Kunnen tien Belgische teams stunten in Europa?

Gingen tijdens de voorbije weken in alle Europese landen de nationale competities van start – dikwijls voorafgegaan door Supercups – dan start vanaf november het betere werk in diverse Europese bekers.

Voor ons land komen niet minder dan tien Belgische clubteams in actie? Hoeveel clubs kunnen stunten door in een volgende ronde te geraken? Bij de vrouwen staat er alvast één Belgische ploeg in de 1/8ste finale van de Challenge Cup, vermits Hermes Oostende in de 1/16de finale Ladies Volley Limburg ontmoet.

Hermes Oostende kon zich inderdaad in de 1/32ste finale van de Challenge cup in oktober reeds kwalificeren voor de volgende ronde. Na een 1-3 zege in Sliedrecht  werden thuis de eerste twee sets gewonnen zodat de kwalificatie een feit was. Uiteindelijk werd het 3-2.

In de CEV Cup komen drie Belgische teams in actie. Oudegem start op 17/11 in Santorini, Asterix Beveren start thuis tegen PAOK Thessaloniki en Gent thuis tegen Busto Arsizio. 

In de CEV cup bij de mannen start Haasrode/Leuven de 1/32 ste finale op 10/11 tegen Budva in Montenegro. Via een speciale campagne, waarbij met de steun van de stad Leuven iedereen bij de terugwedstrijd gratis binnen mag, mikken ze op meer dan 2000 toeschouwers voor de terugwedstrijd op 17/11. Bij kwalificatie wacht het Griekse Syros. Menen is rechtstreeks geplaatst voor de 1/16de finale waarin Las Palmas de tegenstander is. Heenwedstrijd op 1/12 in Spanje.

In de Challenge cup start Achel haar 1/16de finale op 1/12 in Teruel

Roeselare en Maaseik spelen hun eerste poulewedstrijd in de Champions League op 1/12. Maaseik begint op verplaatsing bij het Turkse Ziraat Bankasi en Roeselare moet naar Friedrichshaven.

Italië

Als we kijken naar alle topspelers die dit jaar actief zijn in de superliga bij de mannen kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat praktisch de ganse wereldtop  in Italië speelt. Ter illustratie hiervan: 27 landen zijn vertegenwoordigd in de Italiaanse superliga. Er spelen 70 buitenlanders op een totaal van 173 spelers. De drie landen met de grootste vertegenwoordiging zijn olympisch kampioen Frankrijk met 9, Brazilië met 8 en Bulgarije met 7 spelers. Van de 13 teams zijn er tien die minstens vijf buitenlanders hebben. Verhoudingsgewijs is de groep van opposites het grootst met 16 spelers. Het aantal libero’s is dan weer miniem. Waar er vorig jaar nog drie waren is er nu nog slechts één buitenlandse libero actief.

Qua potentieel zijn de meeste ploegen duidelijk naar elkaar toe gegroeid zodat het aantal topwedstrijden waarschijnlijk legio zal zijn. Perugia, Civitanova en Modena lijken ons de voornaamste kandidaten  voor de titel maar elke wedstrijd kan een verrassing opleveren..  De eerste wedstrijden brachten al  het bewijs dat veel teams bekwaam zijn de topteams het vuur aan de schenen te leggen. Vooral Trentino, dat met Gianelli, Abdel-Aziz en Lucarelli nochtans drie absolute toppers verloor kwam sterk uit de hoek. We kregen  onmiddellijk  enkele verrassende uitslagen.

Zo versloeg Monza op de eerste speeldag  Modena van Gianelli, N’Gapeth en Abdel-Aziz met 3-1 en ging landskampioen Civitanova de tweede speeldag thuis met 2-3 onderuit tegen Piacenza en de  derde speeldag met 3-1 in Trentino. Weer enkele verrassingen de vierde speeldag toen Trentino thuis verloor van Padua: 17-19 in de tiebreak. Wel even vermelden dat deze nederlaag waarschijnlijk te wijten was aan het feit dat het Italiaanse toptalent Michielotto in de tweede set uitviel wegens blessure. Modena verloor ook verrassend thuis met 1-3  van Piacenza. Na vijf speeldagen is Perugia het enige ongeslagen team. Perugia speelde wel een wedstrijd minder. Monza staat daardoor met 13 pt aan de leiding. Drie teams volgen met 10 pt  namelijk Piacenza, Trentino en Civitanova

Conegliano opnieuw superfavoriet voor de titel in serie A

Bij de vrouwen is de competitie iets vroeger gestart. De derde speeldag maakte Conegliano tegen Novara reeds duidelijk dat het ook dit jaar de superfavoriet zal zijn voor de titel. Het team van Britt Herbots bood wel serieus weerstand maar moest toch met 3-0 het onderspit delven. De setstanden waren 25-22, 30-28, 25-23. Britt Herbots werd slechts kortstondig opgesteld en de Turkse opposite Karakurt werd volledig lamgelegd en scoorde slechts 5 op 24. Na zes speeldagen staat Conegliano ongeslagen aan de leiding maar toch even vermelden dat zowel tegen Busto Arsizio als tegen het Monza van Lise Van Hecke slechts met 3-2 gewonnen werd. Lise was in deze wedstrijd wel bijna de ganse tijd bankzitter. 

Novara, waar Britt Herbots opnieuw in de basis staat, volgt met 14 pt op de tweede plaats. Chieri van Kaja Grobelna en Firenze van Celine Van Gestel volgen op de derde plaats met 12 pt. Monza is zesde met 11 pt.

Polen

In de Plus Liga van de mannen spelen 14 teams.  Na zes speeldagen staan Kedzierzyn en Jastrzebski met 16 pt samen aan de leiding. Warschau van Igor Grobelny volgt op een vierde plaats met 12 pt. Sam Deroo staat met Rzeszow slechts zevende met 9 pt. Zijn team verloor  thuis tegen Jastrzebski, waar Toniutti nu spelverdeler is, met 0-3. Sam scoorde slechts 9 op 24. De Fransman Stephen Boyer deed het aan de andere zijde beduidend beter want hij scoorde 16 op 23. In Kedzierzyn verloor Rzeszov daarna met 3-1. Sam scoorde hier  6 op 15 in aanval en werd vervangen in de vierde set. Suwalki van Kevin Klinkenberg staat tiende met 6 pt en Katowice van Tomas Rousseaux staat twaalfde met 5 pt.

In de Tauron Liga van de vrouwen waarin 12 teams spelen staat Rzeszow na zes speeldagen met 16 pt aan de leiding gevolgd door Chemic Police met 15 pt.

Frankrijk

Na zes speeldagen staat bij de mannen Tours ongeslagen met 16 pt aan de leiding. Narbonne  en Chaumont verloren elk eenmaal maar Narbonne staat tweede met 14 pt en Chaumont derde met 13 ptmet elf punten. Nice van Jelle Ribbens en Marin Dukic staat op een twaalfde plaats met 5 pt. Poitiers staat veertiende en laatste met laatste met 3 pt.  

Bij de vrouwen staat Le Cannet na zeven wedstrijden met  20 pt aan de leiding. Mulhouse van Silke Van Avermaet volgt met 17 pt op een tweede plaats en Nantes is derde met 16 pt. Aziliz Divoux volgt met Marcq-en-Baroeul op een zesde plaats met 11 pt.

Duitsland

Bij de mannen staat Berlin Recycling na 7 wedstrijden met het maximum van de punten aan de leiding. Duren  staat tweede met 15 pt. Frankfurt van Christophe Achten en Friedrichshaven staan derde met 12 pt maar Frankfurt speelde wel een wedstrijd minder.

Bij de vrouwen speelde iedereen 5 wedstrijden behalve Stuttgart en Dresdner SC die er 6 speelden. Ilka Van de Vyver staat met Allianz Stuttgart met 17 pt aan de  leiding voor Potsdam met 14 pt en Aachen met 11 pt. Jodie Guilliams staat met Rote Raben Vilsbiburg achtste met 7 pt en Amber De Tant staat met Nawaro Straubing elfde en voorlaatste met 3 pt.

Turkije

Vier van onze landgenotes spelen in de Turkse liga.. Voorlopig is het super spannend. Na 7 wedstrijden staan 3 teams met 17 pt aan de leiding namelijk Vakifbank, Fenerbahce,  en THY Istanbul. Eczacibasi van Laura Heyrman staat vierde met 16 pt, Galatasaray vijfde met 15 pt en PTT Ankara van Hèlène Rousseaux zesde met 14 pt. Nilüfer Bursa van Dominika Sobolska staat met 6 pt op een twaalfde plaats en Yesilyurt Istanbul  van Dominika Strumilo veertiende en laatste met  1 pt.

Rusland

Na zes wedstrijden staat Novosibirsk bij de mannen ongeslagen aan de leiding. Het team verloor zelfs nog geen enkele set. De achtervolgers met één verlieswedstrijd zijn Zenit Kazan en Dinamo Moskou. Moskou verloor met 3-0 tegen Novosibirsk maar won met 3-2 tegen Kazan.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke / CEV