Gert Vande Broek: “Zo snel mogelijk VNL-niveau terugvinden”

“Nooit zo’n gestoorde voorbereiding meegemaakt,” meldt bondscoach Gert Vande Broek op de vooravond van het vertrek van ‘zijn’ Yellow Tigers naar het EK in de Servische hoofdstad Belgrado. De nochtans hoog geletterde coach is zelfs niet te beroerd om toe te geven dat hij de voorbije weken het woordje ‘shit’ in alle mogelijke toonhoogten gehanteerd heeft.

En daar waren redenen genoeg voor. Net op dit moment sloeg het Covid-virus immers ongenadig toe in het selecte groepje topspeelsters. Het gevolg: een voorbereiding die zo goed als in het water viel, Kaja Grobelna die niet tijdig hersteld geraakte en uit de selectie valt. “Gelukkig kunnen we terugvallen op de automatismen van de VNL waardoor we toch met ambitie uitkijken naar het EK,” besluit Gert.

Vertel je ons eerst even hoe de Covid-waterval escaleerde?

Gert Vande Broek: “We hadden een voorbereiding van vier weken gepland met daarin drie wedstrijden tegen Polen en drie tegen Duitsland. De eerste week verliep subliem, maar dan gebeurde het. Eén speelster testte positief. Onmiddellijk werd het trainingsregime aangepast (bubbel en mondmasker). Het kwaad was echter al geschied. Niet veel later testte een tweede, derde en vierde speelster positief.  We hebben dan met de staff de koppen bij mekaar gestoken en de zware beslissing moeten nemen om gedurende tien dagen gewoon alles stil te leggen.

De stage in Polen viel dan sowieso weg. En met de overblijvende speelsters hebben we dan via het internet gecorrespondeerd om thuis een aantal oefeningen te doen. Na die tien dagen zijn we stilaan begonnen om de speelsters in hele kleine bubbels te verzamelen in Leuven voor trainingen met een mondmasker op.  Zo zijn we dan heel voorzichtig opgestart, maar een cardiotest bij Kaja Grobelna eind vorige week wees uit dat zij nog niet ok was en dus hebben we beslist om haar definitief thuis te laten.

Net voor we aan de drie oefenwedstrijden tegen Duitsland begonnen, meldde Britt Herbots dat ze een lichte blessure voelde aan de buikspieren. Wij hebben dan meteen beslist om geen verdere risico’s te nemen en haar te laten rusten.”

Meteen ook geen drie ideale oefenmatchen tegen Duitsland, sowieso al een beetje jullie ‘zwarte beest’?

“Ondanks het feit dat we die wedstrijden zonder Kaja en zonder Britt speelden, en ondanks drie nederlagen (3-1, 3-0, 3-1), waarbij we toch in elke set twintig punten haalden, was ik behoorlijk tevreden over het niveau van onze ploeg. Natuurlijk kwamen we aanvallend te kort. Duitsland kwam naar hier om nog op een aantal punten hun systeem te ‘fine tunen’, terwijl wij een oefenachterstand moesten ophalen. Maar toch zag je dat een aantal andere speelsters stilaan hun goede niveau van de VNL (Volley Nations League) benaderden. Het is nu kwestie om tijdens de laatste oefendagen te trachten dat niveau nog op een hoger peil te brengen en Britt heel voorzichtig trachten klaar te stomen tegen de eerste wedstrijd  van vrijdag tegen Azerbeidjan.”

Als we het vergelijken met de selectie voor het VNL tel ik drie speelsters minder.

“Klopt. Amber De Tant sukkelde tijdens de VNL met rugproblemen en we hebben haar geadviseerd om zich rustig voor te bereiden op de komende clubcompetitie. Vier spelverdeelsters op het EK is ook van het goede te veel en daarom is Charlotte Krenicky er niet mee bij. En omdat we slechts met veertien speelsters naar het EK mogen, is ook Lise De Valkeneer uit de selectie gevallen. Maar zij heeft zeker een aantal zeer verdienstelijke matchen gespeeld in de VNL-competitie.”

Wat mogen we intussen verwachten van het EK voor de Yellow Tigers?

“Ik ben zeer gelukkig met de automatismen die we op het VNL gekweekt hebben en waarop we nog steeds voor een groot deel kunnen verder bouwen. Er waren in deze competitie trouwens veel meer punten te verdienen dan op het EK. Door onze winst in de laatste drie matchen tegen Canada, Thailand en Italië kwamen wij tot een prachtig resultaat. We groeiden van 205 punten naar 238 punten  en we staan daarmee op de 11de plaats op de wereldranglijst, waardoor we zo goed als zeker zijn van een deelname aan het WK volgend jaar.

Vergeet niet dat dit slechts onze derde deelname ooit aan een WK zou worden. Dat gebeurde één keer in de tijd dat de dieren nog spraken en in het moderne volleybal is het geleden van 2014 dat we ons nog konden plaatsen voor een WK. Als ik de gretigheid en de ambitie zie van de huidige spelersgroep, dan kan het niet anders of ze willen deze goede uitgangspositie minstens behouden.”

Wat betekent dat concreet voor dit EK?

“Dat we voorlopig niet over een bepaalde plaats gaan spreken en dat we eerst gaan trachten opnieuw ons goede niveau van de VNL terug te vinden. De eerste vier gaan door naar de volgende fase. Natuurlijk wil iedereen de vierde plaats vermijden, omdat je in dat geval tegen een poulewinnaar uitkomt. Dat betekent dat we dus moeten trachten drie wedstrijden te winnen. Geen gemakkelijke opdracht gezien de huidige omstandigheden. We willen ons nu eerst focussen op Azerbeidjan. De matchen tegen Rusland en Servië komen te vroeg.”

Nochtans dwongen jullie zowel Servië als Rusland tot vijf sets in de VNL…

“Hola, even relativeren. We speelden toen wel tegen Servië B, omdat de A-ploeg zich uitsluitend voorbereidde op de Olympische Spelen. Zowel Rusland als Servië plaatsten zich voor de Spelen, dat zijn dus echte toplanden. De Russen eindigden zevende op de Olympische Spelen en beschikken met het aanstormend talent Arina Fedorotseva naast de routiniers over een stevige ploeg. Afwachten of ze hun volledig olympische selectie zullen meenemen. Servië is als thuisland de topfavoriet van het toernooi  en wil trachten een derde keer op rij Europees kampioen te worden. Zij hebben ook een generatie die afscheid neemt van het hoogste niveau en dat willen ze zeker bekronen met een gouden medaille.”

Dus wordt de start tegen Azerbeidjan wel heel belangrijk. Op de CEV-ranglijst staan ze nog vijfde, maar op de FIVB-ranking staan ze 42ste

“De CEV-ranglijst is niet meer ‘up to date’. Het is de wereldranglijst die telt en daarin staan wij met de Yellow Tigers op de elfde plaats. Wij hebben in het verleden slechts twee keer tegen Azerbeidzjan gespeeld: op het WK 2014 en op het EK 2015. Nooit verloren. Bovendien is hun topspeelster, de opposite Polina Rahimova gestopt in 2020 en dat scheelt een slok op de borrel. Tegen hen winnen is dus eigenlijk een ‘must’.”

Jullie zitten wel in een zware reeks. Weten jullie iets meer van Bosnië/Herzegovina en Frankrijk met Emile Rousseaux als coach?

“Het voordeel is dat we op het einde van de week tegen hen kunnen spelen en hopelijk zitten we dan opnieuw op het niveau van de VNL-competitie. Dat zal ook nodig zijn, want het zijn twee landen in opmars, waar we niet zo maar vooraf tegen gewonnen zijn. Bosnië heeft net als Frankrijk veel potentieel. Frankrijk bezit een solide ploeg en maakte veel progressie onder leiding van Emile Rousseaux en is intussen opgeklommen tot de 33ste plaats op de FIVB-ranking. Dat ze in 2024 sowieso als organiserend land geplaatst zijn voor de Olympische Spelen is daar voor iedereen een bijkomende reden om er naartoe te werken.”

Mocht je als vierde in de poule eindigen, zit de kans erin dat je in de volgende ronde tegen de winnaar van de C-groep moet spelen. Vermoedelijk Italië…

“Daar houden we ons voorlopig nog niet mee bezig. Herinner je enkele jaren geleden dat we zo goed als zeker in een volgende tegen Slovakije moesten spelen. De ganse scouting lag al klaar, tot we in laatste instantie uiteindelijk tegen Rusland moesten uitkomen.”

Was het niet aangewezen om een voortijdige vaccinatie aan te vragen voor de ganse ploeg?

“We hebben de vraag al gesteld voor we aan de VNL-competitie deelnamen en toen werd er geen vervroegde vaccinatie toegestaan. Dit moeten we dan ook respecteren. . We hebben de ploeg elke dag getest. Eerst iedereen negatief. Dan plots twee, drie mensen besmet. Kaja had de week voordien haar eerste vaccin gekregen, maar bleek dan toch stevig aangetast. Wees maar zeker dat de ganse staff radeloos was en dus alle activiteiten noodgedwongen heeft stopgezet en dus eigenlijk iedereen gedurende tien dagen in een soort quarantaine heeft gezet. Maar ik reken erop dat de automatismen van de VNL spoedig weer voor een goed rendement zullen zorgen.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: FIVB – Volleyball World

Programma van de Yellow Tigers (FIVB 11):

  • Vrijdag 20/08: 17u Azerbaidjan (FIVB 42)
  • Zondag 22/08: 20u Servië (FIVB 6)
  • Maandag 23/08: 17u Rusland (FIVB 5)
  • Dinsdag 24/08: 17u Bosnië/Herzegovina (FIVB 35)
  • Donderdag 26/08: 20u Frankrijk (FIVB 33)

Samenstelling van de reeksen:

GROEP A: (Belgrado) Azerbaidjan, België, Bosnië/Herzegovina, Frankrijk, Rusland, Servië.

GROEP B: (Plovdiv) Bulgarije, Tsjechië, Duitsland, Griekenland, Polen, Spanje.

GROEP C: (Zadar) Kroatië, Zwitserland, Italië, Wit-Rusland, Hongarije, Slovakije.

GROEP D: (Cluj) Roemenië, Turkije, Zweden, Finland, Nederland, Oekraïne.

  • Zondag 29/08: (Belgrado) 1A – 4C, 2C – 3A, 1C – 4A, 2A – 3C / (Plovdiv) 1B – 4D, 2B – 3D, 1D – 4B, 2D – 3B
  • Dinsdag 31/08: (Plovdiv) kwartfinales
  • Woensdag 01/09: (Belgrado) kwartfinales
  • Vrijdag 03/09: (Belgrado) halve finales
  • Zaterdag 04/09: (Belgrado) finales

Samenstelling van de Yellow Tigers:

Ilka Van de Vyver, Jutta Van de Vyver, Elise Van Sas;
Marlies Janssens, Nathalie Lemmens, Dominika Sobolska, Silke Van Avermaet;
Helena Gilson, Jodie Guilliams, Britt Herbots, Manon Stragier, Celine Van Gestel;
Nel Demeyer, Britt Rampelberg.