Lindemans Aalst wil Europees ticket via Challenge Final 4

Dit weekend gaat de tweede fase van het Belgisch zaalkampioenschap 2020-2021 van start. Acht ploegen zijn na een boeiende reguliere competitie van veertien wedstrijden  opgesplitst in twee groepen. Elke ploeg speelt zes wedstrijden. Regulier kampioen Knack Roeselare, Greenyard Maaseik, Decospan Menen en BDO Haasrode Leuven bekampen elkaar in de Champions Final 4. De inzet: twee tickets voor de titelfinales, de ‘pole position’ in die eindfase en ook de Europese tickets (CL en CEV Cup). Belangrijk: alle ploegen starten opnieuw met nul punten!

Verder treden Lindemans Aalst, Tectum Achel, Caruur Gent en Borgworm aan in de Challenge Final 4. Inzet: een ticket voor de Europese Challenge Cup. Dat Lindemans Aalst, nummer één van vorig seizoen, de top-vier om allerlei redenen niet heeft gehaald, is de grootste verrassing. Eén domper: ook nu is publiek niet toegelaten wegens corona. Positief: veel matchen op tv. Terecht voor de ploegsport met het grootst aantal beoefenaars in Vlaanderen.

CHAMPIONS FINAL 4

VT Knack Roeselare

Liefst in ‘pole position’ naar twaalfde titel

De laatste dagen waren hoogdagen voor de Knackies. Na de reguliere titel pakte de club zijn zesde Belgische beker op rij. Knack viert vijftig jaar sponsorship, voorzitter Francis De Nolf geeft de Liga een nieuw hip elan, teammanager Patrick Callens stopt na dit seizoen. Er zijn veel redenen voor een groot après-covid-feest. Of het team van succescoach Steven Vanmedegael los door de play-offs zal walsen? Kapitein Hendrik Tuerlinckx houdt de boot af.

 “Hola, we worden met een sterk Maaseik geconfronteerd. Met de beker erbij staat het 2-1 voor ons, maar beide kemphanen leven op elkaars lip. De bekerfinale gaf een vertekend beeld. Dat was niet het normale Maaseik. Anderzijds kunnen de verplaatsingen naar de kleinere zalen van Menen – de verrassing van het seizoen als derde – en gevaarlijke outsider BDO Haasrode Leuven een probleem vormen. Je speelt er een heel ander volleybal. Het is allemaal niet zo evident. Zaterdag zal ik al wijzer worden. BDO heeft weinig te verliezen. Zijn ze zwaar gemotiveerd? Krijgen ze vleugels? Ik hoop natuurlijk op een twaalfde landstitel voor Roeselare. Onze laatste kroon dateert van 2017. Ander punt: ik ben einde contract. We zien wel wat het wordt. Natuurlijk wil ik aan de top blijven.”

VC Greenyard Maaseik

Heeft het team het topritme weer te pakken?

De goede Europese prestatie in de halve finale van de CEV Cup in het ijskoude Russische Sint-Petersburg lijkt de Maaslandse clubs nieuwe impulsen te schenken na de slappe prestatie in de Belgische bekerfinale. De uitslag (3-1) en de setstanden in Rusland moeten de burger moed geven. Als adelbrieven kan Greenyard twee opeenvolgense landstitels in 2018 en 2019 voorleggen. Vangt coach Joel Banks zijn titel nummer drie?

“Het is veel te vroeg om daaraan te denken”, lacht general manager Dieter Leenders. “Laat ons eerst de focus leggen op de verplaatsing naar Menen, daaarna op de Europese return (woensdag 3 maart) en de komst van Knack Roeselare. Er wacht ons een zware week. Maar daarvoor spelen we topvolleybal. ‘Rust inbouwen’ wordt de grote kunst. Alleszins wil ik Menen niet onderschatten. Ze kwamen in Maaseik (2-3) winnen. Maar ik leef op goede hoop. Jolan Cox, spelmaker Javad, middenman Mitch Stahl en Jan Martinez verkeren in bloedvorm. Het hele collectief toont momenteel de juiste mentaliteit. Een goed begin in Menen met een driepunter zet ons op weg naar een droomparcours. Maar ik waarschuw voor euforie: jongens, voetjes a.u.b. even op de grond houden.”

Decospan Volley Team Menen

Headcoach Frank Depestele onderhandelt over nieuw contract

“Knack Roeselare en Greenyard Maaseik zijn de topfavorieten. Maar elke wedstrijd moet gespeeld worden”, slaat coach Frank Depestele een open deur in. “Wij spelen altijd met winstambities. Het wordt wel een heel korte competitie. Maar ze zou zeer intens kunnen uitpakken. Spijtig dat het publiek wegens corona nog altijd geweerd wordt uit de zalen. Waarom ik dat benadruk? Omdat wij een echte thuisploeg zijn. Ik tracht zo veel mogelijk de druk weg te houden. We sloegen op Limburgse bodem al hard toe. Misschien doen we dat huzarenstukje zaterdagavond over.

 Ik vrees echter dat de wedstrijd voor onze receptie-hoek Seppe Rotty iets te vroeg komt. Hij is bijna weer fit. Ik verwacht dat hij in de loop van de Final 4 inzetbaar zal zijn na veel brute pech. Eerst liep hij een enkelverzwikking op. Nadien moest hij onder het mes wegens appendicitis. Het gaat almaar beter met hem, hij traint en is bijna weer fit. Ik ben heel benieuwd: Maaseik wil in de eerste match geen steek laten vallen, maar wij ook niet. In elk geval bouwt Decospan Menen aan een ploeg voor volgend jaar. Er zijn al onderhandelingen opgestart. Ik heb goed nieuws: we zijn intussen begonnen met de onderhandelingen voor een nieuw seizoen als headcoach.”

BDO Haasrode Leuven

Geslaagd seizoen extra glans bezorgen

Tevredenheid alom in de rangen van BDO. Weer regulier vierde. Op officiële zekerheid moest het team twee weken wachten. Beetje een lastige periode. De wedstrijd Roeselare-Aalst zou de doorslag geven. Eén set stond bol van de stress en hyper veel nervositeit, maar de Knackies – gedreven om regulier kampioen te worden – deden hun job: 3-0. “Met één match meer gewonnen hesen we ons zo bij de top vier”, lacht BDO-coach Kris Eyckmans.

 “De vierde plaats was ons doel. Die missie is absoluut zeer geslaagd. Ik heb nu met de groep doorgepraat dat we ons mooie seizoen extra glans willen geven. Op dus naar plaats drie, voorbij Menen. Of nog béter. Ik acht mijn team in staat om thuis punten af te snoepen van Roeselare en Maaseik (dat gebeurde al in de laatste interclub tegen Greenyard). Ook tegen Menen zie ik kansen. Het is wel zo dat we moeten beginnen in Roeselare, dat Europees stuntwerk bracht in Modena en de Belgische beker pakte. Onze trip naar ginds is geen cadeau. Ik ken Roeselare als een team, dat de ‘play-off modus’ helemaal in vingers heeft. Ik reken stellig op de bij ons vertrekkende Seppe Baetens. Ik begrijp zijn keuze, wegens zijn emotionele en regionale binding met Lindemans Aalst. Maar hij mag graag een paar keer knallen als afsluiter van zijn knap seizoen. Voorts hebben onze kiné, fysical trainer en osteopaat puik werk geleverd: BDO is klaar om te verrassen.”

Eerste speeldag

Decospan Menen – Greenyard Maaseik (zat 27/2 -19u30)

Knack Roeselare – BDO Haasrode Leuven (zat 27/2 – 20u30)

(andere speeldagen: zie de kalender op volleyscores en clubsites)

Op TV: een pak wedstrijden komen, met dank aan het vernieuwde bestuur van de Liga, op televisie. Dit weekend valt de keuze op Knack Roeselare – BDO Haasrode Leuven. Live te bekijken via Play Sports Telenet, Proximus TV, Sporza livestream of VOO.

CHALLENGE FINAL 4

VC Lindemans Aalst

Snel weer naar de Belgische top

Lindemans wijdde een heel sjiek nieuw clublokaal in (met naam KZ46) – met een ‘Wall of Fame’ – aan de Korte Zoutstraat in Aalst. Een initiatief van manager Alain Cammaert om de herkenbaarheid in de stad te verhogen. Het bestuur pakte ook al uit met een toptransfer: Seppe Baetens – zoon van de betreurde Jo en kind aan huis bij het vroegere Asse-Lennik – komt voor twee seizoenen over van BDO Haasrode Leuven.

“Een eerste stap, want we zullen onze kern fors moeten uitbreiden”, stelt CEO Pascal Debels. “We blijven niet in het verdomhoekje grienen. Dat we PO 1 niet bereikten, was een grote slag. Die evolutie verwachtte niemand. Een groot aantal blessures (Lecat, Oprins e.a.) trok een streep door de rekening. Lecat wordt niet verlengd. Oprins moet revalideren, afwachten dus. Maar we hopen alle pech te overwinnen. De commerciële cel is uitgebreid en lanceert nieuwe ideeën. We zullen zwaarder inzetten op het vlak van ‘community’ en sociale media. We blijven kiezen voor jonge talenten. Die moeten ons op termijn voordelen kunnen bieden. VC Lindemans laadt zich op voor de vijfde plaats. De club is niet van plan te treuzelen en wil zijn stek aan de top snel weer innemen.”

Tectum Achel

Goed gevoel voor de toekomst

“Voor het tweede opeenvolgende seizoen zat het voor ons allemaal een beetje tegen”, zo blikt Etienne Willekens terug. “Vorig jaar haalden we de Champions Final 4. Die werd helaas geschrapt wegens corona. Dit seizoen werden we overrompeld door blessuremiserie. We hadden op dat vlak weinig geluk. Over het bezoek van de blessureduivel kan je nooit tevreden zijn. Dat beest bepaalde onze mindere resultaten. Coach Jan Meertens moest voortdurend schuiven met zijn pionnen: schadelijk voor goed samenspel. We misten ons fanatiek publiek en de inkomsten van de kantine konden we op onze buik schrijven. We raakten na verloop van maanden dan eindelijk blessurevrij.

Maar onze positieve tussenspurt rendeerde niet in een nieuwe Champions Final 4. Zo zit er niks anders op dan de pijlen te richten op de vijfde plaats, één plaatsje lager dan in 2020. Niet wat we gedroomd hadden, maar op zich niet slecht, na alle bagger die dit seizoen heeft gebracht. Tectum heeft er goede hoop op dat de kern samen blijft. Michiel Fransen, Brecht Campforts en set-up Tim Verschueren zijn onze eerste certitudes. Ik heb na een klein rampjaar een goed gevoel voor de Achelse toekomst.”

Caruur Volley Gent

Het blazoen een beetje opfrissen

Kapitein en spelverdeler Tim De Gruyter wil snel af van alle ‘rare’ zaaltoestanden. “De drijvende kracht van onze supporters ontbrak.  En om vele redenen hebben we de verwachtingen niet ingelost. We hadden met corona te kampen. Gent dacht zeker niet aan de achtste stek, maar aan plek vier of vijf. Die vijfde positie is nu ons doel in de ‘play-downs’. Zo frissen we het blazoen een beetje op. We gaan voluit, een daler is er niet.

 In poule 2 lagen we na het reguliere slot enkele weken stil. Die pauze kwam niet ongelegen om de conditie op te schalen, kleine kwaaltjes weg te werken en de automatismen te versterken. Team en staff blikken positief vooruit naar het eerste duel tegen Tectum Achel. We klopten hen midden december met 3-2, maar Achel stond niet op zijn sterkst. Ik heb veel vertrouwen, maar ik blijf voorzichtig. Qua inkomende transfers ligt niets concreets vast. De gesprekken lopen, een aantal van de huidige spelers ligt wel onder contract. Het loopt wel los voor Caruur Gent. De club wil op langere termijn een vaste waarde worden in hoogste afdeling. Ik heb één wens: dat we volgend seizoen weer kunnen aantreden in volle en kolkende sporthallen”, besluit De Gruyter.

VBC Borgworm

We maken er het beste van

De Luikenaars finishten regulier op de achtste plaats. “Op zich best verklaarbaar”, vertelt headcoach Sacha Koulberg. “De club werkt met het laagste budget van de Liga A. Chapeau voor het bestuur, dat er toch in slaagt, de nodige fondsen te vinden. Maar het mocht wat méér zijn. Ik heb bijgetekend, hoor. Omdat ik tevreden ben over de geleverde inspanningen. Die waren sportief allemaal goed bedoeld. Zo slecht speelden we niet en ik houd van de vechtersmentaliteit die in de ploeg schuilt. Alleen in ‘moneytime’ haperden we te vaak en kraakten we in heel veel sets met slechts twee puntjes verschil.

 In de Challenge Final 4 hoop ik op enkele stevige prestaties. Helaas, dat wordt lastig. Onze sterke Nederlandse middenman Rutger Zoodsma is terug naar huis, naar Sneek in Friesland, omdat een gebroken pink na vijf weken niet wilde herstellen. Hij moet dus onder het mes, zijn seizoen is voorbij. Ik zal Zuidberg of Luca Lallemand centraal in stelling moeten brengen. Of we bij Lindemans Aalst iets kunnen rapen? Misschien wel, ook de Ajuinen moeten het rooien met een uitgedunde kern. We zijn het natuurlijk niet gewoon om veel matchen te winnen (lacht). Die knop zou ik graag willen omdraaien.”

Eerste speeldag

Caruur Gent – Tectum Achel (zat 27/2 – 20u30)

VC Lindemans Aalst – Borgworm (zon 28/2 – 18u00)

(andere speeldagen: zie o.a. site van volleyscores en clubsites)

Op TV: ook in deze groep is ‘live’ televisie gepland. Bepaalde wedstrijden zijn te bekijken op het Youtube kanaal en de Facebookpagina van de EuroMillions Volley League. Dit weekend valt de keuze op VC Lindemans Aalst tegen Borgworm.

Tekst: Leo Peeters

Fotos’: Bart Vandenbroucke