Wat anderen denken over Kris Vansnick en Fien Callens, coaches van de bekerfinalisten

Fien Callens (VC Oudegem) en Kris Vansnick (Asterix Avo Beveren) zijn zondag de sportieve architecten die allebei heel dicht bij hun eerste bekerwinst als hoofdtrainer staan. Als speelster (Fien) en als assistent-coach (Kris) mochten ze al met de gouden medaille en met de Belgische beker pronken. Als T1 nog niet. Beide trainers hebben een eigen weg naar de top gevonden. In de Lotto Arena kunnen ze een eerste mijlpaal toevoegen aan hun coachescarrière.

Volleybalmagazine sprak met een paar mensen die van heel dichtbij het traject van Kris en Fien gevolgd hebben.

Gert Vande Broek (trainer-coach Yellow Tigers, technisch directeur Asterix Avo)

“Met Kris Vansnick werk ik reeds meer dan tien jaar samen. Eerst begon hij als scouter van de nationale vrouwenploeg met Jan De Brandt als hoofdcoach. Toen ik met de Yellow Tigers startte, heb ik hem opgenomen in mijn team. Van scouter evolueerde Kris naar T2. Wij werken vanaf 2011-2012 samen bij Asterix Kieldrecht en ondertussen is hij nu het tweede jaar T1 bij Asterix Avo Beveren.

Toen Kris heel die tijd mijn assistent was, heb ik ondervonden dat hij een ontzettend harde werker is. Uren spendeert hij aan het ontleden van de teams. Zijn loyaliteit is ontzettend groot en hij is – wat ondersteuning betreft – een zeer belangrijke schakel voor mij. Kris heeft een prachtige progressie gemaakt. Hij kreeg steeds meer verantwoordelijkheid en van scouter is hij opgeklommen tot een trainer die niet achter mij, maar naast mij stond. Hij nam, samen met Raf Vekemans, meer en meer trainingen over en het was dan ook logisch dat hij de nieuwe T1 van Asterix Avo werd. Dat doet hij nu reeds twee jaar en het loopt bijzonder goed.

Kris heeft mij een decennium lang ondersteund. Nu zijn de rollen omgekeerd. Nu ondersteun ik hem als sportief directeur van Asterix Avo. We bellen dagelijks, werkelijk zonder een dag over te slaan. We hebben momenteel veel meer overlegmomenten dan vroeger, toen ik nog hoofdtrainer was. Ik tracht hem zo veel mogelijk bij te staan. Hij kan zich enorm verdiepen in het volleybalspel. Nu ik alles meer vanop een afstand bekijk, kan ik hem daarbij helpen. De samenwerking verloopt al jarenlang uitstekend.”

“Fien Callens was studente bij onze faculteit in Leuven. Zij heeft ook de Topsportschool gedaan in Vilvoorde. Zij vroeg al snel of ze af en toe mocht meetrainen bij onze club in Kieldrecht. Ze wou niet alleen als speelster beter worden, maar ik merkte toen reeds dat er een grote interesse voor het trainersvak ontstond. Die groeidynamiek om het als coach waar te maken was vrij snel aanwezig. Haar laatste jaar als actieve volleybalster beleefde Fien bij Asterix Avo. Ik herinner mij dat zij bij de time-outs snel naar ons spurtte om mee te luisteren wat er allemaal verteld werd. Toen was ze reeds als toekomstige trainer-coach bezig.

Zij was actief als trainster van de talenten in Vilvoorde. Zij is zeer geïnteresseerd in alle aspecten van het volleybal. Fien Callens heeft een ander parcours afgelegd tegenover Kris Vansnick. Via de Volleybalschool en de opleiding in Leuven heeft Fien eerst het theoretisch verhaal gevolgd en dat later in de praktijk omgezet. Kris was meteen actief met de praktische trainingen betrokken. Ik denk dat Kris iets emotioneler is. Maar ze hebben alle twee een duidelijk plan. Zij zijn er beiden dan ook meer dan dertig uur per week mee bezig. Dat is pure passie. Dat maakt van hen toppers.”

Gerdi De Kimpe (voorzitster VC Oudegem):

“Fien Callens is dit volleybaljaar aan het tweede seizoen bezig als trainer-coach van ons A-team. Zij heeft vroeger vier jaar bij ons gespeeld, met Sacha Koulberg als sportieve leider. Zij is bij VC Oudegem gestopt omdat de trainingstijden in onze club en in de volleybalschool van Vilvoorde niet combineerbaar bleken. Zij is toen naar Hermes Oostende gegaan omdat ze daar de toelating kreeg om minder te trainen. Tussendoor trainde Fien onze B-ploeg, dat werd later overgenomen door Dries Koekelkoren. De band tussen Fien en Dries met Oudegem is altijd blijven bestaan. We hebben altijd gezegd: wanneer Sacha Koulberg met pensioen gaat, dan denken we eerst aan Fien Callens om de taak van hoofdtrainer over te nemen. En zo is het allemaal gegroeid.”

“VC Oudegem is de laatste jaren fel verjongd. In dat opzicht past Fien Callens perfect in onze visie. Net zoals bij Asterix Avo wil onze club ook jonge talenten een uitgebreide opleiding geven en een vervolg aanbieden na de jarenlange trainingsarbeid in de Topsportschool. We offreren daarom veel trainingsuren, de speelsters vallen niet terug na hun opleiding in Vilvoorde. En met deze topsportfilosofie is Fien Callens de ideale schakel.

Als trainster demonstreert zij een heel enthousiaste manier van werken. Ze heeft een enorme gedrevenheid, erg professioneel. Streng maar rechtvaardig. Ze gaat bovendien mee in de leefwereld van haar jonge speelsters. Ze weet veel, ze is bezorgd voor elke persoon in de ploeg en haar mentale begeleiding gaat veel verder dan uitsluitend, pure volleybaltrainingen. Ze werkt aan het totaalbeeld. Hoe staat het team in het leven, ook buiten het volleybal. Het valt mij op dat de speelsters steeds bij haar terecht kunnen en dat is bewonderenswaardig. Fien is erg fanatiek als hoofdcoach en haar man Dries Koekelkoren zorgt voor het evenwicht als assistent. Hij is – omwille van de coronacrisis minder op pad als professioneel beachvolleyballer – daardoor meer bij het team betrokken, dan aanvankelijk gepland was. Maar dat is ideaal. Dries is de rustbrenger en die combinatie werkt perfect voor deze groep.

VC Oudegem bouwt de mooie prestaties tijdens dit seizoen op. We hebben al heel wat vijfsetters achter de rug. Wanneer ik een voorspelling mag doen voor de bekerfinale, dan mag het van mij gerust opnieuw na een tiebreak eindigen. Die traditie hebben we nu toch al opgebouwd. Maar dan moet de uitslag op het einde toch liefst in ons voordeel eindigen.”

Jan Bens (voorzitter Asterix Avo Beveren):

“Kris Vansnick is voor de volle honderd procent een volleybaldier. Hij gaat er volledig voor, de passie druipt eraf. Ik ben steeds verbaasd dat hij iedereen – maar dan ook alle volleybalsters – kent. Zowel nationaal als internationaal. Vanaf jeugd tot senior. Vraag hem wie de tweede spelverdeelster van Korea is, en hij zegt meteen de naam plus welke wedstrijden zij mocht spelen of invallen. Zijn kennis is fenomenaal, tot in de details.

Na een wedstrijd zit de coaching-staff soms te bespreken dat de handen van de blokkering vijf centimeter meer naar links of naar rechts hadden moeten komen. Dan moet ik helaas afhaken, maar dat bewijst ook de hartstochtelijke passie van Kris als toptrainer.

Wat ik de laatste tijd bij Kris Vansnick gezien heb, is de variatie binnen het team. Hij is steeds bezig met oplossingen. Weg van het stereotiepe: creatief omgaan met klassieke opstellingen, met speelsters op verschillende posities. Ik denk dat de coaches aan de overkant het daardoor erg moeilijk hebben. Met welk strategisch plan zal Asterix Avo deze week uitpakken, want het is blijkbaar telkens anders. De motivatie overbrengen en heel dat proces begeleiden, dat doen onze coaches beter dan in sommige bedrijven.

Kris is sterk om zijn passie en emotie te combineren met een erg degelijke onderbouw en de nodige ratio. De groep evolueert dankzij die aanpak. Het duurt minstens twee, drie jaar vooraleer een speelster gevormd is, vertelde Kris me onlangs. We weten dat de jeugd tegenwoordig ongeduldig is. Maar Kris slaagt erin om de gretigheid in de groep aan te wakkeren en hij verstaat de kunst om iedereen gemotiveerd te houden. Dat alle speelsters inzetbaar zijn, is een enorme meerwaarde voor ons team. Het kunnen switchen in verschillende posities op het veld en telkens met andere taken moeten volleyballen, is niet vanzelfsprekend, denk ik. Ook dat is een verdienste waaraan Kris Vansnick en de mensen rondom hem toch hard aan gewerkt hebben.

Ook Asterix-voorzitter Jan Bens denkt aan een vijfsetter tijdens de bekerfinale van zondag. “Ik refereer naar de competitiewedstrijd tussen Asterix Avo en VC Oudegem. Die confrontatie eindigde toen met een tiebreak en een bloedstollende 16-14 in de laatste set. Dat is het overduidelijk bewijs dat beide ploegen elkaar waard zijn. En als supporter en voorzitter hoop ik dat de winst deze keer ook naar ons team gaat. En dan zullen we dat maar stilletjes thuis vieren, zeker?”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke