Ex-Maaseikspeler Kamil Rychlicki nu Italiaans kampioen

In alle Europese competities behoort het zaalseizoen 2020-21 tot het verleden met in de slotfase nog onverwachte kampioenen: Jastrzebski in Polen en (weliswaar iets minder onverwacht) Civitanova in Italië, waar we niet Vital Heynen, maar ex-Maaseikenaar Kamil Rychlicki als titelwinnaar terugvinden.

Andere Belgische kampioenen waren Sam Deroo, Ilka Van de Vyver en Dominika Sobolska, terwijl Igor Grobelny en Kevin Klinkenberg zich lieten opmerken in de slotfase van de Poolse competitie. Dat belooft voor onze nationale ploegen! Een overzicht.

Italië

Uiteindelijk werd de finale van de play offs bij de mannen gespeeld door de twee teams die ook de competitie overheersten. Perugia van Vital Heynen kon zich in de halve finale vlotter  kwalificeren voor de finale via drie opeenvolgende overwinningen. Civitanova leek na haar 2-3 nederlaag thuis in de eerste wedstrijd  tegen Trentino voor een veel moeilijkere opdracht te staan, maar de volgende drie wedstrijden werden daarna vrij vlot gewonnen.

Toen Perugia de eerste wedstrijd van de finale thuis met 1-3 verloor tegen Civitanova volgde het ontslag van Vital Heynen. Toch even vermelden dat Vital ondertussen de volgende wedstrijd al volledig voorbereid had. Perugia won deze met Atanisevic in Civitanova met 2-3, 13-15 in de tiebreak. Daarna werd de derde wedstrijd  in eigen huis wel met zware 3-0 cijfers verloren. In de volgende wedstrijd wist Civitanova dankzij een 3-1 zege haar titel te verlengen.

Bij de vrouwen kwalificeerde Conegliano zich tegen Scandicci probleemloos voor de finale.        De andere halve finale tussen Novara van Britt Herbots en Monza van Laura Heyrman en Lise Van Hecke was heel wat spannender. Novara won de eerste wedstrijd na een harde strijd met 3-2. Britt zat bijna de ganse wedstrijd op de bank. Lise was topscoorster van haar team met 22 pt. Laura scoorde 13 pt waaronder 5 kill bloks. In Monza kwalificeerde  Novara zich   daarna wel voor de finale via 3-1 winst. Britt viel slechts even in. Laura mocht met 5 op 8 in aanval en 6 kill bloks opnieuw terug blikken op een uitstekende prestatie. Lise werd vrij goed in bedwang gehouden want zij scoorde slechts 14 op 40.  

De eerste wedstrijd van deze finale leverde een spetterend spektakel op. Na 2u42’ wist Conegliano de overwinning toch thuis te houden. De setstanden 23-25, 40-38, 26-24, 23-25, 15-9 spreken voor zich. Britt Herbots moest zich tevreden stellen met enkele korte invalbeurten. Egonu was met 47 pt topscoorster. De tweede wedstrijd in Novara begon met dezelfde intensiteit. Conegliano won de eerste set met 31-29 en Novara de tweede met 26-24. Toen brak echter  de veer bij Novara en werden de volgende sets met 18-25 en 22-25 verloren. Egonu was met 31 op 52 in aanval opnieuw doorslaggevend. Britt Herbots moest zich tevreden stellen met enkele (puike) invalsbeurten waarin ze 5 op 16 scoorde. De landstitel voor Conegliano was een feit.

Duitsland

Bij de mannen wist Berlin zich na een 3-1 nederlaag tegen Duren via twee opeenvolgende 3-1 overwinningen te kwalificeren voor de finale. Hier was Friedrichshaven van Arno Van de velde de tegenstander. Het team van Arno won tweemaal met 3-2 tegen Luneburg. In de finale was enkel de eerste wedstrijd spannend. Berlin won deze met 3-2 in Friedrichshaven. Hierna  won Berlin tweemaal met 3-0 zodat de titel naar Berlin ging.

Bij de vrouwen werd  Jodie Guilliams  met Vilsbiburg in kwartfinale uitgeschakeld door Potsdam via tweemaal een 3-1 nederlaag; Potsdam verloor daarna in de halve finale met 3-1 en 3-2 tegen Dresdner SC. Stuttgart schakelde Schwerin uit door na een 3-0 nederlaag tweemaal met 3-0 te winnen .De finale tussen Stuttgart en Dresdner SC was een thriller van formaat. Nadat Stuttgart met 0-3 ging winnen in Dresden en daarna thuis won met 3-2 gingen de twee volgende wedstrijden met 3-2 naar Dresdner SC . De beslissende vijfde wedstrijd werd door Dresdner SC met 3-0 gewonnen

Polen

Suwalki wist met Kevin Klinkenberg (als vervanger van de zieke en geblesseerde Tomas Rousseaux) constant in de basis beslag te leggen op de zevende plaats tegen Zawiercie. In de heenwedstrijd lag Kevin met 18 op 33 in aanval aan de basis van de 3-1 zege. In de terugwedstrijd won Zawiercie wel met 3-1 maar won Suwalki de golden set met 15-10. Kevin scoorde hier 13 op 30.

Verva Warszawa werd in de halve finale van de PO bij de mannen uitgeschakeld door Jastrzebski. Igor Grobelny scoorde in de eerste wedstrijd, die met 3-2 verloren werd, 13 op 30 in aanval.  De terugwedstrijd werd met 3-1 verloren  ondanks zijn 16 op 29  in aanval. Kedzierzyn had tegen Belchatow drie wedstrijden nodig om de finale te bereiken. Deze finale leverde toch wel een verrassend resultaat op want Champions League finalist Kedzierzyn verloor na een 1-3 in eigen huis daarna met 3-1 in Jastrzebski zodat de landstitel naar Jastrzebski ging. 

In de strijd voor plaats drie tussen Warszawa en Belchatow won Warszawa de beslissende derde wedstrijd in Belchatow met 0-3. Igor Grobelny was uitstekend in aanval tijdens deze drie wedstrijden en  scoorde tweemaal tegen 57% en eenmaal tegen 55%!

Merkwaardig is wel dat zeven spelers bij de nieuwe kampioen Jastrzebski vertrokken. Als nieuwe buitenlanders worden spelverdeler Toniutti (Kedzierzyn), opposite Boyer (Al Rayyan) en Tine Urnaut (Milano) gemeld.

Bij de vrouwen werd de finale tussen Rzeszow en Chemic Police gespeeld naar ‘the best of five’. Spanning troef want Rzeszow won de eerste wedstrijd met 3-2, verloor dan tweemaal met 3-2 en de vierde wedstrijd met 3-1 zodat de landstitel voor Chemic Police was.

Rusland

De eerste zes van de competitie bij de mannen speelden de final six. Deze zes teams werden onderverdeeld in twee poules. In poule A eindigde Sam Deroo met Dinamo Moskou op de eerste plaats. In poule B was Kemerovo eerste, Zenit St.-Petersburg tweede en Zenit Kazan als gevolg van  twee 3-2 nederlagen derde. In de halve finale won D. Moskou met 3-1 tegen Novosibirsk. Sam  scoorde 10 op 24 en lukte twee kill bloks. In de andere halve finale versloeg St.-Petersburg Kemerovo met 3-2. In de finale mocht Sam Deroo afscheid nemen van D. Moskou met de titel. Als invaller zorgde hij in de vierde set met twee kill bloks voor een 26-24 stand  en het behalen van de titel. Sam lukte dus de triple met  zijn club. Naast het behalen van de landstitel veroverde hij immers ook de beker en de Supercup.

Frankrijk

Bij de mannen, waar Nice van Jelle Ribbens op een twaalfde plaats eindigde van de veertien ploegen, speelden de eerste acht teams play offs. In de kwartfinales van de PO was de enige verrassing de uitschakeling van nr. drie Narbonne door nr. zeven Cambrai. In de halve finale verzekerde Cannes zich via een 3-1 en 3-2 zege tegen Cambrai  van een plaats in de finale. Chaumont had tegen Montpellier een beslissende derde wedstrijd nodig die met 3-2 gewonnen werd.  

In de finale gespeeld naar ‘the best of three’ won Chaumont de eerste wedstrijd met 3-1. De tweede wedstrijd werd beslist in de tiebreak. Die werd met 15-12 gewonnen door Cannes zodat de derde wedstrijd in Cannes besliste over de titel. Bij 0-2 lag de titel voor Chaumont binnen handbereik. Cannes vond echter zijn tweede  adem en toen Chaumont bij een 22-24 stand in de vierde set twee matchballen niet wist te verzilveren, werd de titel beslist in de tiebreak die met 15-9   gewonnen werd door Cannes.

Geen play-offs bij de vrouwen. De 15 teams speelden een normale competitie. Na 28 wedstrijden krijgen we dus een definitieve rangschikking. Door Corona moeten nog enkele wedstrijden afgehaspeld worden maar de top drie ligt in elk geval reeds vast. Mulhouse eindigt op plaats 1 voor Beziers en Nantes.  De finale van de beker werd dit week-end  gespeeld en door Mulhouse met 3-0 gewonnen tegen Istres.

Roemenië

De eerste vier teams van de reguliere competitie speelden bij de vrouwen de eindronde met behoud van tijdens de competitie vergaarde punten. Targoviste van Ilka Van de Vyver en Dominika Sobolska begon hieraan met een punt voorsprong op Alba Blaj. In deze eindronde won Targoviste de twee confrontaties met Alba Blaj en legde zo beslag op de titel.

Griekenland

In de play-offs won en verloor Bram Van den Dries met PAOK tegen elk team eenmaal. Gezien hun rangschikking na de reguliere competitie volstond dit niet om de vierde plaats te vermijden. De titel ging naar Olympiakos.

Turkije

Bij de vrouwen ging de titel naar Vakifbank dat in de finale na 3-2 winst in Fenerbahce, thuis via een 3-0 zege beslag legde op een nieuwe landskroon.                                                                                                               Bij de mannen ging de finale tussen Ziraat Bankasi Ankara en eveneens Fenerbahce. De ploeg uit Ankara verzekerde zich van de titel door de vierde wedstrijd met 2-3 te gaan winnen op Fenerbahce. Ter Maat (Ziraat) werd uitgeroepen tot beste opposite.

Nederland

Bij de vrouwen veroverde Sliedrecht haar vierde landstitel op rij.  

Bij de mannen werd de finale van de PO gespeeld door Dynamo Draisma uit Apeldoorn en Lycurgus Groningen. Lycurgus ging eerst winnen bij Dynamo maar verloor dan thuis zodat de derde wedstrijd besliste over de landstitel. Deze werd door Draisma met 3-1 gewonnen. Het was de dertiende titel. De vorige dateerde al wel van 2010.

Slovenië

Bij de mannen had Maribor vijf wedstrijden nodig om Ljubljana van de titel te houden.

Tsjechië

Karlovarska werd kampioen nadat het drie van de vier finalewedstrijden won van Budejovice.

Transfernieuws

  • Christophe Achten verlaat Netzhoppers en wordt trainer bij United Volleys Frankfurt.
  • Hélène Rousseaux kreeg wel een aanbieding om een jaar langer in Zuid-Korea te blijven maar verkiest om terug naar Europa te komen en volgend jaar in Turkije te spelen voor PTT Sports Club in Ankara.
  • Tomas Rousseaux speelt volgend jaar in Polen voor Katowice en Sam Deroo voor Rzeszow.
  • Micah Christenson, de spelverdeler van de USA en Modena, tekende een contract voor twee jaar bij het Russische Kazan en wordt vervangen door de Braziliaanse spelverdeler Bruno Rezende. Earvin N’Gapeth doet de omgekeerde weg en tekende  een contract voor drie jaar in Modena. Modena wil volgend jaar een serieuze gooi doen naar de titel want het laatste nieuws is dat Leal kampioen Civitanova zou verlaten en volgend jaar zou spelen  voor Modena.
  • Zaytsev vervangt volgend jaar Rychliki, die nochtans een uitstekend seizoen achter de rug heeft bij Civitanova
  • De  2,08m grote Matt Anderson die als  opposite en outside hitter inzetbaar is, jarenlang samen met Leon Venero speelde bij Zenit Kazan en met het team van de USA op het WK van 2018 uitgeroepen werd tot beste opposite, speelt volgend jaar voor Perugia.
  • Bram Van den Dries blijft in Griekenland maar verruilt PAOK voor Panathinaikos.
  • De op 30/5/2002 geboren rechtshandige 2,08m grote Fin Veeti Nikkinnen is een outside hitter, wordt in Finland beschouwd als een heel groot talent en is een  nieuwe aanwinst van Greenyard Maaseik, dat eveneens het Belgisch talent Ferre Reggers aantrok.

Knappe prestatie van onze Belgische jeugd in Italië

Onze U17 bij de jongens en de U16 bij de meisjes moesten begin april naar Italië voor een EK-kwalificatietoernooi. Beide teams leverden een schitterende prestatie. Allebei wonnen ze hun poule en daarna de halve finale tegen de tweede van de andere poule. In de finale bleek thuisland Italië telkens te sterk.

Onze U17 wonnen in de poule met 3-0 tegen Nederland en 3-1 tegen Frankrijk. In de halve finale moest Duitsland met 3-1 voor de bijl. De enorm gestalterijke Italiaanse ploeg met een opposite van 2,09 m imponeerde onze jongens duidelijk in de finale. Niettegenstaande dat werden de tweede en derde set slechts met het kleinste verschil verloren. Hun mooie prestatie blijkt duidelijk uit het feit dat de jongens van Wim De Boeck een enorme waardering kregen bij het verkiezen van het dreamteam. Robbe Ponseele werd verkozen als  spelverdeler, Kobe Verwimp als outside hitter en Mauro Lips als middenblokker. Toch nog even vermelden dat Kobe Verwimp in de rangschikking van beste receptie over alle kwalificatietoernooien op de eerste plaats eindigde. 

Onze jongens moeten nu van 7 tot 9 mei in Tsjechië in Kutna Hora zich tegen het gastland, Nederland en Georgië proberen te kwalificeren voor het EK. Zij spelen telkens om 19u, eerst tegen Nederland, daarna tegen Georgië en de laatste dag tegen Tsjechië.

Het parcours van onze U16 meisjes op weg naar de finale was er eentje met veel ups en downs. Hun eerste plaats in de poule was een half mirakel. Door een totaal onverwachte 3-1 zege tegen Italië, gevolgd door een 3-2 nederlaag tegen Frankrijk dat daarna met 3-0 verloor tegen Italië werden ze immers eerste in de poule.  In de halve finale was Nederland de tegenstander. Snel keken de meisjes van Raf Vekemans aan tegen een 2-0 achterstand. De volgende twee sets gingen dan vlot naar België zodat de tiebreak uitsluitsel moest brengen. Deze ging met 17-15 naar België. In de finale liet Italië België geen schijn van kans.  Ook enkele van onze meisjes werden verkozen in het dreamteam. Yana Wouters maakte hiervan deel uit als middenblokster en Kaat Cos als outside hitter. Kaat Cos werd eveneens verkozen tot MVP en in de rangschikking van beste receptie over alle kwalificatietoernooien eindigde zij op de eerste plaats.                       

Onze meisjes moeten nu van 7 tot 9 mei in Vilvoorde tegen Belarus en Oekraïne proberen zich te kwalificeren voor het EK. Onze Young Yellow Tigers spelen op 7/5 om 19u tegen Belarus en op 9/5 om 16u tegen Oekraïne.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV, Bart Vandenbroucke, Volley Vlaanderen