Duobaan voor Dennis Deroey en Martijn Colson

Dennis Deroey en Martijn Colson beginnen deze week aan een aartsmoeilijke opdracht. De twee alleskunners keren net terug van de parketvloer in de sporthal ‘De Lange Munte’ van Kortrijk en meteen duiken ze het zand in aan het strand van Scheveningen. Een opmerkelijke dubbeljob voor de twee topvolleyballers die op een paar dagen tijd tot tweemaal toe Oekraïne moeten verslaan. Vorige zaterdag met de Red Dragons in de zaal tijdens de ‘CEV European Golden League Competition’ – jammer genoeg lukte dat toen niet – en woensdag aan de Nederlandse zee met de ‘Continental Cup’, samen met de Belgian Beach Boys Koekelkoren-van Walle. Van een opmerkelijke switch gesproken.

Van Dennis Deroey, geboortejaar 1987, meer bepaald op 14 augustus (schitterende dag om te verjaren) mag probleemloos verteld worden dat hij een pak ervaring heeft opgebouwd. Zestien jaar Belgische Liga A kampioenschappen heeft hij achter de rug en een internationaal extraatje in Duitsland bij Evivo Düren erbovenop. Dennis Deroey speelt momenteel het tweede jaar bij Knack Roeselare en de sportman uit Wespelaar heeft net twee jaar bijgetekend. Bij het topteam uit Roeselare won hij twee bekerfinales en de libero vierde met zijn West-Vlaamse ploeg ook de nationale titel als kersvers landskampioen. Op zijn visitekaartje staat ook winst in de finale van het Belgisch kampioenschap beachvolleybal 2018. Tijdens de vorige Continental Cup van 2019 trachtte hij toen al, samen met Martijn Colson, het Belgisch topduo Koekelkoren-van Walle succesvol te helpen, net nadat het ‘tweede Belgisch duo’ toernooiwinst had geboekt in de prestigieuze manche van het Nederlands beachvolley kampioenschap te Zutphen. Deze rugzak vol ervaring – indoor én outdoor – zal Dennis Deroey en Martijn Colson ongetwijfeld helpen om de ongewone dubbele opdracht tijdens deze toch wel speciale week te doorstaan.

In mei pakten onze vier nationale vertegenwoordigers voor het Belgisch beachvolleybal de derde plaats tijdens het kwalificatietoernooi van de Continental Cup in Baden. Met dit mooie bronzen resultaat bereikten ze de finaleronde die deze week in Den Haag wordt afgewerkt. Maar brons is deze week niet voldoende. Er telt maar één plaats, en dat is goud. In 2020 werd het vorige ‘OKT’ in Eindhoven afgelast. De Nederlands Volleybalbond is terecht fier dat zij (in samenwerking met het evenementenbureau Sportworx, gekend van hun indrukwekkende organisaties ‘King of the Court’) op het Scheveningse strand een virusvrij stadion mogen zetten. Holland mag het nieuwe ‘Olympisch Kwalificatie Toernooi’ organiseren. Het is een imposant alternatief met ontelbare reglementen, maar wel volledig ‘coronaproof’. Net voor de Olympische Spelen wil niemand besmet geraken. In de netjes afgeschermde, individuele skyboxen van ‘Sportworx’ kunnen in totaal vijfhonderd toeschouwers terecht. Het is impressionant, het is topspektakel op en naast het veld.

De Belgische ‘beachers’ en ook Dennis Deroey beseffen dat het een zeer moeilijke opdracht wordt.
“Alle deelnemers hebben maar één doel: het ticket voor de Olympische Spelen. De ‘CEV Continental Cup Finals’ worden met zestien landen – twee teams per natie – gespeeld. Iedereen wil naar Tokio. Er kan maar één enkel Olympisch ticket verdiend worden. Dat is keihard, dat is meedogenloos. Met Nederland – het thuisland – waarschijnlijk als favoriet en daarnaast vele outsiders die, net zoals onze ‘Belgian Beach Boys’, zeer gemotiveerd aan dit ‘OKT’ zullen beginnen. De ultieme droom van de Olympische deelname geldt voor ieder land. Er kan er maar één de definitieve doelstelling waarmaken. Topsport kent geen genade. Duim omhoog of duim omlaag: spijkerhard en onverbiddelijk. Dries Koekelkoren en Tom van Walle hebben hier jarenlang hard voor gewerkt. Er zijn veel kanshebbers. De ploegen uit het Oostblok zijn zeer sterk, Duitsland is ook top. We zullen het wedstrijd per wedstrijd bekijken. We spelen de eerste ronde alvast tegen Oekraïne.”

Woensdag 23/6 (14.40 uur) Denysenko-Gladum tegen Deroey-Colson.
Woensdag 23/6 (15.30 uur) Yemelyanchyk-Popow tegen Koekelkoren-van Walle.

Bij een gelijke stand volgt een ‘Golden Match’. Alles is via livestream te volgen op de sociale mediakanalen van de Nevobo.

Het moet toch niet gemakkelijk zijn, zo’n bruuske overstap van de zaal naar het zand.
“We hebben deze zomer niet alleen met de Red Dragons gewerkt. We waren ook regelmatig bezig met beachvolleybal. Vorige keer, in aanloop naar de Continental Cup, hebben we diverse trainingen in het zand gehad, net voor we naar Baden vertrokken. Dat heeft ons toen goed geholpen. We hebben veel geleerd, we zullen daar ongetwijfeld nog de vruchten van plukken. Het is een totaal andere sport, indoorvolleybal tegenover beachvolleybal, maar we gaan – binnen onze mogelijkheden – zo hard mogelijk ons best doen om Dries en Tom te ondersteunen. We hebben een dienende rol. Rekening houdend met deze speciale situatie is het vooral belangrijk om ons uitsluitend te focussen op de kansen en op de mogelijkheden tegen elke tegenstrever. We kennen de Oekraïners niet, maar we zullen deze week wel genoeg beelden en informatie krijgen. We hebben die switch van de harde sportvloer naar het zachte zand al verschillende keren gedaan. We zijn erop voorbereid, mentaal en fysiek.”

De aanloop naar deze finales van de Continental Cup waren niet ideaal.
“Ik sukkelde met een voetverzwikking. Dries had een paar probleempjes met zijn rug. Maar hij is samen met Tom vorig weekend toch terug aan het werk in Zutphen. De ‘Belgian Beach Boys’ zijn net op tijd in vorm. Ze tanken ongetwijfeld veel vertrouwen na hun eindzege vorige zondag in Nederland. We beseffen de moeilijkheidsgraad in Scheveningen maar al te goed. Maar als je de Olympische kwalificatie wil halen, dan moet je van alle topteams kunnen winnen. Indien wij met ‘Belgium’ tegen Oekraïne zegevieren, dan ontmoeten we donderdag in de kwartfinales de Nederlandse tweetallen. Als organiserend land mogen de Hollanders op de eerste plaats starten. Waarschijnlijk gaan zij – met het niet te onderschatten thuisvoordeel – vlot voorbij Estland geraken. Elk duel wordt een enorme uitdaging. Tegelijk is het telkens een geweldige kans om een stap dichter naar Tokio te zetten.”

Nederland heeft een stevige beachtraditie. Onze noorderburen hebben een succesrijk verleden, maar ook een mooie, weloverwogen toekomst in het beachvolleybal. Daar zit een intelligente visie achter. Bij de mannen zijn Brouwer-Meeuwen reeds geplaatst voor de Olympische Spelen in Japan. Ook de vrouwen Keizer-Meppelink hebben hun Olympisch ticket al beet. Nieuwe talenten staan reeds te springen om de volgende Spelen te halen. De boomlange Christian Varenhorst en Steven Van de Velde, maar ook Stefan Boersma en Yorick De Groot zijn geen onbekenden voor de Belgen. Zeker niet voor Dries Koekelkoren en Tom van Walle, want ze trainen regelmatig samen met deze Oranjeteams.

Hoe bekijk jij de toekomst van het beachvolleybal in België.
“De start van een echte opleiding beachvolleybal en de specifieke indoorsporthal voor ‘beachers’ in Leuven is alvast een geweldige stap in de goede richting. Iedereen van de topsportschool moet kansen krijgen om zowel in de zaal als in het zand de toekomstmogelijkheden te onderzoeken die het best bij hem of bij haar passen. Het beachproject in België is eindelijk gestart. De bond staat ervoor open om toekomstgericht te investeren in deze sport. De ‘Belgian Beach Boys’ kunnen een voorname rol spelen bij de ondersteuning en advisering van dit project. Outdoor sporten zijn de toekomst. Ik weet niet wat er over hun toekomstplannen zal beslist worden op het einde van dit jaar. Ik weet wel dat Dries Koekelkoren en Tom van Walle veel verder hadden kunnen staan, indien zij op een jongere leeftijd specifieke trainingen op het strand hadden gekregen. De keuze moet reeds vanaf veertien jaar kunnen gemaakt worden. De jonge talenten moeten daarbij niet voor de optie gaan waar het meeste geld kan verdiend worden. Zij moeten kiezen wat zij het liefst doen. Dat is het belangrijkste, want zo’n project moet je jaren volhouden. En het is niet zo moeilijk: je hebt maar twee toptalenten nodig. Een blokker en een verdediger. En dan werken, trainen en investeren, zoals Dries Koekelkoren en Tom van Walle dit nu al jaren doen. Je komt dan ook op de mooiste locaties in de wereld hé.”

Tekst: Walter Vereeck
Foto’s: Bart Vandenbroucke