Volley worldwide van juni 2021

Mooie prestatie van onze Yellow Tigers in Nations League . Goud voor de USA bij de vrouwen. Vital Heynen moest zich bij de mannen met Polen tevreden stellen met zilver.
Zowel bij de mannen als de vrouwen speelden 16 topploegen uit de ganse wereld in Rimini in afzondering vijf toernooien van drie wedstrijden die de voorbije jaren, voor het corona tijdperk, gespeeld werden in verschillende landen. De top vier  na afloop van deze serie wedstrijden speelde dan de final four. Niet alle landen traden aan in hun sterkste bezetting en regelmatig  werden andere opstellingen uitgeprobeerd. Zo speelde Italië bij de mannen zelfs met een compleet B-team van jonge talenten. Voor de meeste toppers was wel het behalen van de final four belangrijk. Sommige landen zagen dit vooral als de ultieme voorbereiding op de Olympische Spelen. Daarom moeten we het eindresultaat van sommige landen toch relativeren.

Bij de vrouwen zag de top acht na de 15 wedstrijden er als volgt uit:


Onze Yellow Tigers eindigden negende met eveneens acht overwinningen maar met slechts 19 punten. Na hen volgden nog Polen, Italië, Servië, Canada, Zuid-Korea en  Thailand. Onze landgenoten deden het ook uitstekend in de rangschikking voor de individuele awards . Zo was Britt Herbots met 337 gescoorde punten eerste in de rangschikking van de topscoorsters en ook eerste met 314 punten in de  rangschikking van beste aanvalster. Marlies Janssens was met 23 punten gescoord met opslag de beste opslaggeefster en Celine Van Gestel eindigde hier met 18 punten op plaats vier. Marlies Janssens eindigde tevens in de rangschikking van beste blokster met 40 gescoorde punten op plaats drie. Ilka Van de Vyver eindigde in de rangschikking van beste spelverdeelster op een derde plaats. Britt Rampelberg eindigde in de rangschikking van beste verdedigsters op plaats vijf en in deze van beste receptie op plaats zeven.


In de final four versloeg Brazilië Japan in de halve finale met 3-1 (25-15, 25-23,29-31 en 25-16). USA won met 3-0 tegen Turkije (25-21, 25-23, 25-20). Turkije versloeg in de strijd voor het brons Japan met 3-0 (25-19, 25-16, 25-17). USA won het goud tegen Brazilië via een 3-1 zege (26-28, 25-23, 25-23, 25-21). Nog even vermelden dat de topscoorster in deze twee finalewedstrijden de Turkse opposite Ebrar Karakurt was, volgend seizoen ploegmaat van Britt Herbots bij Novara.

Bij de mannen eindigde Brazilië na 15 wedstrijden op de eerste plaats voor Polen waar Vital Heynen veel roteerde en Leon Venero regelmatig rust gunde. Toch even vermelden dat deze Leon Venero  voor een vrij uniek feit zorgde door in de wedstrijd tegen Servië 13 aces te slaan. Eveneens toch even zeggen dat onze noorderburen onder impuls van Abdel Aziz, die topscorer werd ondanks het feit dat hij wegens een enkelkwetsuur twee wedstrijden moest missen; drie wedstrijden konden winnen en daardoor veertiende eindigden.  De top acht na 15 wedstrijden zag er als volgt uit :



In de final four versloeg Brazilië Frankrijk in de halve finale met 3-0 (25-20, 25-18, 25-19).  Zelfde resultaat voor Polen tegen Slovenië nl 3-0 (25-22, 25-21, 25-23). Frankrijk gaf Slovenië geen enkele kans in de strijd voor het brons. Het werd 3-0 met setstanden 25-20, 25-18, 25-19. In de finale was er geen goud voor Vital Heynen met Polen. De eerste set werd tegen Brazilië wel met 25-22 gewonnen maar daarna werden de volgende sets met 25-23, 25-16 en 25-14 verloren.

Beachnieuws
Koekelkoren-van Walle stonden tijdens de finale van de Continental Cup in Scheveningen (23-26 juni) voor de zware opdracht om het enige ticket voor de Olympische Spelen te veroveren. Daarvoor moesten ze samen met Deroey-Colson eerste eindigen van de zestien deelnemende landen. In de achtste finale ging Oekraïne voor de bijl. De kwartfinale tegen Nederland bleek echter het eindpunt.  Colson-Deroey leken tegen Boermans-De Groot nochtans op weg naar een stunt. Na een 21-12 verlies van de eerste set, werd de tweede set met 21-19 gewonnen. In de tie break kon een 12-10 voorsprong echter niet verzilverd worden. Koekelkoren-Van Walle starten furieus tegen Varenhorst – Penninga  met een 13-7 voorsprong tot gevolg. Hierna moesten ze echter gas terug nemen en verloren ze met 19-21, 17-21. Einde verhaal dus voor onze landgenoten.

De finale van de Continental Cup waarbij de winnaar dus een ticket versierde voor de Olympische spelen werd zowel bij de vrouwen als de mannen gespeeld door oranje. Bij de vrouwen was Rusland de opponent, bij de mannen Zwitserland. Telkens viel de beslissing in een golden match. Bij de vrouwen versloegen Schoon-Stam hun Russische opponenten met 2-1. Het werd 15-11 in de tiebreak van de golden match. In de mannenfinale tussen  moesten onze noorderburen in de derde en beslissende set met 15-12 het onderspit delven tegen de Zwitsers Heidrich-Gerson.

In dit jaar gedomineerd door de Coronapandemie was het aantal toptoernooien in de World Tour vrij beperkt. Eind mei vond in Sochi een vier sterren toernooi plaats en begin juni eentje in Ostrava. In het eindresultaat zien we dat enkele nieuwe duo’s duidelijk de neus aan het venster staken.

In Sochi kregen we volgende resultaten in de finale :

 Veel andere namen bij de laatste vier  in Ostrava:

                                                                                                                          

Beach in België
Het Belgische beach circuit ging op 12 juni van start in Ieper. Bij de vrouwen versloegen Lisa Van den Vonder en Sarah Cools  Nina Coolman en Hélène Rousseaux in de finale met 21-18, 21-15. De finale bij de mannen was een stuk spannender. De gebroeders Vandecaveye versloegen Tom van Walle en Jef Vleugels met 21-23, 26-24, 16-14.                                            

Veertien dagen later konden Coolman-Rousseaux in Kortrijk tijdens de halve finale geen revanche nemen tegen Van den Vonder-Cools. Dit duo versloeg daarna in de finale Stephanie Van Bree en Britt Ruysschaert met 2-0  (21-17, 21-19). Bij de mannen stonden de gebroeders Vandecaveye ook opnieuw in de finale. Deze maal verloren ze wel vrij afgetekend tegen Colson-Deroey. Het werd 2-0 (21-16, 21-13).

Het verder verloop van het beachcircuit ziet er als volgt uit: Lommel 3 en 4/7, Waregem 10 en 11/7, Leuven 24 en 25/7, Haacht 31/7 en 1/8, Hechtel-Eksel 7 en 8/8, de Masters in Brussel van 13 tot 15/8.

Van 15 tot 18 juli zal op het Monseigneur Ladeuzeplein in Leuven een 1 ster toernooi van de World Tour zowel voor mannen als vrouwen georganiseerd worden. De prijzenpot bedraagt 5000 euro. Zowel bij de mannen als de vrouwen nemen 16 teams deel aan de hoofdtabel.

Lottrekking Europacups
Voorronde Champions League

Asterix Beveren moet het in de eerste voorronde tussen 21 en 30 september opnemen tegen het Griekse Olympiakos Piraeus. Bij winst wacht in de tweede voorronde de winnaar van Mladost Zagreb – Gran Canaria.

CEV Cup
Bij de vrouwen moet VDK Gent het in de 1/16de finale  opnemen tegen Busto Arsizio en Oudegem tegen Thiras Santorini. De wedstrijden worden gespeeld tussen  16 en 25/11. Bij de mannen speelt Volley Haasrode Leuven tussen 9 en 18/11 in de 1/32 ste finale tegen de verliezer van de wedstrijd Budva (MNE) – Mladost Zagreb (CRO), een wedstrijd die doorgaat in de voorronde van de Champions League. Decospan Menen speelt in de 1/16de finale tegen de verliezer van de wedstrijd tussen Las Palmas en Pazartzhik in de eerste voorronde van de Champions League. Opvallend: als Menen en Leuven de achtste finales halen, ontmoeten ze elkaar.


Challenge Cup
Hermes Oostende speelt tussen 26/10 en 4/11 in de 1/32ste finale tegen Sliedrecht Sport. Achel speelt tussen 30/11 en 9/12 in de 1/16de finale tegen het Spaanse Teruel.

Transfer nieuw uit Italië
De concurrentie tussen de Italiaanse topteams bij de mannen om volgend seizoen een ijzersterke ploeg op de been te brengen is enorm groot. Nadat Modena uitpakte met de transferts van Leal, Rezende, N’Gapeth en Abdelaziz gingen Perugia en Civitanova in de tegenaanval. Perugia wil volgend jaar absoluut de scudetto en de Champions League winnen. Het ex-team van Vital Heynen wil  het beste team ter wereld worden. Na het aantrekken van Matt Anderson, MVP op het WK 2018 met de VS werd naast trainer-coach Nikola Grbic van Kedzierzyn ook spelverdeler Gianelli van Trentino aangeworven. Voor  deze speler, die tevens de spelverdeler is van de Italiaanse nationale ploeg, werd een bedrag betaald van 1 miljoen euro waarvan netto 550 000 euro voor Trentino en 450 000 euro voor de speler zelf.  Als tweede spelverdeler werd Marco Falaschi aangetrokken ter vervanging van de Duitser Zimmerman. Falaschi komt over van Civitanova en speelde nog samen met Sam Deroo in Kedzierzyn. Dit is echter niet alles. Als opposite werd tevens Rychliki aangetrokken die ook overkomt van Civitanova.


Civitanova is echter niet bereid zomaar de handdoek te werpen. Het verlies van Leal en Rychliki werd immers opgevangen met het aanwerven van Lucarelli, de Braziliaanse topaanvaller van Trentino, Zaytsev die terugkeert uit Rusland en de Puerto Ricaanse opposite Garcia Fernandez, vorig jaar uitgeroepen tot beste speler in de NCAA. Als back-up voor spelverdeler van de Argentijnse nationale ploeg Luciano De Cecco  werd Daniele Sottile aangetrokken. Deze voormalige spelverdeler van de Italiaanse nationale ploeg wordt wel weldra 42 jaar.


Trentino probeert de zware aderlating die ze wegens financiële perikelen moesten ondergaan enigszins op te vangen door het aantrekken van spelverdeler Travica, die overkomt van Perugia en de Bulgaarse receptie-hoek speler Kaziyski, die overkomt van Verona.

Bij de vrouwen is het ietsje rustiger  alhoewel ook daar enkele interessante transfers te melden zijn.
Bij landskampioen Conegliano worden de twee Amerikaanse speelsters Hill en Adams vervangen door twee andere Amerikaanse speelsters. Megan Courtney komt als libero over van Scandicci en de 1,97m grote Kathryn Plummer komt als outside hitter over van het Japanse Denso Airybees.

De  1,96m grote opposite Ebrar Karakurt van het Turkse nationale team, geboren op 17/1/2000, die drie jaar speelde voor Vakifbank en dit jaar derde eindigde met THY Istanbul tekende een tweejarig contract voor Novara. Britt Herbots krijgt tevens concurrentie van de 1,85m grote Braziliaanse international Rosamaria Montibeller die vorig jaar actief was bij Casalmaggiore.

Tekst: Fernand Walder
Foto’s en illustraties: CEV, FIVB