Alles of niets in kwartfinales Beker van België vrouwen

Dit weekend is het D-day voor acht kwartfinalisten in de Beker van België bij de vrouwen. Waarom is het D-day? De verklaring ligt voor de hand: de verliezende ploegen zijn uitgeschakeld. Er is geen terugwedstrijd gepland.

 Het wordt door die ‘do or die’ (alles of niets) specifiek een bevreemdende kwartfinale voor Hermes Oostende, LVL As-Tongeren, Michelbeke en Antwerp. Wegens de coronapandemie beslisten die clubs uit voorzorg niet te spelen. Zo hebben ze nog geen enkele competitiewedstrijd achter de kiezen. De andere vier teams en ook Charleroi werkten onder elkaar een gedeeltelijke competitie af. Ze hebben meer matchritme in de benen.

Lore Gillis, kapitein van LVL As-Tongeren, is de geknipte figuur om de topper in Oudegem toe te lichten. “Ja, ik heb er liefst vijf seizoenen doorgebracht. Na een eerdere passage bij Tamera Lummen, Datovoc Tongeren en VDK Gent. Van 2012 tot 2017 was het Oost-Vlaamse Oudegem mijn volleybiotoop, onder hoede van coaches Sacha Koulberg (nu headcoach bij Borgworm/Waremme) en Julien Van de Vyver, op dit eigenste moment mijn headcoach bij LVL As-Tongeren. Met Oudegem pakte ik in 2013 de beker van België in de Lotto Arena in Antwerpen, waar ook de finale 2021 zal worden gespeeld. Plus: in 2017 werden we Belgisch vice-kampioen. Twee keer stak Asterix Avo Beveren ons de loef af. Fien Callens, momenteel hoofdtrainer bij Oudegem, maakte het destijds als speelster ook allemaal mee.”

Jij koestert mooie herinneringen aan de Oost-Vlaamse club?

Lore Gillis: “O ja. Ik heb er me helemaal thuis gevoeld. Heel welkom ook. Oudegem is een warme club. In 2017-2018 ben ik dan een jaar gestopt wegens mijn zwangerschap. Ik heb zoontje ‘Finn’ op de wereld gezet. Hij is ondertussen drie jaar en gaat al naar school. In 2017 ben ik van Gent, waar ik mijn studie Master L.O. en bewegingswetenschappen afmaakte, terug naar mijn Limburgse roots verhuisd. Weer naar Bree. Die ‘move’ paste ook handig in de carrière van mijn man, Bram D’Hondt, die bij een Duitse chemiereus directeur en operations manager is en door die drukke job vaak in Duitsland overnacht. In Bree kunnen wij gelukkig altijd terugvallen op mijn ouders. Ze zijn een schitterende oppas voor Finn. Anders zou het voor mij niet mogelijk zijn om nog volleybal te spelen.”

Je bent heel bedrijvig, klopt dat?

“Ja, ik ben leerkracht wetenschappen op Campus Mosa-RT in Maaseik. RT staat voor ‘Ruimte voor Talent’. Sinds dit schooljaar ben ik ook trainster van een nieuw project op onze school: de Topvolley Academy Mosa-RT. Dat project is ontstaan uit een samenwerking tussen Greenyard Maaseik (Dieter Leenders, Guy Schroyen), Jaraco LVL en Mosa-RT. We geven talentvolle jongeren de kans om aanvullend op hun clubtrainingen te genieten van zes uur extra volleybaltraining tijdens de lesuren.”

Die kwartfinale in de beker: is dat een riskante onderneming voor jullie?

“Dat mag je inderdaad stellen. In de Liga A bij de vrouwen verloopt de competitie op zijn zachtst gezegd bijzonder vreemd. Vijf ploegen, dus ook Oudegem, zijn volledig gerodeerd qua automatismen. Dan heb je vier ploegen, zoals mijn formatie, die dit seizoen nog geen wedstrijden gespeeld hebben en ook lange tijd niet getraind hebben. De club (dixit ook manager Jo Santermans en coach Julien Van de Vyver), wilde maatschappelijk door de corona geen enkel risico nemen. Dat viertal is zich in ijltempo aan het klaarstomen om geen mal figuur te slaan. We strijden alleszins niet met dezelfde ‘wapens’. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we niet in onszelf geloven.

Het is ‘alles of niets’. We gaan het Oudegem zo moeilijk mogelijk maken, ondanks dat gebrek aan trainings- en matchritme. Ook dit jaar heeft Oudegem een talentvolle jonge groep speelsters. Allemaal meisjes die ten opzichte van vorig seizoen vele stappen gezet hebben. Ik ben heel benieuwd. Onze laatste match dateert van 296 dagen geleden. Heel bizar: dat was in Oudegem, dat met 3-2 kon winnen. We azen gretig op een revanche. We willen zo graag naar de halve finale tegen de winnaar van Tchalou-Hermes Oostende. Dat zal vermoedelijk Hermes dan worden. Maar eerst wacht Oudegem met ‘volleybalbeestje’ Nikita De Paepe, de beste Belgische libero Amber De Tandt, Bieke en Femke Kindt (zussen van Maaseik-topper Lou). En met…. niet te vergeten: Nina Coolman. Zij heeft enorm veel ervaring. Oudegem doet zeker een gooi naar de landstitel en de beker. Je mag ze geen seconde onderschatten.”

         In elk geval hebben jullie ondertussen in Genk een prachtige nieuwe locatie gevonden.

“Jazeker. De Alpha-hal van ‘SportinGenk’ is een pareltje zonder weerga. Vroeger speelden we op twee locaties: in As en in Tongeren. Logistiek nogal lastig. De verhuis naar één vaste locatie – weliswaar alleen voor het A-team – is zeer positief verlopen. De andere ploegen van LVL en de jeugd spelen nog in As en in Tongeren. We krijgen alleszins fantastisch veel steun van de stad Genk. Chapeau voor de sportdienst. Het is zo bijna een ‘must’ voor ons om in de nieuwe hal het Limburgse topvolleybal bij de vrouwen op de kaart te zetten. Ik hoop dat we snel kunnen spelen voor ons trouwe publiek. Ze zullen versteld staan van de accommodatie. Die is hypermodern. Het neusje van de zalm. We krijgen er alle mogelijke faciliteiten. Wat corona betreft: we worden elke dinsdag en vrijdag getest. Via een sneltest en indien nodig via een PCR-test. Ik hoor van manager Santermans dat die testing toch 300 euro per week kost. In Nederland krijgen de clubs in dat verband financiële steun van de bond NeVoBo.”

De sfeer in de ploeg is wellicht super?

“In de groep heerst de juiste werkmentaliteit. We hangen ook heel goed aan elkaar. Dat zie ik graag. De twee jonge Nederlandse aanwinsten Nova Marring (18 j., mid, 1m90, Apeldoorn) en Kirsten Bröring (20 j., R/H, 1m84, Zwolle). hebben zich snel ingepast. Ze wonen samen op een appartement met onze derde Nederlandse Laura Overwater (VC Weert). Dat lukt allemaal zeer aardig. Uit de ploeg van vorig jaar zijn alleen Lindsay Schrijvers en Laura Meynckens verdwenen (Laura speelt bij Datovoc Tongeren B). We verloren helaas Sarah Cools, een ‘topmadam’, aan Antwerp. Ze wilde dichter bij huis spelen. Ze doet het ook bijzonder goed in het beachvolley met haar speelpartner Lisa Van den Vonder. Zij zijn de regerende Belgische kampioenen bij de vrouwen.”

Jij kent trainer Julien Van de Vyer van vroeger?

“Correct. Dat is een groot voordeel. Julien is alom gewaardeerd. Hij weet waarover het spelletje gaat. De Oost-Vlaming woont nu in een mobilhome op een camping in Zonhoven. Hij is dus heel snel in Genk. En ja: hij kan onze groep heel veel bijbrengen. Ook zijn assistent Brecht Van Kerckhove is door de wol geverfd. Die man kent zijn vak eveneens tot in de puntjes. Ze hebben samen overigens gezorgd voor zeer gerichte fysieke schema’s. Zo konden we prima in conditie blijven.”

        Zie jij in Oudegem enkele ploegmaats terug? Wie dan?             

“Elise Van Sas aan de pass, Benthe Daniëls en hoofdtrainster Fien Callens. Haar man Dries Koekelkoren (internationaal beachspeler met Tom van Walle) fungeert als assistent. Een leuk gegeven: een echtpaar als trainersduo. Dat hoor of zie je zelden of nooit.”

        Jij bent niet meer actief bij de Yellow Tigers?

“Neen. Na de bronzen medaille op het EK in Berlijn en de Final Six van de World Grand Prix in Japan (Tokio) heb ik in 2015 besloten te kappen met mijn carrière als international. Het was jammer genoeg moeilijk te combineren met het werk.”

Voor een goed begrip: Ladies Volley Limburg is een  samenwerking tussen As en Tongeren en dateert van twee seizoenen geleden. Het project stond dit seizoen door corona helaas ‘on hold’. Maar half januari gaat voor LVL de competitie finaal dan toch van start. Het is ‘nu’ competitief aanzetten, anders gebeurt er dit seizoen mogelijk niets meer. De club hoopt twintig wedstrijden te spelen (16 in de interclub en 4 in de beker, de finale inclusief) op drie maanden. De play-offs zijn in de hoogste vrouwenreeks wel geschrapt.

Manager Jo Santermans kaart ook graag een ander initiatief van LVL aan: de Jaraco Academy. Ten eerste bedoeld voor jeugdspeelsters. Een veertigtal gegadigden krijgt op maandag en woensdag afwisselend training van Julien Van de Vyver, Brecht Van Kerckhove en van Hans Minten, Mathijs Matterne (beiden actief bij Jeval Alken) en van Brian Bosmans (trainer van Datovoc Tongeren B). Plaats van afspraak is het Atlascollege in Genk. Op datzelfde echelon volgt de Jaraco LVL Academy Beachvolley. Indoor in Heerlen en outdoor in Genk/Bret of in As. Onder leiding van Liesbeth Mouha, die ooit voor ons land present was met Liesbet Van Breedam op de Olympische Spelen in Peking.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Jaraco LVL As-Tongeren en Bart Vandenbroucke

Programma Kwartfinales BvB vrouwen:

  • Zaterdag 9 januari: 17u Tchalou – Hermes Oostende en VC Oudegem – Jaraco LVL As/Tongeren.
  • Zondag 10 januari: 17u30 Saturnus Michelbeke – Asterix Avo Beveren; 18u Interfreight Antwerp – VDK Gent.