Laura Heyrman wint CEV Cup met Eczacibasi

Deze week werden verschillende finales van Europese bekers afgehandeld. Door het verplichte afhaken van de Russische deelnemers, kwamen er hier en daar wel verrassende uitslagen uit de bus. Ook een aantal Belgische volleyers waren betrokken partij: Wout D’Heer is onze enige vertegenwoordiger bij de mannenploegen en bij met name Trentino.  Ook Lise Van Hecke was op het Europees toneel met Monza, maar in Stuttgart – Eczacibasi stonden zelfs twee Belgische speelsters in finale tegenover mekaar.

Ilka Van de Vyver moest met Stuttgart in de finale van de CEV Cup in Eczacibasi van Laura Heyrman (links op de foto) haar meerdere erkennen. Zowel in Istanbul als in Stuttgart won het Turkse team met 3-1. De Servische opposite Tijana Boskovic van Eczacibasi was in beide wedstrijden topscoorster. In eigen huis scoorde ze 34 pt met in aanval een efficiëntie van 60% en in Stuttgart scoorde ze 27 pt met een efficiëntie van 49%. Laura Heyrman scoorde in Istanbul 7 pt met een efficiëntie van 46 % en in Duitsland 8 pt met een efficiëntie van 58%.

In Eczacibasi waren de ststanden: 25-19, 22-25, 25-20 en 25-15. In Stuttgart: 18-25, 21-25, 25-18, 24-26.

Bij de mannen ging de CEV-beker naar Monza. Het team van Georgy Grozer liet het Franse Tours geen schijn van kans. Het werd tweemaal 3-0. In Monza werd gewonnen met 25-19, 25-19 en 25-22. Monza lukte hier 13 kill bloks en 4 aces. In de terugwedstrijd kon Tours enkel in de eerste set, die verloren werd met 26-2424,  weerwerk bieden. Daarna werd het tweemaal 25-18.

Narbonne en Scandicci winnen Challenge Cup

Bij de mannen won Narbonne tegen Halkbank Ankara de Challenge Cup na een ware thriller. In Turkije won Halkbank de eerste wedstrijd vrij vlot met 3-0 en leek daardoor een optie te nemen op de beker. In Narbonne werd het echter super spannend. Het Franse team won de wedstrijd met 3-1 zodat een golden set uitsluitsel moest brengen. Deze werd uiteindelijk met 21 – 19 gewonnen door het Franse team. Ook in de halve finale had Narbonne zich tegen Ljubljana via een zege in de golden set gekwalificeerd voor de finale.

Bij de vrouwen was er geen echte strijd. Scandicci versloeg het Spaanse La Laguna tweemaal met zware 3-0 cijfers.

Champions League in eindfase

Bij de vrouwen is Conegliano reeds zeker van een plaats in de finale. In de kwartfinale werd tweemaal gewonnen tegen Monza. Vermits in de andere kwart finale twee Russische ploegen tegen elkaar moesten aantreden en deze beide als gevolg van de crisis in Oekraïne uitgesloten, werden leverde dit een rechtstreekse plaats in de finale op voor Conegliano. In de andere kwartfinales kon Vakifbank na een 3 -2 nederlaag in Rzeszow (Sam Deroo) zich plaatsen voor de halve finale via een 3–1 thuisoverwinning. Tegenstander in deze halve finale wordt Fenerbahce dat zich zonder spelen plaatse voor de halve finale. Het Russische Kaliningrad werd immers ook uitgesloten van de competitie.

Bij de mannen mochten Perugia en Kedzierzyn rechtstreeks door naar de halve finale door de uitsluiting van St.-Petersburg en Dinamo Moskou. De andere halve finalisten zijn Jastrzebski en Trentino. Jastrzebski won na zijn verrassende  3–0 zege in Civitanova thuis met 3–2 en Trentino won thuis met 3-0 zodat het winnen van twee sets in Berlin volstond voor een kwalificatie voor de halve finale. De finale wordt zeker een Pools-Italiaanse clash want in de halve finale speelt Jastrzebski tegen Kedzierzyn en Perugia tegen Trentino.

Tekst: Fernand Walder