Kris Eyckmans als coach van de Red Dragons U21 op het WK: “Onvoorstelbaar uniek om hier met deze jongens te staan”

Na een ongelooflijk drukke volleybalzomer – met de Olympische spelen, het EK bij de Yellow Tigers en de Red Dragons en het WK U19 – krijgen we de komende dagen als toetje ook nog eens het WK U21 voorgeschoteld. De talentvolle lichting van coach Kris Eyckmans bewees tijdens de vorige EK’s alvast dat het een taaie klant kan zijn en met groeibriljanten zoals Ferre Reggers, Lennert Van Elsen, Martin Perin, Wout D’Heer en Liam Mc Cluskey in de rangen zou het wel eens erg leuk kunnen worden in Italië. Save the best for last?

Hadden wij allen meer verwacht van de prestaties van onze nationale ploegen de afgelopen weken? Waarschijnlijk wel, maar we moeten ook realistisch blijven en beseffen dat België in welke lichting dan ook op zijn allerbeste niveau moet zijn om op het wereldtoneel tot grootse prestaties te komen. En misschien waren de omstandigheden het ons ook gewoon niet gegund? De Yellow Tigers plaatsten zich wel voor het WK en speelden hun beste VNL ooit dit jaar. Een ding is zeker: we moeten niet teveel in het verleden leven en durven kijken naar de toekomst, want bij de mannen kan daar wel eens muziek inzitten. Kijk maar naar de Red Dragons U21 waar ondertussen heel wat geweld staat te popelen in Italië om te tonen aan de wereld wat ze in hun mars hebben. Ook wij kijken reikhalzend uit naar hun prestaties op misschien wel het allerhoogste niveau voor spelers die ten laatste geboren zijn in het jaar 2001 of 2002. Al in zijn hotelkamer, in het prachtige Sardinië en meer bepaald speelstad Carbonia, konden we de architect van deze talentvolle lichting hierover toch nog even aan de tand voelen.

Kris, is deze groep klaar voor misschien wel het belangrijkste toernooi ooit in hun volleyballoopbaan?
Kris Eyckmans: Ik denk het wel, ook al is er een relatief korte inloopperiode aan voorafgegaan. We hebben uiteindelijk maar voor vier weken voorbereiding gekozen. Waarom? Er zaten nog een aantal van de jongens bij de seniors op het EK en ook een aantal bij het beloftenproject terwijl Ferre Reggers net terug was van het WK in Iran met de U19.

Ferre Reggers op het WKU19 – FIVB

De eerste naam is gevallen: Ferre Reggers. Als beste aanvaller op het WK U19 is dat geen verrassing. Welke andere spelers behoren tot de selectie?
Onze kern telt twaalf spelers waaronder dus Ferre, maar verder ook Liam Mc Cluskey, Thiemen Ocket, Martin Perin, Simon Plaskie, Seppe Rotty, Robbe Van De Velde, Michiel Fransen, Joost Peeters, Lennert Van Elsen, Wout D’Heer en Sam Fafchamps. Het eerste gedeelte van de voorbereiding zijn we gestart met vijftien spelers, maar daar zijn uiteindelijk Ilian Sterckx, Daan De Saedeleer en Romain Vanhelmont uit weggevallen. Om iedereen aan het werk te zien, hebben we met de grote kern een oefenwedstrijd tegen Guibertin gewonnen met 3-2. En vlak voor de afreis naar Italië wonnen we in de topsporthal in Leuven ook twee keer van Nederlandse talentteam Papendal, een combo van de lichting U19 en U21 met 4-0. We waren duidelijk sterker, maar we hebben er wel nog een aantal interessante zaken uit kunnen oppikken.

Met welke factoren heb je rekening gehouden voor de samenstelling van de kern?
Bij de U17 en U19 wordt er vaak nog met een heel grote groep gewerkt, maar naarmate de spelers ouder worden, wordt het kaf van het koren gescheiden. We hebben dus gekozen voor spelers die fysiek sterk genoeg zijn, die groot genoeg worden en die bij een goede club terecht komen. Dan is de spoeling toch al minder groot.

Hoe is de formule van het WK opgevat?
Er nemen in totaal 16 ploegen deel. Er zijn twee poules van vier ploegen die spelen in Italië (Cagliari en Carbonia) en twee poules van vier ploegen die spelen in het Bulgaarse Sofia. De eerste twee ploegen van elke poule stoten door naar de tweede groepsfase in het land waarin ze de eerste groepsfase afwerkten.

Als Europees land aanwezig zijn op een WK is alvast een prestatie op zich?
Italië en Bulgarije zijn er als organiserende landen automatisch bij. Maar het is wel dankzij het feit dat Italië zilver heeft gehaald op het laatste EK en het WK mee organiseert, dat wij als bronzen medaille op het EK zijn opgevist. Dit geeft vooral aan hoe moeilijk het is om op een WK te geraken. Het komt er eigenlijk op neer dat als je niet hoog staat op de FIVB-wereldranglijst, je goud of zilver moet halen op een EK om te kunnen deelnemen aan een WK met de juniors. Het is een verraderlijk systeem, maar nu we erbij zijn, moeten we er wel van profiteren. Goud halen op een EK levert bijv. een 30-tal punten op voor de wereldranglijst, goud halen op een WK betekent 100 punten. Dit levert een zogenaamd mattheuseffect op: eenmaal je in dit systeem meedraait, kan je veel punten verdienen en daardoor dus ook gemakkelijker kwalificeren voor de volgende WK’s.

Wout D’Heer op het EK – CEV

Jullie zitten in een groep met Iran, Argentinië en Marokko. Hoe moeten we hun niveau inschatten?
Als we kijken naar de FIVB-lijst, staat Iran tweede in de wereld, Argentinië vijfde en Marokko tiende. Wij staan vijftiende op die lijst. Eigenlijk zijn er maar twee ploegen aanwezig op het WK die lager staan dan ons: Thailand en Canada. Om maar te zeggen dat het een ongelooflijk hoog niveau zal zijn. Iran lijkt op het eerste zicht niet de grootste naam, maar dat is een absolute topploeg. Niet vergeten dat zij het WK U21 in 2019 in Bahrein hebben gewonnen. De prestaties op de vorige grote toernooien geven vaak nog de beste indicatie van het niveau van de tegenstanders.

Wie zijn de grote favorieten voor de eindwinst?
Iran zeker en vast. En op basis van het laatste EK, waar Rusland won en Italië zilver pakte, reken ik hen ook bij de favorieten. Europa levert in het algemeen gewoon traditioneel sterke volleyballanden af.

Waar zie jij jouw groep tussen dit lijstje staan?
We zijn zeker niet zoals Rusland, de exponent van het fysieke krachtvolleybal. Na de vorige EK’s met de juniors, waarmee we brons haalden op het EK in Nederland in 2018 en ook op het EK in 2020 in Tsjechië, zijn een paar mensen mij komen vertellen dat wij die medailles op dezelfde manier hebben binnengehaald. Namelijk door intelligent spel en door ons aan te passen aan de tegenstander.


Dat is eigenlijk wel een compliment?
Dat vind ik ook. Dat betekent toch dat we een eigen identiteit hebben en ik denk dat die in deze groep zeker nog wel aanwezig is.

Zie je het als een voordeel dat heel wat spelers recent het EK met de Red Dragons hebben meegemaakt?
Ik ben ongelooflijk fier op Lennert Van Elsen, Wout D’Heer, Martin Perin en Liam Mc Cluskey. Natuurlijk betekent dit dat er heel veel potentieel zit in deze generatie. Je kan het dus enerzijds bekijken als een voordeel, anderzijds ook als een nadeel omdat die jongens pas heel laat zijn kunnen aansluiten. Daardoor hebben ze amper twee weken voorbereiding met de kern meegemaakt.

In welke valkuil gaan jullie niet proberen te trappen?
Ons wedstrijdplan is eigenlijk niet zo ingewikkeld: we gaan elke keer opnieuw op de tippen van onze tenen moeten spelen. We zullen moeten pushen op mentaal, fysiek, technisch en tactisch vlak om een resultaat neer te zetten. De spelers zullen dus de nodige drive aan de dag moeten leggen.

Hoe uniek is het om op dit WK U21 aanwezig te zijn?
Voor de U21 is dit het allereerste WK ooit, dus dit is ongelooflijk uniek. Vooral, en ik herhaal, omdat het onvoorstelbaar moeilijk is om u als land voor een WK te plaatsen. Het kan trouwens perfect zijn dat het voor zeven of acht van onze jongens wel eens hun eerste en enige WK zal zijn.

Waar moeten de ambities liggen?
Dat is heel simpel, we moeten eerste of tweede zien te worden in onze groep. Dan zijn we zeker van een top-achtplaats.

Er zou zonder supporters gespeeld worden?
Niet helemaal. Er is contact geweest tussen de organisatie en Vincent Perin, de vader van Martin Perin en de voorzitter van Waremme. Blijkbaar zouden er toch een beperkt aantal familieleden worden toegelaten. Er zullen dus zeker ook een aantal ouders aanwezig zijn om deze lichting naar winst te schreeuwen.

De FIVB zal dit WK live streamen via YouTube. De link naar de afspeellijst met alle wedstrijd kan je terugvinden via volgende link: https://youtube.com/playlist?list=PLbVCx4hq5E0mN_KnIUDPApXfOzB5hNGnD

23/09 – 19u: België – Iran
Livestream: https://youtu.be/HfceMIqX2Zw
24/09 – 16u: Marokko – België
Livestream: https://youtu.be/eFKx7lXMexM
25/09 – 16u: Argentinië – België
Livestream: https://youtu.be/bf5xYbrIDVo

De Belgische selectie bestaat uit:
1. Ferre Reggers, opposite
2. Samuel Fafchamps, middenblokker
4. Liam Mc Cluskey, spelverdeler
5. Joost Peeters, receptie-hoek
6. Seppe Rotty, receptie-hoek
7. Simon Plaskie, receptie-hoek
8. Lennert Van Elsen, middenblokker
9. Wout D’heer, middenblokker en kapitein
11. Martin Perin, libero
12. Thiemen Ocket, spelverdeler
15. Michel Fransen, receptie-hoek
16. Robbe Van de Velde, receptie-hoek

Tekst: Kenny Hennens
Foto’s: FIVB – CEV