Eddy Evens: “Maaseikcoach Banks heeft de klasse van Kristiansson en Heynen”

Voor bekerfinalist Greenyard Maaseik is technisch directeur Eddy Evens (63) de geknipte man om de kansen van zijn club toe te lichten in de zoveelste ‘classico’ tegen regerend bekerhouder Knack Roeselare. Hij blikt terug op de talrijke successen in het verleden, hij wikt en weegt de eeuwige rivaal Knack en hij formuleert bedenkingen bij de coronapandemie.

Eddy Evens hoopt bovendien op genoeg veerkracht bij de clubs, ‘post corona’ in de nieuwe Liga. Op langere termijn verwacht hij als positief denker een nieuwe glorieperiode voor het Belgische topvolleybal. Federatie en Liga slaan de handen eensgezind in elkaar. In een open mindset en vanuit een constructieve geest. Alle clubvoorzitters zijn enthousiast over de nieuwe dynamiek.

De bekerfinales van zondag spelen zich af in zeer speciale omstandigheden. Voor de afgelopen edities daagden tien- tot veertienduizend toeschouwers op in het Sportpaleis. Op-en-top een enorme promotie voor het volleybal. Er hing de sfeer van één grote happening rond de wedstrijden. Zondag blijft het wellicht akelig stil op de tribunes van de Lotto Arena, waar geen publiek is toegelaten. Het Sportpaleis zit nog dicht wegens COVID-19 en was niet beschikbaar.

Hoe kijk jij aan tegen die ongeziene situatie?

Eddy Evens: “Het is al het hele seizoen zo: geen publiek. Dat is heel jammer. Maar ik denk dat de spelers zich al een beetje hebben aangepast. Ja, de echte topsporter moet in zo’n bekerclash vol uit de pijp komen. In alle sporten moet je je ook zonder toeschouwers kunnen opladen. De emotie swingt voor de beker zeker de pan uit. Die emotie zag ik ook bij de laatste verliezende match van Lindemans Aalst bij Knack Roeselare. Aalst heeft tijdens het seizoen te veel met puntjes gemorst. Ze reageerden te laat om de vierde plaats aan Haasrode Leuven te ontfutselen. De verliezer van zondag zal met minstens evenveel ontgoocheling geconfronteerd worden.”

Zo’n bekerfinale voorbereiden… hoe gaat dat in zijn werk?

“Je moet niets speciaals doen, tenzij de druk laag houden. Maaseik kiest in geen geval – zo was het vroeger – voor een afzondering op hotel in Antwerpen. Te gevaarlijk voor een veilige bubbel. Door corona is een heel aparte situatie ontstaan. Maar topsporters zijn veel gewend. Ze leven op een strikt afgemeten ritme, ze kunnen mentaal tegen een stootje. Het gaat in de beker niet helemaal over individueel talent. Dat is bij beide ploegen sterk aanwezig. Het gaat er meer om welke club als ‘team’ zal opstaan. Je moet op pakweg tweeënhalf uur als groep technisch, tactisch, fysiek en mentaal tot het uiterste kunnen gaan.”

Greenyard Maaseik is recordbekerhouder (14 x) in België. Jij won er daar twee van?

“Ja, in 1986 onder leiding van coach Jos Klaps. Hij zorgde voor een sterke analyse en de juiste tactiek. Dat was de kracht van Jos. Vijf jaar later pakten we winst met de Nederlander Bert Goedkoop. Die legde andere accenten: veel fysiek en nog meer mentale ‘dash’. Hij wist ons zo naar een heel hoog niveau te voeren.”

Ondertussen is er veel water naar zee gelopen? Het valt op dat de Belgische bekers zich voor Maaseik opstapelden in de periode van het trio Kristiansson, Bollen en Haldorsson met zeven bekers tussen 1997 en 2004. En in de fase met Vital Heynen, Erik Verstraten en Brecht Van Kerckhove. Dat trio won eerst vier keer (2007-2010) en versierde zijn vijfde cup in 2012… de laatste beker voor Maaseik.

“Trainers als Kristiansson en Heynen zijn een unicum in de wereld. Ik herinner me dat ik drie maanden aan de telefoon heb gehangen, voor ik met Kristiansson (hij ging Treviso verlaten) een afspraak te pakken had. Ik ben toen met Mathi Raedschelders naar Stockholm gevlogen om de man finaal te overtuigen. Hij hapte toe, omdat hij in Maaseik de kans kreeg om met x-aantal Belgische jonge internationals te werken. Hij heeft de club geprofessionaliseerd. Anderzijds is Heynen de leerling van de Zweed. Ook even maniakaal met het vak bezig. Allebei werden en worden ze ook graag uitgedaagd. Anders is het voor die twee niet goed genoeg. Na hen is er een terugval gekomen. En zwaaide Knack Roeselare de bekerplak. Maar onze ‘revival’ lijkt me ingezet: we pakten met Joel Banks twee opeenvolgende Belgische titels in 2018 en 2019. Mijn gevoel zegt dat Banks, met zijn fenomenale werkkracht, het niveau van Kristiansson en Heynen langzaam maar zeker benadert.”

In de beker is inderdaad Knack Roeselare de laatste jaren zeer dominant. Met dertien stuks in de kast en ongeslagen sinds 2016. Voor de West-Vlamingen volgt zondag hun zesde bekerfinale op een rij. Is Maaseik klaar om weerwerk te bieden?

“Ja, het wordt een duel tussen twee topteams op het scherp van de snee. Ik tip op CL-niveau. Geen van de twee finalisten zal de ander zo maar wegspelen, dat geloof ik niet. Bij Knack Roeselare was er opvallend weinig spelersverloop. Alleen Huhmann en D’Hulst kwamen erbij en de posities zijn er dubbel bezet. Maar wij hebben evenzeer een uitgebalanceerde kern. Beide tenoren beschikken zo over tal van mogelijkheden. In zo’n finale zijn er overigens geen excuses te verzinnen. Het is erop of eronder. In de Europese competitie houd je altijd een return achter de hand. Maar in de bekerfinale telt ‘hét momentum van de dag’. Het is een prestigeslag van één dag op leven en dood.”

Iets anders: Raymond Cretskens is de nieuwe voorzitter. Mathi Raedschelders zette een stap terug. Maar hij blijft zetelen in de Raad van Bestuur. Zelf ben je ook teruggekeerd in de club?

“Mathi steunt op geweldig veel ervaring, dat is altijd mooi meegenomen. Ik schat Raymond Cretskens zeer hoog in. Hij heeft zoals Mathi de gave om zich uitstekend te omringen. Hij hanteert normen en waarden en hij beschikt over veel gedrevenheid. Raymond weet perfect wat hij wil. Het is een man met heel veel ambitie. Zelf ben ik na een onderbreking van drie jaar teruggekeerd. Mijn druk beroepsleven liet het even niet meer toe. Maar de sport heeft mij zo veel gegeven, dat ik de vraag van Raymond Cretskens en Jos Theybers – na het vertrek van mijn voorganger Wout Wijsmans – moeilijk kon weigeren. Ik was trouwens al technisch directeur in de jaren negentig. Ik ben de eindverantwoordelijke voor het sportieve luik. Ik werk heel veel samen met coach Joel Banks en general manager Dieter Leenders. Joel stelt bijv. de nieuwe kern samen, Dieter controleert de budgetten en stelt contracten op, ik trek daarmee naar de Raad van Bestuur, waar ik het beleid en de visie mee uitstippel.”

Hoe zie je het volleybal evolueren na corona. Je bent ook voorstander van een stevige samenwerking tussen de federatie en het vernieuwde bestuur van de Liga.

“Ik vrees dat clubs wel even moeten zoeken naar nieuwe consistentie. Veel factoren spelen een rol. Maar clubbesturen hebben ook in deze barre tijden veel veerkracht. Ik geloof zeer sterk in de nieuwe Liga. Er komt een totaal ander concept. De Liga gaat onder leiding van Francis De Nolf absoluut de juiste dingen doen. Met méér tv-covering, zodat het topvolley vooruitgang boekt. Er zijn diverse werkgroepen opgericht, waar je aan tafel wordt gevraagd op basis van jouw competentie. Ik zal inhoudelijk en sportief graag meedenken. Bijvoorbeeld over een BeNeLiga. Of over een competitie tegen Franse en Duitse topteams. Men moet uit zijn comfortzone durven gaan en nieuwe opties in de breedte uitspitten.”

Je wil meer strijd in de Liga, meer gelijkwaardigheid tussen de clubs. Jong talent moet ook langer in eigen land blijven. Je roept op tot meer jeugdopleiding.

“Zeker. Ik pak graag uit met een boutade. In het bedrijfsleven wil je zo weinig concurrentie. In de sport kan de concurrentie niet groot genoeg zijn. We hebben elke club nodig. Ook aan jeugdopleiding moet specifiek hard gewerkt worden. Haasrode, Maaseik, Zoersel, Noorderkempen, Lizards Lubbeek en wie nog zijn op dat vlak inspirerende voorbeelden. Hun knowhow moet verspreid worden, want jeugdopleiding heeft een zeer brede aanpak nodig. Ook vind ik dat onze jonge talenten te snel naar het buitenland trekken? Ze komen soms vrij vlug met hangende pootjes terug. Ik zag dat jonge talent liever veel langer in eigen land gedijen.”

Er komen zeer drukke tijden aan: Maaseik vertrekt maandag, meteen na de bekerfinale, naar Sint-Petersburg (Rus) voor de halve finale van de CEV Cup. Dan volgen de play-offs: dat wordt zwaar.

“Ik wil niemand horen zeuren over de drukke kalender. Net voor zo’n opvolging van topmatchen heb je uiteindelijk getraind en je afgepeigerd. Ik wilde zelf altijd op hoog niveau spelen. In principe hoeft geen enkele speler gemotiveerd te worden voor zo’n tros heerlijke clashes. Ja, het is elke week ‘moneytime’. Europees krijgen we bovendien live televisie: heen woensdag 24 februari zendt Canvas het duel in Sint-Petersburg uit, de return in Maaseik komt op Ketnet. Goed voor het publiek. Kansen ook voor alle spelers om te schitteren.”

Maaseik kwam traag in vorm, maar het team is nu wel degelijk in ‘optima forma’.

“Ik zie een zeer positieve evolutie in de Maaseikse rangen. Je mag niet vergeten dat de ploeg door corona zeven weken verloor in de voorbereiding. Zo waren we met onze totaal nieuwe kern niet op tijd klaar voor de voorronde van de Champions League. Niemand kon na de stop van alle competities naar de nationale ploeg. Zo liepen we een conditionele achterstand op. Maar de knop werd fors omgedraaid in de CEV Cup. Die laatste matchen in de achtste en kwartfinale tegen SK Ankara en Las Palmas op Gran Canaria gaven de groepsdynamiek een fikse ‘boost’.”

Er is voorlopig nauwelijks enige beweging op de transfermarkt?

“Klopt. Ik ben benieuwd of de O.S. in Tokio in dit speciaal jaar normaal zullen doorgaan en welke gevolgen dat mondiale event zal hebben op de transfermarkt. Die komt veel later dan anders op gang. Niemand weet wat de toekomst brengt, daar zit het probleem. Spelers zullen beslist voor meer zekerheid kiezen. Anderzijds zullen clubs erg lang wachten om iemand vast te leggen. Ik vermoed ook dat de vraagprijzen de trend van afgelopen seizoen (een flink stuk verlaagd, nvdr.) verder zullen volgen. De tering wordt nog meer naar de nering gezet.”

***

Bekerwinnaars in het verleden

Maaseik (14x), Roeselare (13), Rembert Torhout (6), Ibis Kortrijk (5), Lennik (4), Rebels Lier (2), Brabo Antwerpen, Turnhout, ASUB Brussel, Red Star Leuven, Hörmann Genk, Kruikenburg Ternat, VT IJsboerke Herentals, Trudo Zonhoven en Topvolley Antwerpen (allen 1).

Timing van de finales (live op televisie)

13u45 Knack Roeselare-Greenyard Maaseik (mannen)

17u00 Oudegem-Asterix Avo Beveren (vrouwen)

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke en Leo Peeters