Enthousiaste jongens U18 naar EK in Georgië

Enkele dolle volleydagen met diverse uitschieters. Eerst de stunt van Haasrode Leuven dat Greenyard Maaseik in eigen zaal ging kloppen. Dan het bericht dat de wedstrijd van Maaseik in de Champions League tegen Warschau werd uitgesteld wegens Corona-problemen in de Poolse hoofdstad en dus komen coach Anastasi en Igor Grobelny op 15 en 16 februari hun Europese wedstrijd in Maaseik spelen.

Maar de grootste stunt kwam er van de Belgische jongensploeg U18. Onder leiding van coach Mieke Moyaert plaatste ze zich rechtstreeks voor het EK deze zomer in Georgië door op het kwalificatietoernooi van zowel favoriet en organisator Italië te winnen in de halve finale, om dat kunststukje nog eens te herhalen in de finale tegen Frankrijk.

 In hun poule met vier werd vlot met 3-0 gewonnen tegen Spanje en Portugal. De derde speeldag werd gestart met een serieuze tegenslag. Bij de covidtest werden twee spelers –  kapitein Kobe Verwimp en Arne Verlooy – positief getest. Dit bleek toch zijn sporen nagelaten te hebben in de wedstrijd voor de eerste plaats in de poule ’s avonds tegen Frankrijk. Deze werd kansloos met 3-0 verloren zodat in de halve finale topfavoriet Italië,  de tegenstander werd in de halve finale.

Onze jongens speelden hier een schitterende wedstrijd en leken bij een 15-10 voorsprong in de derde set zelfs op weg naar een 3-0 zege. Met de zege in zicht schakelden onze jongens plots van de optie punten maken over  naar de optie geen fouten maken. De Italianen zagen plots hun kans , scoorden een reeks punten via opslagdruk en haalden de set binnen. Tot 19-19 kon België in de vierde set nooit voorsprong nemen. Een sterke opslagreeks van Van Looveren zorgde echter voor de ommekeer. Bij 24-21 kregen we drie matchballen. Een kill blok zorgde op de derde wedstrijdbal voor de kwalificatie voor de finale.

In de andere halve finale nam Frankrijk vlot met 3-0 de maat van Duitsland, zodat de finale een revanchewedstrijd was voor de nederlaag in de poule. Onze Young Red Dragons begonnen met veel enthousiasme, een goede opslagdruk en veel inzet in verdediging en wonnen de eerste set na vier setpunten met 28-26. De Fransen leken aangeslagen. Onze boys behielden hun concentratie en wonnen vlot de tweede set.  De derde set was een zenuwslag met 25 -23 gewonnen door de Fransen. Set vier vonden onze jongens hun ritme van de tweede set terug en liepen vlot uit tot 23-18. Toen kregen ze precies schrik om te winnen. De Fransen kwamen terug tot 24-23 en waren dan zo vriendelijk op wedstrijdbal hun opslag te missen. En juichende Belgische ploeg en een plaats op het EK in Georgië was verzekerd!

U17 meisjes vierde in EK-kwalificatietoernooi in Herentals

Onze U17 kenden een slechte start in dit kwalificatietoernooi. De eerste wedstrijd tegen Duitsland werd immers met 3-0 verloren. De volgende wedstrijden ging het peil wel omhoog. Tegen Portugal en Spanje werd nipt met 3-2 gewonnen. Tegen Nederland werd, na een mooie wedstrijd, een 3-1 zege geboekt.  In de laatste wedstrijd tegen het ongeslagen Italië  werd mooi weerstand geboden en een set gewonnen. Nederland, Duitsland en België wonnen alle drie driemaal maar Nederland werd tweede met 9pt, Duitsland derde met 8 pt  en België vierde met 7 pt.

Vakifbank wint WK voor clubs bij de vrouwen voor de vierde maal

Dit WK ging onder massale belangstelling door in het Turkse Ankara. Praktisch elke dag noteerden we  10 000 toeschouwers. Van de Turkse teams Fenerbahce en Vakifbank werd dan ook verwacht dat ze topfavoriet Conegliano serieus het vuur aan de schenen zouden leggen. De zes teams werden onderverdeeld in twee poules waarvan de eerste twee de halve finale speelden. In poule A was Conegliano outstanding. Zowel tegen Fenerbahce als tegen het Braziliaanse Praia Clube werd met 3-0 gewonnen. Fenerbahce won de strijd voor de tweede plaats met 3-1.

In de andere poule was Vakifbank heer en meester. Het team van Guidetti won zowel tegen het Braziliaanse Minas als tegen het Kazachse  Altay  telkens met 3-0. De strijd voor de tweede plaats werd door Minas met 3-0  gewonnen.

In de halve finale had Conegliano het aanvankelijk niet onder de markt met het Braziliaanse team. In de tweede set moest zelfs een setbal van Minas geneutraliseerd worden om een 2-0 achterstand te vermijden. Hierna werden de volgende sets vrij gemakkelijk gewonnen. Het werd uiteindelijk 3 – 1 met setstanden 23-25, 26-24, 25-15, 25-19. Paola Egonu was met 24 op 40 in aanval doorslaggevend.

In de andere halve finale hield Fenerbahce bijna elke set gelijke tred met Vakifbank maar moest uiteindelijk met 3 -0 het onderspit delven. De setstanden 25-19, 29-27, 25-23. Fenerbahce won het brons na winst tegen Minas met 3-0.

De strijd voor het goud tussen Conegliano, de laatste winnaar, en Vakifbank, de winnaar van 2013, 2017 en 2018, werd beslist in de tiebreak. Deze werd met 15 – 7  overtuigend gewonnen door het team van Guidetti. Toch nog even vermelden dat van de 128 aanvallen die Conegliano uitvoerde er 62 gebeurden door Egonu die 34 maal scoorde. Bij Vakifbank was dit meer gespreid. De 21 jaar jonge Zweedse opposite Isabelle Haak scoorde 26 op 49, de Amerikaanse middenblokster Chiaka Ogbogu 11 op 15 en de Braziliaanse receptie-hoek Gabi Guimaraes 11 op 21.

Worldwide nieuws

* Zenit Kazan wint de Russische cup bij de mannen. In de halve finale versloeg Zenit Kazan Novosibirsk met 3-0 en won Dinamo Moskou met 3-1 tegen Zenit Sint-Petersburg. In de finale werd het 3-0 voor Zenit Kazan. Bij de vrouwen versloeg Dinamo Kazan in de finale Kaliningrad met 3-0.

* Na de heenronde staat in Italië bij de mannen .Perugia aan de leiding met slechts één nederlaag. De naaste achtervolgers zijn Civitanova en Modena met drie nederlagen.

* In Brazilië staat bij de mannen na de heenronde Minas ongeslagen aan de leiding voor Sada Cruzeiro, de winnaar van het WK voor clubs die reeds tweemaal verloor.

*Conegliano versloeg Novara in de finale van de Italiaanse Cup met 3-2. Hiervoor moest wel een 2-0 achterstand goed gemaakt worden. Egonu was topscoorster met 26 pt. Bij Novara scoorde Karakurt 23 pt. Brit Herbots viel slechts even in. In de halve finale kwalificeerde Novara zich moeiteloos tegen Chieri want deze club moest wegens 4 covidgevallen forfait geven. Conegliano won de halve finale met 3-1 tegen Arsizio. Egonu scoorde 32 punten.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV, Bart Vandenbroucke