Er zit veel talent in onze jongere beachvolleyers

De nationale jeugdkampioenschappen werden op de eerste dag van de ‘Masterfinales’ in Brussel afgewerkt op de indrukwekkende terreinen van Tour & Taxis (Havenlaan 86C). Opvallend veel bekende gezichten aan de zijlijn, met tal van actieve en niet meer zo actieve volleyballers die nu de volgende generatie aan het klaarstomen zijn.

Maar onze aandacht gaat natuurlijk naar de opvallende figuren op de beachvelden, met uiteraard Annelore Bex en Youna Coens, die niet alleen bij de jeugd actief waren, maar ook zaterdag aan de slag gaan bij de ‘senior-ladies’. Weet wel dat Annelore nog maar 15 jaar is en Youna 17 jaar. Ze wonnen het nationaal jeugdkampioenschap U18 en ze zijn klaar voor een stap hogerop. Dat bewijzen de knappe resultaten in de loop van deze zomermaanden. Hetzelfde geldt voor Kyan Vercauteren. Belgisch kampioen U18 op vrijdag, samen met Jelle De Hert en zaterdag bij de ‘groten’ opnieuw actief, deze keer met Joppe Van Langendonck.

Opleiders Tim Van de Wielle en Rik Donckers waren in hun nopjes met hetgeen ze zagen op de wondermooie Brusselse site. Er komt vers bloed aan. Vanuit de beachopleiding in de topsportschool van Leuven, maar ook van daarbuiten.

Kijk b.v. naar Simone Vervloet bij de U14, die speelt nog bij de jeugd van Asterix Avo. Haar beachpartner Yentle De Pau – met wie de vinnige volleybalster Belgisch kampioen werd – zit wel al in Leuven.

Molly Bamps en Eline De Clercq, op de eerste plaats bij de U16. Molly Bamps wordt opgeleid door Brecht Van Kerckhoven en Katrien Gielen in de beachclub van het Limburgse As. Eline De Clercq, dochter van de bekende volleybaltrainer Nico De Clercq (en volgend jaar coach bij Amigos Zoersel waar ook Jade Van Deun als aanvalster actief is), speelde deze zomer met de nationale zaalploeg het EK voor U16 in Hongarije. Die twee talenten stonden twee jaar geleden nog tegenover elkaar bij de U14, maar nu werden ze samen gezet in het beachcircuit. Omdat de nationale ploeg in Vilvoorde alle aandacht opeiste, was Eline De Clercq amper beschikbaar in het zand. Maar op drie weken tijd werden ze Brabants kampioen, Vlaams kampioen en nu dus Belgisch kampioen. Een sensationeel en zeer opmerkelijk parcours.

Tim Van de Wielle is uiteraard fier op hetgeen zijn spelers en speelsters presteren op hun erg jonge leeftijd. “Ik droom er zachtjes van dat de drie duo’s bij de meisjes de kwartfinales halen”, vertelt de trainer-coach van de topsportschool.

“Marion Beauve-Jade Van Deun, Hannelore Pass-Emma Dumont en Annelore Bex-Youna Coens hebben tijdens de voorbije manches in het nationaal beachcircuit erg goede resultaten behaald tegen meer ervaren ploegen. Alleen de top-drie is voorlopig te hoog gegrepen. Ieder toernooi stond er minstens één team op zondag, dat is bij de beste twaalf ploegen, hé. Het zou geen mislukt BK zijn, mochten ze daar tijdens deze ‘Masterfinales’ niet in slagen. Maar het zou geweldig zijn indien dat wel lukt. Marion Beauve, Emma Dumont en Annelore Bex zitten op het internaat in Leuven. Jade Van Deun, Hannelore Pas en Youna Coens zijn opgenomen in de selectiewerking van U18. Van in de paasvakantie zijn we aan het opbouwen met deze meisjes. Het gaat verbazend goed vooruit.”

Onze aandacht gaat na dit BK naar de Europese kampioenschappen in Ljubljana van 2 tot 5 september. Voor de meisjes gaan Jade Van Deun en Marion Beauve er naartoe om ‘Belgium’ te vertegenwoordigen. We gaan wel met alle zes naar het Wevza voor U18 in Berlijn. Dat is tijdens de laatste week van augustus. Het is fijn om vast te stellen dat onze jeugdploegen elkaar naar een hoger niveau stuwen. De toekomst ziet er mooi uit. Met alle respect voor alle anciens – waar je op de verschillende locaties reeds meer dan tien jaar lang telkens dezelfde gezichten ziet – maar het is fijn voor het Belgisch beachvolleybal dat er beloftevolle jeugd aankomt. Dat is verfrissend, dat is vernieuwend en dat is ook motiverend voor alle andere ploegen.”

“En we mogen onze jongens ook niet vergeten”, vult Rik Donckers aan. “Daan Hendrikx en Dennis De Donder (neef van Sara, de spelverdeelster bij de Antwerp Ladies) werden Belgisch kampioen bij de U16. Zij komen uit de beachvolleybalschool.

Kyan Vercauteren en Jelle De Hert horen bij de selectie van de U18. Zij wonnen ook het Belgisch jeugdkampioenschap en Tim Bex samen Alexy Humblet (zoon van scheidsrechter Eric Humblet) werden, na winst in het Vlaams kampioenschap, deze keer tweede in Brussel. Met de duo’s Hendrikx-Vercauteren en Bex-Humblet trekken we ook naar het Wevza in Berlijn. De beloftenwerking breidt steeds meer uit met nog een Waals tweetal erbij. We trachten om onze spelers zo veel mogelijk ervaring mee te geven, nationaal en internationaal. De toekomst ziet er veelbelovend uit.”

Overzicht Belgische jeugdkampioenen

U14 meisjes: Vervloet Simone-De Pau Yentle

U16 meisjes: Bamps Molly-De Clercq Eline

U18 meisjes: Bex Annelore-Coens Youna

U14 jongens: Rabaut Jona-Verbeke Jitse

U16 jongens: De Donder Dennis-Hendrikx Daan

U18 jongens: Vercauteren Kyan-De Hert Jelle

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Volley Vlaanderen