Wat gaat er mis bij Asterix Avo Beveren?

Asterix Avo, de fiere Oost-Vlaamse fusieclub, gebouwd rond de driehoek Kieldrecht-Melsele-Beveren, kent tijdens deze competitie een moeizame start. Tot op heden kon de veelvuldige landskampioen en bekerwinnaar nog geen enkele keer het maximum aantal punten halen. Dat zorgt voor een ongekende situatie bij de meest succesrijke vereniging in Groot-Beveren.

De twee mooie prestaties van een maand geleden, tijdens de Champions League-wedstrijden tegen Olympiakos Piraeus, kunnen het huidige dipje niet verdoezelen. Op het Europese toneel werd toen wel duidelijk dat er veel potentieel in de ploeg zit. Voorlopig wachten ze nog op bevestiging in de Belgische competitie en in de bekermatch van zaterdag tegen VDK Gent..

Volleymagazine zocht trainer-coach Kris Vansnick op om de huidige toestand – ernstig maar niet hopeloos – in zijn juiste perspectief te bekijken.

De wissel van de belangrijke middenspeelsters Marlies Janssens en Silke Van Avermaet, met als consequentie dat het spelconcept grondig moest aangepast worden, mag toch niet de enige hoofdreden zijn dat de resultaten op dit moment tegenvallen?

Kris Vansnick: “Op dat vlak hebben we reeds veel stappen voorwaarts gezet. De eerste set, vorig weekend tegen Limburg, was het beste bewijs dat we in aanval en service heel wat progressie hebben gemaakt. De opslag is een erg belangrijk wapen, dat ondervindt elke ploeg. Vorig jaar serveerden we allemaal sterk. Dit seizoen ontbreekt de constante factor in dat spelonderdeel. Het is – zoals steeds in het moderne volleybal – een moeilijke evenwichtsoefening tussen risico nemen en het akelige foutenmanagement in het achterhoofd, met daartegenover het durven scoren, lef hebben om voor het punt te gaan. Voorlopig wordt er te veilig geserveerd. De tegenpartij kan te gemakkelijk onze opslag verwerken en scoren. Onze organisatie in blok en verdediging staat daardoor te vaak onder druk. Dat zijn de zaken die we eerst dringend moeten oplossen. Het probleem situeert zich niet zozeer bij het inpassen van de nieuwe speelsters. Achter die verontschuldiging hebben we ons nooit verschuild. Het is eerder een zoektocht naar het beste vormpeil en het speuren naar de ideale opstelling en oplossingen binnen het team.”

Vorig seizoen ploeggenoten, maar zaterdag staan Manon Stragier (l) en Marlies Janssens tegenover mekaar.

Wordt er te veel gerekend op de driehoek Van de Vyver – Stragier – Rampelberg? Zij behoren tenslotte toch bij de Yellow Tigers.

“De taak van Jutta Van de Vyver en Manon Stragier is bij de nationale ploeg totaal anders dan bij Asterix Avo. Alleen Britt Rampelberg heeft als libero een vergelijkbare rol. Zij doet dat trouwens uitstekend. Manon heeft een belangrijke missie met haar sterke service. Ik denk dat zij momenteel de beste opslag heeft van alle speelsters in de Belgische competitie. Ook in het achterveld krijgt zij meer opdrachten en Jutta heeft vanzelfsprekend haar verantwoordelijkheid als spelverdeelster bij ons. Maar dat is een heel ander verhaal dan bij de Yellow Tigers.

In deze periode, waarbij we helaas moeten vaststellen dat het wat minder draait, is het vooral belangrijk om naar ons eigen niveau te kijken. Wat kunnen wij op dit moment, wat zijn onze sterke punten? Het heeft minder zin om de zwakke punten uit te vergroten of voortdurend naar ons verleden te kijken: “Toen was het wel goed”. Daar komen we niet mee vooruit, daar zijn we niets mee. Dit is een andere ploeg en iedereen moet haar verantwoordelijkheid pakken. Een foute smash bijvoorbeeld. Dat moet kunnen, maar niet meer durven aanvallen lost niets op.”

Een zeldzaam fenomeen bij Asterix…

“Dit is inderdaad een situatie die we bij de club zelden hebben meegemaakt. Vergeet echter niet dat we ook vorig jaar de competitie aangevat hebben met een paar nederlagen. Daarna hebben we ons herpakt en dat gaan we nu ook doen. Opgeven staat niet in onze woordenboek. We gaan met een grote gedrevenheid verder werken. Een correcte feedback van speelsters onderling en trainers zijn daarbij nodig.

Op controleerbare zaken blijven we streng. We geven nooit op, dat hebben we zelfs in de wedstrijd tegen de Limburgse ploeg vastgesteld. Wanneer je de armen laat hangen, kom je nooit tot een voorsprong van 24-20 in de vierde set. We weten en beseffen maar al te goed dat we het daarna door onze vingers lieten glippen. We gaan eraan werken zonder extra stress. Er is geen bijkomende druk van buitenaf. We leggen integendeel de lat hoog bij onszelf. We willen zelf goed spelen.”

Net op dit moment staat Asterix Avo voor vier gigantische opdrachten: zaterdag bekermatch tegen VDK Gent, woensdag Europees treffen tegen PAOK Thessaloniki. Daarna duiken jullie terug de Belgische competitie in met een nieuw duel tegen koploper Gent en dan volgt de terugwedstrijd tegen Thessaloniki voor de CEV Cup in Griekenland.

We wisten van bij de aanvang van de competitie dat dit zwaar programma op ons af zou komen. We hebben nooit op cadeaus gerekend. Natuurlijk zou een winstwedstrijd heel veel deugd doen. Een bekermatch is trouwens totaal anders, zeker met deze formule met een rechtstreekse uitschakeling.

In eerste instantie moeten we naar ons eigen spelpeil kijken, niet naar het resultaat. Het is duidelijk dat ik liever had dat het leerproces sneller zou verlopen. Het is even evident dat we moeten vaststellen dat VDK Gent heel sterk bezig is. Zij staan terecht bovenaan de rangschikking. Tegen de Gentse ploeg zal meer dan honderd procent nodig zijn om te kunnen winnen. Maar nogmaals, Asterix Avo is gekend voor haar knokkersmentaliteit. Wanneer het enthousiasme er opnieuw inzit, zijn we tot veel in staat.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke

Bekerprogramma kwartfinales vrouwen

Alle matchen op zaterdag 13 november:

  • 20u30 Asterix Avo Beveren – VDK Gent (1)
  • 18u30 Tchalou – Antwerpen (2)
  • 19u30 Oudegem – Haasrode (3)
  • 20u00 Bissegem – Oostende (4)

Halve finales met heen- en terugmatch op 4/12 en 22/12:

  • (1) tegen (2);  (3) tegen (4).