Martijn Bekaert en collega’s breken lans voor G-sport

Volley Vlaanderen steekt de laatste jaren heel graag een hand uit naar alle potentiële G-sporters in ons land. Heel terecht. Om clubs te ondersteunen met onder andere G-sportwerking werden in het EVC in Vilvoorde de clubcoaches aangesteld. Met als coördinator Wim Backaert (links op de foto). Hij stuurt het drietal Manon Gevaert, Martijn Bekaert en rechts op de foto Ann Vanwittenbergh aan.

We stellen u even onze gesprekspartner Martijn Bekaert voor, de G-sport verantwoordelijke van Volley Vlaanderen. Afkomstig uit Oudenaarde, bachelor L.O. aan de Artevelde Hogeschool in Gent en al twee seizoenen de spelverdeler van de Klein-Brabantse club Syneton Puurs in eerste nationale. Met kleppers als Robbe Vandeweyer en Jonas Colson in de rangen. Voorheen speelde Bekaert in Lendelede.

Demo in het Sportpaleis

Je bent de verantwoordelijke voor G-Sport bij Volley Vlaanderen. Hoe belandde je in die rol?

“Ik werkte eerder als jobstudent bij Volley Vlaanderen. Zo maakte ik kennis met de opdrachten van de clubondersteuners, die de werking van een club coachen. We coachen dus geen teams, maar verenigingen. Ik ben uiteindelijk kunnen starten als vaste weknemer en ben in de plaats gekomen van Stefaan De Brabandere. Hij koos voor een nieuwe uitdaging in de sportwereld. Zo kon ik inschuiven. Stefaan zijn werk zorgde voor een goede basis, waardoor ik gemakkelijker aan de slag kon met het verder uitbouwen van het G-volleybal””

Kan je de opdrachten even van nabij onder de loep houden?

“Onze taken, ook die van de collega’s, zijn veelomvattend. We zijn clubondersteuners in de breedste zin van het woord. We werken via telefoongespreken, e-mail of live-bezoeken. We hebben elk onze projecten waar we verantwoordelijk voor zijn. Zo zijn we bezig met het Jeugdsportfonds, Vriendjesdagen waar Manon verantwoordelijk voor is maar ook met Sart2Volley waar Ann verantwoordelijk voor is. Naast G-verantwoordelijke ben ik ook verantwoordelijk voor de projecten ‘Volley@School’ en het project SmashtGmee?! We bieden ook ondersteuning bij topsportevenementen. Zelf bestrijk ik hoofdzakelijk de regio’s Oost- en West-Vlaanderen. Drie van de vijf dagen vanuit Vilvoorde en twee dagen via telewerk. Ann Vanwittenbergh en Manon Gevaert buigen zich vooral over de andere Vlaamse provincies.”

Vanuit de federatie kan Martijn terugvallen op de expertise van de G-afdeling van Sport Vlaanderen en van Parantee-Psylos vzw in Gent, de G-sport federatie in Vlaanderen wiens mandaat het is om andere sportfederaties te ondersteunen.

Parantee-Psylos is een volledig neutrale organisatie die zowel een normalisering als een zo hoog mogelijke graad van integratie van personen met een beperking beoogt. Een optimale samenwerking met reguliere sportfederaties en andere maatschappelijke actoren is een belangrijke doelstelling.

Parantee-Psylos werkt voor zeven doelgroepen. Sporters binnen één bepaalde beperkingsgroep hebben nu eenmaal vaak te kampen met een gelijkaardige problematiek. Maar natuurlijk is elke beperking of kwetsbaarheid verschillend en is elk individu anders. De indeling in zeven doelgroepen helpt om de communicatie te structureren en om meer gericht en op maat te ondersteunen.

Het gaat om mensen met autismespectrumstoornissen, blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, mensen met een fysieke beperking – sporten met een rolstoel, mensen met een  fysieke beperking – die toch kunnen sporten zonder rolstoel,  psychisch kwetsbaren en mensen met een verstandelijke beperking.

Boekt G-Sport volleybal vooruitgang in Vlaanderen?

“Dit gaat vrij goed, ondanks COVID, wat voor deze doelgroep een grote invloed heeft, konden dit jaar een aantal clubs opstarten met een nieuwe G-werking. Natuurlijk zouden we meer clubs willen hebben, die een afdeling G-Sport willen lanceren. Maar de materie is zeer complex. Omdat je toch wel een aantal drempels moet wegnemen die je bij een reguliere clubwerking niet hebt. Zo moet je vaak samenwerken met allerlei instellingen, scholen in het Bijzonder Onderwijs of verenigingen voor mensen met een beperking. Je moet al de spelers samenbrengen, kunnen vervoeren heen en weer, ruimte in sporthallen verwerven. Bovendien is G-sport op zich heel divers wegens de indeling in allerlei categorieën en niveaus. Toch zijn we op korte tijd geëvolueerd van vijftien naar twintig clubs. We zijn trots: het is een heel mooie progressie.”

De G-Sport zou zich ‘grosso modo’ ontvouwen via twee grote onderdelen?

Waregem – Ternat

“Ja, we hebben 2 grote doelgroepen, enerzijds mensen met een fysieke beperking en anderzijds mensen met een mentale beperking. Teams met een fysieke beperking hebben we met Damesvolley Waregem, Amigos Van Pelt Sint-Antonius Zoersel en Kruikenburg Ternat (alle drie al jarenlang de voortrekkers) en ook Griffoenen Steenhuize (bij Zottegem) en nieuwkomer VDK Gent Dames Volley. Die clubs bieden zitvolleybal aan.”

In de sector met een mentale beperking gaat het over een andere methodiek?

“Klopt. Deze groep speelt voornamelijk G-Smash-Volley: een eenvoudige variant van de volleybalsport: één tegen één of twee tegen twee. Met vangen en gooien. Er kunnen ook meer contacten worden ingebouwd en er is een bots toegelaten. Doel is meer rally’s te spelen en met smashes de bal over te spelen, dat is belangrijk, vandaar de naam G-Smash-Volley. Het wordt ook gespeeld op een lager net, een speler moet met de elleboog boven de nethoogte kunnen komen. De clubs die zich buigen over spelers met een mentale beperking zijn ruimer vertegenwoordigd. Voor West-Vlaanderen: Balti Kortrijk. Voor Oost-Vlaanderen: JTV Dero Zele-Berlare en Panda’s Lokeren (beide nieuw). Voor Limburg: DAVOST Sint-Truiden (nieuw), VC Greenyard Maaseik, Wara Genk en Stalvoc Beverlo. Voor Antwerpen: Dosko@Ristorno Essen, Hollebeekhoeve Noorderkempen Vosselaar-Merksplas-Vlimmeren, VC Olen, Antwerp 4 Volley (nieuw), Molvo Mol en Volmar Ekeren. Voor Brabant: VC Feniks Haacht en Kevoc Keerbergen.”

Martijn Bekaert is overigens specifiek verbonden aan JTV Dero Zele-Berlare. Hij is er jeugdcoördinator van de jongensploegen, trainer U15 jongens en verantwoordelijk voor de Oost-Vlaamse provinciale selectie U13.

Jullie geven bijzonder veel informatie op een nieuw uitgewerkt deel van de site. Te vinden via de site van Volley Vlaanderen?

“Ja, één van mijn eerste taken was om de beschikbare bronnen op te lijsten en deze toegankelijk te maken op de site. Dat is immers één van de eerste contactpunten voor volleybalclubs die geïnteresseerd zijn om een G-werking op te starten. De info moet vooral zeer toegankelijk zijn voor clubs die interesse tonen. Helder en duidelijk. Klare taal. Met veel informatie over allerlei aspecten van de G-Sport.”

Jullie trachten ook een competitie op te zetten?

“Dat is zeker de bedoeling. Met ‘Zitvolley on Tour’ trachten we de competitie voor mensen met een fysieke beperking fiks wat leven in te blazen. Via maandelijkse toernooien, waar zelfs ploegen van de Liga, nationale en Promo, als ze dat wensen, mogen deelnemen. Om zo te ervaren wat het allemaal inhoudt. Men speelt hier toch wel met een licht competitieve insteek, dat is iets waar de verschillende zitvolleybalploegen toch wel naar uitkijken. Dan krijgt het geheel allemaal een mooie ‘boost’. Wellicht is een beetje competitie ook een hulp om door te dringen tot een groter publiek. We hopen op korte termijn te verwezenlijken dat de uitslagen van de toernooien verschijnen op ‘Volleyscores’, een handige informatieve ‘tool’ voor resultaten en klassementen.

We zouden natuurlijk graag hebben dat andere clubs hier ook meer aan kunnen deelnemen. Al beseffen we dat zitvolley opstarten iets moeilijker kan zijn, omdat het om een beperkte doelgroep gaat. Je moet stabiel kunnen zitten en bewegen, je moet kunnen smashen. Daarom laten we het ook toe om volledig valide teams of gemengde teams deel te laten nemen aan deze toernooien. Dit kan voor clubs een opstart zijn naar het verder uitwerken van een zitvolleywerking”

Voor spelers met een mentale beperking is het moeilijker. Jullie overwegen maandelijks terugkerende recreatieve evenementen. Geen heuse competitie dus?

“Ja, een echte interclub is veel moeilijker te organiseren.  Zeker nu corona zo toeslaat, wordt ons werk bijzonder zwaar bemoeilijkt. We willen ook voor deze clubs een aanbod uitwerken, daarvoor moeten we echter nog meer bevragen. De eerste indrukken geven echter weer dat een meer recreatief aanbod met belevingsdagen zeker interessant is om te organiseren.

Smash Volley

Het is niet altijd makkelijk om zo een G-werking op te starten voor clubs, welke initiatieven doen jullie hiervoor?

“We begrijpen dat het geen sinecure is om een G-sportwerking op te starten. Er is nog veel progressie mogelijk. En veel variatie in het competitieaanbod. Net daarom willen we clubs stimuleren om zich te buigen over G-Sport. Een bijzonder belangrijk nieuw project luistert naar de naam ‘SmashtGMee?! Clubs worden uitgenodigd om twee of meer initiaties te organiseren op bijvoorbeeld een school voor Bijzonder Onderwijs, in een revalidatiecentrum of een afdeling van een ziekenhuis. Die initiatieven worden allemaal gesubsidieerd. Clubs die willen participeren, worden flink ondersteund. We zien dit project als een kennismakingsmogelijkheid met G-sport, maar ook om bestaande G-werkingen uit te breiden. Kortom de eerste stap naar een G-werking.”

Vandaar de zeer sterke financiële hulp vanuit Volley Vlaanderen.

“Ja, heel terecht. Wie als lid van een G-Sportclub wil aansluiten bij Volley Vlaanderen krijgt een subsidie via het project SmashtGMee?!. En het lidgeld is ook lager dan bij de regulier leden, net geen 8 euro. Bovendien… misschien weten niet alle clubbestuurders het volgende: binnen het Jeugdsportfonds hebben we vijf labels. Uitgangspunt is dat iedereen zonder uitzondering hoe dan ook volleybal moet kunnen spelen. Jeugdsport is één van de grote beleidsfocussen van Volley Vlaanderen. Ik som de vijf labels even op: a) label van jeugdvriendelijke volleybalclub, b) label van Volley for All (voor iedereen), c) Talent label, d) Beachvolleybal label… en e) G-Sport label. Ook met dat e-element kan je extra punten behalen, die dan worden omgezet in subsidies.”

G-Sport krijgt gaandeweg zo een nieuwe invulling?

“Met de G van Geïntegreerd, Goesting, Gelijkwaardig, Gewoon, Gescoord, Grensverleggend en bovenal Genieten. Niet elke club kan een G-team hebben, dat beseffen we. Toch dromen wij van een tiental G-sportclubs per provincie. Hiervoor zijn er heel wat ondersteuningsmogelijkheden via de clubcoaches. Wij kunnen de clubs in contact brengen met de juiste personen. Iets wat bijvoorbeeld veel clubs niet weten is dat een club tot 5.000 euro subsidie per jaar kan krijgen via Sport Vlaanderen voor het opstarten en onderhouden van een G-werking. Dit kan via verschillende dossiers. Precies op dat domein zijn we er om te helpen, want je moet dossiers indienen om bijvoorbeeld subsidies te krijgen, dat klopt. Altijd bij Sport Vlaanderen. Voor het project SmashtGMee?! bij Volley Vlaanderen zelf met een kleiner dossier. Maar wij helpen graag met alle stappen in dergelijk project. Met alle mogelijke vragen, hoe complex ook, kan men bij ons als clubondersteuners terecht. We leveren antwoorden ‘à la carte’. Handig is ook dat een geïnteresseerde vereniging best een G-Sport-verantwoordelijke aanstelt. In de trainersopleiding is trouwens een aparte vak G-volley ingevoerd. Dat juichen we toe.

Conclusie: in het verhaal van G-Volley zijn al heel wat mooie stappen gezet. Dat kunnen er nog veel meer worden. Clubs met interesse kunnen best eerst even proeven van G-Sport via laagdrempelige initiatieven, om daarna een heuse werking in de steigers te zetten. De vierkoppige cel van ‘clubondersteuners’ binnen Volley Vlaanderen staat klaar met al haar expertise en een uitgebreid netwerk aan contacten om alle mogelijke hulp aan te bieden.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Martijn Bekaert / Volley Vlaanderen