Europese bekers voor Laura, Lise en Sam

Deze week was het exact twintig jaar geleden dat Asterix Kieldrecht iedereen verbaasde door, als eerste Belgische vrouwenploeg, een Europese volleybeker te winnen, de CEV Cup. De viering na de wedstrijd kon niet getemperd worden door de uitbaters van de plaatselijke cafetaria die na een eerste pintje de rolluiken dicht deden, noch door de verpletterende vragen vanuit het moederland om zo snel mogelijk naar België terug te keren, ondanks het voorziene stadsbezoek aan Wenen.

Maar deze week stonden we voor een nieuwe Belgische volleysensatie, want in twee verschillende CEV-bekers mochten Belgische atleten fier met de beker en de gouden medaille pronken: Sam Deroo bij de mannen, Laura Heyrman en Lise Van Hecke bij de vrouwen. Dat verdient een speciale vermelding.

CEV Cup

Dinamo Moskou had het in de heenwedstrijd niet onder de markt met St.-Petersburg, de ploeg die met heel wat geluk Maaseik wipte in de halve finale. Het werd uiteindelijk een nipte 3-2 zege. Sam Deroo werd na een 2-1 achterstand vervangen en speelde nadien niet meer. De terugwedstrijd was opnieuw  heel spannend maar werd wel gewonnen door Moskou met 1-3. Set 3 en 4 waren zeer nipt met  26-28 en 24-26. Sam Deroo zat de ganse wedstrijd op de bank.

In de heenwedstrijd van de finale bij de vrouwen walste Monza onder impuls van onze landgenotes Lise Van Hecke en Laura Heyrman over Galatasaray. Lise scoorde 13 op 21 en Laura 9 op 11. Het werd een ruime 3-0. In de terugwedstrijd was de klus na twee sets al geklaard. Het ‘tweede garnituur’ van Monza wist ook nog de derde set binnen te rijven.

Champions League vrouwen

Bij de vrouwen liet Conegliano tegen Novara onmiddellijk merken dat ze toch een klasse te sterk was.  In Novara won Conegliano met zware 0-3 cijfers. Egonu scoorde 13 op 25. Britt Herbots moest zich tevreden stellen met 4 op 21. De terugwedstrijd leverde een even zware 3-0 nederlaag op voor Novara.  Egonu scoorde deze maal 12 op 18 en Britt Herbots 6 op 12.

De andere halve finale leverde in de heenwedstrijd  wel een verrassend resultaat op. Bij Vakifbank wist Busto Arsizio immers een 2-0 achterstand goed te maken. Hun 2-3 zege kon je echt een spectaculair resultaat noemen. In de terugwedstrijd zette het Turkse Vakifbank van coach Guidetti wel de puntjes op de i. In geen enkele set wist Arsizio vijftien punten te scoren.

Champions League mannen

Bij de mannen lukte Kedzierzyn bij Kazan een straf resultaat. Hier werd een 2-0 achterstand omgebogen in een 2-3 overwinning. De setstanden van de laatste drie sets: 27-29, 22-25 en 14-16 geven de intensiteit van deze wedstrijd perfect weer. De terugwedstrijd was een thriller van hetzelfde formaat. Kedzierzyyn liep 2-1 uit maar verloor de volgende twee sets met 28-30 en 18-20. In de ‘golden set’ kon het Poolse team zich met 15-13 plaatsen voor de finale.

In de andere halve finale nam Trentino thuisrevanche voor de zware 3-0 nederlaag tegen Perugia in de halve finale van de Italiaanse beker. Deze keer kregen we het omgekeerde resultaat. Wilfredo Leon Venero en  Plotnytskyi werden volledig uit de wedstrijd gehouden. Leon  scoorde in aanval 7 op 18 of 39%, voor hem een absoluut dieptepunt, en Plotnytskyi deed niet beter met 5 op 13. In de terugwedstrijd leek het Perugia van coach Vital Heynen aardig op weg om een ‘golden set’ af te dwingen maar toen de derde set nipt verloren werd stortte de weerstand plots in en kon Trentino zich via winst van de vierde set kwalificeren voor de finale. De winst van Perugia in de tiebreak was slechts een doekje voor het bloeden.

Challenge Cup

Bij de vrouwen kreeg Alba Blaj geen schijn van kans tegen Yesilyurt Istanbul. Na een zware 0-3 nederlaag thuis volgde een even zware  3-0 nederlaag in Istanbul.

Bij de mannen was de spanning veel groter. In de heenwedstrijd maakte Milano thuis tegen Ziraat Bankasi Ankara een 1-2 achterstand goed. In Ankara deden ze dit over, zodat de cup mee mocht naar Italië.

Nieuwsjes uit internationaal volleyballand

  • Sam Deroo is opgenomen in atletencommissie van de Europese en van de wereldvolleybal federatie die voor de periode van 2021 tot 2024 het volleybal zal vertegenwoordigen. Sam zou volgend seizoen bij het Poolse Rzeszov uitkomen.
  • Frank Depestele wordt assistent-coach bij de nationale mannenploeg van Oostenrijk. Hij zal er de Sloveen Radovan Gacic bijstaan tijdens de voorbereiding van de European Silver League
  • Bij de vrouwen is Jan De Brandt trainer van het Oostenrijkse nationale team en helpt hij ook bij de voorbereiding van de jeugdselecties. Jan is tevens nog technisch directeur bij het Hongaartse Szeged, waar 300 jongens en meisjes trainen onder de leiding van 15 coaches. Zijn contract hier loopt tot mei 2022.
  • In Italië draait de transfermolen reeds op volle toeren. Verschillende opposites zouden van ploeg veranderen. Atanasijevic verlaat Perugia en trekt naar Belchatow in Polen. Rychliki verlaat Civitanova en wordt vervangen door Yvan Zaytsev die overkomt van Kemerovo. Matt Anderson verlaat China waar hij door Covid weinig aan spelen toekwam en speelt volgend jaar voor Perugia.
  • Nimir Abdelaziz heeft zijn contract bij Trentino verlengd tot 2024.
  • De finale van de Turkse Cup werd bij de vrouwen vlot met 3-0 gewonnen door Vakifbank tegen Eczacibasi, de toekomstige club van Laura Heyrman.

Geen succes voor Koekelkoren-van Walle in Doha

In het eerste viersterrentoernooi van de World Tour in Doha werden onze landgenoten Koekelkoren – van Walle reeds in de eerste kwalificatieronde uitgeschakeld door de Zweden Ahmann- Helling. Zij verloren met 21-18, 28-30, 15-9.

In de hoofdtabel lieten verschillende nieuwe teams een goede indruk na. De podia zagen er als volgt uit : Bij de mannen : 1. Perusic – Schweiner (CZE)   2. Evandro – Guto (BRA)   3. Crabb – Gibb (USA).  Bij de vrouwen :1. Alix –April (USA)   2. Pavan – Melissa (CAN)   3. Agatha – Duda (BRA).

Belgen in het buitenland

Italië

  • De start van de play-offs zorgde  in Italië voor enkele verrassende uitslagen. Perugia moest het de eerste wedstrjjd thuis in de kwartfinale opnemen tegen de nummer acht Milano. Het leek een vlotte 3-0 te worden maar na een 2-0 voorsprong werden de volgende drie sets  in een echte thriller verloren. De setstanden hier waren 25-27, 31-33, 17-19. De speciaal voor deze PO binnengehaalde 2,07m grote Pool Muzaj Maciej Gregorz, dit jaar nog spelende voor het Russische Ufa, kon met 12 op 28 in aanval niet echt overtuigen. Tijdens de terugwedstrijd kon Perugia wel een beslissende wedstrijd afdwingen. Ter Horst werd deze maal wel opnieuw uitgespeeld als opposite. Het werd 1-3 waarbij weliswaar drie sets eindigden met het kleinste verschil. Bij een 1-1 stand was er in de derde set wel een enorm tumult waarbij zelfs de coach van Milano met een rode kaart naar de kleedkamer werd gestuurd. In de beslissende derde wedstrijd wist Perugia (met coach Vital Heynen) zich vrij vlot te kwalificeren voor de halve finale. Tegenstander hier wordt Monza dat hiervoor in de beslissende wedstrijd tegen Vibo Valentia wel vijf sets nodig had. Om zich te kwalificeren voor de finale zijn nu drie overwinningen nodig.
  • Ook Trentino had het niet onder de markt tegen het nummer zes Piacenza. Het team van Abdelaziz slaagde er wel in thuis een 1-2 achterstand goed te maken om naderhand in de tweede wedstrijd de kwalificatie voor de halve finale tegen Civitanova veilig te stellen.
  • In de finale van de beker bij de vrouwen versloeg Conegliano Novara met 3-1. Egonu was outstanding met 31 op 49 in aanval, 5 aces en 1 kill blok. Britt Herbots had een off-day. Na een 3 op 9 in de eerste set werd zij vervangen.
  • In de play-offs zijn bij de vrouwen de eerste vier vrijgesteld van de eerste ronde. In deze ronde speelt Scandicci (5) tegen Bergamo (12), Chieri (6) van Kaja Grobelna tegen Casalmaggiore (11) als het Covid-probleem daar opgelost geraakt, Cuneo (7) tegen Perugia (10) van Freya Aelbrecht  en Trentino (8) tegen Firenze (9) van Celine Van Gestel.

Rusland

Sam Deroo is met Dinamo Moskou na 26 wedstrijden met 67 pt eerste geëindigd na de reguliere competitie. Samen met nummer twee Kemerovo, dat 61 pt behaalde, is zijn team rechtstreeks geplaatst voor de Final Six. De nummers drie tot en met tien maken in vier kwartfinales uit wie de overige vier deelnemers worden.

Frankrijk

Bij de mannen liggen, een wedstrijd voor het einde van de reguliere competitie, de plaatsen grotendeels vast. Montpellier eindigt op plaats één voor Cannes. Jelle Ribbens eindigt met Nice op een dertiende en voorlaatste plaats voor Ajaccio, dat degradeert.

Bij de  vrouwen waar er 15 teams deelnemen aan de competitie eindigt deze pas op 21 april. Mulhouse staat aan de leiding voor Béziers. Marcq-en-Baroeul van Aziliz Divoux en Karolina Goliat staat na 21 wedstrijden achtste met 33 pt, Paris St.-Cloud van Nathalie Lemmens staat tiende met 27 pt.

Polen

Onze landgenoten waren niet succesvol in de eerste wedstrijd van de kwartfinale van de PO. Suwalki had met Kedzierzyn natuurlijk de sterkste tegenstander. Suwalki kon toch een set winnen. Tomas Rousseaux scoorde 8 op 21. Kevin Klinkenberg scoorde in een korte invalsbeurt 1 op 4.  Igor Grobelny verloor met Warszawa eveneens met 3 – 1 tegen Gdansk. Igor werd na een zwakke start, waarin hij 1 op 5 scoorde, gewisseld.

Duitsland

In de kwartfinale van de PO verloren de Netzhoppers van Christophe Achten tweemaal met 3-0 tegen Berlin. Frankfurt, zonder Matthias Valkiers (volgend seizoen bij Haasrode), verloor ook tweemaal tegen Duren. Friedrichshaven van Arno Vandevelde kwalificeerde zich wel voor de halve finalen en won hier de eerste wedstrijd tegen Luneburg met 3-2. Arno speelde twee sets waarin hij 4 op 7 scoorde. Met winst in de tweede match zijn ze als eerste zeker van een finaleplaats.

Bij de vrouwen verloor Jodie Guilliams met Vilsbiburg in de kwartfinale van de PO tweemaal met 3-1 tegen Potsdam.

Griekenland

PAOK van Bram Van den Dries wist uiteindelijk, ondanks zeven nederlagen in veertien wedstrijden, dankzij een veel beter setgemiddelde en ruimschoots meer punten, de vierde plaats uit de brand te slepen in de reguliere competitie. Vermits de punten wel behouden blijven tijdens de play-offs met vier, zal het niet simpel zijn om hoger te eindigen.

Roemenië

Targoviste van Ilka Van de Vyver en Dominika Sobolska won de topper bij Alba Blaj met 2-3 en komt daardoor opnieuw alleen aan de leiding als het ook haar inhaalmatch wint.

Zuid-Korea

Hélène Rousseaux mag terugblikken op een geslaagd jaar in Zuid-Korea. Vermits er per team slechts één buitenlandse speelster toegelaten is, maken immers weinig speelsters het jaar vol. Zij scoorde gemiddeld meer dan 20 punten per wedstrijd en eindigde in de top-5 van de meest efficiënte aanvalsters. Haar team won 11 van de 30 gespeelde wedstrijden en dit hadden er een pak meer kunnen, mocht als Hyundai  Hillstate alle wedstrijden gewonnen hadden, waarin een 2-0 voorsprong werd prijs gegeven.

Nog enkele reacties bij het overlijden van Roger Maes

Zoals reeds eerder gemeld in Volleymagazine is met Roger Maes op 12 maart één van onze beste volleyballers ooit overleden . Vermeldenswaard is zeker dat Roger tot ver over de grenzen bekend was. In 1977 nam hij in Ahoy deel aan de Europese all roundfinale waaraan werd deelgenomen door acht toppers uit verschillende disciplines die moesten wedijveren in verschillende sportieve uitdagingen. De winnaar van deze finale was de Nederlandse veldhockeyer Ties Kruize. Hier volgen nog de reacties van enkele spelers die hem meemaakten in zijn glorieperiode.

Jan De Brandt

Bij mijn debuut in de nationale ploeg in 1978 waren Roger Maes en Jef Mol de spelverdelers. Het was een waar plezier om dit tweetal samen te zien spelen, te kijken hoe ze sparden en samen het spel verdeelden. Roger was een charmante persoon die je als jonge speler in de nationale ploeg beschermde en vertrouwen gaf. Hij is steeds mijn idool gebleven. Zijn commentaren waren steeds “to the point” en doorspekt met humor.

Hugo Huybrechts

In zijn beginperiode was Roger in een 2-4 systeem ondanks zijn 1,80m ook aanvallend een topper. Later in een 1-5 systeem verdiende hij als spelverdeler internationale waardering.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV