“Noorderkempen gaat strijd aan met snel, dynamisch en aantrekkelijk spel”

Eric Van Drom over competitiestart in vrouwen eerste nationale.

Komend weekend breekt de interclub los in alle nationale reeksen. Ook voor de vrouwen in Nationale 1, de vroegere Liga B reeks. We laten Eric Van Drom (48) aan het woord, de gedreven headcoach van VC Hollebeekhoeve Noorderkempen. Hij was 54-voudig Belgisch international en werkt als projectleider bij de Stad Antwerpen. Van Drom blikt terug op een schitterende carrière bij Smash Luchtbal, VC Everbeur (twee periodes van drie seizoenen), Precura Antwerpen (destijds met manager Paul Vanderhallen), Helios Zonhoven, Halen en Schelde-natie Kapellen. Een heupoperatie – nieuwe heup moest worden geplaatst – betekende voor Van Drom ‘the end’ als speler. Gelukkig wenkte een trainerscarrière. Samen met zijn vriendin Mieke Deckx vormt hij een nieuw samengesteld gezin met zonen Senne (22), Djaru (20), Jore (19), Nash (17) en dochter Sian (16). Mieke Deckx maakte vroeger het mooie weer bij VC Oud-Turnhout. Thuis is het een heel gezellige boel. Het gezin Van Drom-Deckx ademt sport.

Na de ingreep aan zijn heup veranderde alles. Van Drom gooide noodgedwongen het roer om en werd drie jaar trainer-coach bij Oud-Turnhout. Heel kort bij huis. Hij maakte de sprong van eerste divisie naar Liga B. Precura Antwerpen in eredivisie werd zijn volgende station. Ook voor drie campagnes. Hij werd in zijn tweede seizoen na Dominique Baeyens en Vital Heynen uitgeroepen tot beste Belgische oefenmeester. “Een heel mooie waardering. Ik heb als speler veel opgestoken van trainers als Roger Pouders, Andrej Urnaut (nu actief bij VC Amstetten in Oostenrijk), Velibor Ivanovic, Appie Krijnsen (Papendal, Ned), Julien Van de Vyver (LVL Genk) en de onvolprezen Jef Mol.”

Voor het eerst in zijn leven neemt Van Drom een vrouwenploeg onder zijn hoede: Hollebeekhoeve Volley Noorderkempen. Van Drom: “Ja, de overstap van mannen naar vrouwen betekent een volledig nieuw hoofdstuk in mijn loopbaan. Ik trainde bij Hollebeekhoeve x-aantal jaren de mannenploeg. Zo is het huis me heel goed bekend. Dat is een voordeel. Met de mannen pakte ik trouwens de titel in eerste nationale. We hebben toen gestunt tegen Achel en Kruibeke in de Belgische beker. Ik leidde daarna Amigos Zoersel naar de Liga A, boven verwachting in de verf gezet met een regulier mooie vijfde plaats.”

Je wendt nu je steven, heel onverwacht, naar de vrouwenploeg van Hollebeekhoeve Noorderkempen?

“Dat is toevallig gekomen. Trainer Simon Hermans stond voor een operatie en ik werd door hem gepolst voor een invalbeurt. Goed, ik startte voor een paar weken, maar dan sloeg corona ongenadig hard toe. Ik werd nu opnieuw gevraagd als headcoach en ik dacht bij mezelf: why not? Overigens is Simon nu mijn assistent. We vormen een uitstekend team.”

Je zegt: vrouwenvolley is een heel apart verhaal?

“Het is voor mij totaal iets nieuws. Er iets heel moois van maken, dat is nu net de uitdaging. Ja, ik heb al begrepen dat ik veel huiswerk heb. Het gaat om veel nieuwe gezichten, nieuwe zalen, andere collega-trainers, een resem speelsters bij de concurrenten, scouting en analyse van onbekende tegenstanders. Voor mij gaat een andere en nieuwe wereld open. Vrouwen zijn meer dan mannen op het psychologische aspect gericht. Ik zal in mijn nieuwe omgeving uit mijn comfortzone moeten treden. Dat heb ik er allemaal voor over.”

Nationale 1 omvat na het wegvallen van Tchalou B nog elf ploegen, waarvan vier uit de provincie Antwerpen.

“Klopt. Het gaat om Fixit Kalmthout A, geleid door Ignace Claes. Het team is knap gestart in de Beker van België. Kijk naar de strakke 3-0 thuis tegen Amigos Zoersel. De ploeg bestaat in de slipstream als hofleverancier van Antwerp Ladies uit de Liga A. Voorts heb je VBC Zandhoven, geleid door Tim Luyten en met Robin De Bont als coördinator. Luyten probeert het met een heel jonge ploeg. Die trok in de Beker van België meteen 3-0 aan boord tegen VC Lint. Heel netjes gedaan. Derde team uit de Antwerpse regio is VC Zoersel A. En wij zijn dan de vierde formatie. Met als aanwinsten middenaanvalster Linde Hervent (27 jaar, Asterix Avo, 1m89). Zij brengt veel ervaring mee. Set-up Sarah Vermote (23 jaar, 1m75) keert naar ons terug na een verblijf bij VDK Gent en derde nieuwkomer is de Nederlandse receptie-hoek Jitske Lagarde (29 jaar, 1m83)) van VC Tilburg. Een dame met heel veel schwung. Niet te vergeten: ook beachkampioene Lisa Van den Vonder, Lana Mees, Lotte Vandendriessche, Janne Sommen, Leen Guelinckx, Marthe Ceustermans, Truus Minten, Amber Van Loon en Sarah Driesen hebben veel in hun mars. De groep traint ongeveer acht uur per week.”

Hoe beoordeel je de twee ploegen uit Oost-Vlaanderen en het West-Vlaamse Bevo Roeselare?

“Ik verwacht heel veel van VDK Gent B met trainer Björn Torfs. Gent heeft sowieso heel veel know-how in huis. Er is veel veranderd, ze hebben absoluut zeer gerichte aanwervingen gedaan. Met VDK zal rekening moeten worden gehouden. De overtuigende 0-3-zege in de Beker van België tegen VC Zoersel is een aanwijzing voor de aanwezige klasse. Over het nieuw opgekomen Vamos Stekene heb ik nog weinig informatie. Maar de trainer luistert naar de naam Meino Rozendal, een naam als een klok. De Nederlander weet van wanten en kent de sport tot in alle details. Hij zal met Lisette Hoff, Jana Verschraegen en Indra en Silke De Craene stevig willen uitpakken. Bevo Roeselare is in handen van coach Kris Supply. Naast Bieke Huyst en Luka Lescrauwaet is Leen Van Grinsven voor mij een oude bekende. Leen was vroeger actief bij Oud-Turnhout. Maar ze is samen met de tweede Roeselaarse set-up Sander Depovere, ze is mama geworden en zo is ze naar West-Vlaanderen verhuisd.”

Brabant wordt vertegenwoordigd door twee ploegen.

“Ja, VHL Haasrode-Leuven lijkt mij de allergrootste titelfavoriet. Coach Pascal Gora en assistent Jurgen Holtof kunnen werken met bekende namen Elien Matheeuwsen, Anna Valkenborg, Mira Juwet, Kato Notelaers en Joke Hoeyberghs. Dat zijn fameuze kleppers voor de reeks. Ze tekenden voor 2-3-winst uit bij Bevo Roeselare in de Belgische beker. Ook Topsportschool Vilvoorde behoort tot de kanjers. Robin De Bont kan met dit team evenwel niet promoveren. TSV past in het opleidingstraject van Volley Vlaanderen en heeft andere doelstellingen dan een doorsnee eerstenationaler. TSV traint véél meer, dus wordt dat een lastige klant. Robin heeft zowaar een groep van zeventien speelsters ter beschikking. Het team heeft heel veel lengte aan het net. Anna Koulberg, dochter van Sacha, is de meest bekende. Naast Romane Neufkens, Dorine Declat, Jana Thierens en libero Noor Debouck.”

Dan gooien zich nog twee andere ploegen in het gewoel.

“Ja, ik wil het gepromoveerde Limburgse Wellen niet onderschatten. De club kreeg na de zekere promotie onmiddellijk de volle steun van de gemeente, omdat de accommodatie niet meer voldeed. Zo deed het gemeentebestuur een stevige duit in het zakje in sporthal De Bloken. Zo snel mogelijk werd een gevalideerd terrein aangelegd in de lengte van het complex. Trainer Hans Bungeneers krijgt een stevig pakket onder zijn hoede. Het zijn allemaal speelsters met veel ervaring: Nelle Degraeve, de zussen Lotte en Hanne Schaekers, Margaux Boiten, Lindsey Schrijvers en Lynn Vendrix. Ze wonnen in de Belgische beker met 3-2 tegen reeksgenoot Namen, waar coach Dominique Colin werkt met talenten als de ervaren Louise Staquet en de pittige linkshandige Lorena Cianci (ex-Oudegem). In alle gewoel tip ik op VHL Haasrode-Leuven, Bevo Roeselare, Wevoc Wellen en Fixit Kalmthout als grootste kanshebbers op de titel.”

Hoe ver staan jullie zelf in de voorbereiding?

“Ik heb gemerkt dat ik nog werk aan de winkel heb. In de Belgische beker werden we helaas gewipt door het lager geklasseerde NR Geel over vijf sets. Eindstand 3-2, tiebreak: 16-14. Ik spreek daarom liever geen concrete ambitie uit. Ik zeg gewoon: we proberen elke wedstrijd te winnen. Als dat gebeurt, dan zullen we automatisch bovendrijven in de klassering. Ik vraag snel, dynamisch en agressief spel. Dan volgen de resultaten vanzelf. Alleen zullen we nog moeten werken aan de automatismen via onze twee spelverdeelsters.”

Hollebeekhoeve Noorderkempen is partner in het project ‘Trident’, samen met topklasser Tectum Achel en Mavoc Mechelen.

“Ja, er borrelen veel ideeën bij het driespan. Maar de coronapandemie heeft natuurlijk alles afgeremd. Het doel is de sponsors op diverse geografische plaatsen een publicitair uithangbord aan te bieden. Met straks vijfhonderd leden in de regio Merksplas, Vlimmeren en Vosselaar passen we zeker in het plaatje van Trident. Ik denk dat eerst het administratieve werk bij al die clubs onder de loep wordt gehouden om overlappende zaken te vereenvoudigen. Ik geloof alleszins in het concept. Hollebeekhoeve Noorderkempen werkt onder een goed gesternte. De club verzorgt de uitbating van het horecagedeelte in sporthal Diepvenneke in Vosselaar en beschikt zo over een stevige financiële pijler. Ik hoorde van voorzitter Ivan Vermeiren dat op 11 november een grote ontmoetingsdag wordt georganiseerd bij ons. De details worden spoedig uitgewerkt. Ook is het de bedoeling om vanuit Hollebeekhoeve Noorderkempen en Mavoc Mechelen twee autocars vol te laden om de Europese wedstrijd van Tectum Achel in de Challenge Cup tegen het Spaanse Teruel bij te wonen. Dat is wat er momenteel op korte termijn wordt gepland.”

Ander leuk facet is dat vele oud-spelers uit het Antwerpse en andere vroegere vedetten zich hebben aangesloten bij een groep van ‘Oude Volleybalvrienden’, officieel de ‘Old School Volley Friends’. Jullie komen jaarlijks samen.

“Ja, onlangs nog. Mijn beste vriend Tim Joosen zit erbij. Ook oud-vedetten als Steve Roelandt, Dieter Melis, mijn broer Guy Van Drom, Marc Braeckmans, Marc Eennaes, Timothy Buys, Frank Depestele, Tim Van Mierlo, Frederik Delanghe, Koen Embrechts, Jacky Kempenaers, Sven Sophie, Steven Steppe en Wout Wijsmans. Wijlen Koen Baeyens was er ooit ook bij. Het is een heel leuke bonte bende. Voorts heb ik heel af en toe contact met Dirk Luyten die bij Noorderkempen speelt en met Tim Verschueren, de spelverdeler van Tectum Achel in Liga A. Hij woont in Vosselaar. Sporadisch overleg ik met Robin De Bont van TSV Vilvoorde of met Bart De Ren en Christof Van Goethem, mijn fijne collega’s bij de Antwerpse stadsdiensten.”

Programma eerste speeldag Nationale 1 vrouwen

Zaterdag 18 september

17.00 Hollebeekhoeve Noorderkempen-VBC Zandhoven

20.30 VHL Haasrode-Leuven-Bevo Roeselare

17.00 Vamos Stekene-Namen

20.30 VC Zoersel-Fixit Kalmthout

Zondag 19 september

18.00 TSV Vilvoorde-VDK Gent B

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Eric Van Drom