Nieuwe samenwerking tussen clubs in ‘Trident Volley Community’

Een nieuw samenwerkingsverband onder de naam ‘Trident Volley Community’ hoopt na corona een vliegende vaart te nemen. Topklasser Tectum Achel (mannen Liga A), Hollebeekhoeve Noorderkempen (mannen en vrouwen Liga B) en Mavoc Mechelen (provinciale reeksen Antwerpen) slaan de handen in elkaar.  De trekkers van het iniatief zijn de drie voorzitters: Joos Gysen, Ivan Vermeiren (plus manager Hendrik Seuntjens)  en Stef Maes. Anderzijds is Wout Wijsmans bereid gevonden te fungeren als adviseur en ambassadeur. Een woordje uitleg.

Joos Gysen (Tectum Achel) gooit het eerst even over een andere boeg: de return van de halve finale van de Belgische beker, zaterdag 6 februari, in eigen huis tegen Knack Roeselare. “We hebben na 3-0-heenverlies inderdaad een driepunter nodig (3-0/3-1), gevolgd door winst van de ‘golden set’. Dat wordt héél moeilijk, maar in één wedstrijd kan soms vanalles gebeuren. Al geef ik toe, dat we met steun van ons publiek meer kans zouden hebben. Die interactie is wegens corona helaas niet mogelijk. Een inbreuk op onze mentale thuiskracht. Gelukkig is opposite Brecht Campforts verlost van zijn heupblessure. Thomas Koelewijn hoeft zich ook geen zorgen te maken, als zijn vrouw dit weekeinde zou bevallen. Dat is al gebeurd. Thomas is vader geworden van zoontje Philip.”

Over ‘Trident’ klinkt Joos Gysen bijna lyrisch. “Trident of Drietand verwijst niet naar de drie clubs. Maar naar onze drie grote doelen, we willen werken aan drie pijlers: een kwaliteitsvolle sportieve samenwerking, de bundeling van capaciteit en expertise op organisatorisch vlak (jeugdwerking, extra trainingen, sportkampen) en de uitbouw van een grotere community. Het globale idee is bij Tectum Achel ontstaan. We vonden bij Hollebeekhoeve en Mechelen een zeer groot enthousiasme. Het is een ideale ‘tripartite’ om te starten. Wie weet wordt het aantal clubs op termijn nog uitgebreid.”

Op het eerste gezicht lijkt Trident nochtans een vreemd initiatief?

Gysen: “Ja, omdat de drie ploegen uit drie uiteenlopende streken van het land komen. Toch zie ik een zeker verband: Achel is Noord-Limburgse Kempen, Hollebeekhoeve is Antwerpse Noorderkempen en Mechelen leunt aan bij de Antwerpse Zuiderkempen. Die uitgestrektheid vind ik net heel positief. We werken dan niet samen op een zakdoek bij elkaar, maar over grotere regio’s heen. Iedereen zet zich ‘pro deo’ in, ook Wout Wijsmans. We zijn op dit moment concreet bezig met het installeren van werkgroepen. Er zal ook een budgettering worden uitgeklaard, want het is heus de bedoeling dat Trident ernstig wordt genomen.”

De clubs spelen op een heel verschillend niveau? Met misschien andere noden?

Gysen: “Ook die variatie vind ik een troef. Elke ploeg heeft een sterke eigenheid. Mechelen bijvoorbeeld heeft een schitterende jeugdwerking en leunt op een stevige poot in het beachvolleybal. Achel is een certitude op het hoogste mannenniveau en Hollebeekhoeve Noorderkempen (conglomeraat van Vlimmeren, Merksplas en Vosselaar) heeft een passie voor het beachvolleybal en wil zo snel mogelijk met zijn vrouwenploeg en coach Erik Van Drom vanuit de Liga B naar de Liga A oprukken. Samen staan we sterk in het verticale niveau – ik noem dat de diepte  van Trident – van provinciale over Liga B tot op het toplevel.

En in de breedte bieden zich door de grootte van het verband (Hollebeekhoeve benadert duizend leden, nvdr.) interessante perspectieven. Ook voor jeugdwerking, G-Sport en recreanten. Inderdaad blijven de drie clubs een apart bestaan leiden. Ze hebben elk hun troeven, maar ze staan voor dezelfde uitdagingen. Zeker qua branding, marketing en community via de sociale media.”

Jij wil vooreerst het beachvolleybal weer tot leven brengen?

“Klopt. Als de coronapandemie op de achtergrond wordt gedrongen door vaccinatie wil Trident vol inzetten op buitensport, op de drie plaatsen. Mechelen zal veel ‘beach’ triggeren, ook Hollebeekhoeve is er klaar voor en Achel wil een aanzet doen. In een verre droom en met de medewerking van de federatie en onze topbeachers Dries Koekelkoren en Tom van Walle durf ik mikken op Belgische deelname aan het beachtoernooi  op de O.S. in Parijs 2024.”

Jij denkt voorts aan ‘branding’, aan marketing en sportsponsoring 3.0?

“Het product volleybal moet nog beter in de markt worden gezet. Apart zijn we klein, samen zijn we groot. Dat is de kracht van het getal. Uit de dynamiek van elkaar te helpen, kan iets heel moois groeien. Samen creëren we alleszins meer volume, dan verder op eilandjes aan te modderen. Nu wordt in de samenleving en in de sportwereld extra veel online gehandeld,  ideaal voor een verenigd Trident-netwerk. Zo dienen zich nieuwe mogelijkheden aan voor een sportsponsoring 3.0. We kunnen wedstrijdbeelden streamen, zodat een sponsor return bij investment krijgt. Ik zie qua branding (Trident in de markt zetten) en marketing veel mogelijkheden: we gaan naar een groep van 1500 leden of de grootste volleybalcluster van ons land. Dat wil qua impact toch wat zeggen.”

* * *

Ivan Vermeiren (Hollebeekhoeve Noorderkempen)

“Ik geloof absoluut in de positieve mindset die Trident met zich zal meebrengen. Met Joos Gysen zat ik al heel snel op dezelfde golflengte. We zitten veel samen online via Zoom of Teams. Hopelijk ontpopt zich een aantrekkelijke formule. Er ontstaat een brede vijver, waarbij wij trachten met onze vrouwenploeg – trainer Erik Van Drom blijft aan – naar Liga A te klimmen. We hebben ook een zeer uitgebreide jeugdwerking. Van Tectum Achel kunnen we leren hoe zij na een drietal opeenvolgende titels in de Liga B dan toch de stap hebben gewaagd naar de Liga A. Onze sterkte is dat we over vijf grote sporthallen kunnen beschikken. De gemeente Vosselaar wil ook een inspanning leveren voor onze beachafdeling. Dat de ploegen ver uit elkaar liggen, vind ik net als Joos Gysen een voordeel. We zitten niet op elkaars lip en kunnen genieten van heel wat binnenkomende invloeden en ideeën. Een meevaller door corona is het gegeven dat de werkgroepen nu veel tijd krijgen om elkaars sterke punten op te lijsten en te delen. Ik hoop alleszins dat de federatie op vrij korte termijn het programma voor volgend seizoen zal meedelen. Dan kunnen nog specifieker aan het werk.”

***

Stef Maes (Mavoc Mechelen) ziet ook een win-win situatie.

De Mechelse voorzitter verwierf bekendheid, eerst als assistent van Jurek Strumilo bij topklasser Herentals. Nadien als assistent van Dominique Baeyens en Erwin Croes bij Zellik. Hij is in 2022 vijftig jaar scheidsrechter. Hij gaat zijn 21ste jaar in als voorzitter van Mavoc Mechelen (400 leden), dat ontstond uit een fusie en dat de Mechelse kerktoren (Maneblussers) als logo heeft. De hoogst spelende mannenploeg is actief in eerste provinciale, de vrouwenploeg acteert in derde nationale. “Ik ben toevallig in contact genomen met Joos Gysen”, lacht Maes. “Ik was al lang op zoek naar samenwerking. In de directe omgeving hier lukte dat maar matig. Limburger Gysen is naar Mechelen uitgeweken. Hij runt enkele bedrijven (consulting) en is ook zaakvoerder van de cafetaria in sporthal IHAM: Industriële Hogeschool Antwerpen-Mechelen. Hij speelt bij een nevenverbond van Sporta en hij wilde voor ons wat doen. De ‘link’ met Hollebeekhoeve Noorderkempen (Ivan Vermeiren en manager Hendrik Seuntjens) is werkgerelateerd. Ik moet zeggen dat het tussen de drie clubs heel goed klikt.”

Mechelen is een bakermat voor beachvolleybal. “Ja, het wordt snel beter weer. Dan kan er hopelijk buiten ‘gebeacht’ worden. Ik ben daarvoor in overleg met HZ Hofstade-Zemst. Op het domein van Sport Vlaanderen in Hofstade zullen we een aantal beachtoernooien organiseren. Voor de jeugd en mogelijk ook voor seniors. Onze volleybalschool en jeugdopleiding worden gestroomlijnd door de Portugees-Spaanse Amparo Velez Guttierez. In 2019 leerde ik Wout Wijsmans beter kennen. Ik heb met hem veel samengezeten. Het zit erin dat hij zich meer engageert in onze jeugdwerking. Mijn doel is dat hij op korte termijn training geeft aan onze jongeren.”

***

Wout Wijsmans:  “Ik woon in Mechelen, op wandelafstand van Stef Maes. Hij is een bevlogen man, jarenlang actief als clubleider, trainer en scheidsrechter. Stef heeft een berg volleybalbagage op overschot. Mijn twee dochters Emma (14) en Jules (12) spelen bij Mavoc. De club heeft een schitterende jeugdwerking en organiseert graag toernooien beachvolley. Ik ben het idee ‘Trident’ zeer genegen en wil meewerken. Als mentor en uithangbord stel ik mijn expertise, mijn knowhow en mijn connecties ter beschikking om het project op gang te brengen. Groter en beter worden, daar draait het om.

Ik neem geen echt specifiek omschreven taak op mijn schouders. Ik schraag meer het geheel. Ik ben geen eindverantwoordelijke voor het beachconcept, dat is niet de bedoeling. Maar overal waar nodig, kan ik een handje toesteken. De drie betrokken voorzitters ‘ademen’ volleybal. Ze kunnen op mij rekenen als adviseur en ambassadeur.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Trident en Bart Vandenbroucke