“Hoe veel tegengewicht kan VDK Gent bieden tegen Italiaanse topclub?”

VDK Gent krijgt in de CEV Cup een bijzonder zware opponent tegenover zich. ‘Unet e-work Busto Arsizio’ uit Italië is een gerenommeerde club met geweldige speelsters in de basiskern. Het team van Marco Musso, acht jaar trainer-coach van de club, won vorig weekend nog van Bisonte Firenze, de club van Yellow Tiger Celine Van Gestel en klom na deze overwinning naar de derde plaats in de Serie A.

Om u helemaal te overtuigen van de sterkte van deze ploeg, vermelden we dat Busto Arsizio twee weken geleden een nipte 3-2 nederlaag leed tegen het oppermachtige Conegliano. Dat is met voorsprong het beste team in de Italiaanse competitie, misschien wel de sterkste club van Europa.

De aanvalsters worden bij Busto Arsizio netjes in stelling gebracht door Jordyn Poulter. Deze Amerikaanse spelverdeelster won goud op de Olympische Spelen van Tokio en werd daar verkozen tot beste setter van het toernooi. Ook tijdens de Volley Nations League werd zij als spelverdeelster van de USA gelauwerd als ‘best setter’. Het is jammer voor de Gentse ploeg, maar wij moeten u melden dat Camilla Mingardi net op tijd speelklaar is na een spierblessure. De Italiaanse hoofdaanvalster was vorige week meteen goed voor twintig punten tegen de squadra van Celine Van Gestel.

En er loopt nog meer Italiaanse klasse rond bij Busto Arsizio: middenspeelster Olivotto, bronzen medaille tijdens de Champions League. Lucia Bosetti, 1,75 meter en 32 jaar, maar waarschijnlijk de speelster met de meest stabiele receptie van Italië. De andere hoekaanvalster is de Canadese Alexa Gray, zij won een paar jaar geleden de CEV Challenge Cup. Kapitein van het team is Jovana Stevanovic. Deze midblokker won met Servië het WK en het EK en haalde medailles in de Champions League, de World Cup en de Olympische Spelen. De libero is Giorgia Zannoni, de beste op de Europese kampioenschappen van de U20 in 2016. En dan mogen we de sterke bankzitters niet vergeten. Budai Ungureanu uit Roemenië, Liset Herrera uit Cuba en de Italiaanse Valeria Battista, MVP op het EK van de U20 in 2018.

Kan VDK Gent gelijkaardige adelbrieven voorleggen?

Coach Stijn Morand: “Neen, maar wij kunnen daar wel wat tegenover stellen. De typisch Gentse ‘grinta’ en een berg motivatie om de strijd aan te gaan met de sterke Italianen. Plus een ongeslagen status dit seizoen in de Belgische competitie. Wekelijks knap volleybal en prima resultaten, met bovendien een behoorlijke voorsprong fier aan de leiding van de Liga. VDK Gent telt verschillende speelsters die in het verleden tot de ruime kern van de Yellow Tigers behoorden en in België ontelbare individuele prijzen haalden. Dan kàn je iets.

Tel daar de kwaliteitsinjectie van Marlies Janssens bij, deze zomer ‘best blokker en best service’ in de VNL. De middenspeelster is zonder meer de toptransfer van het Belgisch volleybal. Zij zorgt vanaf de eerste speeldag, samen met de aanwinsten Lise De Valkeneer, Axelle Longeval en Charlotte Coppin, voor de gewenste ‘upgrade’ en de kwaliteitsinjectie in het Gentse team. En bij VDK Gent liepen er al kleppers rond zoals Iris Vandewiele, Laure Flament, Els Vandesteene, Julie Smeets en de zusjes De Quick. Janne Devos en Charlotte Desmet staan als jonge talenten ook te dringen voor een plaatsje in het Gentse team.”

Jullie kijken wel gretig uit naar deze Europese topmatch?

“We zijn ons heel goed bewust van de sterkte van dit Italiaanse topteam. Charlotte Coppin is wegens een coronabesmetting uitgeschakeld. Dat scheelt in blokkracht, maar Lotte De Quick kan zonder problemen de positie van spelverdeelster overnemen. In hoogte en kracht kunnen we misschien niet concurreren met de Italianen. Hun power op de hoeken is werkelijk fenomenaal. Met onze ijzersterke service kunnen we hen wel in de problemen brengen. Onze middenspeelsters Janssens-Vandewiele hebben ook behoorlijk wat lengte. Als de Italianen hun snelheid niet kunnen ontwikkelen en op hogere ballen moeten overschakelen, zijn er mogelijkheden. Wij spelen ook vrij snel, dus dat zijn we gewend. Onze organisatie in blok en verdediging zal veel moeten oplossen.”

Iedereen is supergemotiveerd, je vreest niet voor een opdoffer, want ondertussen zijn jullie die successen in de Belgische competitie wel gewend?

“Dit is ontegensprekelijk een topaffiche, dat is anders. Er hebben zich al vierhonderd supporters gemeld om dit spektakel mee te maken. Zij komen om attractief volleybal te zien. Ik reken op een goede match, want wij hebben dit seizoen ook al mooie dingen laten bewonderen. Het is een voordeel voor Busto Arsizio dat zij eerst bij ons komen spelen. Starten zij met hun sterkste opstelling, met de terugwedstrijd in het achterhoofd? Of geven ze andere speelsters een kans. In Italië kunnen zij volgende week eventueel met hun beste speelsters nog wat rechtzetten, indien het resultaat in onze Edugo Arena minder goed zou zijn. Ik reken er niet op, maar ik denk dat we in onze eigen sporthal met de steun van het publiek wel voor goed weerwerk kunnen zorgen.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke