Geert De Dobbeleer: “Euromillions Cupfinales met publiek kunnen volley nieuwe ‘boost’ geven”

Lennikenaar Geert De Dobbeleer is al meer dan tien jaar algemeen directeur van Volley Vlaanderen. Hij is de eerste pleitbezorger voor meer promotie van de volleybalsport in ons land. Zijn grote kennis van het terrein heeft geleid tot zijn verkiezing op een congres in Wenen als lid van de Raad van Bestuur van de Europese federatie CEV. Hij is ook verkozen als vertegenwoordiger van de CEV in de wereldfederatie FIVB.

Een positieve evolutie, sowieso. Geert De Dobbeleer is de ideale figuur om het te hebben over de finales van de Belgische beker, zondag in het Antwerps Sportpaleis. Maar nog meer om nieuwe impulsen binnen Volley Vlaanderen, CEV en FIVB even onder de loep te houden.

Geert De Dobbeleer is niet de enige Belg die zijn intrede heeft gedaan in de internationale federaties. Guy Juwet, voorzitter van Volley Belgium, wordt bij de CEV secretaris van de financiële commissie. Voorts wordt Arturo Di Giacomo, voorzitter van de nationale scheidsrechterscommissie, secretaris van de Europese Referee commissie. En Gert Vande Broek zetelt in de coachingcommissie van de CEV. Alle functies gelden voor een periode van vier jaar. Claude Kriescher zal een taak uitoefenen bij de WEVZA. Zo is België met vijf mensen op diverse internationale niveaus betrokken bij beslissingen in de volleybalsport. Dat is een heel goede zaak.

Er beweegt één en ander in het Europese en mondiale volleybal.

Geert De Dobbeleer: “Op wereldniveau wil de FIVB het beachvolleybal hervormen. Er komen drie niveaus. Met de creatie van een ‘Beach Pro Tour’ voor de elite en daaronder series ‘Challengers’ en series ‘Futures’. Afhankelijk van de behaalde punten kan men opschuiven hogerop of dalen naar een lager niveau.”

Op Europees niveau wil de CEV investeren in een Champions League voor beachvolley maar ook in België zien we een groeiend potentieel. We hebben ex-topper Dries Koekelkoren aangesteld als coördinator om de activiteiten in het beachvolley te verbreden. Je hebt inderdaad zes maanden gewoon indoorvolley. Daarop zou dan een behoorlijk lange beachcompetitie kunnen volgen. Let wel: bedoeld voor alle, echt alle clubs. Een volgende stap is dan een Champions League in het beachvolleybal met Europese landenteams.”

“Belangrijke info: een mondmasker in het Sportpaleis is verplicht. Bij het betreden van de zaal wordt een bewijs van CST gecontroleerd, dus een Covid Safe Ticket op papier of op GSM.”

We schakelen over naar de finales van de Beker van België. Vanuit Volley Vlaanderen ben jij de organisator in Antwerpen.

“Ja, dat klopt. Ik sta er gelukkig niet alleen voor. Sabine Neukermans neemt alle sportieve beslommeringen op zich en Wim Backaert fungeert als eventmanager. Hij zorgt o.a. voor de fanbeleving  en de ‘branding’ van de finales. Hij bewaakt alles wat met het event op zich te maken heeft. We krijgen ook zeer gewaardeerde hulp van alle medewerkers van Volley Vlaanderen en van een vijftigtal vrijwilligers.”

Je verwacht behoorlijk wat supporters? Helaas was er weinig tijd.

“Ja. In 2015 zijn we voor het eerst van de Lotto Arena naar het Sportpaleis verhuisd. Dat was een pure sensatie, met 12.000 of nog meer toeschouwers. COVID-19 heeft nu voor een afkoeling gezorgd. Heel spijtig. Maar we komen weer op gang. Weliswaar met beperkingen. We kregen ook zeer laat groen licht om alsnog in het Sportpaleis te organiseren. De tijd om het bekerevent te promoten, was heel erg kort. We moesten alles geregeld krijgen op ongeveer een maand. Ik hoop dat we bij benadering 6 à 7.000 kijklustigen kunnen aantrekken. Zij zullen beloond worden voor hun engagement, want ik verwacht heel spannende finales. Uniek ook dat het om vier Oost-Vlaamse ploegen gaat, zelfs twee uit de stad Gent. Die 7.000 fans is het maximum. In feite roep ik elke, werkelijk elke volleybalclub in Vlaanderen op, om met x-aantal leden naar Antwerpen te komen. Zo kunnen we van de finales weer een groot feest maken.”

Beide finales worden gecoverd door één en Canvas. Ook heel interessant voor de promotie van de sport.

“Ja, de wedstrijd starten om 13.45u. bij de mannen, om 17.30u. bij de vrouwen. Ik denk dat zowat de openingsset op het eerste net komt. Met daarna het vervolg op Canvas. Het startuur bij de mannen werd vervroegd, omdat VRT vroeg rekening te houden met de wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne. We organiseren trouwens de twee prijsuitreikingen apart.”

“Er is hard gewerkt om de fans een interessant randprogramma aan te bieden.”

Mooi volleybal staat voorop. Prima zo. Er staan ook allerlei activiteiten als randanimatie op het programma?

“Ja, er is hard gewerkt om de fans een interessant intermezzo aan te bieden tussen de twee finales. Zo worden er labels van het Jeugdsportfonds uitgereikt aan de winnende clubs. Er is een initiatief uitgewerkt rond ‘Special Olympics’ en ten derde is Frauke Dirickx onze ambassadrice voor een partnership met  ‘Think Pink’, in het kader van de strijd tegen borstkanker.”

Kortom, de finales worden een vlammend succes?

“Dat denk ik wel, ja. Ik hoop het. Onze organisatie is één van de grootste in Europa op clubniveau. Heel wat buitenlandse leden van de CEV zullen aanwezig zijn, omdat er zaterdag een Europese meeting wordt georganiseerd in het Crown Plaza Hotel langs de Antwerpse Ring. Ook ons VIP-gebeuren draait op volle toeren. Toch met 500 deelnemers. Ietsje minder dan vroeger, omdat we pas vrij laat zekerheid hadden dat we de bekerfinales mochten organiseren. Maar 500 is een mooi getal.”

Met de bekerfinales mik je vooral ook op nieuwe impulsen na de vervelende pandemie?

“Klopt. We willen een positief signaal geven na een aantal moeilijke jaren. Net daarom roep ik de leden van alle clubs op om naar Antwerpen af te zakken. Dit is een kans, die we moeten grijpen, om mensen weer bij elkaar te brengen. Misschien kunnen we zo ook op termijn veel meer ruimte verwerven in de media. Het is al zeer knap dat VRT alle moeite doet om de finales in beeld te brengen. Hoofdcommentator Marc Willems, terug thuis van de Winterspelen in China, krijgt assistentie van Dominique Baeyens bij de mannenfinale en van Frauke Dirickx in de finale bij de vrouwen.”

“We hebben een akkoord bereikt met de stad Vilvoorde voor de uitbreiding van de infrastructuur aan het EVC”

Als federatie zijn jullie bezig met de renovatie en de uitbreiding van het EuroVolleyCenter EVC in Vilvoorde? 

“Een schot in de roos. Het is essentieel dat we anno 2022 kunnen beschikken over een moderne infrastructuur. We hebben een akkoord bereikt met de stad Vilvoorde om op het bestaande voetbalveld naast het EVC een nieuwe sporthal,  beachterreinen en een volwaaardige topsportfitness te bouwen. Dat is absoluut een noodzaak om onze interne werking op niveau te houden en anderzijds nieuwe mogelijkheden aan te bieden voor clubs én bedrijven.”

Volley Vlaanderen denkt op die manier toekomstgericht?

“Ja, en dat moet ook. Volleybal kan nog naar een hoger niveau doorgroeien. We blijven zeker vol inzetten op de promotie van onze sport. We spreken dan over organisaties voor zowel indoorvolleybal  als voor beachvolley binnen het pakket van EK’s, de Nations League, de Golden European League, maar ook voor onze toekomstige talenten. Dus de jeugd. Volley Vlaanderen en ook Volley Belgium blijven niet bij de pakken zitten.”

Jouw visie omvat allerlei ideeën over de verruiming van het volleybalpakket. Zeker voor jeugd. Want die jeugd is de toekomst.

“Ja, we moeten perspectieven bieden zodat elk individu alle ontwikkelingskansen krijgt én levenslang kan sporten in een veilige omgeving. Als je kijkt naar het succes van de Vlaamse Jeugd Champions League, Start2(beach)Volley en de vele andere projecten dan mogen we best trots zijn als federatie. Het is nog niet rond, maar die Champions League voor de jeugd zouden we ook op Europees niveau willen organiseren. Het is een idee, hoor. De uitwerking moet nog gebeuren. Maar het is een goed plan, denk ik toch.”

“Met ‘Grow4gold’ willen we tegen 2024 uitgroeien tot een modelfederatie.”

Eerst goeie bekerfinales, oké. Er staat ook na het bekerweekend nog een ander project in de steigers.

“Zeker weten, het heet ‘Grow4gold’ of ‘groeien naar goud’. Het is onze ambitie om tegen 2024 uit te groeien tot een ‘modelfederatie’ op allerlei vlakken: competitief, organisatorisch, ook qua integriteit en goed bestuur. We hebben zopas een nieuw digitaal platform gelanceerd waarop je alle informatie rond volleybal in België kan terugvinden. Maar we willen onze interne en externe communicatie nog verbeteren. Alle aspecten van onze werking kunnen trouwens groeien. Steeds met een connectie naar alle clubs én alle leden, want zij zijn onze klanten.”

Jullie maken ook werk van de coachlicenties?

“Meer trainers begeleiden én beter opleiden, blijft een voorname doelstelling. Met hulp van Kristof De Loose, directeur sportkaderopleidingen bij Volley Vlaanderen, hebben we meer dan 2.000 trainers met een coachlicentie in kaart gebracht. Wat is het voordeel? Al deze mensen mogen onbeperkt en vrijwel gratis bijscholen om zodoende hun trainersniveau te verhogen.”

“De fans hebben zeer lang op hun honger gezeten. Hopelijk geven geslaagde bekerfinales een fikse ‘boost’ aan onze geliefde sport.”

Er beweegt dus allerlei in eigen land en ver daarbuiten?

“Dat mag je wel stellen ja. Op het vlak van beachvolleybal, arbitrage, G-sport, Teach2volley, Jeugdsportfonds, competitie én zo veel meer. Ook werken we hard aan de nationale ploegen. De Yellow Tigers zijn geplaatst voor de Volley Nations League en het WK 2022 in Nederland en in Polen. Bij de Red Dragons is het uitkijken naar bondscoach Zanini die met een goede mix van jong talent en ervaren spelers aan de slag gaat in de European Golden League en in de kwalificatiewedstrijden voor het EK 2023.”

“Graag wil ik vooral een stimulerende boodschap meegeven voor iedereen. Via het Jeugdsportfonds hebben we in volle pandemie liefst 687.000 euro kunnen verdelen naar de clubs. Oké, ik hoop nu op veel respons van het publiek in de bekerfinales. De mensen moesten zeer lang op hun honger zitten. Alle fans zijn in Antwerpen van harte welkom. Ik doe alles voor het welslagen van de volleybalsport. Hier in België, maar ook in Europa en in de wereld.”

Zondag 27 februari: finales Beker van België

Mannen om 13.45u: VC Lindemans Aalst-Caruur Volley Gent

Beelden op Eén. Vanaf 14.15u op Canvas.

Vrouwen om 17.30u.: VCO Oudegem-VDK Bank Gent Damesvolley

Beelden op Eén. Vanaf 17.50u. verder op Canvas

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke