“Een lange, hete zomer met veel beachplezier”

Toen we Johan Van Riet – de voorzitter van de nationale beachcommissie – contacteerden, was zijn eerste reactie: Laat ons hopen dat er geen nieuwe Covid-maatregelen opduiken, zodat de beachactiviteiten deze zomer niet in het gedrang komen.”

We hopen met hem mee dat we dit artikel binnenkort niet moeten herschrijven. Iedereen heeft genoeg van het thuiswerken en binnen zitten. Bewegingsarmoede, veel te weinig sport en ontspanning.

Alleen de computer die aanstaat: het is vooral mentaal veel vermoeiender dan men dacht. De ‘verkantoring’ zorgt ervoor dat je huis geen thuis meer is, maar een bureau. De grens tussen werken en ontspanning vervaagt. De living of de slaapkamer is inderdaad geen klaslokaal. De dagindeling slaat in een knoop. Het is dus dringend tijd voor beachvolleybal.

“Vorige maandag ontvingen we alleen maar positieve signalen”, verklaart Johan Van Riet. “Zes initiatiefnemers hebben laten weten dat zij hun manche van het Belgisch beachkampioenschap willen organiseren. Een paar data schuiven op, om meer ademruimte te bieden. De zekerheid om de Belgische manches te organiseren wordt daardoor alleen maar groter, want dan zijn er nog meer mensen gevaccineerd.

Hechtel-Eksel, aanvankelijk voorzien in het laatste weekend van mei, verhuist naar 8/9 augustus (in de plaats van Gent). Kortrijk was eerst op 5/6 juni gepland. Zij schuiven op naar 26/27 juni (in de plaats van Sint-Niklaas). De manche van Kortrijk zal aan de Lange Munte georganiseerd worden, niet meer op de markt.

Dus op 12-13 juni zijn de organisatoren van Ieper als eerste aan de beurt voor de openingseditie van het ‘Belgian Beachvolley Championship’ tijdens hun jaarlijkse ‘dolle dagen’. Op 3/4 juli en op 10/11 juli komen de zeer gemotiveerde nieuwkomers van Lommel en Waregem in actie. Iedereen hunkert naar een nieuwe sportzomer. Vorig jaar viel alles weg, dit jaar wil men er dubbel zo hard invliegen.”

“In juli gaat er extra aandacht naar de manche van Leuven”, vervolgt de nationale beachvoorzitter. “Op het Ladeuzeplein zal het beachvolleybal zelfs twaalf dagen lang in de schijnwerpers staan. Als Europese sportstad 2021 heeft de stad Leuven, samen met de Lizards Lubbeek uit Leuven en Top Volley Belgium, de organisatie van het hoog gekwalificeerd FIVB-toernooi op zich genomen. Beachvolleyballers uit heel de wereld komen van 14 tot 18 juli naar de universiteitsstad voor dit ‘One-Star-Tounament’. Dries Koekelkoren en Tom Van Walle zijn de ambassadeurs van deze internationale topgebeurtenis. Een pluim voor de organisatoren van de Lizards die jarenlang uitstekend werk verrichten. Niet iedereen komt zo maar in aanmerking en wordt uitgekozen voor zo’n wereldwijd topspektakel.

In het weekend van 24/25 juli volgt dan de klassieke editie van het Belgisch kampioenschap in Leuven. Tenslotte organiseert de Belgische federatie op 12 augustus (nationaal jeugdkampioenschap) en op 13/14/15 augustus in Brussel – niet in Knokke – de Mastersfinales met de glinsterende bollen van het Atomium op de achtergrond. Dat wordt ook een unieke gebeurtenis.”

“De Belgische manches verlopen volgens dezelfde formule met kwalificatiewedstrijden op zaterdag en de finalematchen op zondag”, laat Johan Van Riet weten. “Dertig mannenteams kunnen zich inschrijven voor zaterdag. Vijf daarvan stoten door naar zondag en die worden aangevuld met zeven teams die rechtstreeks geplaatst zijn. Bij de vrouwen zijn dat achttien teams op zaterdag. Daarvan mogen er zes ploegen op zondag aantreden, samen met de hoogste zes gerangschikte teams. Over de formule van de tweede nationale reeks moeten we ons nog beraadslagen. We snakken alvast allemaal naar een lange, hete zomer vol beachplezier. De hoogste tijd om je snel in te schrijven en om een beach-registratienummer aan te vragen via onze website.”

http://www.belgiumbeachvolley.be/nl/

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke

De data:

  • 12-13 juni: Ieper
  • 26-27 juni: Kortrijk
  • 3-4 juli: Lommel
  • 10-11 juli: Waregem
  • 14-18 juli: Leuven (FIVB-éénsterrentoernooi)
  • 24-25 juli: Leuven
  • 8-9 augustus: Hechtel-Eksel
  • 12-15: Masters (Atomium Brussel)