Opvallende transfers voor Wout D’Heer en Laura Heyrman

Vanwege de Europese kampioenschappen bij de vrouwen en mannen beginnen de clubcompetities in de meeste landen pas begin oktober.

Maar desondanks zijn veel topclubs al eind augustus gestart met de voorbereiding van hun nieuwe seizoen. Deels natuurlijk nog incompleet, zonder de internationals.

Ondanks de corona-periode zijn er na het vorige seizoen toch weer veel spelers van club gewisseld.

Hopelijk mogen de clubs in het nieuwe jaar gedurende het hele seizoen weer de supporters binnenlaten, voor de welgekomen recettes en voor de nodige sfeer.

Aantallen

Het aantal Belgische volleyballers en volleybalsters in het buitenland is ten opzichte van vorig seizoen gelijk gebleven (29), waarvan er 23 in de hoogste divisies uitkomen. Vrouwen zijn nog altijd in de meerderheid (19 om 10).

Het contingent Belgische trainer/coaches in het buitenland schommelt rond de negen.

Belgen die voor de eerste keer hun geluk gaan beproeven over de grenzen zijn:

. Wout D’Heer van Lindemans Aalst naar Itas Trentino in Italië;

. Amber De Tant van VC Oudegem naar Straubing in Duitsland;

. Silke Van Avermaet van Beveren naar Mulhouse in Frankrijk;

. Jan Loosen (op een lager niveau) van Feniks Haacht naar Ikast Rams in Denemarken;

. Dries Hoeyberghs als trainer naar Örkelljunga Volley in Zweden.

Belgen die terugkeerden naar België zijn:

. Arno Van de Velde van Friedrichshafen naar Knack Roeselare;

. Matthias Valkiers van United Frankfurt naar Haasrode Leuven;

. Jop Vercruysse van Michelet Halluin naar Balti Kortrijk (2de Nat. B);

. Tara Daerden van Gislaved Volleybollklub naar België (revalidatie).

Transfers mannen

Meest opvallende transfer is zonder twijfel die van de jeugdige (20 jr.) middenman Wout D’Heer.

Na vier jaar Topsportschool, daarna Gent en amper een jaar spelend voor Lindemans Aalst werd hij weggeplukt door het Italiaanse topteam Itas Trentino. Na Simon Van de Voorde is Wout de tweede Belg ooit die voor deze Italiaanse ploeg gaat spelen.

Hij is met zijn 2.03 lange postuur natuurlijk opgevallen tijdens Europese jeugdcampagnes.

Wout wordt in Trento de derde middenman, hij heeft concurrentie van twee boomlange Serviërs, Marko Prodascanin en Srecko Lisinac, tegen wie hij onlangs nog met de Red Dragons op het EK met 3-1 verloor.

Trentino (3de in hun laatste kampioenschap) was vorig finalist van de Europese Champions League (2-3 verlies tegen het Poolse Kedzierzyn), maar moest einde seizoen, mee door geen inkomsten wegens corona, haar budget flink inkrimpen. Het scheelde maar weinig of voorzitter Diego Mosna had zijn ploeg moeten terugtrekken. Alleen door het verkopen van enkele zwaar betaalde spelers hebben zij hun budget (veel kleiner) weer rond gekregen.

De volgende spelers zijn verkocht: Setter Simone Giannelli (naar Perugia), opposite Nimir Abdil-Aziz (naar Modena), libero Salvatore Rossini (naar Modena), de twee Brazilianen Ricardo Lucarelli (naar Civitanova) en Luis Sosa (naar Amriswil) en de Nederlandse Italiaan Dick Kooy (naar Belchatow).

Maar met vier spelers uit de gouden EK-ploeg (Daniele Lavia, Alessandro Michieletto, Giullio Pinali en Riccardo Sbertoli), aangevuld met de oudere Bulgaar Matey Kaziyski is Trentino toch weer een ploeg om rekening mee te houden.

Sam Deroo is na twee jaar Rusland (waar hij met Dinamo Moskou kampioen werd, de Russische beker en de CEV-cup won), weer terug in Polen. Nu bij Resovia Rzeszow, waar de Italiaanse coach Alberto Giuliano blijft. Ook de setter van het Poolse nationale team Fabian Drzyzga en de Estse middenman Timo Tammemaa (ex-Maaseik) zijn daar gebleven.

Resovia werd vorig jaar 5de in de Poolse Plus Liga.

Tomas Rousseaux speelt voor het vijfde jaar in Polen, hij wisselt van Suwalki naar GKS Katowice, dat vorig jaar slechts 9de werd in de Poolse competitie. De Argentijn Gonzalo Quiroga is op dezelfde positie aangetrokken, terwijl de Poolse oud-international Jakub Jarosz nog altijd hoofdaanvaller is.

Kevin Klinkenberg, vorig jaar ook bij Suwalki, blijft bij die club, al waren er geruchten dat hij naar Tours zou vertrekken.

Igor Grobelny blijft bij zijn club in Warschau spelen, de ploeg heet nu Projekt Warschau. Ook coach Andrea Anastasi (ex-bondscoach) en spelverdeler Angel Trinidad (ex-Roeselare) blijven daar. Trinidad krijgt echter wel concurrentie, omdat de Canadees Jay Blankenau (ex-Maaseik) is aangetrokken voor dezelfde rol. Warschau werd vorig jaar 3de in de Poolse Plus Liga. Inmiddels heeft Igor gekozen om met de Poolse nationaliteit door te gaan, vandaar dat hij ontbrak in de EK-selectie van de Red Dragons.

Bram Van den Dries is binnen Griekenland gewisseld van Paok Saloniki naar Panathinaikos Athene. Bram vindt bij zijn nieuwe club de Deen Axel Jacobsen als opgooier. Panathinaikos werd vorig jaar 3de in de Griekse competitie, Paok 4de.

Jelle Ribbens speelt voor het negende opeenvolgde seizoen in Frankrijk. Hij houdt blijkbaar van het aangename klimaat aan de Côte d’Azur en blijft in Nice spelen. Bij die ploeg knoopt Marin Dukic (zoon van Dario) er ook nog een jaar aan vast.

Jan Loosen speelde de laatste jaren als setter op een lager niveau in 1e Nationale. Komend seizoen gaat Jan de grenzen over. Van VC Feniks Haacht naar Ikast Volley Rams in Denemarken.

François Lecat, vorig jaar spelend voor Lindemans Aalst, is na zijn schouderoperatie nog bezig met revalideren. Daarbij doet hij momenteel trainingsritme op bij Verona in Italië, waar hij eerder speelde. Het is niet uitgesloten dat hij binnen enkele weken/maanden ergens opduikt bij een buitenlandse club.

Jop Vercruysse houdt het na drie jaar Frankrijk voor gezien in het buitenland. Hij gaat van Halluin in de Elite Liga naar Balti Kortrijk (2e Nat. B)

Antoine Cornil kwam van Roeselare B en speelde vorig jaar bij Amiens Métropole in de Elite Liga. Hij speelt nu een trapje lager bij Antony Volley (iets onder Parijs) in de 2de Nationale.

Matthias Valkiers houdt het na 5 jaren buitenland voor gezien en gaat het na Frankfurt als “Zuspieler” dicht bij huis proberen bij Haasrode Leuven. Hij komt daar “good old” Hendrik Tuerlinckx tegen.

Met Frankfurt won Matthias de Duitse beker met 3-1 tegen Netzhoppers van coach Christophe Achten.

Arno Van de Velde komt na twee jaar buitenland (eerst Séte en daarna Friedrichshafen) weer naar Belgenland, naar zijn “oude nest” Knack Roeselare. Met Friedrichshafen werd hij vice-kampioen van Duitsland.

Transfers vrouwen

Britt Herbots heeft haar contract bij het Italiaanse Novara verlengd. Met haar club werd ze vorig jaar 2de in de Italiaanse competitie. Novara waar ook de Hollandse Nika Daalderop verlengde, krijgt een nieuwe hoofdaanvalster. De robuuste Turkse international Ebrar Karakurt komt over van THY Istanbul. Zij is ingeruild voor de Poolse opposite Malwina Smarzek, die naar Kaliningrad vertrokken is. Gelukkig is de setter Micha Hancock (olympisch goud met Amerika in Tokio) wel gebleven.

Lise Van Hecke (sorry, Lise Wijsmans-Van Hecke) gaat nog een jaar spelen bij Monza. De club werd vorig jaar in de halve finales van de scudetto verslagen door Novara van Britt Herbots, maar plaatste zich wel voor de komende Champions League. Monza (waar naast Lise ook Laura Heyrman speelde) won vorig jaar de CEV-cup. Lise krijgt op haar positie concurrentie van de Poolse international Magdalena Stysiak.

Laura Heyrman speelde ook voor Monza, maar heeft de overstap naar Turkije gemaakt. Eczacibasi Istanbul (vorig jaar vierde in Turkse competitie) is haar nieuwe club, waar de Turk Ferhat Akbas de nieuwe trainer wordt. Laura speelt er met de Servische topaanvalster Tijana Boskovic en haar landgenote, de setter Maja Ognjenovic, die overkomt van Vakifbank.

Celine Van Gestel speelde bij Firenze in de Serie A1 en blijft daar nog een jaar. Ook de N-Brabantse Yvon Beliën heeft daar verlengd. Ze krijgen gezelschap van het 18-jarige Nederlandse talent Jolien Knollema van Eurosped Twente.

Kaja Grobelna, die het afgelopen EK helaas moest missen wegens corona, blijft hoofdaanvalster bij Chieri in de Italiaanse Serie A1.

Freya Aelbrecht, vorig jaar bij Perugia, gaat naar het Poolse Radomka Radom. In haar buitenlandse periode (10 seizoenen) speelde ze nooit eerder in Polen.

Hélène Rousseaux-Feray komt weer terug naar Europa, ze speelde in het Verre Oosten bij Hyundai Hillstate in Z-Korea. Nu wordt het weer Turkije, bij PTT Spor Ankara. Het wordt haar 13e jaar in het buitenland bij 11 verschillende clubs in 5 landen.

Ilka Van de Vyver en Dominika Sobolsko-Tarasova speelden vorig jaar bij dezelfdeclub in Roemenië. Met CSM Targoviste werden ze kampioen van het land. Beiden vertrekken ze daar.

Ilka komt iets dichter bij huis te spelen bij het Duitse Stuttgart, vorig jaar vice-kampioen in de Bundesliga. Ze krijgt het op te nemen tegen de 2de setter van de Poolse nationale ploeg, Julia Nowicka, die overkwam van Budowlani Lodz. Verder speelt Stuttgart met drie Nederlandse meiden, Juliët Lohuis, Eline Timmerman en Hesper Jasper.

Dominika Sobolska gaat juist verder weg, naar het Turkse Nilüfer Bursa. De ploeg uit Bursa werd vorig jaar 5de in de Turkse competitie.

Dominika Strumilo belandde afgelopen seizoen uiteindelijk in Turkije bij Sariyer Bld. Istanbul. Komend seizoen blijft zij in Turkije, maar gaat naar Yesilyurt ook in Istanbul.

Silke Van Avermaet verlaat Asterix Avo Beveren en gaat spelen bij het Franse topteam Mulhouse. In Frankrijk werd vorig seizoen voor de titel gespeeld zonder play-offs. Mulhouse werd kampioen na 28 wedstrijden met slechts één verliespartij. Daarnaast won Mulhouse ook de Franse beker.

Nathalie Lemmens gaat haar geluk beproeven in Hongarije. Zij maakt de overstap van Paris St.-Cloud naar Kaposvar, dat vorig jaar derde werd in de competitie. De Hongaarse competitie trekt steeds meer buitenlanders aan.

Jodie Guilliams blijft in Duitsland spelen bij Rote Raben Vilsbiburg.

Amber De Tant verlaat VC Oudegem en gaat komend seizoen voor het eerst spelen in een buitenlandse competitie, en wel bij Nawaro Straubing in de Duitse Bundesliga.

Aziliz Divoux blijft spelen net over de grens in Frankrijk bij Marcq-en-Baroeul.

Karolina Goliat, die ook bij Marcq-en-Baroeul speelde, gaat een trapje lager spelen in Frankrijk bij Volley Club Harnes in de Elite Liga.

Laurine Vinkesteijn is de dochter van de Nederlandse ex-international Timo Vinkesteijn die in het verleden naar België verhuisde. Laurine speelde jaren bij Tongeren, maar de laatste twee jaar in Duitsland bij Leverkusen in de 2e Bundesliga, waar zij ook komend seizoen blijft spelen.

Julie Hanon speelt net als vorig jaar weer in de Franse Elite Liga, bij Stade Laurentin.

Cécile De Wilde speeldeook in de Franse Elite Liga, ze blijft bij Nîmes VB.

Tara Daerden speelde vorig jaar in Zweden bij Gislaved Volleybollklub. Ze is al een tijdje in revalidatie en heeft nog geen club.

Trainer/coaches

Vital Heynen leidt volgend jaar wellicht geen buitenlandse club meer. Hij werd vlak voor de Italiaanse play-offs ontslagen bij het Italiaanse Perugia. Zijn assistent behaalde met Perugia daarna de P/O finale, maar werd daarin verslagen door Civitanova.

Vital had nog altijd de leiding over de Poolse mannenploeg. Zij wonnen nog wel hun voorronde poule op de Spelen, maar Vitals grote doel om met Polen de olympische titel te behalen, werd wreed verstoord door een nederlaag al in de kwartfinales (2-3) tegen de latere winnaar Frankrijk. De Polen werden uiteindelijk vijfde.

Bij het net afgelopen EK was het resultaat iets beter, zij het dat ze in de halve finales door Slovenië werden uitgeschakeld (3-1). Polen won uiteindelijk brons.

Vitals contract liep tot en met het EK21, waardoor hij nu (voorlopig?) geen club en ook geen land meer onder zijn hoede heeft.

Emile Rousseaux, die inmiddels drie jaar de leiding heeft over de Franse nationale vrouwenploeg (met het oog op de Spelen van Parijs 2024 werd hij aangesteld), kwam op het afgelopen EK tot aan de kwartfinales en behaalde daar een keurige zevende plaats. De beste prestatie voor Les Bleues sinds mensenheugnis. Met deze enorme progressie in de achterzak gaat Emile richting de Spelen, waarvoor Frankrijk als organisator al geplaatst is.

Opmerkelijk

Twee Belgische coaches die een ander land trainen, hebben op het afgelopen EK hun eigen land geen dienst bewezen. Emile Rousseaux won met zijn Franse dames met 3-1 van de Yellow Tigers en Vital Heynen won met zijn Poolse mannen met 3-0 van de Red Dragons.

Jan De Brandt was coach van de Oostenrijkse vrouwenploeg en kon zich met zijn ploeg helaas niet kwalificeren voor het EK 21, maar behaalde in de zomer wel de tweede plaats tijdens de laatst gehouden European Silver League. Of Jan coach bij die vrouwenploeg blijft wordt in november beslist.

Daarnaast was Jan vorig seizoen technisch directeur van de club Szeged RSE in Hongarije en zal die rol ook komend seizoen blijven uitvoeren.

Christophe Achten switcht in Duitsland van ploeg. Hij gaat van Netzhoppers Bestensee naar United volleys Frankfurt. Intussen is hij gestopt als assistent-trainer van de Red Dragons.

Bart Janssen switcht in Duitsland ook van ploeg. Hij gaat als assistent-trainer van Aken naar Dresden.

Dario Dukic (Bih/Bel) blijft op zijn post bij St-Quentin in de Franse Liga B.

Herman Vleminckx, coach van de Luxemburgse vrouwenploeg, werd bij de European Silver League zevende. Voor zover bekend blijft Herman bij Luxemburg.

Dries Hoeyberghs was vorig jaar sportief coördinator bij Lizards Lubbeek-Leuven. Kortgeleden heeft Dries een coachesjob aanvaard bij de Zweedse mannenploeg van Örkelljunga Volley.

Daarnaast zal hij ook de sportieve lijn blijven uittekenen voor de jeugdstructuur van Lizards.

Frank Depestele, coach van Decospan Menen (en dat blijft hij ook komend seizoen), wilde voor zijn trainersloopbaan internationale ervaring opdoen. Door bemiddeling van Jan de Brandt, die begin 2021 nog assistent-trainer bij de Oostenrijkse mannen was, heeft coach Radovan Cacic Frank gevraagd om te komen assisteren bij de Oostenrijkse mannenploeg tijdens de European Silver League. Er werd een vijfde plaats behaald. De zes weken waren een leerzame periode volgens Frank, met mogelijk een vervolg.

Welke Belgen in het buitenland spelen komend jaar Europees met hun club?

Champions League

Wout D’Heer (Trentino)

Igor Grobelny (Warschau)

Britt Herbots (Novara)

Lise Van Hecke (Monza)

Silke Van Avermaet (Mulhouse)

Bart Janssen (ass.coach Dresden)

CEV-cup

Laura Heyrman (Eczacibasi)

Ilke Van de Vyver (Stuttgart)

Christophe Achten (coach Frankfurt)

Challenge-cup

Nathalie Lemmens (Kaposvar)

Dominika Sobolska (Bursa)

Bram Van den Dries (Panathinaikos)

Nationale selecties

Komend seizoen spelen 19 vrouwen en 10 mannen met de Belgische nationaliteit in het buitenland.

Een aantal daarvan waren opgenomen in de nationale selecties (van 14) bij het laatste EK.

Bij de Red Dragons waren dat er 5: Bram Van Den Dries, Sam Deroo, Tomas Rousseaux, Wout D’Heer, Jelle Ribbens.

Bij de Yellow Tigers waren dat er 7 (eigenlijk 8): Britt Herbots, Nathalie Lemmens, Jodie Guilliams, Céline Van Gestel, Dominika Sobolska-Tarasova, Ilka Van de Vyver, Silke Van Avermaet.

De achtste was Kaja Grobelna, die door corona helaas moest thuisblijven.

Tekst: Willem Bekebrede

Foto’s: Bart Vandenbroucke, CEV, FIVB