Julien Van de Vyver: “Als we niet panikeren halen we 1/8ste finale CEV Challenge Cup”

‘Zeg nooit ‘nooit’. Maar voor Jaraco LVL Genk moet ‘Murphy’ al desastreus toeslaan om de Limburgse topclub te weren uit de achtste finales van de CEV Challenge Cup. Alle lichten staan na de 1/16 finales heen op groen door de ruime 0-3-klapper bij Hermes Oostende. Een verrassend hard verdict voor de kustploeg.

Jaraco domineerde de Europese clash in de ‘Mister V-arena’ en mag zich stilaan opmaken voor een trip naar Ostrava (Tsj) of Panathinaikos Athene (Gri). Twee sets volstaan op woensdagavond 24 november (20.00 uur) in de Genkse Arcade Alpha hal voor de euforische kwalificatie. Hermes, vice-leider in de Liga, is heel gedreven om niet zomaar te wijken.

Hermes Oostende had er allerminst rekening mee gehouden dat het helemaal zou mislopen in de thuiswedstrijd. Maar de openingsfase zwiepte over 24-22 naar twee setballen: 24-26. Nadien deelde LVL Ladies Volley Genk de lakens uit. Met de volle overtuiging. Het team van Julien Van de Vyver rolde ongehinderd de rode loper uit naar een onverwachte 0-3. Of Hermes nog de mentale moed vindt om in de return te reageren, is moeilijk te voorspellen.

LVL-coach Julien Van de Vyver: “Net als twee Oostenrijkse ploegen werden we Europees geloot tegen een club uit eigen land. Niet meteen de meest aantrekkelijke affiche, dat begrijpt iedereen. De CEV moet een formule bedenken om zo’n koppeling te voorkomen. Met een ander systeem van ploegen in de bokalen. Maar de beloning in de verpakking van een leuke trip in Europa zal wel volgen.”

Die inter-Belgische ontmoeting had een positief budgettair effect?

“Ja, beide clubs moesten geen buitensporige uitgaven ophoesten. Op dat vlak zat het mee. En ja, we konden revanche pakken voor de pijnlijke 2-3-uitschakeling in de Belgische beker. Hermes heeft iets om zich aan op te trekken: de halve finale en mogelijk finale van de Belgische beker. Die optie hebben wij niet meer.”

Hermes had eerder al meeval in de loting. Met een wedstrijd in de voorronde tegen de Nederlandse kampioen Sliedrecht Sport.

“Ja, ook een ‘low cost’ match. Ik had voorspeld dat Hermes die voorronde zou winnen. Sliedrecht Sport is verzwakt door uitgaande transfers. Niet meer bij machte om te rivaliseren met onze Liga. Vandaar dubbelwinst voor Hermes: 1-3 in Nederland, 3-2 thuis (na 2-0 was het al binnen). Sliedrecht ken ik goed, omdat ik enkele jaren werkte in Papendal in Nederland bij de talentfabriek van de NeVoBo. Tot er een voorstel kwam van As en Tongeren, die kozen voor een fusie op het hogere niveau. Na een seizoen in As en in Tongeren viel de beslissing om naar Genk te trekken met het A-team. Genk is centraal gelegen in Limburg. We waren er bijzonder welkom. Met allerlei faciliteiten in een fantastische zaal: de Arcade Alpha Hal. De lucratieve Genkse voorstellen deden ons niet lang aarzelen. De keuze voor een verhuis was snel gemaakt.”

Jij hebt veel Europese ervaring opgestoken met VC Oudegem en Asterix Kieldrecht. Zo’n 0-3 is dat meteen een garantie op de volgende ronde, nog voor de eerste service van de return is opgeslagen?

“Je weet het nooit. Maar het zou ‘straf’ zijn, mocht Hermes ons de loef afsteken. Onze voorsprong is ruim, aan twee sets hebben we voldoende. Maar ik ga niet vooraf ‘hoera’ roepen. We moeten ons in onze thuishaven – goeie vloer, veel hoogte, uitstekende verlichting – kunnen doorzetten. Een ‘golden set’ kan altijd. Maar dat verwacht ik niet. Toch is het opletten… in de beker smakte Hermes de deur voor ons dicht met 2-3. Zekerheden bestaan niet in sport. Ik reken op een nieuwe sterke teamprestatie. Met veel aanvallende variatie. Dan moet het voor ons lukken.”

Volleymagazine blijft erbij dat Hermes nog niet al haar kansen heeft verspeeld. Het is een taaie rivaal. De verschillen zijn niet groot.

“Ja, daar heb je een punt. Ik reken daarom in mijn rangen op het maximale zelfvertrouwen en zeker geen knikkende knieën. Hermes heeft in de Liga tien punten vergaard en is opgerukt naar de tweede plaats. Met driepunters tegen Interfreight Antwerp, Tchalou en Charleroi en een punt tegen Asterix Avo. Ze zijn halve finalist in de Belgische beker na een prima uitbesteed tripje naar Bissegem. Wij van onze kant totaliseren negen punten, dankzij winst tegen Tchalou, Asterix Avo en Michelbeke. Tegen Charleroi (1-3) en Gent (0-3) hebben we niets geoogst. Maar wij winnen elke week bijna tien procent aan kracht na een langere inloopfase.”  

Jij pleit voor de terugkeer naar ‘reekshoofden’ in de Beker van België?

“O ja. Sterkere ploegen verdienen extra bescherming. Kleinere clubs, zuiver amateuristisch bezig, moeten – met alle respect – niet doordringen tot de eindfase na één of andere lukrake treffer. Het is qua propaganda niet goed, dat clubs die elke dag (semi)professionele inspanningen leveren en uren bezig zijn, niet present zijn in de halve finales, na een toevallige uitschieter van een nationaler. Ach, of VDK Gent of Asterix Avo Beveren – zwaar geteisterd door het vertrek van  Van Avermaet naar Mulhouse (Fra) en Janssens (naar VDK Gent) – moet sneuvelen in de halve finale. Dat lijkt me niet eerijk. Veel zaken in volleybal liggen niet in balans en zijn niet gerelateerd aan de inspanningen die de topclubs zich opleggen. Ik zeg het duidelijk: die afschaffing van de status van reekshoofd is niet oké.”

‘To the point’ voor woensdagavond. Fixeert LVL Genk haar blok op vroegere Yellow Tiger Charlotte Leys? Of hoe zie je dat?

“Ik ga dat niet verklappen. Ik heb alle bewondering voor Charlotte. Zij deed de confrontatie in de beker in Oostends voordeel uitvallen. Zij is fit. Haar knie is stabiel. Zij mag aanvallen en verdedigen. Ze maakt weinig fouten, ze houdt goed de zenuwen in bedwang…. Ja, dit wordt opletten. Charlotte Leys is een topper apart. Ze dekt in defensie en receptie een half veld af. Ze is zo compleet als speelster. Hermes heeft drie aanwinsten. Maar negen blijvers: zo zijn ze  uitstekend gerodeerd. Daar schuilt voor ons het gevaar.”

Is die rodage een probleem bij Jaraco LVL?

“Niet echt, maar ik had meer werk aan de winkel dan Hermes. De twee Krenicky’s (zussen Baska en Charlotte), Sofie Hawinkel, Kirsten Bröring en de hardwerkende libero Marie Lambrix weten van wanten. Maar Charline  Humblet (midden) en tweede libero Maureen Humblet komen pas nu ‘piepen’ in het A-team. Net zoals Laura Meynckens, een zuiver natuurtalent. Al mijn youngsters zetten grote stappen in de basis.

Ik leg ook de focus op twee nieuwkomers: de Nederlandse Dagmar Boom en Imelda Piata Zessi (ex-Nantes). Ik zie centraal veel potentieel bij de Kameroenese. Zij heeft een diepgaande scholing gemist. Maar ze is fysiek sterk, ze springt gemakkelijk. Ja, dat komt goed. Dagmar Boom ken ik goed na vier jaar in de talentfabriek van Papendal. Ze is ervaren in receptie en straalt een zekere ‘vibe’ uit: ze heeft veel energie. Zij is ook geen zuivere opposite. Die positie gebruik ik niet nadrukkelijk in mijn spelsysteem. Damesvolley is namelijk geen mannenvolley. Het midden en receptie-hoek vragen bij ons om een aparte benadering. Je moet wel de speelsters hebben die deze visie kunnen voeren.”

Hermes heeft ook getalenteerde ijzers in het vuur?

“Ja, dat kan ik alleen maar bevestigen. Oostende heeft een sterke Nederlands getinte invalshoek. Fanny Lefeber komt van Sliedrecht. Ze presteerde degelijk bij VDK Gent in het achterveld. Als het moeilijk gaat, kan zij het verschil maken. Ook Loladina Zwaanswijk is me opgevallen in het project in Papendal. Ze speelde in Lendelede en in Gent. Ze is receptioneel bedreven, ze won aan maturiteit, ze haalt hoogte met haar atletisch vermogen. Het is een interessante speelster. De derde Nederlandse Lisa Nobel komt ook uit het project Papendal. Maar zij is afgeremd door een opspelende schouder.”

Kapitein Yana De Leeuw is de motor van de Oostendse ploeg. Ze vindt heel goed de connectie met Merle Baasdam, de vierde Nederlandse bij Hermes.

“Ja, dat klopt. Yana heeft bakken ervaring, speelt snel en zeer precies. Bewonderenswaardig voor een mama van drie. Ja, (lacht) we moeten uitkijken voor ‘mevrouw Verhanneman’. De Leeuw heeft een perfecte link met Merle Baasdam. Die Nederlandse zat nooit in project Papendal, maar ze heeft een goede schouder en krijgt een massa passes te verwerken. Merle zit misschien niet zo hoog, maar ze ramt haar ballen wel binnen.”

Misojcic, Vincart, Jacquemyn, Gesquière en libero Vanden Berghe kunnen misschien de heennederlaag nog counteren?

“De Servische Milica Misojcic is een klasbak in het midden, ex-Lendelede en ex-Barbar Girls Elsene. Coline Vincart, Céline Jacquemin en Amber Gesquière zijn beslagen. Enkele van die meiden zijn trouwens lid van mijn Volley Academy in Beveren-Waas. Ze krijgen alle kansen in Oostende, dat vind ik heel positief. Paulien Neyt heeft veel ervaring en speelde haar rol in de beker in Genk. Libero Megan Vanden Berghe heeft een toffe uitstraling. Ik zou ze best wensen in mijn team, altijd aanwezig op de goede manier. Zo’n type is altijd welkom.”

Vrees je een Genkse anticlimax?

“Neen, niet meteen. Maar een te relaxte houding van onze kant is de verkeerde instelling. Ik zal vragen dat de return heel gedisciplineerd wordt aangepakt. Niet improviseren, niet panikeren, altijd de rust bewaren, terugvallen op de ‘basics’, de getrainde automatismen. Zo kan iedereen haar beste niveau halen. Het is een klassieker, dat speelsters niet impulsief moeten reageren. Iedereen moet goed nadenken om de winnende actie op te zetten en te doen wat het beste is. Maar dat weten mijn speelsters wel.”

Er zit een mooi kantje aan het duel: LVL Genk onderhoudt goede relaties met Hermes.

“O ja, dat kan ik bevestigen. Natuurlijk wordt de rivaliteit nu plots ten top gedreven. Maar ik heb veel sympathie voor de Oostendse voorzitter Philippe Develter en zijn entourage. Met onder meer teammanager Lieven Louagie en woordvoerder Filip Rossel. Er wordt aan de kust uitstekend werk geleverd. Ik wil de vriendschappelijke relaties graag behouden. Hun coach Koen Devos is een gedreven collega. Hij weet waarover het spelletje gaat. Natuurlijk ontken ik niet – sorry vrienden van Hermes – dat ik woensdag rechtdoor naar de achtste finales wil.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke