Knack Roeselare zorgt voor sensatie in Champions League

De deelnemers aan de kwartfinales van de Champions League zijn gekend. Zowel bij de mannen als de vrouwen waren er vijf poules van vier ploegen die twee toernooien speelden. De eerste van elke poule en de drie beste tweedes kwalificeerden zich voor de kwartfinale.

 • Bij de mannen plaatste Kedzierzyn zich als eerste. Zij bleef ook ongeslagen en verloor alleen een puntje tegen Belchatow dat zich door tweemaal te winnen tegen Fenerbahce en Aalst  ook wist te plaatsen voor de kwartfinale. Aalst, dat tijdens het eerste toernooi  Fenerbahce aan de rand van de nederlaag bracht, kreeg in het tweede toernooi geen schijn van kans tegen de Turken. Tegen de Poolse toppers won Aalst wel telkens een set.
 • In Modena zorgde  Knack Roeselare op de laatste speeldag van het tweede toernooi voor sensatie. Nadat het Modena in België reeds op de rand van de nederlaag bracht, kreeg de thuisploeg nu een opdoffer van formaat te verwerken. Onder impuls van een schitterend   middencompartiment Coolman, Fasteland en een briljante Mathijs Desmet die 18 op 26 scoorde in aanval kreeg de thuisploeg een 3-0 pandoering om de oren. Plots leek de eerste plaats in de poule ver weg. Om door te stoten moest Warszawa nu verliezen tegen Kemerovo. We kregen hier een thriller van formaat. Bij een 2-2 stand bleek Warszawa zelfs aan 9 punten voldoende te hebben voor een eerste plaats. Yvan Zaytsev, voormalig speler van Modena, ontbond bij Kemerovo echter zijn duivels en beperkte de Polen tot 5 punten waardoor Modena toch mocht doorstoten naar de kwartfinales en het team van Igor Grobelny als vierde beste tweede uitgeschakeld was: quotiënt 1,0596 voor Modena, 1,0534 voor Warschau.

 • De top twee in elke poule zag  er als volgt uit : Poule A: 1. Kedzierzyn 17 pt  2. Belchatow 13 pt.  Poule B : 1. Perugia 15 pt  2. Civitanova 15 pt.  Poule C : 1. Kazan 18 pt  2. Berlin 12 pt. Poule D : 1. Modena 12 pt  2. Warszawa 12 pt. Poule E : 1. Trentino 17 pt   2. Novosibirsk 7pt.
 • Bij de vrouwen kon Conegliano zich als eerste plaatsen voor deze kwartfinale. In het tweede toernooi kon enkel Fenerbahce even dreigen en een set winnen. Paola Egonu was opnieuw outstanding. Zo scoorde zij in een eerste set elf punten tegen 73%. Fenerbahce dat tweemaal won tegen Kamnik en Nantes gaat ook door naar de volgende ronde.
 • In de andere poules was de heerschappij van de Italiaanse en Turkse ploegen overduidelijk. Na afloop van de zes wedstrijden zag de top twee in de andere poules er als volgt uit : Poule A : 1. Scandicci 12 pt   2. Busto Arsizio 11 pt; Poule C: 1. Vakifbank 18 pt  2. Lodz 11pt. Poule D : 1. Eczacibasi 16 pt  2. D. Moskou 9pt. Poule E : 1. Novara 17 pt   2. Chemic Police  13 pt. Het setgemiddelde van Busto Arsizio was beter als dat van Lodz. We kregen in de kwartfinales dus vier Italiaanse, drie Turkse en een Poolse ploeg.
 • Bij de mannen kwamen volgende kwartfinales uit de bus:  Belchatow – Zenit Kazan,  Civitanova – Kedzierzyn,  Trentino – Berlin en  Modena – Perugia.
 • Bij de vrouwen kregen we deze kwartfinales : Fenerbahce – Novara,  Scandicci – Conegliano,  Chemic Police – Vakifbank en  Busto Arsizio – Eczacibasi.

Geen beker voor Vital

Met Modena, Civitanova, Perugia en Trentino was de Final Four voor de beker in Bologna de absolute top of the bill. Dat Civitanova in de halve finale vrij vlot zou winnen van Modena werd min of meer als normaal ervaren, maar voor de ontmoeting tussen Trentino, reeds drie maanden ongeslagen, en Perugia werd een spetterend vuurwerk verwacht. Dit was niet gerekend op een supergemotiveerde Wilfredo Leon. Met 15 op 21 in aanval, 8 aces en 3 kill bloks was hij werkelijk outstanding. Nimir Abdel-Aziz, de laatste maanden in de statistieken bijna altijd de betere, was slechts zijn schaduw met alleen 6 op 13 in aanval. Trentino kreeg dan ook geen schijn van kans. Civitanova en Perugia speelden dus de finale. Ook nu moest Perugia, de ploeg van coach Vital Heynen in Civitanova  zijn meerdere erkennen. Het gewezen Cubaanse drietal Osmany Juantorena, Robertlandy Simon, Youandy Leal uitstekend gesteund door Kamil Rychliki (13/22 in aanval ) en schitterend aangespeeld door De Cecco was duidelijk sterker dan Perugia waar Travica te veel zijn heil zocht bij Wilfredo Leon.  Het werd 3-1 (15-17, 18-25, 25-17,25-17). Simon, die 8 kill bloks lukte werd uitgeroepen tot MVP. Het was de vierde opeenvolgende maal dat Civitanova Perugia versloeg in de finale van de beker.

Onze Belgen in het buitenland

Italië

 • Bij de vrouwen bezat Conegliano na 21 wedstrijden nog altijd het maximum van de punten. Novara van Britt Herbots volgt op de tweede plaats met 49 pt behaald in 20 wedstrijden. Derde is Monza van Lise Van Hecke en Laura Heyrman met 42 pt in 19 wedstrijden. Toch wel even vermelden dat Monza  met 0-3 ging winnen in Novara. Britt Herbots werd volledig aan banden gelegd en scoorde in aanval slechts 5 op 20. Bij Monza deden Lise Van Hecke en Laura Heyrman het wel uitstekend. Lise  werd met 12 gescoorde punten zelfs uitgeroepen tot MVP, iets wat opnieuw gebeurde na de volgende wedstrijd tegen Casalmaggiore.

 • Kaja Grobelna staat met Chieri op een vierde plaats met 37 pt behaald in 19 wedstrijden, Celine Van Gestel staat met Firenze op een negende plaats met 20 pt in 20 wedstrrijden en Freya Aelbrecht staat met Perugia twaalfde en voorlaatste met 12 pt in 18 wedstrijden.
 • Bij de mannen kregen we drie dagen na de bekerfinale in Civitanova de revanche, die tevens beslissend was voor de eerste plaats in de reguliere competitie. Civitanova moest thuis met minstens 3-1 winnen  om eerste te eindigen in deze competitie Het team van Vital kwam  2-1 achter maar de volgende twee sets gingen naar Perugia. De tiebreak werd met 14-16 gewonnen. Wilfredo Leon was topscorer met 29 pt. Beide ploegen telden nu drie verlieswedstrijden maar Perugia was met 4 pt meer  zeker van de eerste plaats. De laatste competitiedag was dan ook niet meer belangrijk en werd door beide teams verloren.
 • Trentino was duidelijk nog niet hersteld van de zware rammeling in de halve finale tegen Perugia. Bij het nummer acht Milaan werd na een reeks van 11 overwinningen  opnieuw verloren en nog wel met 3-0. Abdel-Aziz kon deze maal het verschil niet maken. In aanval scoorde hij 14 op 32. Hij lukte wel nog 4 aces.

Frankrijk

 • Bij de mannen staat na 18 wedstrijden Montpellier met 40 pt aan de leiding gevolgd door Cannes en Tours met 38 pt. Nice van Jelle Ribbens staat op een tiende plaats met 12 pt.
 • Bij de vrouwen staat na 15 wedstrijden Mulhouse met 40 pt aan de leiding gevolgd door Beziers met 39 pt. Paris St.-Cloud van Nathalie Lemmens staat achtste met 22 pt en Marcq-en-Baroeul  van Karolina Goliat en Aziliz Divoux staat tiende met 21 pt.

Duitsland

 • Bij de mannen staat Friedrichshaven van Arno Vandevelde met slechts 1 nederlaag in 16 wedstrijden duidelijk aan de leiding. Duren en Berlin volgen op afstand met elk vier nederlagen; Frankfurt, waar een geblesseerde Valkiers nog altijd niet aan spelen toekomt, volgt op plaats vijf met 25 pt in 16 wedstrijden. Netzhoppers van Christophe Achten staat negende met 20 pt.
 • Bij de vrouwen hebben Dresdner SC en Allianz Stuttgart beide tweemaal verloren. Vilsbiburg van Jodie Guilliams staat voorlopig vierde maar heeft wel al zeven maal verloren in zestien wedstrijden.

Polen

Kedzierzyn kende een duidelijke terugval met twee nederlagen op rij maar staat met 60 pt in 22 wedstrijden nog altijd met een ruime voorsprong aan de leiding. Verva Warszawa, bij wie Igor Grobelny reeds driemaal uitgeroepen werd tot MVP, staat met 42 pt in 23 wedstrijden op een vierde plaats. Suwalki van Tomas Rousseaux en Kevin Klinkenberg staat tiende met 27 pt. Tomas was de laatste wedstrijden bijna systematisch topscorer van zijn team.

Griekenland

Sinds 17 januari is de competitie hervat in Griekenland a rato van twee wedstrijden per week. Na een 2-3 nederlaag tegen Syros waarin Bram Van den Dries 39 op 75 scoorde gevolgd door een 3-0 nederlaag tegen Panathinaikos waarin Bram 20 op 39 scoorde, heeft PAOK de spelverdeler en een receptie-hoek vervangen en tevens een nieuwe Griekse middenspeler aangetrokken.

Rusland

Dinamo Moskou leed nog maar één nederlaag en staat los op kop in de Russische competitie. Kemerovo is de naaste achtervolger met 4 nederlagen. Verderop volgen Zenit Kazan en Zenit St.-Petersburg met 7 nederlagen. Sam Deroo is niet  van pech gespaard gebleven. Na zijn enkelblessure begin december kwam hij tijdens de opwarming in de match tegen Kemerovo bij een opslag op een bal terecht met opnieuw een blessure aan diezelfde enkel tot gevolg. Ondertussen is hij wel opnieuw beschikbaar.

Roemenië

Na afloop van de heenronde op 15 december werd de competitie hervat op 22 januari. Targoviste van Ilka Van de Vyver en Dominika Sobolska won haar eerste twee wedstrijden maar verloor dan toch wel verrassend met 3-2 bij het zesde geplaatste Lugoj.  Alba Blaj en Targoviste staan nu samen aan de leiding met eenzelfde aantal punten en identiek setgemiddelde.

Turkije

Bij de vrouwen spelen 16 teams in de hoogste afdeling. Iedereen speelde al 26 wedstrijden en sommige 27. Vakifbank staat aan de leiding voor Fenerbahce en Eczacibasi. Sariyer, het team van Dominka Strumilo, staat op een twaalfde plaats.

Zuid-Korea

Na  24 wedstrijden staat  Hyundai Hillstate in een competitie met zes teams met 8 zeges en 23 pt op de laatste plaats. Hungkuk staat afgetekend aan de leiding met slechts vier nederlagen waarvan er wel twee geleden werden tegen het team van Hélène Rousseaux. In hun voorlaatste wedstrijd tegen Daejeon kon Hillstate met deze ploeg op gelijke hoogte komen. Hillstate liep 2-0 uit maar toen de derde set nipt met 26-24 verloren werd, gingen ook de volgende sets verloren.

Nieuwsjes

 • N’Gapeth zou het voor bekeken houden in Kazan en terugkeren naar Modena waar hij een driejarig contract zou aangeboden krijgen.
 • Paola Egonu is niet gezwicht voor het bod van Fenerbahce dat volgens insiders meer bedroeg als 1 miljoen euro. Zij speelt dus ook volgend jaar voor Conegliano.
 • Sam Deroo zou volgend seizoen weg gaan bij D. Moskou. Wat zijn bestemming wordt, is voorlopig nog niet gekend.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke, CEV en FIVB