Raf Vekemans: “Openingsmatch is de belangrijkste”

Zowel de meisjes U16 als de jongens U17 spelen de komende dagen voor een plaats op het EK, dat voor beide categorieën van 10 tot 18 juli plaatsvindt. Mochten de jongens zich kwalificeren, dan wacht hen een verplaatsing naar Albanië. Bij kwalificatie van de meisjesselectie mag ze daarvoor naar Hongarije of Slovakije. Maar hoe zit het precies met de kansen om door te stoten voor de Belgische jeugdploegen?

“Onze eerste wedstrijd tegen Wit-Rusland is op papier de moeilijkste,” weet coach Raf Vekemans over zijn meisjesselectie.

“Wij hebben video’s van beide ploegen en we weten dus wel een beetje wat ons te wachten staat. In de eerste kwalificatieronde eindigde Wit-Rusland tweede in een poule met Polen, terwijl Oekraïne slechts derde eindigde in haar reeks.

Geen van beide tegenstanders behoort tot de Europese top, maar af en toe – soms afhankelijk van een goede of een minder goede lichting – spelen ze toch mee op een EK voor seniores. Wat ze gemeen hebben, is het feit dat ze fysiek sterk zijn en dat het altijd een taaie brok is om ze te ontwrichten. Hoewel je bij de jeugd niet altijd een constante in een ploeg hebt. De ene dag kunnen ze de pannen van het dak spelen, de andere dag slaan ze geen bal meer juist. Dat is typisch bij de jeugd.”

De Belgische meisjes hebben wel een verrassend goed eerste kwalificatietoernooi achter de rug, waarbij ze in de openingsmatch zowaar Italië versloegen. “Zij kenden ons niet, maar wij kenden hen evenmin. Nadien verloren we echter met 2-3 van Frankrijk, om dan slechts nipt met 3-2 te winnen van Nederland. Toch goed voor de finale, maar daarin was Italië veel te sterk en ze hebben ons toen natuurlijk niet meer onderschat.

Ik denk dat we veel uit dat toernooi geleerd hebben en dat we – door Corona – nog een maand langer konden trainen, binnen alle beperkingen van de pandemiewet. Dat was uiteindelijk een goede zaak, zoals het ook tof is dat elf van de twaalf meisjes uit de Topsportschool kwamen. Alleen Elise Vermeiren (Hollebeekhoeve Noorderkempen) zit niet op school in Vilvoorde, maar zij kon toch doorheen het jaar nagenoeg alle trainingen volgen. Mijn pronostiek is dus dat we ons plaatsen, als we zelf ons niveau halen. En de meisjes kennen ook de zaal van het EVC in Vilvoorde. Toch een klein voordeel, ook al zijn er geen toeschouwers toegelaten.”

De wedstrijden zijn ‘live stream’ te volgen op www.facebook.com/topvolleybelgium .

De ploeg: Elise Vermeiren, Jolien Melis, Julie Maes (spelverdeelsters), Yana Wouters (midden), Kaat Cos, Michelle Joosen, Nore Machiels, Pauline Luyten, Saar Bertels, Sarah Hauben (rep./hoek en opp.), Britt Claes, Eline De Clercq (libero).

Programma: 07/05: 19u België – Wit-Rusland; 08/05: 16u Oekraïne – Wit-Rusland; 09/05: 16u België – Oekraïne.

Jongens niet tegen Georgië

De jongens U17 moesten aanvankelijk in het Tsjechische Kutna Hora drie wedstrijden op rij afhaspelen, maar vermits Georgië in laatste instantie forfait gaf, krijgen onze landgenoten er zaterdag zowaar een rustdag bij en de kans om de Tsjechische tegenstander nog eens extra te scouten. Een taak die Maarten Adriaensen zoals gewoonlijk perfect zal vervullen.

“Dat maakt dat de eerste wedstrijd tegen Nederland extra-belangrijk wordt,” beseft teambegeleider Didier Witvrouwen. “Maar alle delegaties wachten intussen ook nog af of er geen positieve testen geleverd werden.”

Wat de kwaliteiten van de ploeg betreft, daarover is de staff het eens. “Jongens die wel technisch en tactisch goed geschoold zijn, maar dat zal wel nodig zijn tegen tegenstanders als Nederland en Tsjechië, die gewoonlijk hun fysieke sterkte ook durven uitspelen en daar moeten we tegen kunnen optornen. Als we ons normale niveau halen, moet het kunnen.”

Ook hier zijn geen toeschouwers toegelaten en dus zijn de wedstrijden – die allemaal om 17 uur aanvangen – in ‘live stream’ te volgen op http://www.youtube.com/channel/UCZi9FKKVquKsMHVqTfP8z_A

De ploeg: Seppe Van Hooghten, Robbe Ponseele als setters; Arjen Looverie (Caruur Volley Gent), Daan Spiessens, Mauro Lips (Knack Roeselare) als middenmannen, Eliot De Vleeschhauwer opposite; Berre Van Looveren, Jasper Maerten, Kobe Verwimp, Wannes Van Alboom als receptie-hoek; Matis Verwimp, Martin Lechien (Axis Guibertin) als libero.

Programma: 07/05: België – Nederland; 08/05: Nederland – Tsjechië; 09/05: Tsjechië – België.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke, Dieter Smets