Laat de beachzomer maar komen!

Het is van 2019 geleden dat er nog een manche van het Belgisch kampioenschap beachvolleybal georganiseerd werd. Sportief Vlaanderen heeft sinds de uitbraak van het Coronavirus wel het ‘buitensporten’ ontdekt. Dankjewel Covid-19. Het nadeel (binnensporten waren immers verboden) werd plots een voordeel, want verschillende gemeenten en steden namen ondertussen het besluit om beachterreinen aan te leggen. ‘Get out’, het sportprogramma van Volley Vlaanderen zorgt duidelijk voor nieuwe impulsen. Heerlijk. Opnieuw dat zomers gevoel: zelfs met zand tussen de tenen, de geur van zonnecrème, een zalig muziekje erbij en daarna de inspanningen doorspoelen bij een lekker drankje op het terras. Wat heeft iedereen hier naar uitgekeken.

Zaterdag en zondag wordt in Ieper de start gegeven van een nieuw ‘Belgian Beachvolley Championship’. De schitterende accommodaties in de schaduw van de majestueuze Lakenhallen zijn het ideale decor om het kersvers beachseizoen op gang te trekken. Dat het kampioenschap meer dan een maand werd uitgesteld, doet even niet terzake. Dat er slechts zeven manches georganiseerd worden, plus het finaletoernooi als extra apotheose, neemt men er graag bij. Het wordt deze zomer een beach-editie 2.0. “We mogen weer”, laten zowat alle deelnemers opgelucht weten. “En de Masterfinales worden in Brussel gespeeld, waar exact weten we nog niet maar hopelijk onder de blinkende bollen van het atomium. Alweer iets om naar uit te kijken. Alleen kommaneukers vinden het spijtig dat er – met het verdwijnen van de Masters in Knokke – nu geen enkele organisatie meer aan zee zal plaats vinden. We focussen ons in deze bizarre tijden beter op het positieve: we kunnen weer volleyballen in het zand.”

De traditietoernooien van Gent en Sint-Niklaas verdwijnen voorlopig, maar er zijn drie nieuwe organisatoren bereid gevonden om mee in het nationaal beachcircuit te stappen: Haacht, Lommel en Waregem. Een volledig jaar zonder beachvolleybal zorgt inderdaad voor een pak veranderingen. Ook wat het deelnemersveld betreft. Maar er zijn nog zekerheden in het leven. Ieder jaar zijn zij van de partij: Bob Douwen en Joppe Paulides, Oscar Nuijten en Yannick Pirali, Yentl Van der Aa en Thomas Van Reeth, zelfs Mathias Blondeel en Jeroen Oprins doen terug mee. En we kunnen gemakkelijk nog meer tweetallen opsommen die reeds lange tijd ‘beachen’. Bij de vrouwen vinden we ook een pak duo’s terug die al jarenlang in het Belgisch circuit actief zijn: Lisa Van den vonder en Sarah Cools, Stephanie Van Bree en Britt Ruysschaert, Nina Coolman en Helene Rousseaux. En we mogen natuurlijk de ‘West-Vlaamse klassiekers’ Maud Catry en Els Vandesteene, Annelies Vandenabeele en Ewa Piatkowska, Nymphe Verrelst en Marta Sobolska niet vergeten.

Daartegenover zijn er de verrassend nieuwe combinaties. Het broederpaar Lander en Louis Vandecaveye bijvoorbeeld. Ze vormen, vermoeden we, zes jaar een ‘beachkoppel’. Twee jaar geleden – tijdens de laatste Masterfinales – werden ze nog gekroond tot Belgisch kampioen. Lander doet het wegens te drukke werkzaamheden wat zachter aan. Dus vormen de twee broers Louis en Gilles Vandecaveye een nieuw beachduo. Tim Degruyter, jarenlange beachpartner van Gilles vormt nu een nieuw tweetal met Jo Coenen. Lander Vandecaveye neemt Lars Maddens onder zijn hoede. Nog een opvallend feit; het is knap dat de organisatoren van de editie in Ieper ook Louis Laenen en Thibault Goset een wildcard gegeven hebben. Deze beloftevolle Walen vertegenwoordigden België onlangs tijdens het EK U20 in Baden. Jonge kerels met een mooie toekomst. Zo’n ploegen moeten kansen krijgen in het nationaal circuit. Een topinitiatief van de beachcommissie.

Mouha: “Het kriebelt nog steeds”

De grootste verrassing vonden we bij de vrouwen. Liesbeth Mouha en Katrien Gielen hebben zich voor drie toernooien ingeschreven. Dit koninginnekoppel verzamelde in het verleden een pak nationale titels, ook met andere beachpartners. Mouha – 38 jaar ondertussen – en Gielen – 30 en net mama geworden – besloten om hun mooie hobby terug op te pikken. “We stelden vast dat het nog steeds kriebelt bij ons twee”, lacht Liesbeth Mouha, moeder van twee kinderen Lou (5) en Ella (7). “Beachvolleybal blijft onze passie. Dus we doen terug mee, puur voor het plezier. Wanneer je op het veld staat, wil je het vanzelfsprekend goed doen. Die winnersmentaliteit krijgen we wellicht nooit meer kwijt. Maar we plakken er geen resultaat op. We hebben ons alleen gemeld voor de manches in Lommel, Hechtel en Leuven. We zitten nog wel met wat vraagtekens. Zullen we – vooral op conditioneel vlak – op tijd klaar zijn? Ik heb even met gordelroos gesukkeld en Katrien wou zich eerst concentreren op haar pasgeboren dochtertje, dus we hebben nog niet zo veel kunnen trainen. Kunnen we de inspanningen twee dagen na elkaar volhouden? We hebben voorlopig geen enkele score in het klassement, omdat we er zo lang uit zijn. Dus we moeten onze rangschikking vanaf nul terug opbouwen. Volstaan drie toernooien om ons te plaatsen voor de Masters? Je merkt het, we hebben wel wat vragen, maar we hebben er zo veel zin in. Waarschijnlijk speelt onze leeftijd een rol. Maar kijk naar de internationale trend in de FIVB kampioenschappen. Ook daar doen de oudere volleybalsters het nog uitstekend. De ervaring laten renderen, daar gaat het om, want onze lichamen zijn nog sterk en fit genoeg.”

Liesbeth Mouha is sinds kort aangesteld als de assistent van Julien Van de Vyver bij de Limburgse fusieploeg Jaraco Ladies Volley Genk. “Ik zal twee trainingen bijwonen”, bevestigt de beachvolleybalster die, samen met Liesbet Van Breedam in 2008 een negende plaats veroverde op de Olympische Spelen van Peking. “Ik zal me vooral bezig houden met het mentale aspect. Leren presteren onder druk. Julien en ik zullen elkaar daarbij aanvullen. Elk met een eigen dynamiek, met een andere invalshoek. Dat wordt fijn, dat blijkt reeds uit de eerste gesprekken. Dat wordt echt iets om naar uit te kijken.”

Wild cards voor topsportschool beachvolleybal

Vermeldenswaard zijn de wild cards die ook in Ieper aan jonge vrouwelijke talenten uitgedeeld worden. Alweer worden meisjes van de topsportschool beachvolleybal op het nationaal beachcircuit uitgenodigd. De amper 15-jarige Annelore Bex zal zelfs (voorlopig) één manche gekoppeld worden aan ex-Yellow Tiger Laura Heyrman. Hannelore Pass en Emma Dumont en ook Marion Beauve en Jade Van Deun zullen van de partij zijn.

Emma Dumont, Annelore Bex en Marion Beauve

Tim Van de Wielle – zelf terug aan de slag in het zand samen met Seppe Baetens – geeft, als lesgever aan beachafdeling van de topsportschool in Leuven, een woordje uitleg. “We hebben met de beachvolleybalfederatie afgesproken dat de mensen van de topsportschool twee wildcards per manche kunnen ontvangen, indien er niemand anders zich aanbiedt”, verduidelijkt de (ook al) kersverse papa. “De jongens van onze topsportschool zijn nog te jong, maar bij de meisjes zijn er wel beachvolleybalsters die de capaciteiten hebben om aan het nationaal kampioenschap deel te nemen. Of zij de zondagswedstrijden zullen halen, moeten we nog afwachten. Dat moeten ze zelf maar bewijzen. Maar er zijn mogelijkheden. Jade Van Deun heeft de barrages van de U20 gewonnen. Marion Beauve maakt elke dag progressie aan de topsportschool, net als Emma Dumont. Hannelore Pass, ook een talent, komt van de beachclub in Maaseik.”

Helene Rousseaux en Nina Coolman, Laura Heyrman, maar ook Lisa Van den vonder komen regelmatig meetrainen met deze jonge groep”, laat Tim Van de Wielle weten. “Dan zijn we met meer en kunnen we nog interessantere trainingen aanbieden. Ik geef training op dinsdag, woensdag en donderdag. Rik Donckers op maandag en vrijdag. De spiksplinternieuwe beachaccomodaties met indoorvelden van zijn prachtig. Langs het voetgangerstunneltje zijn we snel aan het sportkot van Leuven, waar we buiten op beachterreinen kunnen werken. De dagelijkse beachtrainingen voor de internen (voor de externen twaalf uur per week) maken het mogelijk dat het niveau almaar stijgt. Laat de beachzomer eindelijk maar komen.”

Koekelkoren-van Walle bereiden zich voor op Continental Cup

Tenslotte zien we in het deelnemersveld van het openingstoernooi te Ieper ook de namen van Dries Koekelkoren en Tom van Walle verschijnen. “Deze manche zien we puur als voorbereiding op de Continental Cup”, verklaart Dries Koekelkoren. “In 2018 wonnen we in Ieper ook al eens de finale. We hebben – na de veel te snelle en vooral jammerlijke uitschakeling in Ostrava – dringend een positief gevoel en wedstrijdritme nodig. De formule van de Continental Cup vereist twee Belgische duo’s. Martijn Colson en Dennis Deroey komen vanuit de ‘European Golden League Final Four’ in de Kortrijkse sporthal De Lange Munte recht naar het strand van Scheveningen. Ideaal is die overstap van het zaalvolleybal naar het strandvolleybal niet. Maar met de Red Dragons zullen ze zeker genoeg ritme opgebouwd hebben. Zij hebben ons vorige maand uitstekend geholpen om de finales van de Continental Cup te bereiken. Ze zullen binnen anderhalve week ongetwijfeld opnieuw hun uiterste best doen, zodat we nog een kans hebben om naar de Olympische Spelen te gaan. We hebben later op het jaar nog toernooien in Gstaad en in Leuven in ons programma gepland. Ons contract eindigt in december 2021. Hoe onze toekomst er later zal uitzien, wordt – nadat heel ons project afgesloten is – met het bestuur en de verantwoordelijken van TopVolley Belgium besproken.”

Tekst: Walter Vereeck
Foto’s: Walter Vereeck en Bart Vandenbroucke