Zussen Krenicka en Krenicky willen met LVL Limburg voorbij VDK Gent

Over enkele dagen, op zondag 18 april, valt de beslissing over de landstitel in de Liga A vrouwen. Plaats van afspraak: de Tomabelhal in Roeselare. Asterix Avo Beveren is de eerste titelfinalist. De legendarische club uit het Waasland aast na 3-0-winst tegen Oudegem in de eerste halve finale (25-21, 25-21, 25-21) op de opperste beloning. Een veertiende kroon, de elfde ‘dubbel’, nu in hun ‘bubbel’.

Heikele vraag: wie wordt de tegenstander in de finale, die ook slechts over één wedstrijd wordt afgewerkt? Dat komen we donderdagavond te weten in een duel tussen VDK Gent en Jaraco Ladies Volley Limburg. We polsten LVL’ers Barbora ‘Baska’ Krenicka, haar zus Charlotte Krenicky (beiden aan de set-up) en manager Jo Santermans naar het verwachtingspatroon.

Ladies Volley Limburg (LVL) faalde in de strijd voor plaats 2 bij Tchalou, waar slechts twee punten (2-3) werden veroverd. Het team van Julien Van de Vyver pakte wel vlot de driepunter in de slotmatch bij Saturnus Michelbeke en finishte zo regulier op plaats 3. In het spoor van nummer 2 VDK Gent. Tweede of derde, veel maakt het niet echt uit, omdat er thuis toch geen fans zijn toegelaten.

Baska Krenicka (26 j., 1m78) en Charlotte Krenicky (20 j., 1m90) sturen LVL aan de pass. De twee zussen hebben een andere laatste letter in hun familienaam. Hoe kan zoiets?

Baska, studente boekhouden en management: “Pa en ma kwamen dertig jaar geleden vanuit het toenmalige Tsjechoslowakije, nog voor de splitsing van het land in 1993, naar België. Puur om te volleyballen, dat was het motief voor hun keuze. Wij wonen nog thuis in Glons, op 5 km van Tongeren. Ons mama Viera Krenicka speelde bij Mosan Yvoir, Loncin, Bilzen, La Calamine en VC Thimister, waar ze momenteel als jeugdcoach fungeert. Ze werkt als kinderopvang op de lokale school. Onze papa – Jaroslav Krenicky – verdient zijn brood als bekister bij T-Palm, een bouwbedrijf uit Theux. Hij trad aan bij Naja Jambes, Mont-sur-Marchienne, Mortroux, Munsterbilzen (met als ploegmaat Thierry Courtois, pa van doelman Thibaut, nvdr.), Sankt-Vith, Esneux en Borgworm. Ik ben geboren in Bratislava. Zo erfde ik volgens de geplogenheden van het land de familienaam van mijn moeder. Dus Krenicka.”

Charlotte, bijna kleuterjuffrouw : “En ik kwam ter wereld in België in Luik. Zo kreeg ik de naam van mijn vader: Krenicky. Onze ouders waren spelverdelers, (lacht) wij zijn dat ook. Ons broertje Lukas (13) bij Herve-Mortroux gaat misschien eveneens die richting uit. Oma langs moederszijde gaf als passeur het goede voorbeeld. Ze heet Hilda Mazúrová en trad met Tsjechoslowakije aan op de O.S. in Mexico 1968 en in München 1972.  Ze is nog altijd zeer trots op haar olympische prestaties.“

Jullie hebben de dubbele nationaliteit. Er is op korte tijd voor jullie veel veranderd.

Baska: “Ja, we zijn Belgisch-Slowaaks. Via de bekende Franstalige trainer Pascal Libon – vaak aan het werk in Limburg – belandde ik bij Datovoc Tongeren. Pascal kende me van bij VC Thimister. Ik heb bij Datovoc spannende tijden beleefd. We moesten voor het behoud testen tegen … de buren van Jaraco As, jawel. Ik had even tevoren mijn pink gebroken. (ze toont haar hand).Hij staat nog krom. Ik zou na een revalidatie van drie weken op het nippertje toch kunnen spelen. Maar onze Nederlandse middenblokster Laurine Vinkesteijn (nu kampioen in de tweede Duitse Bundesliga met TSV Bayer 04 Leverkusen)brak ook haar pink. Zo werd door de club een Poolse ‘medical joker’ aangetrokken (Sandra Cabanska, nvdr.) die ons over de streep trok. Zo ontsnapten we in 2015 aan de degradatie uit eredivisie.

Daarna draaide het bestuur de knop om en volgde een steile opgang. In 2016 haalden we met coach Irina Jeleznova de bekerfinale tegen Asterix Kieldrecht.  En twee jaar geleden beslisten Tongeren en As te fusioneren met hun A-ploeg. Charlotte was er bij Tongeren B toen al bijgekomen. Zij stapte graag mee in het grote fusieverhaal. Bij LVL nam ze mijn positie als eerste set-up over. Ik gun haar dat, geen probleem. We hebben een sterke band, ze heeft natuurlijk haar gestalte mee. We denken trouwens altijd in het belang van de ploeg. We worden daarbij extra ondersteund door onze ouders. Zij doen aan analyse, volgen ons op de voet als ideale raadgevers. Met de nodige kritische blik.”

Wie heeft de meeste invloed gehad op jullie carrière?

Beide zussen: “We schuiven zeker de Wit-Russin Irina Jeleznova naar voor, destijds trainster van Datovoc. Haar invloed is niet te onderschatten. Irina is een klassedame met een zeer grote vakkennis. Ze levert nog altijd schitterend werk in de Tongerse jeugdopleiding en ook bij Kivola Riemst. Ze traint hard op defensie, opslag en receptie en ze haalt altijd puike resultaten.“

Jullie leggen beiden de volle focus op het volleybal?

Charlotte: “Ja, zowat onze hele familie voelt die passie voor volleybal. Specifiek voor de positie als ‘setter’. ‘Een Krenicky’ krijgt van thuis uit een echte topsportmentaliteit mee. ‘Goed’ is oké, maar het kan altijd beter. Je kan jezelf altijd verbeteren en je moet ervoor openstaan om bij te leren. Maar hoe dan ook: we hebben ook andere hobby’s, hoor …. feestjes bouwen!  En videogames draaien. Mario Card van Wii is onze favoriet. En als libero Marie Lambrix voorstelt om wat te ‘chillen’, dan zijn we er ook als de kippen bij om dat samen te doen.”

Hoe zien jullie de eindfase evolueren?

Baska: “LVL wordt met de week sterker en sterker. Dat ziet er goed uit. Stel dat we in de halve finale in Gent ons topniveau benaderen, dan wil ik het nog zien.  Vergeet niet dat we in de interclub in Gent hebben gewonnen met 1-3. Toegegeven: we verloren op onze beurt thuis met 0-3. De strijd ligt open.”

Charlotte: “We zijn mentaal beter beslagen dan vorig serizoen. Het team is meer stressbestendig. Dat geeft een positieve ‘vibe’. We spelen inderdaad de halve finale. Mooi op zich. Maar nu we zo ver zijn gekomen, willen we méér. Graag de volle buit. Waarom zouden we de finale niet spelen … en misschien winnen?  We moeten de lat zo hoog mogelijk leggen.”

Manager Jo Santermans sluit aan in het gesprek.

Jo, de formule met vier na de reguliere competitie is van een bijzondere aard: kort en zeer krachtig.

“De federatie wilde eerst het slot erop leggen meteen na de reguliere competitie. Dus geen play-offs.  Er is dan toch voor gekozen de top vier – Asterix Avo Beveren, VDK Gent, LVL en VC  Oudegem – een bijkomende titelstrijd aan te bieden. In feite verdient Asterix Avo Beveren, regulier kampioen met grote voorsprong, de titel. Maar een zekerheid is dat door dat extra verlengstuk met halve finales niet. Het is voor Asterix niet zo gelopen, maar bij een lauwe halve finale zouden ze zijn uitgeschakeld voor de titel. Ondanks die straat voorsprong in de interclub. Eerlijker zou zijn geweest (zoals in de beker): twee halve finales heen op dinsdag, met twee returns op donderdag. Niet dus. Voor ons is de bijkomende fase een zegen: we kunnen nog landskampioen worden. Maar helaas moeten we Maureen Humblet wegens blessureleed missen.”

Dat is al stevig doorgedacht: de finale bereiken. ‘First things first’. Hoe schat je de halve finale tegen het VDK Gent van coach Stijn Morand in?

Jo Santermans: “Als we Laure Flament en centraal het duo Iris Van de Wiele, plus Maud Catry neutraliseren, kunnen we ver komen. Het is een gerucht dat Catry na dit seizoen stopt. Hoe zwaar is zij nog gemotiveerd? Overigens heeft het thuisvoordeel door de pandemie weinig te bieden. Fans zijn niet toegelaten. Dat maakt alles ongewoon anders. Ik zie voor ons nog drie scenario’s:

1. Ons seizoen eindigt donderdag bij VDK Gent.

2. Ons seizoen loopt zondag af als vice-kampioen tegen Asterix Avo Beveren.

3. Ons favoriete scenario: we pakken de landstitel tegen Asterix Avo Beveren. Van stuntwerk gesproken. De kans is niet zo groot, maar we zullen ze grijpen.”

Je durft tippen op de titel voor Asterix Avo Beveren, ongenaakbaar in de interclub. De bekerwinnaar zou dus de logische kampioen zijn.

“Afwachten. Maar in feite wel. Ik denk dat Avo-toppers Silke Van Avermaet en Marlies Janssens altijd een heel hoog niveau halen. Je zag dat ook in hun halve finale tegen Oudegem, al hadden ze toch de handen vol met hardhitter Nina Coolman, Nikita De Paepe, Elise Van Sas, Bieke Kindt of Bente Daniëls en Nel Demeyer. Ik zag een goede libero Amber De Tant, van wie ik vermoed dat ze naar het buitenland trekt. Ik hoop op een heel gave prestatie van onze kant.”

Zelf ben je super tevreden over de prestaties van LVL.

“ O ja, in het tweede seizoen van de fusie zijn we halve finalist. Misschien winnende finalist, dus kampioen (lacht). Vorig seizoen, afgebroken door dat verdomde virus COVID-19, stonden we op gelijke hoogte met Asterix Avo Beveren op de eerste plaats, tot de coronalockdown noodgedwongen aan alle competitie een einde maakte.  Geef toe, dat LVL een prachtig verhaal schrijft. Onze fusieclub bevestigt haar status. Ik hoop dat de speelsters zich optimaal amuseren in het laatste hoofdstuk van de moeilijk verlopen competitie.

Weet je: Asterix Avo Beveren, VDK Gent, Oudegem, Tchalou en Charleroi begonnen vroeg aan de interclub. Wij zijn uit angst voor corona pas half januari opgestart. Drie maanden later. Die beslissing leidde zo tot een zwaar beladen kalender, maar we zijn er knap doorheen gesparteld met 12 zeges in 16 wedstrijden. Nu voeren we de goedkopere sneltesten (antigen) uit, dat zit snor.”

”Heeft LVL de mogelijkheden om aan de top te blijven.”

“Ik zeg volmondig ja. Ik geloof sterk in ons concept. De Nederlandse meiden Laura Overwater en Nova Marring verkassen dan wel naar Asterix Avo Beveren. Maar we zullen gepast reageren. Op termijn kunnen we putten uit onze jeugdopleiding in As (130-tal jongeren) en Tongeren (een even grote vijver aan jong talent). We kunnen ook putten uit de volleybalschool van Mosa RT Maaseik/Kinrooi, die samenwerkt met Greenyard Maaseik. Guy Schroyen (voor de jongens) en onze Lore Gillis (voor de meisjes) geven er training.”

Zijn er al nieuwkomers gemeld in het A-team van LVL?

“Ja, het gaat om de Lummense Laura Meynckens (18 j., 1m82,, receptie-hoek). Zij stapt in ons A- project. We hebben voorts Elisa Weijers uit Ternat (17 j., 1m82, receptie-hoek) en Jade Dekeyser uit Beveren (16 j., set-up). Jade is intern op het Atlascollege in Genk. Er zullen beslist nog enkele versterkingen bijkomen.”

  • Tweede halve finale (do 15/4): VDK Gent-LVL As-Tongeren (20u.)

Live op Play Sports Telenet, Sporza livestream en Proximus.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke, Baska Krenicka, Jo Santermans