Loting Champions League: Knack Roeselare lacht, Greenyard Maaseik blij

De Europese Confederatie CEV heeft in Castle Hill, een middeleeuwse versterkte burcht, centraal gelegen op een heuvel in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, geloot voor de vierde ronde of de poulefase van de Champions League 2021-2022.

Achttien clubs, waaronder Knack Roeselare en VC Greenyard Maaseik, zijn rechtstreeks geplaatst voor de komende 63ste editie van het Europese kampioenenbal. Het contingent van in het totaal twintig deelnemers omvat de twee Belgische deelnemers, drie Italiaanse, Poolse en Russische topteams, twee Turkse en twee Duitse. Frankrijk, Servië en Slovenië sturen één vertegenwoordiger. Twee clubs komen erbij na een preliminary en drie voorrondes

Het format keert terug naar het systeem dat grosso modo gehanteerd werd voor de pandemie COVID-19 uitbrak. Het Poolse Grupo Azoty Kedzierzyn-Kozle is de titelverdediger.

DE VOORRONDE IS AL OPGESTART

Twee  van zeventien ‘qualifyers’ spelen eerst de ‘preliminary round’. BigbankTartu beschikt na thuiswinst over de betere kansen om door te gaan. De winnaar schaart zich bij de vijftien teams voor de eerste ronde, gespeeld in het totaal door zestien teams (achtste finales).

Eerste uitslag in de preliminary: Bigbank Tartu (Est)-Lindaren Volley Amriswil (Zwi): heen 3-0 (25-20, 25-22, 25-20). Een verrassende nederlaag voor Amriswil met in de rangen Björn Höhne (ex-Maaseik). De return in Zwitserland volgt op woensdag 29 september.

DATA EERSTE RONDE (ACHTSTE FINALES VOOR 16 QUALIFYERS). HEEN OP 5-7 OKTOBER. TERUG OP 12-14 OKTOBER

Schema heen en terug:

1) op 5/10 en 14/10: CDV Guagas Las Palmas (Spa)-Hebar Pazardzhik (Bul)

2) op 5/10 en 7/10: IBB Polonia London (Eng)-Shakhtior Soligorsk (Wit-Rus)

Beide wedstrijden, heen en terug, worden met wederzijds akkoord gespeeld op neutraal terrein in Hala Energia in Belchatow in Polen

3) op 6/10 en 14/10: Rieker UJS Komárno (Slovak)-UVC Holding Graz (Oos)

4) op 6/10 en 13/10:Mladost Brcko (Bos/Herz)-Olympiakos Piraeus (Gri)

5) HEEN NOG NIET BEKEND, return op 13/10 in Lissabon: Winnaar Tartu (Est)/Amriswil (Zwi) tegen Sport Lisboa e Benfica (Por)

6) op 6/10 en 13/10: Draisma Dynamo Apeldoorn (Ned)-Ford Levoranta Sastamala (Fin)

7) op 6/10 en 14/10: Budva Volley (Montenegro)-Mladost Zagreb (Kro)

8) op 6/10 en 13/10: GSM Arcada Galati (Roe)-CEZ Karlovarsko ((Tsj)

De kwalificaties hebben hun verloop met de achtste finales (eerste ronde),  de kwart- (tweede ronde) en halve finales (derde ronde). Altijd met een heen- en terugwedstrijd. Uiteindelijk komen we tot twee finalisten, die als bekroning mogen meedraaien in de poulefase.

SYSTEEM VAN LOTTREKKING VOOR DE POULEFASE

Dus 18 geplaatste clubs + 2 tickets voor de winnende qualifyers nemen deel aan de loting om het quotum van twintig deelnemers te bereiken.  Ze zijn verdeeld in vier potten van vijf teams.

De loting leidt tot vijf poules (poule A tot E)  van vier ploegen. Goed voor zes poulewedstrijden: drie thuis, drie uit. De vijf poulewinnaars en de beste drie tweedes stoten door naar de kwartfinales.

PS – Een club kan niet geloot worden tegen een team uit dezelfde pot. Zo ontwijken Knack Roeselare en VC Geenyard Maaseik, samen present in pot 3, elkaar in de poulefase. Zij treffen ieder een tegenstander uit pot 1, 2 en 4. De twee winnende qualifyers, ondergebracht in pot 4, zijn momenteel niet bekend.

IN POT 1: Cucine Lube Civitanova (Ita 1), Sir Sicomo Monini Perugia (Ita 2), Dinamo Moskou (Rus 2), Zenit Sint-Petersburg (Rus 3), Jastrzebski Wegiel (Pol 1)

IN POT 2: Grupo Azoty Kedzierzyn-Kozle (Pol 2), Berlin Recycling Volleys (Dui 1), VfB Friedrichshafen (Dui 2), Ziraat Bankasi Ankara (Tur 1), Fenerbahçe HDI Istanboel (Tur 2)

IN POT 3: Knack Roeselare (Bel 1), VC Greenyard Maaseik (Bel 2), A.S. Cannes Dragons (Fra 1), OK Merkur Maribor (Slov 1), Vojvodina NS Seme Novi Sad (Servië 1)

IN POT 4: Diatec Trentino (Ita 3), Lokomotiv Novosibirsk (Rus 3), Verva Orlen Paliwa Warszawa (Pol 3) en de twee voorlopig onbekende finalisten uit de derde voorronde

RESULTAAT VAN DE LOTTREKKING (vier teams per poule)

Poule A: Jastrzebki Wegiel (Pol), VfB Friedrichshafen (Dui), Knack Roeselare (Bel), qualifyer derde voorronde.

Poule B: Dinamo Moskou (Rus), Ziraat Bankasi Ankara (Tur), VC Greenyard Maaseik (Bel), Verva Orlen Paliwa Warszawa (Pol).

Poule C: Civitanova (Ita), Kedzierzyn-Kozle (Pol), Maribor (Slov), Novosibirsk (Rus).

Poule D: Zenit St.-Petersburg (Rus), Berlin Recycling Volleys (Dui), Novi Sad (Ser), qualifyer derde voorronde

Poule E: Perugia (Ita), Fenerbahçe Istanboel (Tur), A.S. Cannes (Fra), Trentino (Ita)

PS – Bij de vrouwen speelt het Poolse Rzeszow (Freya Aelbrecht) in een poule met Kaliningrad (Rus), SC Dresdner (Dui) en een qualifyer. Britt Herbots komt met Novara (Ita) uit tegen Dinamo Moskou (Rus), Dukla Liberec (Tsj) en Thy Istanboel (Tur).

WEDSTRIJDDAGEN MANNEN

Speeldag 1: 30 nov. – 2 dec. 2021; speeldag 2: 14-16 dec. 2021; speeldag 3: 11-13 jan. 2022; speeldag 4: 25-27 jan. 2022; speeldag 5: 8-10 febr. 2022; speeldag 6: 16 febr. 2022.

Loting kwartfinales: 17 febr. 2022

Super finales: 21-22 mei 2022

REACTIES

Gerdy Geleyn, support officer van Knack Roeselare

“Sportief leuke loting. Maar geen grote affiche”

Wat zijn jouw taken. En kan je terugblikken op vorig seizoen?

“Mijn opdrachten? Allerlei klussen uitvoeren, de website stofferen en een deel van de sociale media bevoorraden. Een heel gevarieerd pakket: je kunt het zo gek niet bedenken. Ik ben vanaf dit seizoen ‘organising director’ voor de CL in Schiervelde, omdat Guido Declercq het rustiger aan wil doen. Waar nodig krijg ik assistentie van Yves Cnudde. Ik ben trouwens vast in dienst getreden bij de club. Bovendien sta ik de nieuwe teammanager Dirk Horrie bij op de Europese verplaatsingen. Patrick Callens – hij bouwt af met een schitterende staat van verdienste, nvdr. – zal zijn opvolger klaarstomen voor de job. Ik ben heel tevreden dat de CEV kan terugkeren naar de gewone situatie met heen- en terugwedstrijden. Vorig seizoen werd de vierde ronde wegens COVID-19 in dubbele toernooivorm afgewerkt. Wij speelden zo’n toernooi thuis in Roeselare en het tweede in februari in Modena.”

Verandert de terugkeer naar de oude formule iets aan de kansen op een kwartfinale?

“Neen, de CL is en blijft een lastige marstabel. Uiteraard hangt veel af van de loting. Logistiek hebben we liefst een tegenstander dichtbij. Verre verplaatsingen zijn complex, vergen tijd en lopen zelden vlot. Zo hebben de spelers te weinig rust. Het seizoen is zo ‘volgepropt’, dat we liefst geen energie verspillen aan zware vliegtuigreizen. Natuurlijk wil Knack zich blijven meten met de beste teams in Europa.”

Welke tegenstanders dragen je voorkeur weg?

“Ik zet met mijn pronostiek in op Zenit Sint-Petersburg, Berlin Recycling Volleys en een winnaar van de voorrondes. Als het kan Bigbank Tartu, de Estse club van onze aanwinst Märt Tammearu. Het leuke is dat niemand een flauw idee heeft wie zich bij de toptwee van de qualifyers zal plaatsen. Er speelt dus een verrassingseffect.”

VISIE NA DE LOTING

“Ik heb goed gegokt. Alleen missen we een beetje een ‘grote affiche’, tenzij die uit de voorronden komt. Voor de zesde keer gaan we tegen het Duitse Friedrichshafen uitkomen. Dat wordt een beetje eentonig. De CEV moet toch eens nadenken over de spreiding van de ploegen. Voordeel is wel dat we in de tien vorige ontmoetingen met de Duitsers acht keer hebben gewonnen. Een qualifyer is ook leuk: het houdt er een beetje de spanning in: wie wordt het? Sportief hebben we zeker niet slecht geloot. Ik denk dat de kwartfinales haalbaar zijn met een beetje meeval.”

STAND VAN ZAKEN IN DE CLUB

“De periode van ons bezig te houden met zes man is achter de rug. Knack is helemaal compleet aan het trainen. De drie aanwinsten zijn aanwezig. De Estse receptie-hoek Tammearu – contract voor twee seizoenen – is na de vroege uitschakeling op het EK al twee weken hier. Onze nieuwe Slovaakse hoofdaanvaller Filip Gavenda (ex-Teruel, Spa) traint ook mee. Net als Arno Vandevelde (ex-VfB Friedrichshafen), die naar Knack terugkeert. Er wordt stevig gepresteerd in oefenwedstrijden tegen VHL Leuven, Caruur Gent en Tourcoing. Dit weekend speelt het team twee keer bij het Duitse Frankfurt met coach Christophe Achten. Later volgen nog sparrings tegen VHL Leuven, Decospan Menen en Lindemans Aalst.”

Dieter Leenders, algemeen manager van VC Greenyard Maaseik

“Sportief en economisch is het een fraaie loting”

Blik even terug op vorig seizoen. Zie je nu kansen op een kwartfinale?

Oef, we spelen weer een normale Champions League.We zijn meteen geplaatst voor de groepsfase. Dat is al iets, hé. Vorig seizoen liepen we tegen de lamp in de voorronde tegen Amriswil (Zwi) en Soligorsk (Wit-Rus). We waren totaal niet klaar voor die duels. We verdwenen uit de CL naar de CEV Cup. Met mooie toernooiwinst in Las Palmas. Maar de halve finale tegen Sint-Petersburg (Rus) deed ons na zes matchballen en 16-18-verlies in de golden set de das om. Ik zie één groot verschil met vorige editie. De spelers zullen nu veel fitter zijn na het trieste coronaverhaal. Alles zal weer lopen zoals het vroeger was.”

Welke tegenstanders genieten je voorkeur?

“Hoe meer ‘haalbare kaarten’ des te beter. (lacht) Ze zitten eigenlijk in onze pot 3, dus helaas worden dat geen tegenstanders. We spelen liever niet tegen Civitanova of Perugia uit pot 1.  Ook niet tegen Russen, wegens de peperdure reiskosten. Uit pot 1 heb je twee kansen op vijf om tegen de Italiaanse of Russische top te vallen. Daar schiet Jastrzebski (Pol) dan over. Ik sta niet afkerig tegen een Turkse of Duitse tegenstander. Bijvoorbeeld: Ankara of Fenerbahçe Istanboel, Berlin Recycling Volleys of VfB Friedrichshafen, die alle vier in pot 2 zitten Er mag een winnaar uit de voorronden bij uit pot 4. Kan bijvoorbeeld zijn: Olympiakos Piraeus, Mladost Zagreb, Guagas Las Palmas of Amriswil… als de Zwitsters het nog halen.. Een club als de onze moet het budgettaire koppelen aan het economische. Wat verkies je in de afweging?  Een niet ver afgelegen tegenstander tegenover een ‘grote naam’, goed voor massaal veel thuispubliek. In dat geval heeft een Italiaanse grootheid de voorkeur op een Russisch topteam.”

VISIE NA DE LOTING

“Tja, het is een stevige loting. Maar we moeten niet nederig zijn, maar realistisch. Er bieden zich kansen op de kwartfinales.” stelt Dieter Leenders. “Een trip naar Dinamo Moskou had ik liever vermeden. Maar het is altijd beter dan Novosibirsk. Ziraat Bankasi Ankara is de Turkse nummer 1. En Warschau is geen onbekende met coach Anastasi en spelverdelers Jay Blankenau(ex-Maaseik) en Trinidad de Haro (ex-Roeselare). Ook belangrijk: economisch zit het goed en ook organisatorisch. Onze tegenstanders zijn vlot bereikbaar. Coach Joel Banks gaat akkoord met manager Leenders en vermoedt dat Dinamo Moskou de poulewinnaar wordt. “De Russen hebben vedette Sokolov en de Finse international Kerminen op de libero. Die ken ik goed van de nationale ploeg. Sportief ben ik tevreden. We hebben een attractieve poule. We kruisen buiten Italië drie clubs uit de Europese toplanden.”

STAND VAN ZAKEN IN DE CLUB

“Ten eerste: onze Noorse youngster Oskar Espeland stopt met het profbestaan. We verliezen ook het niet onbelangrijke trio Jelte Maan, Just Dronkers en Pieter Verhees. Tja, dat zijn vier man, hé. Ten tweede: we kunnen nog niet voluit trainen. Ferre Reggers, Liam Mc Cluskey en Martin Perin zijn pas begin oktober thuis van het WK U21 in Sardinië. Ook Javad, eerste spelverdeler geworden van Iran, is nog niet hier. Hij is actief in de Asian Cup. De Braziliaan Bonatto kan wel trainen na een week quarantaine. Elias Thys is present. Ook Cirovic, Lomba, Nikkinen en Treial zijn al neergestreken. Maar op training hebben we geen spelverdeler en geen libero. Pittig detail: voor het eerst in 17 jaar tellen we geen Nederlander in onze rangen.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke, Roeselare, Maaseik.