Christophe Achten in halve finale in Duitsland

          

In de meeste landen zijn de play-offs al begonnen en nog verschillende landgenoten zijn betrokken partij: Wout D’ Heer, Kaja Grobelna, Britt Herbots, Celine Van Gestel, Lise Van Hecke in Italië; Christophe Achten coachte Frankfurt naar de halve finale in Duitsland, terwijl Ilka Van de Vyver er ook nog kampioen kan spelen. In Turkije komen Hélène Rousseaux en Laura Heyrman aan de bak, Sam Deroo, Igor Grobelny en Tomas Rousseaux kunnen in Polen voor een verrassing zorgen, net als Freya Aelbrecht, terwijl Bram Van den Dries nog steeds Grieks kampioen kan worden, net als Silke Van Avermaet in Frankrijk. Redenen genoeg dus om de huidige toestand even te overlopen.

Italië

Na afloop van de reguliere competitie bij de mannen zag de stand in A1 er als volgt uit : 1. Perugia 67pt, 2. Civitanova 57pt, 3. Trentino van Wout D’heer 53pt, 4. Modena 51 pt . Hierna kwamen in volgorde Milano, Piacenza, Monza en Cisterna. De eerste wedstrijden van de kwartfinale werden dit WE gespeeld en gewonnen door de eerste vier van de rangschikking.

Bij de vrouwen lijkt Novara door de 0-3 nederlaag dit WE in eigen huis tegen Scandicci  zijn kans verspeeld te hebben om eerste te eindigen in de reguliere competitie. Het team van Britt Herbots kan voor de tweede plaats zelfs nog bedreigd worden door Monza van Lise Van Hecke. Dit team heeft nu evenveel punten maar wel een wedstrijd meer gespeeld. Scandicci staat vierde, Busto Arsizio vijfde, Chieri van Kaja Grobelna zesde en Firenze van Celine Van Gestel zevende.

Polen

In de Plus Liga bij de mannen hebben de meeste ploegen 24 van de 26 wedstrijden gespeeld. Kedzierzyn staat voorlopig eerste met 61 pt, eentje meer als Jastrzebski dat wel een wedstrijd minder speelde. Sam Deroo staat met Rzeszow vijfde met 42pt in 25 wedstrijden. Igor Grobelny staat met Warszawa zevende  met 35pt, eentje meer als Katowice van Tomas Rousseaux dat wel een wedstrijd meer speelde. Suwalki van Kevin Klinkenberg staat twaalfde met 23pt, 3 meer als Radom dat wel een wedstrijd minder speelde. Stal Nysa is met 15pt reeds zeker van degradatie.

Bij de vrouwen is in de Tauron Liga Chemic Police eerste geëindigd in de reguliere competitie met 56pt, eentje meer als Rzeszow dat 55pt scoorde. Freya Aelbrecht eindigde met Radom op een zesde plaats en moet het in de kwartfinale van de PO opnemen tegen LKS Lodz.

Duitsland

Een heel speciale formule bij de mannen. De eerste vier van de reguliere competitie speelden de winnaarsronde en de nummers vijf tot acht de verliezersronde. In de PO speelde in de kwartfinale dan de nummer 1 van de winnaarsronde tegen de nummer 4 van de verliezersronde, de nummer twee van de winnaarsronde tegen de nummer drie van de verliezersronde  enz. Na afloop was de rangschikking in de winnaarsronde : 1. Berlin               2. Duren   3. Friedrichshaven   4. Frankfurt. In de kwartfinale schakelde Berlin Giesen uit, Duren Netzhoppers, Friedrichshaven Herrsching en Frankfurt van trainer Christophe Achten Luneburg.

Bij de vrouwen hebben de meeste ploegen alle wedstrijden, nl. 22, van de reguliere competitie gespeeld. Allianz Stuttgart van Ilka Van de Vyver heeft er nog twee te gaan. Na 19 wedstrijden ongeslagen te zijn was haar team reeds zeker van de eerste plaats. De twintigste werd in eigen huis met 0-3 verloren tegen Potsdam, dat hiermee op de tweede plaats kwam voor Dresdner SC waar Bart Janssen assistent-trainer is. Dit team moet echter  nog twee wedstrijden  spelen en zal  dus waarschijnlijk tweede eindigen. Rote Raben Vilsbiburg van Jodie Guilliams is achtste geëindigd met 27pt en speelt dus in de kwartfinale van de PO tegen Stuttgart. Straubing van Amber De Tant  is elfde en voorlaatste geëindigd met 7pt.

Frankrijk

Bij de mannen zijn praktisch alle wedstrijden gespeeld in de reguliere competitie. Tours heeft er nog twee te goed maar heeft met 63 pt reeds 9 pt voorsprong op de achtervolgers die al hun wedstrijden gespeeld hebben. Chaumont is tweede met 54pt, Montpellier derde met 51pt en Narbonne, de winnaar van de CEV Cup, vierde met 50pt. Nice van Jelle Ribbens en Marin Duric, is zevende geëindigd met 40pt, evenveel als nummer zes Paris.

Bij de vrouwen is Le Cannet in de reguliere competitie eerste geëindigd met 67pt; Silke Van Avermaet is met Mulhouse tweede geëindigd met 62pt. De kloof met nummer drie TFOC bedraagt 13pt. Aziliz Divoux is met Marcq-en-Baroeul negende geëindigd met 38pt.

Turkije

Een wedstrijd voor het einde van de reguliere competitie liggen bij de vrouwen de vier plaatsen voor de PO vast. Vakifbank eindigt eerste met 68pt. Eczacibasi van Laura Heyrman volgt met 63pt, samen met Fenerbahce, op de tweede plaats en THY Istanbul is vierde met 57pt. Hélène Rousseaux volgt met Ankara PTT op plaats vijf met 47pt. Dominika Strumilo doet het niet goed met haar team. Yesilyurt Istanbul is allerlaatste met 4pt.

Bij de mannen is de topdrie : 1. Halkbank   2. Fenerbahce   3. Ziraat Bankasi.

Griekenland

Bram Van den Dries leek na de 3-0 overwinning tegen Olympiakos aardig op weg naar de landstitel maar kreeg dit WE een zware opdoffer te verwerken. Tegen Foinikos Syroy, in de CEV Cup nog uitgeschakeld door VHL, werd een zware 3-0 nederlaag geleden. Halfweg van de 10 wedstrijden van de Champions League PO staat Panathinaikos wel nog met 22pt aan de leiding, voor Olympiakos en Foinikas Syroy met 20pt. Olympiakos volgt met 15pt op de vierde plaats.

Beach Pro Tour Challenge en Pro Tour elite van start in Mexico

Dit jaar hebben we een volledig nieuwe organisatie binnen het beachcircuit. Er wordt op drie niveaus gespeeld, namelijk de Futures, de Challenge en de Elite, waaraan alleen de beste 16 mogen deelnemen. Van 16 tot 20 maart ging in Tiaxcala (MEX) het eerste Challenge toernooi door. Bij de mannen zag het podium er als volgt uit : 1. Bryl – Losiak (POL) , 2. Aravana – Droguet (CHI),  3. Samoilov – Smedins (LAT).  Bij de vrouwen was het podium:  1. Barbara – Carol (BRA),  2. Stam – Schoon (NED),   3. Tatiana – Lima (BRA).

Van 23 tot 27 maart werd dan in Rosarito (MEX) het eerste Elite toernooi georganiseerd.  Bij de mannen was het podium 1. Cherif – Ahmed   2. Brouwer – Meeuwsen  3. Mol – Sorum.      Bij de vrouwen een fantastische prestatie van onze noorderburen Stam – Schoon die na het zilver in Tiaxcala nu het goud veroverden. Het zilver was voor Graudina – Kravcenoka (LAT) en het brons voor Talita – Rebecca (BRA).

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke