Mieke Moyaert: “Met jongens U18 minstens halve finale halen”

Het nieuwe jaar was amper begonnen of coach Mieke Moyaert was al reisvaardig met haar Young Red Dragons U18 op weg naar Italië, om er deel te nemen aan de eerste ronde van het Europees kwalificatietoernooi.

Dat wordt gespeeld in het onooglijke Marsicovetere (5000 inwoners), in de hiel van Italië, niet zo bijster ver weg van de ‘trulli’s’, een toeristische trekpleister uit de buurt. Mieke is al twee jaar geleden in Marsicovetere geweest, maar ook dit jaar zal toerisme niet op haar programma staan. Kwalificatie voor het EK deze zomer in Georgië des te meer. Iets wat de West-Vlaamse trainster mee op haar palmares wil zetten in haar achtste jaar als bondstrainster.

“Hoewel ze nog geen 18 jaar zijn, is deze groep jongens toch al een aantal jaren op mekaar ingespeeld: zeker 9 van de 12 deden al mee aan vorige internationale toernooien. Geen individuen, maar een groep stevige kleppers.”

Wat zijn de sterke punten van deze ploeg U18?

Mieke Moyaert: “Het is zeker een groep die zelf haar eigen tempo kan bepalen. Op de werkstage van het BOIC in Duitsland merkten ook buitenstaanders op hoe die jongens bijzonder enthousiast werken als team. Zij beschikken over een goede organisatie, een sterk middenblok, zij kunnen behoorlijk wat opslagdruk zetten, kortom: zij vormen een goed all-roundteam.”

Mogelijke minpunten?

“Op technisch vlak kunnen ze natuurlijk allemaal nog wel beter worden. Maar ze zijn jong en dat maakt dat de resultaten wel eens kunnen variëren van uitstekend naar minder goed. Het is natuurlijk de boodschap om dat laatste zo veel mogelijk te beperken in de komende wedstrijden en in alle gevallen terug te vallen op onze basisorganisatie. Want er zit wel potentieel in deze groep.”

Jullie spelen achtereenvolgens tegen Spanje, Portugal en Frankrijk. Misschien ook de stijgende lijn qua tegenstand?

“Dat zou best wel eens kunnen. Als onze organisatie op punt staat en als we ook verdedigend een goed niveau halen, dan moeten we Spanje en Portugal wel de baas blijven. Van de Franse tegenstander weten we nog niet zo heel veel, maar hen kunnen we twee keer aan het werk zien in de eerste twee matchen van het toernooi.”

Eerste of tweede eindigen in jullie poule betekent halve finales tegen de eerste twee uit de andere poule: Italië, Nederland of Duitsland.

“De halve finales halen, moet de eerste optie zijn. Maar eigenlijk is het de ambitie om hoger te mikken. Alleen de toernooiwinnaar is rechtstreeks geplaatst voor het EK. Wie als tweede eindigt, speelt in de lente de tweede ronde tegen ploegen uit andere reeksen. Wij willen dus zo hoog mogelijk eindigen. Italië zal allicht de moeilijkste tegenstander blijken op het ganse toernooi en zij genieten dus ook nog van het thuisvoordeel. In de voorbereiding speelden we twee oefenwedstrijden tegen Nederland, die we telkens wonnen. Maar in oefenmatchen spelen soms andere doelstellingen. We zien wel wat zij b.v. tegen Duitsland doen.

We moeten gewoon geloven in onze eigen mogelijkheden en hopen dat we daarmee misschien wel toernooiwinnaar kunnen worden, want hoe hoger je je als ploeg kan kwalificeren, hoe meer je kan rekenen op een betere loting op het EK.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke / Volley Vlaanderen

Programma van de Young Red Dragons:

  • Woensdag 05/01: 15u30 België – Spanje
  • Donderdag 06/01: 15u30 België – Portugal
  • Vrijdag 07/01: 18u00 België – Frankrijk
  • Zaterdag en zondag: halve finales en finale.

Samenstelling van de U18:

Seppe Van Hooghten, Matis Verwimp, Berre Van Looveren, Jasper Maerten, Eliot De Vleesschauwer, Daan Spiessens, Robbe Ponseele, Mauro Lips, Kobe Verwimp, Martin Lechien, Arne Verlooy, Tijmen Bus.

Staff: Mieke Moyaert, Dries Meurisse, Jan Weyns, Chloë van der Schralen.

Scheidsrechter: Robin Schoenmakers.