Fien Callens: “We willen zo graag met de meisjes naar het EK U17”

De Belgische nationale meisjesploeg U17 zet op woensdag 5 januari aan in de eerste ronde van de kwalificatie voor EK 2022. Dat EK vindt in de zomer plaats in Tsjechië. Maar deze week komt de eerste ronde eraan In het sportcentrum van Sport Vlaanderen in Herentals. Daar treedt de crème van de Belgische meisjesjeugd geboortejaar 2006-2007 in de spotlights.

Helaas gaat het evenement een beetje met horten en stoten van start. Door de pandemie COVID-19 heeft Frankrijk zich op het laatste moment moeten terugtrekken. Gevolg: er werd dinsdag beslist de twee poules samen te smelten tot één poule. Ook het wedstrijdschema is aangepast. Iedereen speelt tegen iedereen. Daarna wordt zondagavond 9 januari de eindranking opgemaakt. Voor alle duidelijkheid: er is geen publiek op de tribunes toegelaten. Wel kunnen fans de wedstrijden volgen via een ‘live streaming’.

T 1 Fien Callens van de meisjes U17 is al één en ander gewoon in deze bizarre tijden. Spraakwaterval Fien blijft een sprankelende bron van enthousiasme. “Ik zit tien jaar in de wereld van de topsport. Je moet voortdurend inspelen op zich wijzigende omstandigheden. Op dit ogenblik is corona nog altijd de grote verstoorder van nationale en Europese organisaties. Prettig is anders en dat virus is een rem op heel fijne confrontaties met tal van Europese landen. Daar doe je het ook voor: je meten met andere Europese landen. Maar tegenwoordig moet je op het laatste moment switchen en nieuwe analyses van tegenstanders opstellen. Bijzonder tijdrovend. Ook nu weer na de late afmelding van Frankrijk.”

De voorbereiding van jouw selectie U17 liep ook niet van een leien dakje?

Fien Callens: “Ja, ik wilde het team U17 normaal opstarten op maandag 20 december. Na mijn terugkeer met mijn clubteam VCO Oudegem uit het Russische Ekaterinburg in de CEV Cup. Maar op vrijdag 17 december testte een meisje van de selectie positief op het virus. Zo waren we genoodzaakt iedereen aan een bijkomends screening te onderwerpen. Wat bleek: zes van onze U17-speelsters tekenden voor een positief resultaat. Zo volgde, padam, een gedwongen quarantaine voor alle betrokkenen. Ik heb de ploeg pas vorige week woensdag weer ontmoet. Met vertraging konden we dan voor het eerst in Sportkot Leuven trainen.”

In die voorbereiding blijkt dat hoofdaanvalster Pauline Luyten is uitgevallen? Dat is ook geen pretje.

“Het begon al niet goed door die dekselse corona. En we hadden nog meer brute pech. Ach, niet te vatten hé. Maar ik ben een doorzetter. Ten eerste kon ik pas op 27 december starten met een training als opwarming. Daarna hielden we een driedaagse stage in het Sportkot.  Met drie sparrings tegen Nederland. De uitslagen geven me veel hoop: 1-3, 3-2 en 3-0. Twee overwinningen dus, na een eerste nederlaag, maar ik wil daaruit helemaal geen conclusies trekken. Te veel hangt bij jeugdspeelsters af van de vorm van de dag. Tweede kopzorg: we  hadden nog meer heisa in die aanloop naar het toernooi. Hoofdaanvalster Pauline Luyten kwam in één van de confrontaties met Oranje neer op de voet van een Nederlandse, die echt wel ruim onder het net doorkwam. Kan gebeuren, hoor. Maar het is echt niet prettig. Pauline liep zo een enkelfractuur op. Niet extreem ernstig. Maar zij zal toch zes tot acht weken in het gips zitten. Dus moet ik op zoek naar oplossingen. Niet gemakkelijk om de puzzel in het concept te doen passen. ”

Dinsdag in de late namiddag is door het Franse exit in allerijl het programma herschikt?

“Tja, ik geef graag mee dat eerst slechts zes landen in de regio België (zone WEVZA/West-Europese zone) interesse toonden om naar Herentals te komen. De CEV plande twee poules: een groep van drie met Italië, Frankrijk en Nederland en een groep van vier met België, Duitsland, Spanje, Portugal. Er is nu beslist de zes landen samen in één poule te laten aantreden. Die ingreep voorspelt wel een bikkelhard gevecht voor de zege en het ticket voor het EK. Ik denk dat we kunnen ‘meebikkelen’ voor de eindzege in eigen huis. Maar we gaan in dat gevecht tot het uiterste moeten gaan.”

Hoe ziet het totale kwalificatieplaatje eruit?

“Er worden vijf zonale toernooien gehouden in Europa. In Turkije, Letland, Kroatië, België (Herentals) en in Denemarken. Het Deense toernooi is al voorbij en leverde Finland als winnaar op. De Finnen zijn met organisator Tsjechië meteen als eersten geplaatst voor het EK 2022. Dat wordt gespeeld met twaalf landen in Olomouc en Prostejov (Tsj.) van 22 tot 31 juli 2022. Er zit nog een mooie beloning vast aan de eindstand van het EK. De top zes of top zeven kunnen in 2023 deelnemen aan het European Youth Olympic Festival in Maribor (Slo).”

En wie mag rechtstreeks naar het EK? Is daaraan gesleuteld?

“De winnaars van de vijf voorrondes plaatsen zich rechtstreeks voor het EK. Hoe het dan verder gaat met de andere landen…. Tja, dat is voer voor onderzoek. Wie  in de tweede kwalificatieronde speelt en waar, is onduidelijk. Natuurlijk is Tsjechië een zekerheid op het EK als organisator.”

Hoe beoordeel je jouw vijf concurrenten? Enkele namen doen een belletje rinkelen.

De tegenstanders zijn zeer moeilijk in te schatten.In elke jeugdlichting heb je altijd meisjes die op een paar maanden tijd een enorme progressie maken. Neem nu Spanje. Dat land heeft zich wegens corona weinig getoond op internationale toernooien. Hoe ver staan ze? Hoe groot is hun ‘grinta’? Voor mij is Spanje de X-factor. Bij Duitsland heb je op de opposite Leana Grözer (1m80), dochter van de befaamde Georg Grözer junior en zus van Tim Grözer (ex-Maaseik). Haar grootvader Georg Grözer senior was destijds de grote krachtpatser, de absolute ‘eyecatcher’ bij Rembert Torhout. Het zit dus in die familie duidelijk in de genen.

Ja, Leana is een uitstekende speelster. Ook Portugal heeft een zeer sterke formatie. Dat wordt oppassen na ons verlies van vorig jaar. Bij Nederland heb je bekende namen aan de spelverdeling: Lune Strikwerda en Melanie Zwerver. Dochters van beroemdheden. We wonnen twee van drie oefenduels, maar dat is helemaal geen garantie op succes. De sets werden afgeklokt met heel nipte verschillen zoals 27-25, 26-24 of 25-23. Je moet rekenen op een dosis meeval. En Italië – duel in onze slotmatch op zondag 9 januari – pakt altijd uit met een stevige ploeg. Ze zijn niet te onderschatten. Het worden vijf zeer pittige uitdagingen. Het resultaat kan alle kanten uit. Zeer moeilijk te voorspellen. We gaan ons helemaal smijten, dat is zeker.”

Je hebt ook enig tactisch nieuws?

“Ja, Sam Pipeleers verhuist van de opposite naar het midden. Op de hoofdaanval houd ik alleen de jonge Mila Vlahovic over. Wellicht ga ik het gevecht aan met drie receptie-hoekspeelsters. Ik ga altijd voluit, ook nu weer. We hebben kansen, maar gemakkelijk wordt het niet.”

Is Herentals een mooie accommodatie? Is de omgeving je vertrouwd?

“Ik vind van wel, jazeker. Ik ben er geweest in 2013. Er is niks op aan te merken. Er ligt een uitstekende vloer, er wordt op één groot veld gespeeld. In de onmiddellijke omgeving kunnen we overnachten in een puik verzorgd sporthotel. Ik verzeker u dat alles in orde zal zijn. Ik vertel ook graag dat Sam Pipeleers van Datovoc Tongeren de enige is die niet behoort tot de Volleybalschool in Vilvoorde. Zij engageert zich altijd, maar dan ook altijd, op de detectietrainingen. Vandaar haar selectie.”

De Belgische selectie:

  • Spelverdeling: Jolien Melis, Julie Maes
  • Hoofdaanval/Opposite: Mila Vlahovic
  • Receptie-hoek: Michelle Joosen, Saar Bertels, Kaat Cos, Lune Hoste
  • Middenaanval: Sarah Hauben, Yana Wouters, Sam Pipeleers
  • Libero: Jasmine Debout, Britt Claes

Technisch kader: T 1 Fien Callens. T 2 Jiri Vermeulen. Teammanager Eva Horemans. Kiné: Wout Lippens. Scouting: Bart De Gieter.

Het wedstrijdschema:

Woensdag 05/01: 14.00u.: Nederland-Portugal; 16.30u.: Spanje-Italië; 19.30u.: Duitsland-België.

Donderdag 06/01: 14.00u.: Spanje-Nederland; 16.30u.: Italië-Duitsland; 19.30u.: Portugal-België.

Vrijdag 07/01: 14.00u.: Nederland-Italië; 18.30u.: Portugal-Duitsland, 19.30u.: België-Spanje.

Zaterdag 08/01: 14.00u.: Italië-Portugal; 16.30u.: Duitsland-Spanje; 19.30u.: Nederland-België.

Zondag 09/01: 14.00u.: Portugal-Spanje; 16.30u.: Nederland-Duitsland; 19.30u.: België-Italië.

Locatie: Sport Vlaanderen, Herentals

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Volley Vlaanderen/Bart Vandenbroucke