Gent – Menen: een speciale opener voor Anshel Ver Eecke

Vrijdagavond zijn we dan eindelijk toe aan de start van de nieuwe competitie in de EuroMillions League. Voor Anshel Ver Eecke wel een heel speciale opener. Na elf  jaar trouwe dienst bij Menen, werd hij vriendelijk verzocht andere oorden op te zoeken. En zo kwam hij terecht bij Caruur Gent.

En wat is de eerste competitiewedstrijd? Inderdaad: Caruur Gent – Decospan Menen. Is iedereen er klaar voor?

Vrijdag 22 oktober 2021. Die dag staat inderdaad rood aangestipt in de agenda van Anshel Ver Eecke. De 29-jarige aanvaller en part-time helpdeskmedewerker moest na elf jaar zijn West-Vlaamse club verlaten. “Het contract liep nochtans nog tot 2022”, blikt Anshel Ver Eecke even terug op de jammerlijke scheiding met de vereniging waar hij en zijn familie zo lang actief waren.

“Na een financieel akkoord zijn we, net voor de start van de voorbereiding op het seizoen, eindelijk tot een correcte oplossing gekomen. Het is heel spijtig dat dit op deze manier moest gebeuren. Meer dan tien jaar bij dezelfde vereniging – de club van jouw hart – dat veeg je niet zo maar weg.”

Je hebt het volleybal zien groeien in Menen. Van een club uit de regio naar een vaste waarde als topclub in de Belgische competitie en in de EuroMillions League.

Anshel Ver Eecke: “Inderdaad.Tijdens de eerste jaren was ikzelf erg jong en onervaren. In die periode streed Menen nog in de play-downs. Maar met onder meer Lander Vandecaveye, Pieter Coolman en nog andere toppers haalden we later voor de eerste keer de play-offs. En zo is het team jaar na jaar geëvolueerd naar een ploeg die zich telkens in de top vijf nestelt. In het begin was het zoeken naar het juiste evenwicht. Maar nu is de traditie zo ver gevorderd dat men – in mijn oude club – zachtjes naar de top drie wil sluipen. Zij willen het Roeselare en Maaseik moeilijk maken, daar ben ik van overtuigd.”

Het is op financieel vlak toch niet altijd zo gemakkelijk geweest?

“Het is een evolutie die zich ontwikkelt bij alle Belgische ploegen. Iedereen heeft het budgettair moeilijker dan tien jaar geleden. Ik vind dat Menen het ieder jaar slim aangepakt heeft. Elk seizoen brachten ze een completere ploeg samen. Met een aantal constante spelers en vaste waarden zoals Jelle Sinnesael, Julien Lemay en … ik mag mezelf er ook bij rekenen. Wij waren de vaste pilaren waarrond de ploeg gebouwd werd.

Het aantal trainingsuren steeg ook, elke middag was iedereen beschikbaar. Steeds met sterke spelverdelers erbij en goede libero’s, dat was belangrijk voor de stabiliteit. Nu lopen ook Lowie Stuer en Yentl Bille al jaren rond in het team. Yentl heb ik nog bij de jeugd getraind. Ze vonden in Menen altijd volleyballers die bij de ploeg pasten. Zij zorgden voor de juiste impulsen, met stevige aanvallers ook. Indien dat nodig was, vonden ze ook mannen die voor de optimale balans zorgden, want men had altijd aandacht voor het evenwicht in het achterveld. Er passeerden ook geweldige trainers: vooral Igor Juricic en Ratko Peris, die hebben wel een grote indruk nagelaten.”

Je praat nog met veel passie over Decospan Menen. Hoe verloopt het bij Caruur Gent?

“Die eerste speeldag aanvatten, met een directe confrontatie met mijn oude club, is vanzelfsprekend op emotioneel vlak zeer speciaal”, geeft Anshel Ver Eecke toe. “Gelukkig wordt de eerste match in Gent betwist. In Menen had het misschien iets moeilijker geweest. Het weerzien met de supporters boezemt mij geen angst in. Die waren altijd super en dat zal zo blijven. De band met Jelle Sinnesael, dat is nog zo iets. Dat is zo dierbaar, dat is zelfs onaantastbaar. Wij zijn levenslange ‘partners in crime’. Dat overstijgt heel de geschiedenis en de gebeurtenissen met Menen. Dat gaat nooit stuk.”

“Ik ben heel tevreden in Gent”, vervolgt de man die deze zomer in het huwelijk trad met Elien Ruysschaert. “Ik ben erg blij dat ik bij deze fijne club ben terecht gekomen. Ik voel veel respect. Die waardering is toch belangrijk. De Gentse vereniging groeit en heeft daarom terechte ambities. De wil om eindelijk een Europees ticket te bemachtigen, begint hier zachtjes te smeulen. Caruur Gent is er klaar voor. Het team is – met deze doelstelling in het achterhoofd – versterkt. Dit is een nieuw hoofdstuk zowel voor mij als voor de club, waar ik graag aan wil meewerken.”

Toch een speciale opener voor jou?

“De clash tegen Menen komt persoonlijk nog te vroeg. Spijtig. Ik ben nog volop aan het revalideren. We zijn met oefeningen gestart waarin regelmatig springopdrachten verwerkt zijn. Rustig opbouwen, reacties afwachten en verdere progressie maken. Ik kan momenteel probleemloos in het achterveld meedraaien. Ik hoop binnen een aantal weken ook in aanval en blok een meerwaarde te zijn voor het team. Na het onverwachte afscheid van Petr Sulista – hij vertrok vorige week op eigen verzoek terug naar Tsjechië omdat hij in België zijn draai niet vond – heeft Caruur Gent maar twee aanvallers meer, want voor mij is het nog eventjes te vroeg om voluit te gaan. Gelukkig acteren Gilles Vandecaveye en Tobias Kjaer op dit moment op een erg hoog niveau. Maar het is te riskant om heel het seizoen lang voornamelijk op hen te rekenen.

Er wordt hoogstwaarschijnlijk wekelijks in de Mariagrot van Oostakker een kaars gebrand opdat hen niets zou overkomen. Het bestuur is overgeschakeld naar de hoogste versnelling om een nieuwe speler te vinden die sportief en financieel in het plaatje past.

Jan Van Huffel

Alhoewel ik niet ‘full court’ inzetbaar ben, tracht ik toch mijn nieuwe teamgenoten te helpen. Onze trainer Jan Van Huffel heeft me dat trouwens gevraagd. Het zit in mijn takenpakket. Mentale ondersteuning aanbieden, mijn ervaring doorgeven, mee helpen bijsturen en mijn kennis van het spelletje overbrengen. Onze libero Niklas Breilin uit Finland bijvoorbeeld heeft veel talent. Maar ik kan hem nog voldoende tips voor receptie of verdediging aanreiken. Dat tikkeltje meer en een aanwijzing op het juiste moment kan misschien het verschil maken.”

Europese ambities in Gent? De EuroMillions League telt maar acht ploegen, dan moet je in de top-4 eindigen…

“Het wordt inderdaad een keiharde competitie. Er komen dit jaar meer ploegen in aanmerking voor de top drie. Roeselare, Maaseik, Leuven en ik verwacht dit nieuwe volleybalseizoen bijzonder veel van Aalst. Bovendien willen Achel, Menen, misschien Waremme en natuurlijk ook Gent naar die vierde plaats of hoger mikken. Dat wordt een onverbiddelijke strijd vanaf de eerste speeldag.

Een goede start en meteen punten pakken tegen Menen kan ons al een heel eind verder helpen. Het kriebelt en ik zal vanaf de zijlijn de ploeg wel helpen om impulsen en advies te geven. Ik heb me reeds ingeschreven om een trainersopleiding te volgen. Wie weet word ik in een verre toekomst nog de assistent-trainer van Jelle Sinnesael bij Menen”. (gierende lach).

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke