Twee Wase vriendinnen in Europese finale tegenover mekaar

In de diverse Europese bekers zitten we in de laatste fase. Een aantal wedstrijden dreigen afgelast te worden wegens de oorlog in Oekraïne. Maar in de CEV Cup bij de vrouwen komen we tot een vrij unieke situatie: twee Wase vriendinnen spelen in een Europese bekerfinale tegen mekaar.

Ilka Van de Vyver ziet halfweg deze maand met het in Duitsland ongeslagen Stuttgart aan de overkant haar vriendin Laura Heyrman staan, die met de Turkse topploeg Eczacibasi eveneens de finale bereikte. Spannend!

Juichende Laura (rechts, nummer 15)

Bij de vrouwen schakelde Alba Blaj in de CEV Cup in de kwartfinale Le Cannet uit met 3-0 en 3-2, Eczacibasi van Laura Heyrman deed hetzelfde tegen Uralochka met 3-0 en 2-3, Lodz – Mladost eindigde in het voordeel van laatstgenoemde na een ware thriller: 2-3, 3-2 en 11-15 in de tiebreak, Stuttgart van Ilka Van de Vyver won met 3-0 en 3-1 van Schwerin.

In de halve finale kregen we volgende resultaten: Alba Blaj – Eczacibasi: 0-3 en 0-3. Mladost Zagreb – Stuttgart: 0-3 en 1-3. Laura speelde bij Eczacibasi 5 sets in deze twee wedstrijden waarin ze 16 pt scoorde tegen 58%. Ilka speelde 6 sets bij Stuttgart waarin ze de tegenstander regelmatig in verlegenheid bracht met een moeilijke opslag. Ze mocht in het totaal  31 maal opslaan en scoorde 2 aces. 
In de finales die op 15 en 22 maart worden gespeeld zullen we dus twee landgenotes aan het werk zien.

Ilka vliegt haar medespeelster om de hals.

Champions League

Twee overwinningen in Bulgarije waren voldoende geweest voor Knack Roeselare om bij de mannen als derde beste tweede door te stoten naar de kwartfinale. De eerste wedstrijd leek Roeselare tweemaal aardig op weg te zijn om dit doel te bereiken. De eerste maal toen een 2-0 voorsprong verworven werd in sets en nog veel meer toen in de tiebreak bij 14 -12 twee matchballen werden versierd en verloren. De tweede wedstrijd was dan niet meer belangrijk en werd met 3-0 verloren. Door deze nederlagen miste Knack een kwartfinale tegen Perugia dat het nu normaal moest  opnemen tegen Zenit St.-Petersburg.  De andere drie wedstrijden van de kwartfinale zijn: Trentino – Berlin, Civitanova – Jastrzebski en Kedzierzyn – D. Moskou. Vermits de Russische teams door de oorlog in Oekraïne van deelname uitgesloten werden gaan Perugia en Kedzierzyn automatisch door naar de halve finale.

Bij de vrouwen kregen we normaal volgende kwartfinales : D. Kazan – D. Moskou, Monza – Conegliano, Rzeszow – Vakifbank en Fenerbahce – Kalingrad. Toch wel verrassend dat Novara in dit rijtje ontbreekt. Het team van Britt Herbots ging wel met 0-3 winnen in Moskou maar verloor daarna in eigen huis de beslissende poulewedstrijd met 3-0. De niet-kwalificatie van Chemik Police kostte verder het hoofd van coach Jacek Nawrocki.

Hier krijgen we in de finalefase nog meer beïnvloeding door de oorlog in Oekraïne. De winnaar van Monza – Conegliano is immers nu al zeker van een plaats in de finale en de winnaar van Rzeszow – Vakifbank speelt in de halve finale tegen Fenerbahce. We zijn benieuwd of Monza – met Lise Van Hecke – er tegen Conegliano zal in slagen haar exploot te herhalen van de competitiewedstrijd, waarin Monza met 1-3 ging winnen in Conegliano.

Een scorende Lise Van Hecke.

CEV Cup mannen

In de kwartfinale bij de mannen moest Guaguas Las Palmas, dat in de vorige ronde VHL uitschakelde, nu in Monza haar meerdere erkennen. Zenit Kazan schakelde Kemerovo uit, Belchatow deed hetzelfde met  Galati en Tours met Karlovarsko.

In de halve finale kreeg Monza door de situatie in Oekraïne tegen Kazan zonder spelen een vrijgeleide naar de finale. In de andere halve finale kwalificeerde Tours zich voor de finale door na 3-2 verlies in Belchatow thuis met 3-1 te winnen.

Challenge Cup

Bij de mannen speelde Bram Van den Dries met Panathinaikos de halve finale tegen Halkbank. Na verlies met 3-0 in Turkije werden in Griekenland ook de eerste twee sets verloren zodat de Turken reeds geplaatst waren voor de finale. Uiteindelijk werd het 2-3. Narbonne werd de andere finalist. De strijd met Ljubljana was wel een ware thriller van meer dan drie uur onder het oog van de Belgische scheidsrechter Paul Herbots. De Fransen gingen eerst met 2-3 winnen in Ljubljana, verloren dan thuis met 3-2 en wonnen de beslissende tie break met 15-11.

Bij de vrouwen schakelde  het Italiaanse Scandicci  in de halve finale het Turkse Aydin uit door na 2-3 winst in Turkije thuis met 3-0 te winnen.  In de andere halve finale schakelde het Spaanse La Laguna  het Servische Tent Obrenovac uit door na een 1-3 zege in Servië in Tenerife met 3-0 te winnen.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke / CEV