Als sommelier of als danseres het nieuwe jaar in

Oudejaarsavond, nieuwjaarsdag… Wat doen de mensen uit het volley om dat rotjaar te vergeten en vrolijk 2021 toe te wuiven naar een hopelijk gezonde toekomst. Enkelen hadden wel bijster goede ideeën!

Voor anderen betekent 31 december (of daaromtrent) een afscheid aan het volley. Hoe kijken zij terug op al die jaren en waarop waren ze fier in hun voorbije carrière? Een tweede lijstje oudejaarsvragen, alvorens in een volgende aflevering te polsen naar de sportieve en minder sportieve wensen voor 2021! Vanwege Volleymagazine alleszins vrolijke feesten en hou het gezond!

Hendrik Tuerlinckx

“Ik breng de feestdagen door met mijn vrouw en mijn twee dochtertjes. We maken het gezellig onder ons vieren en hopen dat we dat volgend jaar iets uitgebreider kunnen vieren.”

Jelte Maan

“Ik ben – zoals hopelijk de meeste mensen – gewoon thuis. Geen gekke toeren, hé! Laten we het allemaal nog een keertje opbrengen volgens de voorschriften op het einde van dit jaar 2020. Dan kunnen we er volgend jaar weer stevig en intens op ‘los’ gaan.”

Britt Herbots

“Op 29 december speelden we in en tegen Il Bisonte Firenze (0-3 winst nvdr) en ra-ra-ra… wie daar speelt? Celine Van Gestel. Normaal zal ik na de wedstrijd in Firenze blijven en samen met ‘Celi’ Nieuwjaar vieren. We hebben slechts drie dagen vrij. Een terugkeer naar België zit er in die periode niet in. Gelukkig kan ik ‘facetimen’ met het thuisfront, familie en vrienden om iedereen een gelukkig Nieuwjaar te wensen.”

Jutta Van de Vyver

“We zullen er een klein huiselijk, maar super fijn feestje van maken. Het is al even geleden dat ik nog gedanst heb, maar daar wil ik deze avond zeker echt wel verandering in brengen.”

Tom van Walle

“Zoals hopelijk in heel België zit ik die dagen in mijn bubbel. Het is belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt, want dit is voor ons o.a. heel belangrijk om in de toekomst naar onze toernooien in het buitenland te kunnen vliegen.”

Kris Eyckmans

“Ik breng de feestdagen door in het gezelschap van mijn vriendin en haar beste vriendin. Als privé-sommelier ben ik verantwoordelijk om te zorgen voor aangepaste wijnen tijdens het oudejaars- en nieuwjaarsmenu!”

Hoe kijken jullie terug op jullie voorbije volleycarrière?

Philip Berben

“Ik ben alleen maar dankbaar om alles wat ik binnen het volley kon meemaken. Ik denk dat ik in mijn bestuursjaren – samen met mijn collega’s – de basis heb mogen leggen van wat volleybal in België betekent. Ik hou zeer mooie herinneringen over aan de verantwoordelijke functies die ik mocht uitoefenen op EK’s, WK’s en Olympische Spelen.”

Michel Henno

“Het meest waardevolle is volgens mij het in orde zetten van de boekhouding van het CEV. Toen ik begin 1994 gevraagd werd om de rekeningen van 1993 te controleren voor het CEV, wist ik niet hoe het CEV georganiseerd was. Een bewogen tijd na het ontslag van voorzitter Piet De Bruijn en zijn opvolging door de Griek Michel Mastandreas. Ik was toevallig tijdens de paasvakantie delegatieleider van de nationale ploeg (met Baetens, Praets, Croes, coach Pisani) op stage in Athene en daar had ik verschillende gesprekken met Mastandreas. De boekhouding van de CEV was op zijn zachtst gezegd een puinhoop, geen structuur, een lijst met in en uit, inzicht noch controle. Drie mensen werkten toen op het kantoor en Sylvia Collignon was er als bediende. Van toen af heb ik constant getracht om de boekhouding van het CEV te laten evolueren tot een up-to-date werkinstrument, dat nodig is om de enorme ontwikkeling van de federatie te ondersteunen en een permanente controle op het financiële te kunnen houden. Dat ik er jaar na jaar, voorzitter na voorzitter in slaagde op de algemene vergadering van het CEV iedereen achter mijn werk te krijgen, is mijn meest waardevolle herinnering.”

Willy Bruninx

“In dertig jaar voorzitter van Volley Vlaanderen en vier jaar Volley Belgium was mijn grootste doel: het volley uitbouwen tot één van de meest succesvolle sportfederaties. Met de nationale ploegen als uithangbord. Ik wilde altijd de Top Sport promoten. Ik heb dan ook een pak beste herinneringen: Europese en internationale medailles met Vlaamse selectieteams. Top was de bronzen plak voor de Yellow Tigers op het EK 2013 in Berlijn. Ik kreeg ook een mandaat van 30 jaar bij de CEV ESOC commissie, de Europese Sport Organisatie, een bewijs van vertrouwen voor het werk in de internationale volleyorganisatie. Verder blijven enkele aanduidingen van het FIVB tot de top van mijn carrière behoren: technical delegate voor de FIVB Volley Nations League en de aanduiding voor het WK mannen in Italië.”

Etienne Mertens

“Ik was 15 jaar competitieleider op gewestelijk, provinciaal, Vlaams en nationaal niveau. Ik onderhoud nog altijd leuke contacten met vele clubs. Door mijn ervaring als mede-organisator van heel wat evenementen op nationaal en internationaal niveau, kon ik ook terugvallen op de mensen van het CEV en het FIVB. Het meest bijzondere is het feit dat ik – samen met Claudio Gewehr en Marc Spaenjers – een nieuwe opstart kon geven aan de finales van de Belgische beker. We kozen zelf de muziek, met de hulp van de dj van Schuvoc Halen. Ik was erbij in die eerste grote finale-organisatie in de Lotto Arena. We droomden toen van finales in het Sportpaleis en dat is intussen al jaren een certitude.”

Tekst: redactie Volleymagazine

Foto’s: Bart Vandenbroucke