“Nieuw project: gebruiksklare lessen volley voor het onderwijs”

Ann Vanwittenbergh is een sympathieke, welbespraakte vrouw, die ons perfect doorheen het nieuwe project van Volley Vlaanderen loodst, nl. een lessenpakket op maat gesneden voor al wie zich in de scholen bezig houdt met lichamelijke opvoeding en sport.

Samen met haar collega’s Roel, Wim en Martijn houdt zij zich als clubcoach binnen de federatie ook bezig met ‘Start-2-Volley’, ‘Volley @school’ en zijzelf is bovendien projectverantwoordelijke. Een logisch gevolg van haar diploma Master L.O., gevolgd door een extra-jaar voor lerarenopleiding.

“Met mijn studiespecialisatie ‘training en coaching in het volley’ bekwam ik ook mijn licentie als trainer A en ik deed praktijkervaring op als assistente op het niveau Liga B, als trainster bij de jeugd en bij de seniores. Ik ben ook trainster en coördinatrice bij Lizards Lubbeek Leuven,waar ik veel kansen gekregen heb,” weet Ann.

Maar waarom ben je begonnen met dit nieuwe project, terwijl er toch reeds heel wat boeken verschenen zijn met oefeningen voor trainers in het volley?

Ann Vanwittenbergh: “Die boeken, zoals dat van Jos Rutten dat hier recent nog besproken werd, blijven uiteraard een grote meerwaarde betekenen. Maar voor leerkrachten ontbrak er eigenlijk een specifiek lessenpakket, aangepast aan elk onderwijsniveau. En voor hen willen wij leuke lessen aanbieden, die zij zo kunnen gebruiken in alle klassen, die specifiek voldoen aan de noden van het onderwijs.”

Hoe specifiek hebben jullie dit lessenpakket opgevat?

“Kijk, volleyball is eigenlijk al geen gemakkelijke sport, ze is soms heel technisch en dus moeilijk om aan te leren. Zelfs als je het hanteert als een soort netbal, wordt het snel vrij statisch en vinden de kinderen het dikwijls ‘saai’. Daarom wilden we iets creëren dat wél leuk en dynamisch is, waar de leerkrachten niet veel moeite mee hebben en dat zelfs aangepast is aan de specifieke noden van het onderwijs. Weliswaar gekoppeld aan de eindtermen, hebben we per twee jaar specifieke, leuke lessen opgesteld. Dus zowel voor het lager als voor het middelbaar onderwijs hebben we thema’s uitgestippeld, die natuurlijk door de leerkrachten ook creatief kunnen aangepast worden Zo hebben we 45 uitgewerkte en uitgeschreven volleylessen gebundeld.”

Is dit pakket specifiek bestemd voor leerkrachten L.O. ?

“Het is bedoeld voor de onderwijsmensen die zich met L.O. en sport bezig houden. Het is vrij vlot toegankelijk en het is aangepast voor zowel het basisonderwijs als secundair onderwijs. Het is in eerste instantie niet gericht op gebruik in de club. Het zijn dus eigenlijk geen echte trainingen, maar het zijn oefeningen, die ook in een beperkte ruimte en met veel leerlingen kunnen uitgevoerd worden.”

Ze hebben dus b.v. geen echt volleynet nodig?

“Neen, dat is niet echt nodig. Maar meestal kan je in een zaal wel gebruik maken van een koord of een lint dat je in de breedte van de zaal kan ophangen.”

Waar kunnen geïnteresseerden dit lessenpakket vinden en hoeveel kost het?

“Vanaf vandaag wordt het GRATIS aangeboden op onze website. Iedere geïnteresseerde kan alles downloaden via www.volleyvlaanderen.be/teach2volley .”

Waarom starten jullie daar nu mee en hoe komt het pakket terecht bij de juiste personen?

“Wij kozen bewust voor deze periode, omdat heel wat leerkrachten al bezig zijn met het leerplan voor het schooljaar 2021-22. Bovendien kunnen zij van deze periode gebruik maken om eventueel een aantal bijscholingen aan te vragen en dan komen we daarmee graag tot bij hen om meer uitleg te geven.

Het nieuws over dit nieuwe lessenpakket verschijnt ook op de nieuwssite van MOEV (de organisatie voor scholensport) en van het BVLO (geven bijscholingen voor LO leerkrachten) en natuurlijk gebruiken we ook onze eigen communicatiekanalen.”

Verwachten jullie een bepaald cijfer om dit project als geslaagd te kunnen beschouwen?

“Neen, daar kunnen we immers moeilijk een cijfer op kleven. We kunnen het lessenpakket trouwens niet verplichten. We kunnen hooguit vaststellen hoeveel keer dit pakket werd gedownload. Maar wij voorzien wel ruimte voor ‘feedback’ vanuit het onderwijs en op basis van die gegevens kunnen we zeker nog een aantal aanvullingen doorvoeren.

Wij hebben al enkele testfases achter de rug en aan de hand van hetgeen experts en leerkrachten opmerkten, hebben wij de lesbundels al grondig aangepast.”

Wie wil je vanuit volleystandpunt vooral bereiken?

“Buiten de leerkrachten, van wie we hopen dat ze met dit pakket speels en dynamisch kunnen werken, is de doelgroep duidelijk de kinderen van het lager onderwijs. We willen hen warm maken voor onze mooie sport door hen er op een laagdrempelige en leuke manier mee in aanraking te laten komen.”

Bereik je met dit project ook de ouders en de clubs?

“De ouders bereiken we hiermee nog niet direct, maar onrechtstreeks maken ze wel kennis met dit project of met ‘Volley@school”. Het zal natuurlijk wel duidelijk zijn dat we ook de clubs gaan informeren om ze te melden, waar dit project zal starten. Het is dan aan de clubs om een visje te werpen naar de gegadigden en ze b.v. eens uit te nodigen naar een proeftraining op de club.  Het zou ideaal zijn, mochten heel wat kinderen via ons project de weg vinden naar een volleyballclub.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Volley Vlaanderen en Ann Vanwittenbergh

Meer info: https://youtu.be/C27CDzb8jLI of https://www.volleyvlaanderen.be/teach2volley