Robin De Bont: “Met de U19 meisjes willen we verder geraken”

Vanaf vrijdag zijn de Belgische meisjes U19 actief in het Tsjechische Hradec Kralove, waar ze zich trachten te kwalificeren voor het EK later deze zomer. Helemaal geen gemakkelijke opdracht. “De winnaar van deze poule plaatst zich automatisch voor het EK, maar ook de tweede heeft nog een kans via een derde kwalificatieronde in juni,” weet een altijd enthousiaste coach Robin De Bont.

“Via onze scouter zijn we toch aan enkele beelden geraakt van het organiserende Tsjechië, onze eerste tegenstander komende week. Daaruit blijkt dat we er alleszins meteen zullen moeten staan,” weet hij.

In de voorbereidende oefenwedstrijden tegen Asterix Avo Beveren en de Antwerp Ladies – telkens met 1-3 verloren – werd veel info opgestoken en het leerproces werd er iets groter bij. Meer conclusies wil Robin De Bont niet aan deze wedstrijden hechten.

“Voor zo ver we het kunnen ontleden uit recente wedstrijden van de Tsjechische ploeg, moeten zij ongeveer van onze sterkte zijn. Fifty-fifty winstkansen dus. De Tsjechen hebben steeds goede lichtingen bij de jeugd, maar tegen deze leeftijdscategorie hebben we nog nooit gespeeld.

De tweede concurrent is Servië en dat is resolute wereldtop. Met deze categorie speelsters haalden ze een vierde plaats op het WK, waarop ze alleen de laatste twee wedstrijden verloren, en een derde plaats op het EK, waarop ze alleen van Italië verloren. Maar we gaan naar dat toernooi om te winnen. Geluk kan je soms ook een tikkeltje afdwingen en tegen deze ploeg kunnen we gewoon voluit gaan: niks te verliezen gewoon.

Normaal gezien zou je dan denken dat Spanje de gemakkelijkste tegenstander wordt, maar het Spaanse volley heeft de laatste jaren vele stappen in de goede richting gezet. Op papier misschien de minste ploeg, maar wellicht niet op het terrein.”

Robin De Bont vindt trouwens dat zijn ploeg moet uitgaan van haar sterke kanten. En die zijn? “Ik vind dat wij vooral sterk zijn in het eerste contact: onze receptie, onze verdediging en een handige balcontrole. Ik hou bovendien van hun straatvechtersmentaliteit: ze geven niet op, ze vechten tot het laatste moment en geven zich niet verloren. Bovendien bezitten we ook wel een aantal speelsters die het kunnen afmaken en die zelfs al ervaring opdeden in de hoogste afdeling van onze competitie. Met dit team wil ik dus eerste of tweede eindigen om later verder te gaan in deze campagne,” besluit Robin.

Programma:

 • 08/04: 19u Tsjechië – België
 • 09/04: 16u België – Servië
 • 10/04: 16u België – Spanje

De Belgische selectie:

 • Romane Neufkens (TSS Vilvoorde)
 • Annelore Engels (TSS Vilvoorde)
 • Noor Debouck (TSS + Asterix)
 • Anna Koulberg (TSS + Asterix)
 • Dorine Declat (TSS)
 • Yana Wouters (TSS)
 • Eline Van Elsen (Asterix)
 • Jana Thierens (TSS + Asterix)
 • Annelotte Everaert (TSS)
 • Julie Alaerts (Antwerp VT)
 • Kaat Cos (TSS)
 • Saar Bertels (TSS)

Robin De Bont (T1), Yorick Van de Velde (T2), Tom Claes (scout)

Michael Van Grieken (fysio), Jonas Maes (teammanager)

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: TSS / Bart Vandenbroucke