De drukke weken van de waarheid voor Lindemans Aalst

Het volleybal in ons land wordt niet alleen geteisterd door het virus Covid-19. De overvolle kalender is al vele jaren een bron van discussie. Er wordt fysiek en mentaal veel gevergd van de topspelers. We houden even de komende opdrachten van VC Lindemans Aalst onder de loep: vanaf dinsdag gaat Lindemans aan de slag in de Champions League (26, 27, 28 januari), meteen gevolgd door de halve finales van de Beker van België, met heen en terug, tegen Greenyard Maaseik (in Maaseik op 30 januari, terug 6 februari) en als ‘neusje’ van de zalm’ staat de inhaalwedstrijd Knack Roeselare-Lindemans Aalst op het programma. Dat wordt een nieuwe thriller op zaterdag 13 februari.

De wedstrijd Knack Roeselare-VC Lindemans Aalst werd op 16 januari uitgesteld wegens corona. De Ajuinen moeten – rapper gezegd dan gedaan – op gelijke hoogte van Haasrode Leuven (beide 20 punten) op verplaatsing in Roeselare een punt pakken om de Leuvenaars (ze wonnen een match méér) het ticket voor de Champions Final Four te ontfutselen. Het goede nieuws bij Aalst: brouwerij Lindemans heeft haar contract in Aalst verlengd. Charmant gebaar van de hoofdsponsor. Zo kan de club weer opbouwen naar de top.

Sta ons even een terugblik toe, onder het motto “ ’t kan verkeren’“ van Gerbrand Adriaenszoon Bredero. Half maart 2020, bijna een jaar geleden, bezette VC Lindemans de eerste plaats in de door Covid-19 onderbroken EuroMillions Volley League. Die stek werd beloond met een entree in de Champions League. Bijna een jaar later ziet de situatie er evenwel ietsje minder riant uit. Het wordt voor Lindemans Aalst bijzonder zwaar knokken om bij de top vier te raken in de Champions Final Four in eigen land.

Nieuwkomer Gomes niet in Champions League

Eerst komt het return-toernooi in de Champions League aan bod. Meteen deze week. Ter memorie: Lindemans Aalst veroverde in het heentoernooi één punt bij organisator Kedzierzyn na 2-3-verlies tegen Fenerbahçe Istanboel (Tur). De Poolse kampioen Kedzierzyn-Kozle was een ruime maat te groot. En ook PGE Skra Belchatow, de organisator van het return-event, van dinsdag 26 tot donderdag 28 januari, was geen waardemeter voor de Ajuinen. De Poolse klasse is nu eenmaal toch van een ander ‘level’ dan de Belgische.

Ondertussen bewoog de transfermarkt bij Lindemans Aalst. De jonge Fransman Danny Poda, voor het eerst aan de slag in het buitenland, vond zijn draai niet in België. Voor hem ging het snel ‘back to Paris’. De 26-jarige Portugees José Pedro Gomes (1m95), binnengewaaid vanuit RoemenIë, bezet zo de receptie-hoek. Naar gegeven omstandigheden is de club zeer tevreden over de kersverse flankaanvaller. De minzame Gomes, een heel empatisch zuiders type, heeft getekend tot einde seizoen.

José Pedro Gomes stelt zich voor: “Ik ben afkomstig uit Vila do Conde, 20 km ten noorden van Porto. Zee, zon, strand, dat mis ik soms een beetje. De voorbije 2,5 jaar speelde ik voor Dinamo Boekarest. Maar door budgetproblemen moesten een aantal spelers vertrekken. Via mijn makelaar kwam ik in contact met Lindemans Aalst en vanaf dan is alles snel gegaan. Ik kwam op 28 december 2020 in België aan. Ik woon in een appartement in Aalst in hetzelfde gebouw samen met tweede set-up Zoppelari en libero Verstraete. Hoewel ik pas enkele weken bij de club ben en alles nieuw is, voel ik me hier al goed thuis. Ik werd uitstekend onthaald door de technische staf, de  ploegmakkers en de entourage. Alles is ook heel goed georganiseerd. Ik ben zo blij dat ik met het team mag meereizen naar de CL in Belchatow. De verklaring: het is de bedoeling dat ik daar ook de trainingen kan meedoen. Kwestie van ingespeeld te geraken. Maar ik speelde met Dinamo Boekarest (Roe), waar ik aan de slag kon in 2018, al in de CEV Challenge Cup. Niet onverdienstelijk: we klopten Kazhany (Oekraïne) in de zestiende finales. Het vervolg werd in Milaan (Ita) gespeeld: daar wipten we het Bulgaarse Dupnitsa (3-0) in de achtste finales. Maar thuisploeg Milano won de kwartfinale met 3-0. Zo verdwenen we van de Europese scène.”

Gomes:  “Ik hoop in België indruk te maken. Zoveel is zeker. De Belgische competitie is geen blinde vlek voor mij. Ik heb de Belgische interclub altijd opgevolgd. Met Bernardo Silva (ex-libero van Menen) en Joao Oliviera (ex-Borgworm) speelden tot voor kort enkele  van mijn landgenoten in België. Het niveau hier is over het algemeen sterker dan dat van de Roemeense competitie, waar je drie à vier vrij goede ploegen hebt. In een ver verleden traden Andé Lopes en Nuno Pinheiro (beiden ex-Maaseik), hier te lande aan. Nu zijn die twee actief in Benfica. Zelf deed ik sinds 2012 als jonge gast ervaring op met Portugal in diverse interlandcompeties. Ik heb absoluut internationale ervaring.  In 2016 won ik het Portugese kampioenschap met Castêlo da Maia. Daarna speelde ik bij drie andere Portugese clubs: Associação Académica de São Mamede, Guimarães en vervolgens bij Vitória Sport Clube Voleibol. Dan trok ik naar TSV Herrsching, niet ver van München in Beieren, in de eerste Duitse Bundesliga. Bij Vitoria had ik een speciale regel in mijn contract: ik kon weg bij een aanbieding uit het buitenland. “

Het niveau van vorig jaar kwakkelt

Je kan er eerlijkheidshalve niet omheen: momenteel loopt het sportief minder bij VC Lindemans Aalst, vergeleken met voorgaande seizoenen. Specifiek vergeleken met vorig seizoen.

Headcoach Johan Devoghel: “Hoe de volgende weken voor ons aflopen… ? Geen idee. Niemand kan dat voorspellen. Maar je kan je je nauwelijks voorstellen hoe sterk corona en ook de blessureduivel permanent in Aalst om de hoek loerden. Voor blessures denk ik aan Jeroen Oprins (kuit), Matej Smidl (enkel), Wout D’ Heer (duim en examens) en François Lecat (schouder). Onze Tsjech Matej Smidl was bovendien een drietal weken goed ziek. We hebben ons deel van pech ruim gehad. Zeer ruim. Maar je hebt een beetje gelijk: we presteren te wisselvallig. Met een rare en weinig consistente afwisseling van schitterende spelfases, gekoppeld aan minder goede momenten. Zo lieten we het thuis na 2-0 fameus afweten tegen Tectum Achel: 2-3. ‘Vlot winnen’, is voor het huidige team veel minder een evidentie. Het vertrek van Gorski, Staszewski (naar Kedzierzyn!), Gertjan Claes, Smit (naar Achel) of Keel en Kaislasalo vang je niet zomaar op. De concurrentie staat ook niet stil, hé. Ik denk aan Menen, Achel en Haasrode Leuven. Bovendien – dat wisten we vooraf – is het team heel jong. Neem Robbe Van de Velde (Volleybalschool Vilvoorde), Wout D’Heer (Gent), Gomes himself, Seppe Van Hoyweghen of onze Italiaan Francesco Zoppelari. Dat die gasten kunnen volleyballen, dat weet iedereen. Maar volleybal moet ook gepaard gaan met ervaring. En als je vaker verliest, dan gaat de ‘grinta’ een beetje automatisch naar beneden. Ik denk dat ik in de toekomst moet uitkijken naar een echte scoremachine.  Iemand die meer dan twintig punten per set kan maken. Sommige tegenstanders beschikken over zo’n pion. Zie Jolan Cox in Haasrode met liefst 30 treffers. Maar soit: we moeten omgaan met de huidige situatie, waarin niets ‘gemakkelijk’ is.”

Druk(te)punt 1: Europees return-toernooi in Belchatow

Dat Lindemans Aalst zich zal plaatsen voor de kwartfinales is op papier zo goed als uitgesloten. Wonderen gebeuren, maar toch…

Johan Devoghel: “Dat wil niet zeggen dat we ons niet zullen smijten. Tegen de Poolse top speelden we in het heentoernooi tot halfweg elke set heel goed mee. Maar dan steken die ploegen een tandje bij. Een zege tegen Fenerbaçhe Istanboel, leider in de Turkse Liga, zou een opsteker betekenen. Ik ga weinig druk zetten en mijn spelers laten genieten.”

Zoals bekend stevenen de vijf poulewinnaars en de drie ‘beste tweedes’ door naar de kwartfinales. Aan de leiding prijken momenteel Kedzierzyn-Kozle (Pol), Civitanova (Ita), Kazan (Rus), Modena (Ita, met Knack Roeselare in de poule) en Trentino (Ita). Beste tweedes momenteel zijn PGE Skra Belchatow (Pol), Perugia, (met coach Vital Heynen), RVV Berlin (Dui), Friedrichtshafen (Dui) en Warschau (Pol). Maar niets ligt definitief vast.

Druk(te)punt 2: Halve finales Beker van België

Daags na de terugkeer van de Cl in het Poolse Belchatow moet Lindemans Aalst volgende zaterdag 30  januari in Maaseik al aan de bak voor de halve finales van de Belgische beker. De return in zaal Schotte volgt op zaterdag 6 februari. Het krachtenarsenaal van Lindemans wordt stevig op de proef gesteld.

Johan Devoghel: “Maaseik is een zeer taaie opponent. Het Limburgse geheel zit stevig in elkaar. Heel compleet. Met een serieuze opslagdruk. Toch geef ik de moed niet op. Thuis hebben wij zeer stevige weerstand geboden. Maar een goeie Jelte Maan en Jolan Cox, op service, deden ons dood. Het hoeft niet meteen via hetzelfde scenario te verlopen. In de CL in Belchatow hoop ik dat het team ervaring opsteekt, zodat we er weer ietsje sterker uitkomen. Tegen Maaseik behoort, denk ik toch, een ‘gouden set’, tot de mogelijkheden. Je weet nooit hoe die loterij ons toch de kwalificatie kan opleveren.”

Druk(te)punt 3: beslissende interclub Knack Roeselare-Lindemans Aalst op zaterdag 13 februari

De spanning in de EuroMillions Volley League is crescendo gegaan na de laatste reguliere speeldag 14. De ranking ligt vast, behalve dan voor Knack Roeselare, Haasrode Leuven en Lindemans Aalst. Knack kan op 13 februari de leidersplaats van Greenyard Maaseik overnemen. Lindemans Aalst parkeert voorlopig in groep 2, de zgn. Challenge Final Four. De Ajuinen hebben één punt nodig om Haasrode Leuven naar groep 2 te verwijzen.

Acht ploegen worden verdeeld in twee groepen: de Champions Final Four (zes wedstrijden) met Maaseik, Roeselare, Menen en Aalst of Haasrode-Leuven. De top twee speelt naderhand de titelfinales in een ‘best of five’’. Groep twee omvat Haasrode Leuven of Aalst, plus Tectum Achel, Caruur Gent en VBC Borgworm. Inzet is een ticket voor de CEV Challenge Cup.

Europees programma van Lindemans Aalst in Belchatow

Dinsdag 26/1: 18.00 – Lindemans Aalst-Fenerbahçe Istanboel

Woensdag  27/1: 18.00 – Lindemans Aalst-PGE Skra Belchatow     

Donderdag 28/1: 20.30 Kezdierzyn-Kozle-Lindemans Aalst.  

Stand: 1. Kedzierzyn-Kozle 3 3 0 9 pnt; 2. PGE Skra Belchatow 3 2 1 6 ; 3. Fenerbahçe 3 1 2 2; 4. Lindemans Aalst 3 0 3 1.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke en José Gomes