Sam Deroo: “Maaseik en Roeselare hebben geen enkele winstkans”

Dinsdagavond spelen de twee Belgische teams in de Champions League hun tweede wedstrijd in hun poule. Knack Roeselare ontvangt het Poolse Zabrzebski en Greenyard Maaseik krijgt te maken met Dinamo Moskou.

Als er één persoon is die op een neutrale manier kan spreken over de twee tegenstanders en de winstkansen van de Belgische ploegen, dan is het wel Sam Deroo. De aanvoerder van de Red Dragons hielp immers vorig seizoen Dinamo Moskou mee aan de Russische titel. En tegen Jastrzebski speelde Sam dit seizoen al met zijn nieuwe Poolse ploeg Rzeszow. Hoe bekijkt hij die twee ploegen en hebben Roeselare en Maaseik de kans om tegen hen iets te rapen?

Sam Deroo: “Ze hebben gewoon geen enkele winstkans.”

Een hard oordeel. Want Maaseik zou puntjes kunnen gebruiken na de zware nederlaag in de vorige wedstrijd tegen Ankara. Is Moskou nog even sterk als vorig jaar?

“Ik ben er dan wel weg, maar er is eigenlijk weinig veranderd bij Dinamo Moskou. Het is gewoon een hele sterke ploeg en als ze op haar volle sterkte speelt, is daar weinig tegen te beginnen. Het is een fysiek sterke groep met een bijzonder goed georganiseerd blok.

Bij een goede verdediging kan de spelverdeler uitpakken met snelle ballen en met erg efficiënt volleybal. Niet meer het vroegere Russische spel met hoge ballen naar beide hoeken.”

Waar zit er wellicht een kansje in voor Maaseik?

“De enige kans zit in het hoofd van de trainer. Een raar man, die wel eens graag roteert met zijn spelers. Tegen Warschau stond Moskou op die manier 2-0 achter en moest hij toch nog naar zijn beste team teruggrijpen om alsnog een 2-3 zege af te dwingen.”

Knack Roeselare haalde het dan weer in de eerste confrontatie tegen Friedrichshafen met 2-3. Zit er echt geen puntenuitbreiding in tegen Zabrzebski?

“Helaas niet. Ze zijn  momenteel echt heel sterk aan het spelen. Kedzierzyn mag dan wel aan de leiding staan in het klassement, maar dan komt zonder enige twijfel Zabrzebski. Het wordt voor Roeselare trouwens een weerzien met hun ex-speler Eemi Tervaportti, hoewel hij iets minder aan spelen toekomt omdat ze met mijn ex-ploegmaat Benjamin Toniutti één van de sterkste spelverdelers in Polen in de rangen hebben. Hij won trouwens olympisch goud met Frankrijk. Verder hebben ze met o.a. Jurij Gladyr, Tomasz Fornal, Trevor Clévenot en Tomasz Fornal nog een pak toppers in de ploeg.”

Hoe was jullie uitslag tegen Jastrzebski?

“Duidelijk 3-0 verlies. Punt.

Waar zitten de kansen bij Roeselare om de 100ste Europese wedstrijd van Matthijs Verhanneman (zie kopfoto) op een gepaste wijze te vieren?

“ De Polen zitten met twee blessures in de ploeg. Vooral die van aanvaller Stephen Boyer – nog een olympische goudwinnaar bij Frankrijk – is een streep door de rekening van Jastrzebski. Maar met Jan Hadrava hebben ze nog wel een uitstekende oppositie in de ploeg. De afwezigheid van publiek kan voor Roeselare een handicap betekenen, maar ik vrees toch dat Jastrzebski gewoon te sterk zal zijn. Sorry, vrienden van Roeselare!”

Hoe gaat het trouwens met jouw Poolse ploeg uit Rzeszow? Jullie leken goed aan de competitie begonnen te zijn, maar de laatste maand ging het iets minder goed. Juist?

“De bedoeling van de ploeg is om een plaats te veroveren bij de top-3. Wij hebben er zeker de spelers voor met o.a. Timo Tammemaa (ex-Maaseik) of de Sloveense international Klemen Cebulj. Maar we spelen zeker nog niet op ons topniveau en we staan achtste. Het klikt nog niet zo best met onze spelverdeler en we moeten zeker nog trachten beter te worden.”

Zondag speelden jullie tegen Suwalki, de ploeg van Kevin Klinkenberg. Zij staan voorlaatste in het klassement…

“We moesten tegen die ploeg dus winnen. Ik zal alleszins mijn best doen.”

Sam deed zijn best, scoorde 9 punten en Rzeszow won met 0-3.

En hoe zit het met de nationale ploeg? België lootte in de European Golden League ploegen als Tsjechië, Estland en Letland…

“Oei, helemaal niet gemakkelijk. We hebben onze ervaringen met de Red Dragons van het voorbije seizoen voorgelegd aan de federatieverantwoordelijken. We zullen wel horen wat daar mee gedaan wordt. Die hebben nu wellicht andere zaken aan hun hoofd. De lijn tussen sport en ethiek is immers altijd  heel smal geweest. In mijn jeugdreeksen was dat soms ook een probleem, maar voor mij is dat goed uitgedraaid. Hoe dan ook: die Golden League zal ik vermoedelijk aan mij laten voorbij gaan. Je moet op een seizoen ook wel voldoende recuperatietijd inbouwen.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke, CEV

Programma 2de speeldag Champions League:

  • Dinsdag 14 december: 19u Knack Roeselare – Zabrzebski
  • Dinsdag 14 december: 21u Greenyard Maaseik – Dinamo Moskou