Italiaanse en Poolse ploegen naar winst in Champions League

In de Champions League lijken de Italiaanse teams zich reeds tijdens de aanvangsfase op te werpen als de topfavoriet voor het behalen van de titel. Hun zwaarste concurrenten lijken met Kedzierzyn en Jastrzebski  uit Polen te komen. We dachten dat  Rusland met Novosibirsk en Dinamo Moskou ook wel twee kandidaten op de eindzege had, maar Novosibirsk lijkt na twee wedstrijden reeds uitgeschakeld voor de volgende ronde. Dit team,  samen met Zenit Kazan en Dinamo Moskou aan de leiding in de Russische competitie, verloor immers eerst met zware 3-0 cijfers tegen Civitanova en daarna met 1-3 tegen Kedzierzyn.

Bij Civitanova liet de jonge 20-jarige Cubaan Marlon Yant Herrera  een grote indruk na.  Dinamo Moskou moest dan weer in eigen huis tegen Warszawa van Igor Grobelny een 2-0 achterstand goedmaken. Igor scoorde 11 punten. In Maaseik werd dan wel een vlotte 0-3 zege behaald. 

Van onze Belgische teams begon Knack Roeselare uitstekend met een 2-3 zege tegen Friedrichshaven.  De hoop om in de volgende wedstrijd thuis tegen Jastrzebski een stunt te realiseren was aanwezig. In elke set werd vrij goed gestart maar gaandeweg zorgde de opslagdruk van het Poolse team ervoor dat Jastrzebski kon doorstoten naar matchwinst.  Om zich te kwalificeren voor de volgende ronde zal Roeselare nu de maat moeten nemen van het Bulgaarse Pazardzhik dat zich wist te kwalificeren voor deze poule door tweemaal met 3-1 te winnen tegen Olympiakos, de leider in de Griekse competitie. 

Greenyard Maaseik verdedigde zich kranig in Ankara. Meer als setwinst zat er echter niet in. Zelfde scenario thuis tegen Dinamo Moskou en 0-3. Kwalificatie voor de volgende ronde lijkt reeds nu vrij hopeloos. Toch even vermelden dat Ankara met 1-3 ging winnen in Warschau.

Igor Grobelny

In de CEV Cup kon Volley Haasrode Leuven zich via een ‘golden set’ kwalificeren tegen het Griekse Syros. Thuis werd tegen de gestalterijke tegenstander, een team met zes spelers van 2m en meer, via een gave collectieve prestatie een 3-0 overwinning geboekt. In Griekenland leek men na winst in de eerste set aardig op weg naar de kwalificatie. De volgende drie sets werden zwaar verloren zodat een ‘golden set’ beslissend was. Deze werd met 13-15 gewonnen. Spijtig genoeg kon Menen zich tegen Las Palmas niet kwalificeren voor een volgende ronde tegen VHL. De blessure van Lou Kindt bleek een te zware handicap. VHL moet nu proberen beter te doen tegen de Spaanse landskampioen.

Lou Kindt

In de Challenge Cup kon Achel zich tegen Teruel niet plaatsen voor de volgende ronde. Verzwakt door de afwezigheid van enkele spelers wegens Covid  en ziekte volgde na 3 -1 verlies in Spanje  thuis een 2-3 nederlaag.

De vrouwen

Onze vrouwenteams waren niet echt succesvol in de Europese bekers. 

Een Belgisch team was wel zeker van kwalificatie voor de volgende ronde in de Challenge Cup vermits Oostende en Ladies Volley Genk in een onderlinge confrontatie mochten  uitmaken wie  doorging. Het team uit Genk ging met 0-3 winnen in Oostende en nam zo een optie op kwalificatie maar wegens Covid moest Genk forfait geven voor de terugwedstrijd zodat uiteindelijk Oostende mocht aantreden in de volgende ronde. In deze ronde, volledig afgewerkt in Griekenland, bood Oostende aardig weerstand. Na een 3-1 nederlaag in de eerste wedstrijd werd het een 2-3 zege in de terugwedstrijd tegen Panathinaikos. 

In de CEV Cup namen drie teams deel. Asterix Beveren stond na een 0-3 verlies thuis tegen Panathinaikos voor een quasi hopeloze situatie. In Griekenland werd na een aardige strijd met 3 -2 verloren. Oudegem leek na  3-0 verlies in Santorini voor een uiterst moeilijke opdracht te staan. Het Griekse team moest wegens Covid echter forfait geven voor de terugwedstrijd zodat onverwacht toch de volgende ronde werd bereikt. Hier bleek Uralochka een klasse te sterk. Beide wedstrijden werden afgewerkt in Rusland. Gent had met de Italiaanse topper Busto Arsizio duidelijk de zwaarste opdracht. Zoals min of meer verwacht, moesten ze in Arsizio hun meerdere herkennen. Na 3 -1 verlies thuis volgde een 3-0 nederlaag in Italië. Geen Belgische teams in de Champions League. Conegliano lijkt hier opnieuw de topfavoriet voor de eindzege. De tegenstand lijkt ook nu weer te komen van Novara en de Turkse topteams.

De kampioenschappen in Europa

Italië

Bij de mannen lijken Perugia, Civitanova en Modena hun status van topfavoriet stilaan waar te maken. Civitanova heeft na een zwakke start met nederlagen thuis tegen Monza en Trentino  het juiste ritme gevonden en is nu acht opeenvolgende wedstrijden ongeslagen. Modena heeft zich ook volledig herpakt na een nederlaag in eigen huis tegen  Piacenza en nederlagen in Monza en Civitanova. Perugia kreeg daarna van Modena in eigen huis haar eerste nederlaag aangesmeerd met 2-3. Het was de eerste nederlaag van Perugia. Na elf wedstrijden staat Perugia op plaats één met 31 pt. Civitanova volgt op plaats twee met 28 pt. Modena en Trentino volgen op plaats drie met 22 pt. Trentino heeft wel een wedstrijd minder gespeeld.

Britt Herbots

Bij de vrouwen heeft Conegliano zijn aureool van onoverwinnelijkheid verloren. Na nochtans het nieuwe seizoen gestart te zijn met een duidelijke 3-0 overwinning  tegen Novara, waar Britt Herbots haar basisplaats regelmatig verliest aan Daalderop, werd zowel tegen Arsizio, Cuneo en Monza met slechts 3-2 gewonnen om daarna  thuis met 2-3 te verliezen tegen Firenze, het nummer  zeven van de rangschikking. Het was de eerste nederlaag na 76 wedstrijden van Conegliano. Uitblinker bij Firenze was onze landgenote Celine Van Gestel met 14 op 29 in aanval en 2 punten met opslag. Toch even vermelden dat Paola Egonu 31 op 64 scoorde in aanval en 3 pt met opslag. Conegliano heeft 31 pt na 12 wedstrijden Novara  verloor ook slechts één maal en heeft 28 pt na 11 wedstrijden. Het aantal gespeelde wedstrijden verschilt nog al eens bij de andere teams. Zo behaalde Monza van Lise Van Hecke 7 overwinningen in 10 wedstrijden, Chieri van Kaja Grobelna 8 overwinningen in 12 wedstrijden en Firenze van Celine Van Gestel 6 overwinningen in 11 wedstrijden.

Frankrijk

Bij de mannen in liga A staat na 12 van de 26 wedstrijden Tours met 31 pt aan de leiding voor Narbonne met 29pt, Sète met 27 pt en Chaumont met 24 pt. Nice van Jelle Ribbens is met drie opeenvolgende overwinningen opgerukt naar een zesde plaats met 18 pt.

Bij de vrouwen staat Le Cannet na 13 wedstrijden met 33 pt aan de leding. Silke Van Avermaet staat met Mulhouse door de 3-2 nederlaag in Evreux nu met 32 pt op de tweede plaats. Aziliz Divoux staat met Marcq-en-Baroeul zesde met 21 pt.

Polen

Na 12 wedstrijden staat Kedzierzyn met 34 pt nog altijd ongeslagen aan de leiding. Jastrzebski, waar Toniutti al eens vervangen wordt, leed reeds drie nederlagen en volgt op plaats twee met 31 pt. Igor Grobelny, die met Warschau een sterke periode achter de rug heeft, volgt met zijn team met eveneens drie nederlagen en 29 pt op plaats drie. Sam Deroo heeft dan weer met Rzeszow een zwakke periode achter de rug. Zijn team staat met vijf overwinningen in 11 wedstrijden en 16 pt op een zevende plaats. Tomas Rousseaux staat met Katowice met vier overwinningen in 11 wedstrijden en 11 pt op een elfde plaats en Kevin Klinkenberg staat met Suwalki met twee overwinningen en 6pt op een dertiende en voorlaatste plaats.

Bij de vrouwen staat Chemic Police  na 12 wedstrijden met 31 pt en weliswaar twee nederlagen aan de leiding voor Rzeszow dat maar één maal verloor maar slechts 29 pt behaalde. Freya Aelbrecht volgt met Radom op een vierde plaats met 22 pt.

Griekenland

In A1 spelen slechts acht ploegen. Na 6 wedstrijden gaat het om de leiding tussen Olympiakos, dat met 1-3 verloor van Panathinaikos, de ploeg van Bram Van den Dries. Zijn team verloor met 3-0 tegen PAOK dat derde staat met 13 pt, even veel als Syros.

Duitsland

Geen Belgen meer actief bij de mannen in de Bundesliga. Berlin staat hier na 13 wedstrijden ongeslagen met het maximum van de punten aan de leiding. Düren en Frankfurt verloren reeds drie maal, Friedrichshaven vijf maal.

Bij de vrouwen staat Ilka Van de Vyver na 10 wedstrijden met  Allianz Stuttgart ongeslagen met 28 pt aan de leiding. Jodie Guilliams – lange tijd geblesseerd – vertoeft met Vilsbiburg met 2 overwinningen in 8 wedstrijden in de achterste gelederen. Amber De Tant won met Nawaro Straubingslechts één maal waardoor haar team op de voorlaatste plaats staat.

Kaja Grobelna en Ilka Van de Vyver

Turkije

Na 13 wedstrijden staan  bij de vrouwen drie teams aan de top met twee nederlagen. Eczacibasi van Laura Heyrman, Fenerbahce en Vakifbank. Dit laatste team heeft wel een puntje minder. Spor Ankara, dat lange tijd geen beroep kon doen op de geblesseerde Hélène Rousseaux verloor nu al vier maal en is teruggezakt naar een zesde plaats. Bursavan Dominika Sobolska staat twaalfde met 3 overwinningen en 9 pt, Yesilyurt Istanbul van Dominika Strumilo staat dertiende en voorlaatste met 1 overwinning en 4 pt.

Sada Cruzeiro wint WK Clubs voor mannen

Zes ploegen namen deel verdeeld over twee poules. In poule A was Civitanova heer en meester. Zowel het Braziliaanse Funvic Taubaté als het Argentijnse San Juan werden met 3-0 verslagen. De Zuid-Amerikaanse confrontatie werd met 3-2 gewonnen door Funvic. In poule B was het Braziliaanse Sada Cruzeiro outstanding. Zij versloeg zowel het Iraanse Sirjan Foolad als Trentino met 3-0. Het andere halve finale ticket ging naar Trentino dat met 3-0 won tegen Sirjan. We kregen dus een dubbele derby in de halve finale.

Het duel tussen de twee Italiaanse teams was superspannend. Civitanova won uiteindelijk de tiebreak met 21-19 na zeven matchballen. Toch even de straffe cijfers in aanvalspelers vermelden. Bij Civitanova scoorde de Cubaan Yant 25 op 37 en de Braziliaan Robertlandy 17 op 25. Bij Trentino Michieletto 21 op 44, Daniele Lavia 17 op 27 en de Bulgaar Kazyiski 12 op 28. De halve finale tussen de Braziliaanse teams werd vrij vlot met 3-1 gewonnen door Sada Cruzeiro.

In de strijd voor de derde plaats won Trentino (met Wout D’Heer) tegen Taubaté overtuigend met 3-0. Het goud ging naar Sada Cruzeiro dat bijna even overtuigend met 3-0 won tegen Civitanova. De setstanden hier waren 25-17, 25-22, 25-23.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: FIVB, Bart Vandenbroucke