Laura, Lise en Sam in Europese finale, Vital en Britt verder, Maaseik baalt

Europese finales voor Sam, Laura, Lise; Vital en Britt gaan verder; Maaseik baalt

Uitstekende prestaties van Belgische volleyers in de diverse Europese bekers. Liefst drie zijn er al zeker van een plaats in de finale van de CEV Cup: Sam Deroo met Dinamo Moskou, Laura Heyrman en Lise Van Hecke met Monza.

In de Champions League zijn ze nog niet in de laatste fase, maar Vital Heynen met Perugia en Britt Herbots met Novara spelen er wel de halve finales.

Er had nog één Belgische ploeg de finale kunnen halen, maar het werd enorm balen voor Greenyard Maaseik, dat op een schitterende wijze met 3-0 won tegen Zenit Sint-Petersburg, maar dan niet kon profiteren van zes matchballen in de ‘golden set’. Of misschien hadden ze de kwalificatie wel laten liggen in Rusland, waar twee keer een opslagmisser aan de basis lag van het 3-1 verlies. “De minst goede ploeg heeft gewonnen, zeker?”, was coach Sammelvuo eerlijk.

Champions League mannen

De verrassing van de heenwedstrijden in de kwartfinale bij de mannen was ongetwijfeld de zware 3-0 nederlaag van Perugia in Modena. De vedetten van de ploeg van Vital Heynen vielen offensief zwaar door de mand. Wilfredo Leon scoorde slechts 10 op 28, Plotnytskyi een desastreuze 5 op 24 en ook middenman  Solé had met 3 op 10  een offday.  Het strafste was nog dat statistisch de receptie bij Perugia beter was dan deze van Modena.  In de terugwedstrijd zette het team van Vital  de scheve situatie recht. Enkel de eerste set kon Modena nog dreigen. De golden set werd vlot met 15-5 gewonnen. 

Minstens even verrassend, zelfs nog straffer, was het feit dat de tweede Italiaanse topploeg Civitanova  in eigen huis met 1-3 verloor tegen Kedzierzyn. Het was hun eerste nederlaag in de laatste vijf ontmoetingen. Rychliki haalde met 13 op 25 zijn normaal rendement maar Juantorena presteerde vrij zwak met 10 op 33. De Champions League-winnaar van vorig jaar moest nu winnen in Polen met 3-0 of 3 -1 en daarna de ‘golden set’. Het eerste objectief werd verwezenlijkt. Het werd 0-3 met setstanden 22-25, 24-26,24-26.  De ‘golden set’ was dus beslissend. Deze ging naar Kedzierzyn met 16-14. Exit Civitanova. 

Zenit Kazan nam een optie op de halve finale door met 1-3 te gaan winnen in Belchatow. Opposite Mikhailov was met 19 op 27 in aanval praktisch niet te stoppen. Ngapeth deed het met 14 op 24 ook vrij aardig. In de terugwedstrijd lag de kwalificatie na drie sets vast. Kazan won uiteindelijk met 3-2 .

Onder impuls van een briljante Nimir Aldelaziz legde Trentino in Berlijn via een 1-3 zege ook al de basis van kwalificatie voor de halve finale. Nimir scoorde 24 op 31 in aanval en lukte ook nog 3 aces. In de terugwedstrijd stond na twee sets, opnieuw onder impuls van Abdelaziz die scoorde tegen 67%, de kwalificatie voor de halve finale vast. 

In de halve finale speelt Kedzierzyn tegen Zenit Kazan en Perugia tegen Trentino.

Champions League vrouwen

Bij de vrouwen deed Novara het uitstekend tijdens de heenwedstrijd. Bij Fenerbahce,  de nummer twee van de Turkse competitie, werd immers met 1-3 gewonnen. Britt Herbots scoorde 15 punten (43%). In de terugwedstrijd won Novara vrij vlot de eerste twee sets en was daardoor zeker van de kwalificatie. De derde set was de concentratie even weg maar de vierde werd dan weer met overmacht gewonnen met Britt als topscoorster: 11p. (42%).

Conegliano had het moeilijker als verwacht bij Scandicci. Het werd een zwaar bevochten 3-2 overwinning. De setstanden spreken duidelijke taal :  25-17, 27-29, 30-28, 23-25 , 15-17.  Conegliano redde in de tiebreak twee matchpunten en veroverde zo haar vijftigste overwinning op rij. Egonu was topscoorster met 38 pt waaronder 7 kill bloks. In de terugwedstrijd werd het dan wel vlot 3-0. Vakifbank verzekerde zich  van de halve finale via tweemaal 3-0 winst tegen Chemic Police . Busto Arsizio was door tweemaal met 3-1 te winnen tegen Eczacibasi de derde Italiaanse ploeg in de halve finale. 

In deze halve finale speelt Conegliano tegen Novara en Vakifbank tegen Arsizio.                  

CEV Cup mannen

Greenyard Maaseik bleek zich tijdens de heenwedstrijd in St.-Petersburg uitstekend hersteld te hebben van de opdoffer tegen Knack Roeselare in de bekerfinale. Na winst van de tweede set leek het er zelf even op dat dezelfde knalprestatie als die van Roeselare tegen Modena mogelijk was. De volgende twee sets gingen echter allebei met 26-24 verloren.

CEV Cup , VC Greenyard MAASEIK vs Zenit SAINT PETERSBURG

Deze knalprestatie kwam er wel in eigen huis. De jonge Mc Cluskey verdeelde secuur, Stahl en Verhees waren niet te stoppen in het midden, Jelte Maan leek wel tien jaar jonger en lukte verschillende aces, Jolan Cox was ongrijpbaar voor het blok, libero Donckers was stabiel in receptie en Martinez wist handig de zwakkere punten uit te buiten. De 3-0 zege (25-23, 25-17, 25-19) was dan ook uiterst verdiend. Een ‘golden set’ moest dus uitsluitsel brengen. Bij 14-10 leek de finale binnen. Zes matchballen waren echter niet voldoende. De ontgoocheling bij 16-18 was dan ook mega groot.

Sam Deroo  kwalificeerde  zich met D. Moskou in de andere halve finale vrij vlot tegen Montpellier. Na thuiswinst met 3-1 volgde een 3-0 zege op verplaatsing. Sam scoorde 18 p. (48%) in de heenmatch en 12p (63%) op verplaatsing.

CEV Cup Vrouwen

Bij de vrouwen won Monza tweemaal vlot met 3-0 tegen  Obrenovac. In de heenwedstrijd  was Laura Heyrman  outstanding met 7 op 11 in aanval en 5 kill bloks. Lise Van Hecke scoorde hier 8 op 16 in aanval. Ook in Obrenovac lieten onze landgenotes zich gelden. Laura scoorde hier 6 op 9 en Lise 9 op 20. 

In de andere halve finale was de heenwedstrijd veel evenwichtiger. Béziers versloeg Galatasaray met 3-2. In de terugwedstrijd verzekerde Galatasaray zich via een 3-0 zege van een plaats in de finale.

Challenge Cup mannen

Na de heenwedstrijd van de halve finale bij de mannen leken de twee teams uit Ankara nog weinig kans te hebben om zich te plaatsen voor de finale. Halkbank verloor in eigen huis immers met 1-3 tegen Allianz Milano en Ziraat Bankasi verloor met 3-0 in Praha. Halkbank moest ook in Italë het meesterschap van Milano herkennen maar Ziraat Bankasi kon zich toch nog kwalificeren voor de finale. Na verlies van de eerste set met 26-28 werden de overige sets gewonnen, de ‘golden set’ met 15-12.

Challenge Cup vrouwen

Bij de vrouwen won Alba Blaj thuis tegen Kaposvar met 3-0 en op verplaatsing met 3-1. Het is voor Alba Blaj de derde finale in vier jaar. In de andere halve finale werd het  duel tussen THY en Yesilyurt uit Istanbul tweemaal met 3-2 gewonnen door Yesilyurt.

Nieuwsjes

  • De Servische opposite Atinasijevic, de laatste maanden ook geen vaste basisspeler meer bij Perugia, verlaat op het einde van het seizoen deze club na acht jaar. Piacenza wordt vernoemd als mogelijke nieuwe club. In Italië circuleert ook hardnekkig het gerucht dat Vital Heynen Perugia zou verlaten op het einde van het seizoen
  • Na de 1-3 nederlaag van Civitanova in eigen huis in de kwartfinale van de CL tegen Kedzierzyn ontsloeg het Italiaanse team zijn trainer-coach De Giorgi. Blengini, de huidige trainer van het Italiaanse nationale mannenteam, wordt de nieuwe trainer. Hij was van 2015 tot 2017 ook reeds actief bij Civitanova, toen nog Lube Macerata.
  • Fakkel Urengoy is klaarblijkelijk het zwarte beest van Dinamo Moskou. Na een eerste verlies in Urengoy volgde nu de twee competitienederlaag van Moskou in eigen huis. Sam Deroo mocht tijdens deze wedstrijd, na zijn blessure, einde van de tweede set invallen. Met 9 op 14 in aanval deed hij het uitstekend maar het volstond niet om een 1-3 nederlaag te vermijden
  • Het  Turkse talent Ebrar Karakurt, geboren op 17/01/2000, 1,96m groot en nu spelend als opposite bij Vakifbank en het Turkse nationale team, zou een contract voor volgend jaar getekend hebben bij Novara. Laura Heyrman verzilvert haar uitstekende prestaties dit seizoen bij Monza en speelt volgend seizoen bij de Turkse topclub Eczacibasi.
  • De finale van de Champions League voor mannen en vrouwen zal dit jaar op 1 mei doorgaan in Verona. De winnaars krijgen elk 500 000 euro, de verliezers 250 000 euro. De verliezende halve finalisten krijgen 125 000 euro.
  • Frankfurt, weliswaar nog altijd zonder de van blessure herstellende Valkiers, won de finale van de Duitse beker tegen de Netzhoppers van Christophe Achten met 3-0 (25-23, 25-21, 25-22). Bij de vrouwen versloeg Schweriner SC Potsdam eveneens met 3-0.

Belgen in buitenlandse competities

Italië

Novara is er niet in geslaagd op de voorlaatste dag van de reguliere competitie Conegliano haar eerste puntenverlies toe te dienen. Het werd zelfs een duidelijke 3-0 nederlaag. Conegliano scoorde aanvallend tegen 53% en topspeelster Egonu tegen 60 %. Novara scoorde tegen 37% en Britt Herbots tegen 41%.  De laatste speeldag volgde een tweede ontgoocheling met 1-3 verlies tegen Arsizio. Conegliano kwam die laatste speeldag bij Chieri van Kaja Grobelna dan wel zeer dicht bij haar eerste puntenverlies. Na winst met 23-25 in set een en drie moesten  in de vierde set twee setballen afgeweerd worden om  uiteindelijk met 29-31 te winnen. Het eindresultaat na afloop van de reguliere competitie was : 1. Conegliano 72 pt  2. Novara  55 pt  3. Monza 51 pt  4. Scandicci 45 pt  5. Chieri 44 pt  6. Arsizio  42 pt. Perugia van Freya Aelbrecht eindigde twaalfde op dertien met 19 pt.

Duitsland

Bij de mannen heeft Duren zijn twintig wedstrijden gespeeld en is met 49pt zeker van de tweede plaats. Friedrichshaven is zeker eerste want behaalde reeds 50 pt na 18 wedstrijden, ondanks de aanwezigheid van slechts acht spelers (o.a. Arno Van de Velde) wegens Corona. Berlin is derde met 43pt, behaald in 19 wedstrijden. Frankfurt van Matthias Valkiers staat zesde met 27 pt in 18 wedstrijden en Netrzhoppers van Christophe Achten zevende met 26 pt in 19 wedstrijden.

Bij de vrouwen staan Stuttgart en Dresdner SC na 18 wedstrijden samen met 45 pt aan de leiding. Schwerin volgt op zeven punten als derde. Vilsbiburg van Jodie Guilliams staat vijfde met 32 pt

Frankrijk

Bij de mannen staat na 21 van de 26 wedstrijden Montpellier met 52 pt aan de leiding, 7 meer als Cannes en 12 meer als Narbonne en Cambrai. Nice van Jelle Ribbens staat samen met Nantes met 14 pt op een twaalfde plaats. Ajaccio staat laatste met 9 pt.

Bij de vrouwen spelen er 15 teams in liga A en bevat de reguliere competitie dus 28 wedstrijden. Na 20 wedstrijden staat Mulhouse met 54 pt aan de leiding. Dit zijn er 4 meer als Béziers. Marcq-en-Baroeul van Karolina Goliat en Aziliz Divoux staat  met evenveel punten als Paris St.-Cloud van Nathalie Lemmens, namelijk 24, op een gedeelde negende plaats. Marcq-en-Baroeul heeft wel drie wedstrijden minder gespeeld en Paris St Cloud één.

Polen

Na 25 van de 26 wedstrijden is Kedzierzyn met 67  pt afgescheiden leider. Hun eerste plaats was reeds lang zeker maar recentelijk werden drie nederlagen geleden omdat alle spelers volop spelgelegenheid kregen. Jastrzebski staat tweede met 53 pt. Verva Warszawa van Igor Grobelny staat vijfde met 45 pt. Suwalki van Tomas Rousseaux volgt op een achtste plaats met 33 pt. Beide spelers zijn regelmatig de beste aanvaller  binnen hun team.

Rusland

Sam Deroo is volledig hersteld van zijn blessure en dat is duidelijk te zien in zijn prestaties. De reguliere competitie bevat 26 wedstrijden en de eerste plaats lijkt Dinamo Moskou nog moeilijk te kunnen ontsnappen. Ziehier de huidige stand met het gespeelde aantal wedstrijden : 1. D. Moskou 23w   60 pt    2. Z. Kazan  25w  51 pt    3. Kemerovo  22w   50 pt      4. St Petersburg  24w    49 pt

Griekenland

Bram Van den Dries heeft met PAOK al tien wedstrijden gespeeld waarvan er vijf gewonnen en vijf verloren werden. Van die verlieswedstrijden waren er wel drie met 3-2. Voorlopig levert dit een vierde plaats op wat nog toegang zou geven tot de play-offs.

Turkije

Bij de vrouwen staat Vakifbank aan de leiding met 7 pt voorsprong op Fenerbahce en 11 pt op Eczacibasi. Dominika Strumilo staat met Sariyer met 34 pt behaald in 30 wedstrijden op een twaalfde plaats

Roemenië

Sinds Targoviste van Ilka Van de Vyver en Dominika Sobolska  begin februari haar eerste nederlaag tegen Lugoj met 3-2 leed, lag de competitie er stil. Zij herneemt nu zaterdag 6 maart. Alba Blaj en Targoviste staan aan de leiding met eenzelfde aantal punten en een identiek setgemiddelde.

Zuid-Korea

De strijd is hard  in de onderste regionen van de competitie waaraan zes teams deelnemen. Hyundai Hillstate van Hélène Rousseaux leek zich na een reeks van drie opeenvolgende overwinningen losgerukt te hebben van de laatste plaats maar 2-3 verlies thuis tegen Daejon gevolgd door een nieuwe overwinning van dit team maakt dat Hillstate na 27 wedstrijden met 10 overwinningen opnieuw laatste staat.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV / Bart Vandenbroucke