Alles op punt bij LVL Genk voor goede competitiestart

Dit weekend trekt de reguliere interclub zich op gang in de Liga vrouwen. Negen ploegen strijden voor een plaatsje in de play-offs, waarvan de formule nog niet bekend is.

Voor een aantal clubs stelt zich een probleem net voor de eerste service wordt opgeslagen. Charlotte Leys (Hermes Oostende) sukkelt met de knie. Bij Oudegem steekt Justine D’Hondt het hele seizoen in de lappenmand wegens een gescheurde kruisband en een gescheurde mediale band. Sarah Cools (Interfreight Antwerp) liep in een sparring tegen Jaraco LVL Genk een vreselijk pijnlijke enkelbreuk op. Ze is maanden uit. Misschien eist de combinatie van beach- en indoorvolley zijn tol. Het kan ook gewoon brute pech zijn.

Bij LVL Genk treurt men ook: belofte Laura Meynckens staat anderhalve maand op non-actief. Zij brak haar pink. Zo is het afwachten wat de eerste speeldag aan scores zal opleveren?

Jaraco LVL Genk wordt ook in het bestuur geteisterd. Voorzitter Jo Santermans, eveneens teammanager samen met secretaris Pieter Walbers, liep in mei een besmetting op door COVID-19. Hij werd wekenlang in coma gehouden, het was kantje boord. Langzaam maar zeker spartelde taaie Jo erdoor. Er wacht hem een lange revalidatie. Zijn hoofd staat helemaal niet naar sport. Hij hoopt eerst zijn schepenambt in de gemeente As weer op te nemen. “Volley is een hobby, nu focus ik op ‘first things first’: mijn functie in de politiek”, liet hij weten. Pieter Walbers en coach Julien Van de Vyver konden we wel interviewen.

Nieuwe clubnaam

In elk geval is bij Genk een en ander veranderd in het derde seizoen van de fusie Tongeren-As in 2019 in de Liga. De club heeft zich met een nieuw stamnummer en een nieuw logo losgekoppeld van de twee originele fusieteams: As in Promo provinciale onder hoede van Roger Aerts en Hanne Schaekers en Datovoc Tongeren met trainer Niels Notelaers in nationale 2B. LVL Genk kan zo autonoom zijn eigen koers varen. Dat is veel eenvoudiger te managen. Er wordt bijna twintig uur per week getraind. Het team koos voor een nieuw startuur: thuis op zaterdag om 18 uur. Geen matchen uitlopend tot 23 uur. Mooi. LVL doet dat speciaal voor de fans, die zo nog naar topvoetbalclub KRC Genk kunnen gaan kijken.

De nieuwe naam is Jaraco LVL Genk. “Dat heeft te maken met de schitterende ondersteuning van de stad Genk, die duurzaam wil investeren in topsport”, stellen Van de Vyver en Walbers. “De Arcade-Alpha Hall is een pareltje. We krijgen alle faciliteiten, met steun voor de boarding en andere aspecten. LVL heeft zich prima verankerd in Genk. Maar de banden met As en Datovoc zijn niet doorgeknipt. Hun jonge talenten heten we zeker welkom, maar natuurlijk zijn ze helemaal vrij om hun toekomst uit te stippelen.”

Liesbeth Mouha als T 2

Jaraco LVL Genk werkt met drie trainers: T 1 Julien Van de Vyver, T 2 Liesbeth Mouha en T 3 Stoffel Perilleux. Mouha steunt op bakken ervaring. Als psychologe kan ze de speelsters stimuleren om sportief en mentaal stappen te zetten.

Het valt op dat Jaraco LVL Genk als een magneet veel jongeren aantrekt. Mede het werk van Julien Van de Vyver met zijn VZW Volleyplus+. Die VZW is actief via Start to Volleyplus in Ardooie, Build your talent in Beveren, een Volley Academy in Kortrijk en de Volley Academy Jaraco LVL in Genk (36 speelsters uit heel het land zijn in Genk actief, ook de jongste dochter van Vital Heynen, nvdr.).

“Ik heb een vijftiental trainers die voor me in de bres springen”, aldus Van de Vyver. “Meestal in de vakantieperiodes, via mini- en grotere stages. In Genk zijn we met z’n vieren: ikzelf, Robbe Schmidt, Hans Minten (headcoach Jeval Alken) en Stoffel Perilleux.” Van de Vyver spreekt de ambitie uit om ooit als hoofdtrainer te fungeren van een nationale ploeg in het buitenland.

Voorts is LVL Genk betrokken bij het project van Mosa-RT, een scholengemeenschap in Maaseik. Leerlingen kunnen kiezen voor een aantal uren volleytraining. De organisatie wordt gestuurd door leraren Lore Gillis (sabbatjaar in Genk) en Maaseik-scouter Guy Schroyen. Van de Vyver en Banks (Greenyard) volgen alles mee op.

Nu wèl Europa in

In het eerste fusieseizoen 2019-2020 stond LVL Genk op een gedeelde eerste plaats, toen COVID-19 alles lamlegde. De titel werd niet toegekend. Door Corona verzaakte Genk ook aan een Europees ticket. Afgelopen seizoen verliep de Liga vrouwen op twee snelheden: vroegere en latere starters. Zo begon LVL pas in januari van dit jaar met officiële wedstrijden. In de Beker van België werd de kwartfinale verloren tegen latere finalist Oudegem: 0-3. Maar het team wist zich te plaatsen voor de titelfinales van de verkorte play-offs na 3-0 tegen VDK Gent, de mooiste match van het jaar. De eenmalige finale, dus geen ‘best of three’ of ‘best of five’, werd een triomf voor Asterix Avo Beveren met ronkende 3-0-cijfers.

In het nieuwe seizoen maakt LVL Genk zijn Europees ticket in de Challenge Cup wel hard. Net als Asterix Avo Beveren (gewipt in de eerste ronde van de CL door het Griekse Olympiakos – twee keer 1-3 – nu verder in CEV Cup), en verder VDK Gent en Oudegem (CEV Cup) en Hermes Oostende in de Challenge Cup. De loting zat mee, de campagne begint vlakbij huis. In de tweede ronde komt LVL (bye in de eerste ronde) uit in de 1/16de finales tegen de winnaar van het duel tussen de Nederlandse kampioen Sliedrecht en Rekkenshop Hermes Oostende. Sliedrecht, geleid door Vera Koenen, pakte haar vijfde Supercup op een rij. Met ruime winst tegen Apollo 8 Borne.

De voorbereiding van LVL Genk is prima verlopen. Het team klopte de Nederlandse teams Apollo 8 en Sneek en ook Asterix Avo en Hermes Oostende. Er viel wel verlies te noteren tegen Modal Charleroi. Conclusies zijn echter niet van toepassing: de tegenstanders traden niet aan in hun sterkste bezetting.

Kameroenese en Nederlandse international

LVL Genk heeft een kern met twaalf speelsters uitgebouwd. Het trio Helena Gilson, Laura Overwater en Nora Marring is vertrokken naar Asterix Avo Beveren, Sofie Goossens stapt over naar Saturnus Michelbeke en Lore Gillis last een ‘stop’ in. Zeven speelsters zijn gebleven: Baska Krenicka, Charlotte Krenicky, Marie Lambrix, Sofie Hawinkel, Charline Humblet, Maureen Humblet en Kirsten Bröring.

Twee heuse toppers dienen zich aan en drie youngsters. De toppers zijn de Kameroenese international Emelda Piata Zessi. Haar gegevens: middenspeelster, 24 jaar, 1m90, winnares van de Afrika Cup, present op de O.S. in Rio 2016.  Zij werd weggehaald bij de Franse topklasser Nantes, waar ze drie jaar actief was. Nummer twee is de Nederlandse Dagmar Boom (R/H, 21 jaar, 1m82) uit Venray. Zij werd in topsportcentrum Papendal vier jaar getraind door Julien Van de Vyver en speelde bij Eurosped Twente in Vroomshoop en ook bij het Duitse Suhl.

De drie jongeren zijn de Lummense Laura Meynckens vanuit de LVL Academy en Datovoc Tongeren. Dan de West-Vlaamse Jade Dekeyser uit Waregem: leerlinge vijfde middelbaar en intern op het Atlascollege in Genk. Nummer drie is de Brusselse Elisa Weijers uit Schaarbeek, studente moraalfilosofie aan de K.U. Leuven.

Conclusie van Pieter Walbers: “Bij de competiestart staat onze ploeg helemaal op punt met het trainerskader, de magnifieke accommodatie, de scouting, de data-analyse en de fysieke begeleiding. Het is wel zo dat Belgische clubs veel kunnen trainen, omdat de meeste speelsters studentinnen zijn. Piepjong dus. Die verjonging zie je bij alle clubs. Maar… beroeps van volley leven, dat kan niemand in de Liga vrouwen. Van zodra de speelsters na hun studie gaan werken, kunnen ze minder trainen en daalt hun niveau. Een vicieuze cirkel.”

Dagmar Boom

Hoe staat het met de concurrentie?

Met onze gesprekspartners overlopen we beknopt de acht tegenstanders.

Asterix Avo Beveren

Is versterkt met drie ex-speelsers van LVL Genk en met Anna Koulberg, Noor Debouck, Luna Van Acker en Jana Thierens van Topsportschool Vilvoorde. Ook te duchten: set-up Jutta Van de Vyver en de Nederlandse middenvrouw Nynke Hofstede. Het team van Kris Van Snick mag opnieuw de top van de Liga ambiëren.

VDK Gent

Team met veel blijvers en dus intacte automatismen. Misschien een titelfavoriet. Voorzitter-trainer Stijn Morand kan rekenen op Laure Flament, Els Vandesteene, Lotte en Tine De Quick, Julie Smeets, Iris Vandewiele, international Marlies Janssens (ex-Asterix) en Lise De Valkeneer, terug van Charleroi.

VCO Oudegem

Al jarenlang een stevige ploeg met sterke set-ups en gedreven middenspeelsters. Het wegvallen van Justine D’Hondt is een domper. Libero Amber De Tant trok naar Straubing (Dui). Het trainersechtpaar Fien Callens en Dries Koekelkoren zal hoge ogen gooien.

Hermes Rekkenshop Oostende

Coach Koen Devos mag uitpakken met de Poperingse ‘levende legende’ Charlotte Leys, ex-boegbeeld van de Yellow Tigers. Ook met Megan Vanden Berghe en met Yana De Leeuw – mevrouw Matthijs Verhanneman (Knack) – zij kent het klappen van de zweep. De kustploeg is sterk Nederlands getint en er is weinig veranderd in de kern.

Modal Charleroi

Trainer Dimitri Piraux beschikt over een stevige kern. Met Paulien Martin als opposite. Het midden is sterk. Ander pluspunt: de libero’s zijn gebleven.

Interfreight Brabo Antwerp VT

Het uitvallen van topper Sarah Cools is een drama. Zij moet twee tot drie maanden revalideren. Britt Ruysschaert (ex-Asterix Avo) moet de ploeg dragen. Antwerp en T 1 Cristina Moga investeren weer in jongeren uit lagere reeksen.

Saturnus Michelbeke

Heel goed nieuws. De familie De Croo heeft de club uit Brakel behoed voor een definitief afscheid op het hoogste niveau. Michelbeke gaat door onder hoede van coach Audry Frankart en is versterkt met Sofie Goossens, die speelkansen wil krijgen. Andere bekende namen zijn Lisa Neyt, Jitse Verbinnen en de Poolse Patrycia Lichodzijewska (ex-Tongeren).

Tchalou

Trainer Ugo Blairon staat voor een groeifase. Certitudes in de ploeg zijn Blairons Poolse vrouw Agata, Oceane Reul en Juliette Thevenin, die een comeback heeft gepland.

                                                     * * *

De Genkse kern van twaalf

Laura Meynckens 18 jaar, 1m84, R/H; Dagmar Boom 21 jaar, 1m82, R/H, Ned.; Elisa Wyers 17 jaar, 1m83, R/H; Charlene Humbet 21 jaar, 1m81, mid; Maureen Humblet 21 jaar, 1m72, libero; Sofie Hawinkel 26 jaar, 1m84, R/H, kapitein; Barbora Krenicka 27 jaar, 1m77, set-up; Charlotte Krenicky 21 jaar, 1m90, set-up; Jade Dekeyser 16 jaar, 1m91, set-up; Kirsten Bröring 21 jaar, 1m91, mid, Ned.; Marie Lambrix 18 jaar, 1m76, libero; Emelda Piata Zessi 24 jaar, 1m90, mid, Kameroen.

Eerste speeldag

Zaterdag 2 oktober 2021
18.00 Jaraco LVL Genk-Modal Charleroi

18.30 Tchalou-VDK Gent

20.00 VCO Oudegem-Saturnus Michelbeke

20.30 Interfreight Brabo Antwerpen VT-Rekkenshop Hermes Oostende

(Asterix Avo Beveren is vrij)

Lotte De Quick (VDK Gent)

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke, Julien Van de Vyver, Jo Santermans, Pieter Walbers