Volley Worldwide: zomereditie

Afgelopen zomer vonden er heel wat internationale toernooien plaats. Met onder meer een EK vrouwen, het WKU19 in Iran en verschillende beachvolleytoernooien viel er veel volleybal te volgen. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

Italië wint EK vrouwen

Onze Yellow Tigers zorgden in hun poule voor een grote verrassing door met 3-2 te winnen tegen Rusland. Spijtig genoeg verloren ze achteraf met 3 – 1 tegen Frankrijk waardoor ze uiteindelijk nog vrede moesten nemen met een vierde plaats in hun poule. Hierdoor werd Italië, een van de topfavorieten voor de titel , hun tegenstrever in de achtste finale In deze achtste finale kregen we onmiddellijk een verrassing van formaat. Zweden, de nummer vier van poule D versloeg Bulgarije, de eerste van poule B in Plovdiv immers met 3 -2, 19-17 in de tie break. Emile Rousseaux deed het met Frankrijk opnieuw uitstekend en versloeg Kroatië met 3 – 2.  De andere uitslagen waren  NED – GER  3 – 1 ,  TUR – CZE  3 -1, POL – UKR  3 – 1, SRB – HUN  3 -0, RUS – BLR  3 – 1.    Onze Yellow Tigers konden voor hun achtste finale geen beroep meer doen op Britt Herbots, die wegens problemen met de buikspieren geen risico meer wou nemen. Desondanks slaagden onze Tigers er in toch een set te winnen tegen Italië maar meer zat er niet in. We kregen geen verrassingen in de kwartfinales: ZWE – NED 0 – 3   ,  TUR  – POL 3 – 0 , SRB – FRA  3 – 1 en ITA – RUS 3 – 0. 
Halve finales :  TUR – SRB : 1 – 3   34-32, 26-28, 23-25, 13-25, NED – ITA : 1 – 3   19-25, 17-25, 25-16, 18-25. In de strijd voor het brons nam Turkije vrij vlot de maat van Nederland. Het werd 3 – 0 met als setstanden 25-19, 25-20, 25-23. Het goud ging naar Italië dat wel de eerste set verloor met 26-24 maar de volgende sets won met 25-22, 25-19, 25-11.

WK U19 jongens in Iran

Onze Young Red Dragons lieten in Iran een unieke gelegenheid liggen om zich te plaatsen voor de laatste acht. Via overwinningen tegen Thailand en Bosnië – Herzegovina waren ze derde geëindigd in hun poule. Hierdoor moesten ze in de kwartfinale spelen tegen Duitsland, de nummer twee  van een andere poule. Nooit was een overwinning dichterbij. De eerste en de derde set werden immers overtuigend met 25 – 17 gewonnen. In de tweede set lieten ze een setbal onbenut bij 24-23 en moesten ze het onderspit delven met 28-26. De vierde set leek  bij een 20 -14 achterstand een tie break onvermijdelijk. Dit was echter zonder de inzet van onze jongens gerekend. Via moeilijke opslagen en schitterend verdedigend werk werd dit omgebogen tot een 24-23 voorsprong en matchbal. Hier kregen ze een kans om het pleit te beslechten. In plaats van een keiharde aanval werd echter geopteerd voor een plaatsbal, die goed verdedigd werd door de Duitsers. Uiteindelijk ging deze set verloren met 29-27. In de tie break waren de Duitsers superieur. Hierdoor moesten onze youngsters spelen voor plaats 9 tot 16. Eerst wonnen ze met 3 -0 tegen Colombia, daarna verloren ze met 3 -1 tegen Tsjechië en veroverden uiteindelijk de elfde plaats via een 3 – 1 zege tegen Egypte. In de halve finale versloeg Polen Iran met 3 – 1 en won Bulgarije tegen Rusland met 3 – 2. Iran won uiteindelijk brons via een 3 – 2 zege tegen Rusland en het goud ging naar Polen dat in de finale Bulgarije met 3 – 0 versloeg.

Nieuws van de volleybal markt

In Italië was er weer een enorme bedrijvigheid op de transfermarkt. Modena wil duidelijk Perugia en Civitanova het vuur aan de schenen leggen. Met N’Gapeth, Abdel-Aziz en Leal werden immers drie absolute toppers aangetrokken. Perugia en Civitanova lijken echter niet bereid om zomaar de weg vrij te maken. Perugia verving onze landgenoot Vital Heynen door Nikola Grbic en trok met Gianelli , Anderson en Rychliki ook drie absolute topspelers aan. Civitanova versterkte zich dan weer met Zaytsev en Lucarelli. Trentino lijkt ons een stap terug te zetten maar haalde met de Bulgaar Kaziyski toch een topper binnen. Onze Wout D’Heer kan hier hopelijk de nodige ervaring opdoen. Bij de vrouwen lijkt het erop dat Conegliano ook dit jaar topfavoriet zal zijn voor de titel. Het team bleef grotendeels behouden. Alleen de twee Amerikaanse speelsters werden vervangen door twee andere speelsters uit de USA. Courtney komt over van Scandicci en Plummer komt over van Japan. We zijn benieuwd of Britt Herbots met Ravenna, dat met Karakurt de opposite van de Turkse nationale ploeg binnenhaalde, hen het vuur aan de schenen kan leggen.

Cools en Van den Vonder heer en meester in België. Negende titel voor Tom van Walle.

Bij de vrouwen werd het beachcircuit volledig beheerst door Lisa Van den Vonder en Sarah Cools die alle toernooien wonnen waaraan ze deelnamen. In Leuven en Haacht waar ze niet deelnamen ging de overwinning naar Stephanie Van Bree en Britt Ruyschaert;

Bij de mannen staken er drie teams boven uit. Louis en Gilles Vandecaveye wonnen in Ieper en Haacht en eindigden tweede in Kortijk en Waregem. Dries Koekelkoren nam wegens kwetsuur niet deel aan de eerste drie toernooien . Met Tom van Walle won hij daarna in Waregem en Leuven en eindigde tweede met hem in Haacht. Martijn Colson won met Dennis Deroey in Kortrijk en Hechtel en eindigde met hem tweede in Leuven

Het Belgisch kampioenschap beachvolleybal ging dit jaar niet door aan zee maar wel in Brussel op de terreinen van Tour & Taxis. Bij de vrouwen ging de titel zoals verwacht naar Sarah Cools en Lisa Van den Vonder die de finale tegen Nina Coolman en Hanne Thys vlot wonnen met 2 – 0  21 – 9, 21 -18. De strijd voor het brons was een stuk spannender. Uiteindelijk wonnen Maud Catry en  Els Vandesteene met 2 – 1 26-28, 21 – 19, 15 – 11 van Reul Océane en Lien Van Geertruyden.  

Bij de mannen speelden Bob Douwen en Joppe Paulides enigszins verrassend de finale. Het werd geen walk over voor Koekelkoren – van Walle want er was een beslissende derde set nodig. Uiteindelijk wonnen de topfavorieten toch met 2 – 1  21 – 17, 20 – 22, 15 – 8. In de strijd voor het brons versloegen de gebroeders Vandecaveye het duo Colson – Deroey met 2 – 0  21 – 17, 21 -19.  Voor Tom van Walle was het zijn negende titel. Met Dries Koekelkoren won hij zes titels, hun eerste in 2009. De overige drie titels behaalde Tom in 2011, 2012 en 2013 met Ward Coucke.

Na Olympisch goud nu ook de Europese titel voor Mol –Sorum in Wenen

Koekelkoren – Van Walle kenden een uitstekende start in hun poule. Via twee overwinningen waarvan een tegen de Russen Semenov – Leshukov, nog kwartfinalist op de OS in Tokyo, plaatsten ze zich voor de volgende ronde. In deze eerste ronde moesten ze echter met 2 – 0 het onderspit delven tegen de Nederlanders Boermans / De Groot. Dit nog vrij onbekend Nederlandse duo schopte het uiteindelijk wel tot in de finale die nipt verloren werd. In de halve finale kregen we volgende resultaten:
Boermans / De Groot (NED) – Kantor / Losiak (POL) : 2 – 0  21 – 19, 21 10
Brouwer / Meeuwsen (NED) – Mol / Sorum (NOR) : 1 – 2  21 – 17, 17 – 21, 13 – 15                                              Plaats 3 & 4 : Kantor / Losiak – Brouwer / Meeuwsen : 2 – 0  21 – 14, 21 – 19                                                        Plaats 1 & 2 : Mol / Sorum – Boermans / De Groot : 2 -1  21 -19, 24 – 26, 15 – 12
Na de gouden Olympische medaille dus nu ook de Europese titel voor de Noren.

Bij de vrouwen kregen we volgende halve finales:
Stam / Schoon (NED) – Kravcenoka / Graudina (LAT) : 2 – 1  21 – 15, 15 – 21, 15 – 11
Betschart / Hüberli (SUI) – Borger / Sude (GER) : 2 – 1  21 – 9, 24 – 26, 16 -14                                                         Plaats 3 & 4 : Borger / Sude : Kravcenoka / Graudina : 2 – 1  14 – 21, 21 – 17, 15 – 8                                               Plaats 1 & 2 : Betschart / Hüberli – Stam / Schoon : 2 – 0  21 – 15, 21 – 12

Podium voor Koekelkoren – van Walle in King Of The Court toernooi

Dries Koekelkoren en Tom van Walle wisten hun professionele carrière af te sluiten met een topprestatie op het jaarbeursplein in Utrecht.  Tussen een ganse serie wereldtoppers behaalden zij een derde plaats. Zo lieten zij de Nederlandse topduo’s Brouwer / Meeuwsen, Varenhorst / Vandevelde en Boermans / De Groot achter zich evenals de Brazilianen Guto / Arthur, de Spanjaarden Herrero / Gavira en Samoilov / Smedins. De winst was voor het jonge Zweedse duo Ahman / Helvig dat nu al getipt wordt als de toekomstige belagers van Mol – Sorum die niet aanwezig waren.

Tekst: Fernand Walder
Foto’s: CEV, Pim Waslander, Rudi Pollé