“Het volleybal stond niet stil in 2020”

Op het einde van het jaar blikken we meestal even terug op de voorbije maanden en we vroegen daarover een aantal mensen uit het volleywereldje om hun mening. Om het ze niet al té gemakkelijk te maken, kregen ze een formeel verbod om de woorden Corona of Covid-19 te gebruiken. Maar ook zonder deze  pandemie vroegen we iedereen naar hun leuke en succesvolle momenten in 2020. En dat klonk positief, zowel op sportief als op extra-sportief vlak. Lees maar…

Britt Herbots

“De competitie in Italië werd helaas vroegtijdig stopgezet. Toch koester ik zeer mooie herinneringen aan het vorige seizoen als bekerfinalist tegen winnaar Conegliano en de titel van vice-kampioen in de competitie. Achter alweer dezelfde ongenaakbare tegenstander. In de zomer wist ik een fantastische transfer te realiseren van Busto Arsizio naar Novara. Aan het einde van de heenronde prijken we op een mooie tweede plaats. Ik voel me prima in mijn nieuwe club. We pakten ook drie zeges op rij in ons eerste toernooi van de Champions League. Dat belooft.”

Arturo di Giacomo

“Op internationaal gebied kreeg ik erkenning van het FIVB voor het werk dat we leverden om het ‘video challenge systeem’ te verbeteren, een intussen onmisbaar hulpmiddel in het moderne volleybal. Ik voel me ook ontzettend vereerd om voor de tweede keer, nu als ‘challenge referee’, te kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen. Ik voel de erkenning van het CEV, omdat onze Belgische bestuursploeg – samen met de nationale commissies – een eenvormig plan wil creëren voor ons Belgisch volleybal. De beloning: België heeft voor het eerst vijf belangrijke functies gekregen binnen het CEV.”

Tom van Walle

“Mijn persoonlijk hoogtepunt was ‘king of the court’ in Utrecht. Een toporganisatie en heel leuk om te spelen. Uiteraard helpt het dat we heel goed speelden en de finaleronde haalden. Ook een aantal Belgische supporters zijn ons komen aanmoedigen, wat normaal maar zelden gebeurt. Ik hoop dat dit format blijft bestaan en dat we opnieuw uitgenodigd worden voor deze toernooien.”

Gert vande Broek

“Op het olympisch kwalificatietoernooi in januari speelden we drie sterke matchen en toonden we dat de kloof met de absolute top kleiner wordt. Verder heb ik genoten van de Ronde van Vlaanderen, editie 2020.”

Jutta Van de Vyver

“In 2020 was er voor mij de overgang van studerende volleybalster naar volleybalster. Toch wel een grote, maar o, zo leuke verandering en ervaring.”

Philip Berben

“Hoewel 2020 een ‘anno horribilis’ was, heb ik er me goed kunnen doorheen slaan. Ik heb mijn aantal fietskilometers naar ‘recordhoogtes’ kunnen brengen. Nooit heb ik zo scherp gestaan.”

Kris Eyckmans

“Voor de tweede keer brons gehaald met de jongens op het EK U20. Dat leverde zelfs een tweede plaats op in de Europese U20 ranking.”

Etienne Mertens

“Familie is voor mij en mijn echtgenote nog belangrijker geworden, nadat ik in de sport vele stormen heb meegemaakt. Daarom dat we bijzonder genoten van het bezoek aan onze oudste dochter Ann in Florida. Ze woont in Winter Garden, vlakbij Tampa. Verder kan ik nog altijd genieten van de jaarlijkse etentjes met de ex-leden van de raad van bestuur van de Antwerpse Volleyfederatie. Ik geniet ook intens van de uitstekende samenwerking bij Volley VC Westerlo, samen met de trainers en de ouders”

Jelte Maan

“Misschien het leukste: ik kreeg meer tijd dan normaal om met de kinderen door te brengen. Sportief gezien heeft mijn club Greenyard Maaseik met de kwalificatie voor de Final Four van de CEV Cup een mooi resultaat neergezet, hoewel de voorronde van de Champions League niet verliep zoals we verwacht hadden.”

Willy Bruninx

“2020 betekende voor mij het afscheid van mijn internationale bestuurlijke volleycarrière als CEV- en FIVB-supervisor en ‘technical delegate’. Ik heb die functies altijd met volle overgave en respect naar de officiële instanties uitgevoerd. De vele contacten en de opgebouwde persoonlijke relaties met tal van federaties en collega’s zijn voor mij van blijvende waarde. De succesvolle bekerfinales in het Antwerpse Sportpaleis waren voor mij de ‘super’ uitschieters.”

Michel Henno

“Ik onthoud zeker het applaus van de leden tijdens de algemene vergadering van het CEV in Wenen in oktober ter gelegenheid van mijn afscheid en de persoonlijk dankbrief van CEV-voorzitter Boricic.”

Hendrik Tuerlinckx

“Winst van de bekerfinale met Knack Roeselare in een vol Sportpaleis. Verder de verwezenlijking van onze droomwoning, waar ik jaren hard voor gewerkt heb.”

Guy Juwet

“2020 was het jaar waarin we binnen de structuren van het Belgisch volleybal de gewenste competitiehervorming konden implementeren in de nationale reeksen, waardoor er een boost komt in ons volley. Veranderingen van dit formaat brengen steeds wat onzekerheid mee voor clubs en spelers en vergen ook enige tijd om zich te nestelen binnen de organisatie. Maar veranderingen zijn noodzakelijk om mee te evolueren met de evoluties in onze maatschappij. In 2020 zijn we er ook in geslaagd om de goede reputatie die we al hadden binnen het Europees volley, te laten erkennen in de structuren van het Europees volley. Met een sterke vertegenwoordiging binnen CEV en FIVB hebben we nu ook de mogelijkheid om de belangen van het Belgisch clubvolley en het nationaal volley maximaal te helpen ontplooien.”

Tekst: redactie Volleymagazine

Foto’s: Bart Vandenbroucke