FIVB-beachvolleytour in 2022 compleet vernieuwd

                  

FIVB Beach Pro Tour vervangt vanaf 2022 de Beach Volleyball World Tour. In het nieuwe opzet wordt afscheid genomen van het sterrensysteem waarbij toernooien afhankelijk van hun niveau gewaardeerd werden met 1 tot 5 sterren. In het nieuwe opzet zijn er nog drie niveaus : Elite 16, Challenge en Future. Het seizoen wordt afgesloten met de Finals.

Elite 16                                                                                                                                                                      Dit is het hoogste niveau van de Beach Pro Tour met de top-16 teams van de wereld per geslacht die strijden om hun plek in deze groep te behouden. Het toernooi wordt gehouden in vier poules van elk vier teams. Dit wordt gevolgd door een knock-out fase. De toernooien duren vier dagen met in het totaal 64 wedstrijden zonder kwalificatie. Alle wedstrijden worden voor TV geproduceerd en zullen via VBTV uitgezonden worden.

Challenge

De spelers kunnen hier rankingpunten verzamelen om zich te kwalificeren voor Elite 16. Per geslacht mogen 24 teams deelnemen aan het hoofdtoernooi dat start met een modified pool play d.w.z. dat de teams slechts twee wedstrijden spelen in een poule van vier. Hierna volgt een knock-out fase. Gedurende vier of vijf dagen wordt een totaal van 80 wedstrijden gespeeld. Aan de kwalificaties om door te gaan naar het hoofdtoernooi mogen maximaal 32 teams deelnemen.  

Future   

Deze stellen steden in staat om de sport in hun land te ontwikkelen en de capaciteiten van jeugdteams op te bouwen om ze voor te bereiden zich te kwalificeren voor de Challenge toernooien. Per geslacht kunnen 16 teams deelnemen aan de kwalificaties en 16 teams aan het hoofdtoernooi. 

Finals   

Ze zijn net zoals in het huidige seizoen de afsluiter van het beachvolleybal seizoen. De top-10 per sekse zal deelnemen aan dit toernooi.  

                                Mol – Sorum en Borger – Sude winnen World Tour finale in Cagliari

Bij de mannen wonnen Mol – Sorum voor de tweede opeenvolgende maal de finale van de World Tour. In de finale tegen het Tsjechische duo Perusic – Schweiner moesten ze wel in elke set een achterstand ophalen. Zo kregen de Tsjechen in elke set een setpunt.  Zo stonden ze 20-18 voor in set 1 en 15-11 in set twee. De Noren werden zo het meest gedecoreerde Europese team met 14 gouden medailles. Het brons was voor Varenhorst – Vandevelde.  

Bij de vrouwen versloeg het Duitse duo Borger – Sude het Canadese paar Pavan – Melissa met 2 -0 in de finale. Het brons ging naar de  olympische kampioenen Ross – Klineman die de strijd voor het brons tegen het Russische duo Makroguzova – Kholomine  vlot met 21 – 8, 21 – 17 wonnen maar in de halve finale zwaar met 21-15, 21-12 onderuit gingen tegen Pavan – Melissa.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke