Joos Gysen: “Achel wil tegenzet vinden op Villena en Petty”

Het 3-1-verlies in de heenwedstrijd bij het Spaanse CAI Teruel, op rekening van het Noord-Limburgse Tectum Achel, gaf niet de juiste verhouding weer tussen beide kemphanen. De Belgische topklasser moest eerst opposite Brecht Campforts op vaderlandse bodem achterlaten wegens een besmetting met corona. Een voorval dat de speler zelf zich zijn leven lang zal herinneren.

En het kon nog erger. Spelverdeler Tim Verschueren nam wel het vliegtuig samen met de spelersgroep vanuit Schiphol naar Valencia en zat ook in de autobus voor de aansluitende rit  van 150 km naar Teruel in de regio Aragon. Daar werd via testing bij Tim eveneens een besmetting met corona vastgesteld. Zo moest Verschueren zich meteen in zijn hotelkamer isoleren, ver weg van het team en van de buitenwereld.

Kwaadschiks trachtte Europees debutant Tectum er het beste van te maken. Met de jonge Nederlander Sam Gortzak aan de pass. In dat opzet zijn de discipelen van coach Jan Meertens alleszins geslaagd. Tectum verraste de Spaanse armada in de zestiende finales van de Challenge Cup in de eerste set: 23-25. Dan trokken de geprikkelde Iberiërs winnend door met 25-21, 25-17 en 25-21.

Voorzitter Joos Gysen, professioneel actief in consulting met zijn bedrijf ‘Mondea’ voor publieke sector en met ‘Kouchi’ voor de private sector,  stelt dat de strijd nog niet is gestreden. De man is van Bree afkomstig en een eeuwige optimist. Hij leidt zijn bedrijven al twintig jaar vanuit Mechelen. Hij speelt nog recreatief bij een ploeg met de knotsgekke naam: VC ’t Konifair aan de Dijle. “Ik trachtte stadsgenoot Wout Wijsmans warm te maken om mee te doen. Maar hij is nog niet komen opdagen.”

Mag Tectum Achel van het bestuur doorstoten naar de achtste finales?

Joos Gysen: “Natuurlijk, absoluut. Wij spelen altijd om te winnen. We wisten na de 3-1 onmiddellijk dat we de kwalificatie donderdagavond moeten afdwingen via een ‘golden set’.”

In de heenmatch werd Tectum zwaar getroffen door de pechduivel.

“Ik denk dat het allemaal anders was gelopen, als Tectum ‘au grand complet’ had kunnen aantreden. Dat was niet het geval. Michiel Fransen (zie kopfoto, schouder) en de Noor Olimstad (enkel) bleken niet fit. We hebben momenteel slechts twee middenaanvallers en tot overmaat van ramp konden we niet beschikken over Brecht Campforts en over Tim Verschueren aan de pass. Zo waren onze mogelijkheden gedecimeerd. Coach Jan Meertens kon geen wissels doorvoeren. Alleen al voor Brecht en Tim hoop ik dat we de volgende ronde bereiken. Dat zou voor het getroffen tweetal toch een groot deel van de ellende goedmaken. Ik denk dat Brecht zich zal aanmelden om te spelen. Hij stak drie dagen zwaar ziek in bed. Hij ging thuis in quarantaine, hij heeft geen seconde kunnen trainen. Maar Brecht is een taaie kerel.”

De reis was bijzonder vermoeiend. Ook dat gegeven zou zich een beetje wreken naarmate de wedstrijd duurde.

“Tja, het was een moeilijke regeling. We vertrokken inderdaad in Achel om 02.00 uur, dus in het holst van de nacht. Rond de middag waren we ter plaatse. Ik merkte dat vermoeidheid in de rangen sloop in de vierde set. En zoals gezegd, we konden niemand wisselen. Alleszins doe ik ‘chapeau’ voor alle jongens. Onze drie Nederlanders, met name Sam Gortzak (aan de pass voor Verschueren) en het middenduo Dion Verweij en Tim Smit staken alle overtuiging in hun spel. Opposite Gert Van Walle tikte twintig treffers binnen. Maar de Fin Mäkinen en Ward Van Dyck hadden het moeilijk op de hoek. Heel logisch: ze zijn niet ingespeeld op Sam Gortzak. De interactie met Tim Verschueren is veel meer geautomatiseerd. Dat geldt zeker voor Van Dyck. Dat is wel anders voor Mäkinen: de Fin is een nieuwkomer. Maar het is onzeker of Tim voor de return beschikbaar zal zijn. We volgen zijn toestand dagelijks op.”

Ja, aan Tim Verschueren kleeft een heel apart verhaal vast.

“Het was een fikse mentale klap, die besmettingen. Eerst bij Campforts, dan bij onze passeur in Teruel ter plaatse. Dat was rot voor de groep en nog rotter voor Tim zelf, want hij voelde geen symptomen. Toch moest hij zich in quarantaine afzonderen op zijn kamer. Gelukkig kon hij via Facetime beelden van de match meebeleven en werd hij door het hotelpersoneel in de watten gelegd. Ook de fans en de spelers hebben hartverwarmend voor hem gezongen en zijn naam gescandeerd. Dat kon hij allemaal volgen via zijn mobiele telefoon.

Voeding en drank werden aan de kamerdeur neergezet. Ook de spelers brachten graag eten aan. Tim kreeg zo een berg voedsel aangeboden. Hij zou zeker niet van honger zijn omgekomen. Onze reismanager Jan Van Clé heeft zich echt te pletter gewerkt om alles logistiek in goede banen te leiden. En dat in moeilijke coronatijden en bij het debuut van onze club, nog onervaren aan het Europese front.

Ten eerste stelde Jan twee prachtige brochures samen voor de heen- en de terugmatch. Met alle mogelijke details. Ten tweede zat hij altijd zeer correct achter de soms traag reagerende Spaanse begeleiders aan, want die werkten soms op de zenuwen door onduidelijke afspraken over het transport per bus. Maar oké, dankzij Jan is het allemaal goed gekomen.”

Het vergde een hele toer om Tim weer in België te krijgen? Hij mocht niet op het vliegtuig of de trein stappen.

“We hadden één geluk: Stephan Plattiau van het bedrijf Infano is de werkgever van Tim en van Gert Van Walle. Hij reisde met ons mee als sponsor en ook als één van de veertig supporters. Hij had een lumineus idee. Hij kon twee vrienden optrommelen die met een BMW vanuit België naar Teruel zijn gekomen: ‘Il faut le faire’. Tim kreeg dan die auto ter beschikking om terug te keren. Hij heeft de afstand van 1600 km in één ruk op 16 uur afgelegd. De twee vrienden zijn nog een paar dagen in Spanje gebleven in de regio Valencia en zijn dan op hun beurt op het vliegtuig gestapt.”

Iets anders: in de scouting staan enkele merkwaardige vaststellingen.

“Ja, inderdaad. Teruel scoorde zelf 77 punten. Waarvan 30 knallers via opposite Andres Villena en 20 treffers via de Amerikaan Gregory ‘Greg’ Petty. Die twee mepten dus liefst 50 punten op de tabellen. Dat is bijzonder veel. We zullen hen moeten afstoppen. Coach Jan Meertens heeft een strategie gevonden die zou moeten werken. Anderzijds hadden we zelf veel moeite om te scoren. We kwamen aan 57 treffers, dus 20 minder. Tja, een passeur vervangen is geen sinecure. Het was pas de tweede match van youngster Sam Gortzak. De connectie met de hoekaanvallers wilde niet echt vlotten. Zo konden we niet genoeg snelheid maken. Dat moet dus anders, willen we de Spanjaarden op de knieën krijgen. Zij zijn ook heel sterk op vrij hoge ballen, heel scherp aan het net, iets wat wij in België niet gewoon zijn. En zij konden in hun reusachtige hal een aantal opslagbommen afvuren. Die servicekracht is een sterk Spaans gegeven.”

Best pakken jullie weer de eerste set. Anders krijg je een enorme druk op de schouders?

“Ja, de aanhef wordt tegen deze gehaaide tegenstander heel belangrijk. Teruel heeft genoeg aan twee sets. Stel dat zij de ‘opener’ grijpen, dan krijgen we een enorme druk over ons heen gekieperd. Dat mogen we niet laten gebeuren. Bij 1-0 wordt het hopelijk een ander en vooral winnend verhaal. Het team mag één set laten schieten, al de rest moet van ons zijn. Ik geloof sterk in onze kansen, op voorwaarde dat we zo goed als compleet kunnen aantreden. Misschien is de Spaanse armada op zijn beurt het ritme kwijt. Hun competitiematch van afgelopen zaterdag tegen Conectabalear Manacor werd uitgesteld wegens corona bij Manacor.”

In ieder geval heeft Teruel veel talent in huis.

“Er prijken zeven Spaanse titels en zes bekers op hun palmares. Maar dat is toch al een tijd geleden. Het is een ploeg die tegen de topdrie (landskampioen 2021 Guaguas Las Palmas, Unicaja Costa de Almeria en Melilla) niet wint, maar wel tegen alle andere reeksgenoten. Ze staan zesde in de Liga. Het team telt vijf Spanjaarden en zeven buitenlanders, ieder met een andere nationaliteit: Argentijns, Braziliaans, Servisch, Amerikaans, Russisch, Bulgaars en Venezolaans. De Spanjaard Andres Villena (1m95, 28 jaar) is top als hoofdaanvaller. Hij speelde bij Korean Air Jumbos, Spacers Toulouse, Palma de Mallorca, Almeria, Palencia, Malaga en bij de Italiaanse clubs Matera en Vibo Valentia. Hij is een man met bakken ervaring. De andere klepper is de Amerikaan Petty (1m96, receptie-hoek). Hij kwam uit voor Paphos (Cyprus), Bühl (Dui) en de Franse topclubs Paris Volley en Rennes. Ook de set-up Pedro Jukoski (Braz) is uit het goede hout gesneden. Alleen hun middencompartiment valt vrij klein uit. En ze hebben geen enkele dubbele meter in de rangen.”

Teruel speelt in een immens grote sporthal, Tectum treedt aan in de kleine hal ‘De Koekoek’. Kan dat op jullie beurt een voordeel zijn? Helaas missen de spelers wel de steun van de luide thuisaanhang.

“Ik denk wel dat de kleinere ruimte een positief effect zal hebben op onze prestatie. We kregen van de CEV een uitzondering om toch in onze thuishal te spelen. Net daar liggen kansen. Maar inzet zal nodig zijn en ook liefst het element ‘voltalligheid’ binnen ons team. De Spaanse receptie en defensie kunnen in moeilijkheden komen door het vrij lage plafond. Zelf moeten we receptioneel op niveau acteren. En vooral heel attent toeslaan op de buitenkanten. We zijn normaal heel efficiënt op snelle ballen naar de hoeken, maar we moeten desgevallend ook scoren op tragere passes. Dat deden we in Teruel te weinig. Helaas speelt een negatieve factor mee: we mogen geen publiek plaatsen. We moeten onze fanatieke aanhangers van de “Green Army’ missen.  Dat zijn onze ‘die-hards’ in het supportersvak.

We kunnen ook geen VIP-diners organiseren. We derven veel inkomsten. Het is dus een lastige situatie. Toch denk ik dat wij niet bang moeten zijn van de Spaanse middenmoot. Doorgewinterde rotten als set-up Tim Verschueren, opposite Gert Van Walle, libero Koen Brouns en middenman Tim Smit weten wel raad. Ze hebben elders genoeg ervaring opgestoken om hevig weerwerk op te poken.”

Welke verwachtingen heb je nog in de competitie van de Liga?

“Vorig seizoen werden we verrassend vijfde. Nu hebben we nog maar één puntje. Dat moet natuurlijk beter. Ach, we moesten dan ook nog tegen onze zin de Nederlander Twan Wiltenburg laten vertrekken naar het Italiaanse Latina. Hij pleegde contractbreuk. Dus zijn we boos. Maar heeft het veel zin om een procedure op te starten? Die kan vele jaren aanslepen. Dan focus ik liever op andere en positievere aspecten.

We willen zo hoog mogelijk eindigen. Ik vind dat we tegen Decospan Menen en VC Greenyard Maaseik trouwens méér hadden verdiend. Iedereen voelde zich bestolen. Zelfs onze tegenstanders gaven dat toe. Ik tip alleszins op een heel interessante interclub na Nieuwjaar. Als het leven weer in de normale plooi wil vallen. Bij een eventuele kwalificatie wordt de volgende tegenstander Spartak Myjava uit Slowakije of Hapoel Yoav Kfar Saba uit Israël. De richtdata zijn 12 en 19 januari 2022.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Joos Gysen, CAI Teruel, Ben Schuurmans

CEV Challenge Cup – Return 1/16de finales

Donderdag 9 december 2021

20u30 Tectum Achel-CAI Teruel (heen 1-3)

Er is een streaming te bekijken op de Facebookpagina van Tectum Achel en op de website van TV Limburg.