Jelle Sinnesael over revelatie Menen: “Betere chemie in de ploeg”

Met een derde plaats in de huidige rangschikking doet Decospan Menen het beduidend beter dan vorig seizoen. Na de 2-3 winst zondag in Waremme en de 2-3 uitslag van de partij Aalst-Haasrode/Leuven, is Menen nu al zeker van een plek in play-off 1 met de beste vier. Zelfs als Haasrode/Leuven in zijn resterende twee wedstrijden de volle buit zou halen en met gelijke punten als de West-Vlamingen zou komen, heeft Menen immers meer gewonnen matchen.

Of Menen op het einde van de reguliere competitie derde of vierde eindigt, speelt geen rol, want in de play-offs start iedereen toch met nul punten. Maar eerst woensdag/morgen de West-Vlaamse klassieker tegen Knack Roeselare.

“Ik denk dat het etiket revelatie terecht is”, zegt middenspeler en clubicoon Jelle Sinnesael, die aan zijn veertiende seizoen bij de club bezig is. “Wij hebben dit seizoen al mooi volleybal laten zien. Wij zijn bovenal een ploeg die weerbaarheid toont op moeilijke momenten. Dat bleek zondag nog maar eens in Waremme, waar wij een 2-1 achterstand in sets moesten wegwerken. Dat wij al onze vijf vijfsetters gewonnen hebben, is veelbetekenend.”

Wat maakt voor de rest het verschil met vorig seizoen?

Sinnesael: Onze spelverdeler, de Fin Akseli Lankinen, is stukken beter dan die van vorig seizoen. Hij speelt veel constanter. Daarnaast beschikken wij met de Bulgaar Trifon Lapkov over een heel sterke opposite. Jente De Vries was zeker en vast ook een prima speler, maar toch iets wisselvalliger. Lapkov is heel stabiel en haalt iedere wedstrijd een aanvallend scoringspercentage van boven de 45 procent.”

Kan het ook een rol spelen dat Frank Depestele ondertussen een jaartje meer ervaring heeft als trainer-coach en intussen ook de spelers beter kent?

“Het was vorig seizoen geen cadeau voor Frank om te debuteren in Menen met een ploeg met veel jonge spelers. Maar na Nieuwjaar hebben wij toen toch ook al beter volleybal getoond. Dit jaar klopt het echter allemaal. Frank is gegroeid als coach en het klikt nu meer tussen spelers en coach. Maar ook tussen de spelers onderling zit er meer chemie in de groep. Er zijn geen akkefietjes.”

Hoe kijk je aan tegen het resultaat in Waremme?

“De rangschikking van Waremme geeft een vertekend beeld van de waarde van dat team. Zij speelden tegen ons ook een sterke wedstrijd, met veel opslagdruk. Op zondagmiddag om 14 uur spelen, na een voor ons toch verre verplaatsing, is ook niet evident. In de eerste set hebben wij de kans om op voorsprong te komen gemist. Niet alleen door de zware services van de thuisploeg, maar ook door onze eigen fouten. Dan domineerden beide teams om beurten de set. In de vijfde set haalden wij het tenslotte relatief vlot.”

Heeft de winst tijdens het openingsweekend in Aalst in een ongewone opstelling, omdat verschillende receptie-hoekspelers gekwetst waren, jullie een geweldige boost aan vertrouwen gegeven?

“Ik denk dat die verrassende droomstart inderdaad een grote rol op mentaal vlak gespeeld heeft. Naast die blessures hebben wij immers ook nog te maken gekregen met corona-perikelen. Nadien gingen wij ook nog in Maaseik winnen. Een goede start heeft ongetwijfeld een grote invloed op het vervolg.”

Anshel Ver Eecke viel vanaf de tweede set in Waremme in als receptie-libero. Kan hij binnenkort ook als aanvaller ingezet worden?

“Om die rol op te nemen is hij nog niet fit genoeg. Dat zal nog even duren. Seppe Rotty speelde niet, nadat hij een scheurtje in de enkel opliep. De medische staf wou met hem geen risico nemen en hem eerst volledig laten herstellen. Of hij woensdag al inzetbaar zal zijn, betwijfel ik, maar zaterdag wordt allicht haalbaar. Het geeft aan dat wanneer iedereen terug zal zijn, wij nog sterker voor de dag kunnen komen. Je mag niet vergeten dat zowel Lowie Stuer als Leonis Dedeyne niet voorzien waren om op de receptiehoek-positie te spelen.”

Wat betekent dat laatste voor jullie ambitie of verwachtingen voor de play-offs?

“Het is niet omdat men ons de revelatie noemt, dat wij nu op onze lauweren moeten rusten. Ik hoop dat wij de lijn kunnen doortrekken en de derde plaats bevestigen. Wij mogen niet tevreden zijn met de vierde plaats. Maaseik en Roeselare zijn wellicht buiten categorie. Maar wij kunnen onze voet zetten naast Aalst en Haasrode/Leuven, waarvan nu nog niet geweten is wie de vierde deelnemer zal zijn. Wij gaan in ieder geval nog vijf weken keihard trainen om goede play-offs te kunnen spelen. Het kan ook verrassingen geven dat er maar zes matchen zijn. Er mag niet veel gebeuren, voor geen enkele ploeg, of andere ploegen kunnen ervan profiteren.”

Woensdag kijk je wellicht reikhalzend uit naar de klassieke West-Vlaamse derby thuis tegen Roeselare?

“Dat streekduel vind ik altijd plezant, onder meer omdat ik bij Roeselare veel persoonlijke vrienden heb. Wij weten dat het een lastige klus wordt, zeker nu Knack Stijn D’Hulst terughaalde, een spelverdeler die zeer moeilijk te lezen is. Toch hebben wij in het verleden Roeselare al geregeld kunnen kloppen. Veel meer dan dat met Maaseik het geval was. Het nadeel aan de huidige omstandigheden is, dat het zonder de steun van onze supporters zal zijn, die gewoontegetrouw van onze sporthal de “Hel van Mjiende” maken. Ik vind het trouwens verrassend dat wij dit seizoen zo goed presteren zonder dat extra duwtje in de rug die onze fans ons toch altijd gaven en dat veel betekende.”

Tekst: Philippe Cryns

Foto’s: Bart Vandenbroucke