Schitterend weekeinde voor Belgisch volleyball

De Belgische volleyliefhebbers mochten op een schitterend weekeinde terugblikken. In het beachvolley grepen de Belgische spelers hun laatste kans om alsnog aan de Olympische Spelen te kunnen deelnemen. Dan zal er eind volgende maand nog behoorlijk moeten gestunt worden in Scheveningen, maar de droom blijft hoe dan ook overeind.

En de Belgische jeugd bewees dan weer dat er wel degelijk toekomst zit in de volgende generaties om te komen tot een nog bredere kern bij de Red Dragons en de Yellow Tigers. Zowel de U16 meisjes met een sterk afwerkende aanvoerster Kaat Cos, als de U17 jongens konden zich immers plaatsen voor het EK begin juli. Knap werk. We kijken nu al uit naar hun verdere mogelijkheden.

Onze Young Yellow Tigers hadden het in Vilvoorde veel moeilijker dan verwacht om zich te kwalificeren voor het volgende EK. Zowel tegen Wit-Rusland als tegen Oekraïne was een beslissende vijfde set nodig. Trainer-coach Raf Vekemans was op het einde enorm opgelucht. Vooral het missen van vier matchballen in de vierde set nadat een achterstand van 9-16 was opgehaald was immers een zware dobber om te verteren. Hij besefte zeer goed dat zijn team  enorm wisselvallig gepresteerd  had. Sterke periodes wisselden af met serieuze dieptes.

Zo werden er niet minder dan 23 fouten gemaakt met de opslag. Wat Raf wel zeer tevreden stemde, was dat het team toch na elk zwak moment een enorme weerbaarheid toonde waardoor in de vijfde set telkens de klus geklaard kon worden. Zo werden de laatste drie vijfsetters telkens gewonnen Naar het EK toe zal volgens hem zijn opdracht er vooral in bestaan nog meer stabiliteit te brengen in de technische uitvoeringen, zodat de enorme stress die regelmatig opduikt binnen het team sneller onder controle komt en er dus minder technische  fouten gemaakt worden.

Onze Young Red Dragons bevestigden in Tsjechië hun uitstekende prestatie van de eerste ronde in Italië. Zowel receptioneel, aanvallend als verdedigend klopte alles. Onze jongens speelden een stevige wedstrijd tegen Nederland wat een 3-0 zege opleverde. Tsjechië maakte echter de volgende dag zelf volledig brandhout van Oranje zodat de finale tegen het thuisland zich aankondigde  als een zware klus. De Tsjechen liepen in de eerste set 18-22 uit. Onze jongens bleven echter onverstoorbaar. Met Kobe Verwimp aan de opslag evolueerde de score echter naar 24-22. In een ongelooflijk spannend einde met aan beide zijden knappe reddingen wisten onze Red Dragons de set met 27-25 binnen te rijven. Tsjechië spartelde de volgende sets nog wel tegen maar moest in onze landgenoten de meerdere herkennen.     Topscorer van de wedstrijd met 17 pt  was Eliot De Vleeschouwer, gevolgd door Berre Van Looveren met 16pt.

                                                                                                                                           

We laten even trainer-coach Wim De Boeck aan het woord. “ Ik heb het geluk te beschikken over een stel balvaardige jongens die volleybal verliefd zijn. Dit team is mentaal ijzersterk. Ze hebben in de voorbereiding hard gewerkt aan structuur en techniek, hebben veel tijd gestoken in het maken van concrete afspraken in blok en in organisatie van de verdediging. We willen nu verder werken aan blokorganisatie, netoverschrijding bij het blok, aanvallen via het blok en onze receptie nog stabieler maken. We willen met de middenmannen hun aanvalsrepertorium verder uitbreiden door ook ‘shoot en kort achter’ al eens regelmatig te gebruiken.

België kwalificeert zich voor finale Continental Cup

Aan de tweede fase van de Continental Cup beachvolley namen 24 landen deel onderverdeeld in drie poules van acht. België moest in Baden spelen in een poule met Oostenrijk, Polen, Zwitserland, Denemarken, Servië, Slovakije en Spanje. De twee duo’s van elk land spelen elk een wedstrijd. Bij een 1-1 stand mag je kiezen welk duo de beslissende wedstrijd speelt.

Koekelkoren – van Walle en Colson-Deroey bereikten de halve finale waardoor de kwalificatie voor de finale in Scheveningen van 23 tot 26 juni een feit was.  Polen was de  tegenstander in halve finale en bleek iets te sterk. Enkel Koekelkoren- van Walle konden een set winnen. In de strijd voor plaats drie was Oostenrijk de tegenstander. Vermits één van de Oostenrijkse duo’s niet kon spelen wegens blessure moesten Koekelkoren – van Walle na een nederlaag in de eerste wedstrijd opnieuw aantreden tegen hetzelfde team. Het werd een serieuze thriller die uiteindelijk door onze landgenoten gewonnen werd met 2-0, setstanden 21-19, 26-24.

Conegliano en Kedzierzyn Europese kampioenen

Bij de vrouwen ging in Verona de beker van de landskampioenen na een echte titanenstrijd  tussen Conegliano en Vakifbank na 146 minuten naar Conegliano. De twee finalisten vormen ongetwijfeld de sterkste twee vrouwenteams in Europa. Elke set werd gespeeld op het scherp van de snee en kon tot op het einde alle kanten uit. De setstanden 22-25, 25-22, 23-25, 25-23 , 15-12 bevestigen dit. Egonu werd uitgeroepen tot MVP van de wedstrijd en was  met 41 pt tevens topscoorster. Bij Vakifbank was de Zweedse opposite Haak met 33 pt topscoorster.

Bij de mannen kregen we tussen Kedzierzyn en Trentino eveneens een zeer evenwichtige wedstrijd.  We leken ook hier af te stevenen op een vijfsetter maar in deze wedstrijd die 122’ duurde bleek Kedzierzyn ietsje homogener. Het werd 3-1 met setstanden 25-22,25-22,21-25, 28-26. Bij Trentino kwam het gevaar vooral van Abdelaziz die 21 pt scoorde.  Bij Kedzierzyn was het scorend vermogen evenwichtiger verdeeld. Sliwka scoorde 18pt, Kaczmarek 15pt en Semeniuk 15pt. Aleksander Sliwka werd uitgeroepen tot MVP. Het laatste punt van de wedstrijd was een ace van Kaczmarek. Een opslag die wel aardig wat geld opleverde want de prijs voor de winnaar was immers 500 000 Euro terwijl de verliezer zich moest tevreden stellen met 250 000 Euro. Het was de eerste maal dat de eindzege in de Champions League behaald werd door een Poolse club.

Waar speelt Nimir Abdelaziz volgend jaar?

Nederlander Nimir Abdelaziz, die recentelijk zijn contract vernieuwde bij Trentino, zou nu toch weg mogen bij deze club omdat Trentino met enorme financiële problemen geconfronteerd wordt.  De schuld zou 1 miljoen Euro bedragen. Modena wordt genoemd als het team waar hij naartoe zou gaan. Modena zou  op die manier wel eens de grootste kandidaat op de landstitel volgend jaar worden. Met spelverdeler Rezende, receptie-hoek spelers N’Gapeth en Leal en opposite Abdelaziz beschikken ze dan immers over vier absolute wereldsterren.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke / CEV