) maakt heel veel progressie op de flank. Vierde receptie-hoek (soms opposite) is Laura Meynckens, ook een ontluikend jong talent. In het midden hebben we de Nederlandse Kirsten Bröring. We noemen haar ‘de muur’. Haar centrale collega’s zijn de vaak flitsende Charline Humblet en de Kameroenese Emelda Piata Zessi, die aanvallend over veel fysieke mogelijkheden beschikt.”

Jouw droomscenario is kampioen worden in twee matchen. Is dat realistisch? Daarvoor is thuiswinst een essentiële vereiste.

Ik denk dat het kan, jazeker, dat is ons droomscenario. We zullen alles op alles zetten in ons eerste offensief. Maar die eerste confrontatie is nog niet beslissend. Dan zijn de teerlingen nog niet definitief geworpen. Het is opletten geblazen. VDK Gent heeft bij eerste verlies daarna dat dubbele thuisvoordeel. Maar als je de uitslagen van dit seizoen analyseert, zegt dat voordeel niet zo heel veel. Het kan gewoon alle kanten uit. “

In hoeverre ken jij VDK Gent?

“Ik hoorde in de coulissen dat Charlotte Coppin (kruisbanden) in de lappenmand steekt. Natuurlijk belet de afstand dat ik wekelijks met de Gentse meisjes een koffie ga drinken. Zo vaak zien we elkaar niet. Maar Marlies Janssens, Laure Flament, Tinne en Lotte De Quick, Julie Smeets, Iris Van de Wiele (dat zestal heeft al  bijgetekend, nvdr.), Lise De Valkeneer, Els Vandesteene of Janne Devos zijn heus geen onbekenden. Het zijn allemaal ronkende namen, die meedraaien in een super leuke ploeg.

Er kunnen qua speltype tussen Genk en Gent weinig parallellen worden getrokken. Ik denk wel dat Gent iets meer op haar ervaring kan terugvallen. Maar zij voelen misschien een grotere psychologische druk na de misgelopen bekerfinale. Normaal gingen ze voor ‘de dubbel’. Zo werd overal luid verkondigd. Maar er zit nu toch een breukje in dat etiket ‘ongenaakbaar’. In de finales is het voor de Gentse meiden echt van ‘moeten’. Of ze blijven met lege handen achter, hoewel het bestuur heel bewust aan een ploeg heeft gebouwd om zeker een prijs te pakken.”

LVL gaat er heus met de volle kracht tegenaan?

“Kansloos zijn we zeker niet. Dat geef ik je op een briefje. We klopten de laatste weken Oudegem met 3-0 en wipten Asterix Avo in twee veldslagen voor de titelfinales. Het wordt tegen een stressgevoelig Gent  ‘fiftyfifty’. Wij hebben zelf een heel stabiel seizoen gespeeld. Gekruid met heel veel zeges. Alleen verloren we twee keer tegen VDK Gent en was Dauphines Charleroi ons merkwaardig genoeg twee keer te slim af.

Bij ons is iedereen fit en gebrand op een spetterend succes. We trainen gewoon keihard door, zonder speciale dingen te verzinnen in de aanloop. We zullen knokken tot het allerlaatste punt. Voor de derde plaats is het ook spannend. Oudegem won zopas thuis met 3-2 tegen Beveren, maar Asterix Avo houdt de return achter de hand. Misschien werkt het gevoel van de gewonnen beker bij Oudegem resoluut mee als een sterke positieve emotie. Het lijkt mij dat het enthousiaste Oudegem de verloren halve finale tegen Gent (golden set) al heeft verteerd.”

Programma titelfinales

Zondag 17 april: 19.00u.: Jaraco LVL Genk-VDK Gent (Arcade Alpha Hall in Genk)

Zondag 24 april:16.00u.: VDK Gent-Jaraco LVL Genk (EDUGO Arena in Gent)

Indien nodig

Zondag 1 mei: 15.00u.: VDK Gent-Jaraco LVL Genk (EDUGO Arena in Gent)

OP TV: alle wedstrijden worden uitgezonden via Sporzastream, Telenet, Proximus en VOO. De belle wordt eveneens rechtstreeks op Sporza tv uitgezonden.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Jaraco LVL Genk, Bart Vandenbroucke